پخش زنده
امروز: -
کره جنوبی، با فاصله زیاد نسبت به دیگر کشورها، بیشترین موارد ابتلا به ویروس کرونا شناسایی شده اما آنچه که سبب نگرانی شدید مقامات بهداشت جهانی و مقامات کره جنوبی شده، سرعت عجیب انتشار این ویروس است.
پژوهش خبری صدا و سیما : «پل هانتر» استاد محافظت از سلامت در دانشگاه «ایست آنگلیا» در انگلستان است. او می گوید: "میزان ابتلا به ویروس کرونا در خارج از چین، فوقالعاده نگران کننده است". اولین مورد ابتلا به کرونا در کره جنوبی، روز 20 ژانویه گزارش شد. از آن روز تا کنون، مطابق اطلاعاتی که وبسایت رهگیری گسترش کرونا در جهان منتشر می کند، تعداد مبتلایان به این ویروس، در کره جنوبی، بیش از تمام موارد شناسایی شده در همه کشورهای جهان منهای چین شده است . در کره جنوبی تنها ظرف 24 ساعت، 169 مورد به آمار مبتلایان افزوده شد؛ که این تعداد مورد جدید در یک روز تا کنون سابقه نداشته است. در این کشور بالاترین سطح هشدار اعلام شده؛ «مون جائه این» رئیس جمهور کره جنوبی می گوید کشورش در "لحظه سرنوشتساز وخیمی" قرار گرفته و مقابله با این ویروس را در چند روز آینده حیاتی دانسته است ؛ «چانسیکیون» نخستوزیر نیز شیوع ویروس کرونا را در "مرحله خطرناکی" دانسته و گفته که "مهار ویروس کرونا در کره جنوبی نیازمند همکاری همه مردم این کشور است".
کره جنوبی؛ چگونگی ورود و شیوع ویروس کرونا
اولین ناقل ویروس کرونا به کره جنوبی مسافری بود که از کانون گسترش بیماری یعنی شهر «ووهان» چین، به کره سفر کرده بود ؛ اما شیوع این ویروس از کلیسای مسیحی «شین چیون جی» در جنوب شهر «دائگو» شروع شده است . مقامات این کشور می گویند یک مرد ۶۱ ساله طرفدار کلیسای مسیحی، از انجام آزمایش ویروس کرونا خودداری کرده و به کلیسای مذکور رفته است. شهر «دائگو» واقع در ۳۰۰ کیلومتری جنوب شرق پایتخت و استان «گیونگ سانگ» شمالی بیشترین بیشترین آمار مبتلایان به کرونا را دارند؛ البته مواردی از ابتلا هم در «سئول»، پایتخت کره جنوبی گزارش شده است . «دائگو» چهارمین شهر بزرگ کره جنوبی است و دو و نیم میلیون نفر جمعیت دارد.
آمار مبتلایان
تا بعد از ظهر چهارشنبه 26 فوریه آمار مبتلایان به کرونا در کره جنوبی یک هزار و 300 نفر اعلام شده است .
آمار جان باختگان
در کره جنوبی تا بعد از ظهر چهارشنبه 26 فوریه(7 اسفند)، ۱۱ نفر در اثر ابتلا به آنفلوآنزای ناشی از ویروس کرونا جان باختهاند؛ البته یک شهروند مغولستانی که برای پیوند کبد به این کشور سفر کرده بود نیز در میان آنان است . پنج شنبه 20 فوریه (اول اسفند) اولین مورد مرگ به دلیل ابتلا به ویروس کرونا در کره جنوبی ثبت شد .
سرعت نگران کننده انتشار ویروس در کره جنوبی
سرعت انتشار ناگهانی این ویروس در کره جنوبی کم نظیر است. مرکز کنترل و پیشگیری بیماری کره جنوبی اعلام کرد که شمار مبتلایان به کرونا در روز ۱۸ فوریه در این کشور فقط ۳۰ نفر بوده ولی تا روز 25 فوریه(6 اسفند) یعنی یک هفته بعد بیش از ۳۰ برابر افزایش یافته است . خبرگزاری «یونهاپ» کره جنوبی بامداد چهارشنبه 26 فوریه (7 اسفند)، تعداد کل مبتلایان در این کشور را یک هزار و ۱۴۶ تن اعلام کرد؛ اما تا بعدازظهر همین روز این آمار به یک هزار و 300 نفر رسید . «تدروس آدهانوم گبریسیوس» مدیر کل سازمان جهانی بهداشت، روز 24 فوریه(دوشنبه 5 اسفند) در یک کنفرانس خبری در ژنو گفت: "افزایش ناگهانی موارد ابتلا به ویروس کرونا در ایتالیا و کره جنوبی نگران کننده است".
اقدامات پیش گیرانه و مقابله ای سازمان های دولتی کره جنوبی
• دولت کره جنوبی طبق توصیههای کارشناسان درباره شیوع کرونا، "بالاترین سطح اخطار" را به مردم داده است .
• «مون جائه این» رئیس جمهور کره جنوبی برای اولین بار پس از شیوع کرونا روز سه شنبه 25 فوریه(6 اسفند) به شهر «دائگو» سفر کرد و به دو میلیون و ۵۰۰ هزار نفر جمعیت این شهر، قول کمک های فوری داد.
• «چانسیکیون» نخستوزیر کره جنوبی هشدار داده که دولت با هرگونه کارشکنی در روند مهار ویروس کرونا از جمله احتکار ماسکهای صورت، به شدت برخورد خواهد کرد .
• دولت کره جنوبی از روز یکشنبه 23 فوریه (4 اسفند) در شهر «دائگو» اعلام «وضعیت قرمز» کرده؛ همچنین دائگو و یک منطقه هم جوار این شهر را «مناطق ویژه مراقبت» اعلام کرده تا بتواند به صورت مؤثرتری با شیوع ویروس کرونا مقابله کند؛ اوایل روز سه شنبه 25 فوریه ( 6 اسفند)دولت تصمیم گرفت اقدامات شدیدتری در شهر «دائگو» و شمال «چیونگ سانگ» انجام دهد؛ هرچند اعلام کرد که این منطقه مسدود نمیشود ، اما بعداً آن را در قرنطینه کامل قرار داد و از مردم خواست اکیداً از رفتن به بیرون خودداری کنند .
• شرکت هواپیمایی کره جنوبی اعلام کرده تا اطلاع ثانوی پروازهای خود را به شهر «دائگو» در جنوب شرق این کشور که از مهم ترین مراکز گسترش کرونا است، لغو میکند .
• خبرگزاری آسوشیتدپرس اعلام کرد تست کرونای ۲۰ سرباز کره جنوبی مثبت بوده و ۷۵۰۰ نظامی نیز قرنطینه شدهاند .
• مقامات کره جنوبی دستور داده اند به منظور جلوگیری از انتقال ویروس کرونا، کلیساها برنامههای خود را تعطیل کنند و اجتماعات و برنامههای گروهی خیابانی موقتاً به تعویق بیفتد. نخستوزیر نیز از مردم خواسته از شرکت در گردهماییهای بزرگ مانند مراسم مذهبی اجتناب کنند .
• شروع ترم جدید تحصیلی در کره جنوبی یک هفته به تعویق افتاده است .
• از آنجا که گزارشهای مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای کره جنوبی اعلام کرده تا روز جمعه ۲۱ فوریه (سوم اسفند) ۸۵ مورد مبتلایان به ویروس کرونا از میان مراجعهکنندگان به کلیسا بوده، قرار است در این کشور بیش از ۲۰۰ هزار نفر از اعضای یک گروه مسیحی را آزمایش کرونا کنند .
• سازمان های بهداشتی کره جنوبی اعلام کرده اند هر کسی که علایم بیماری را پس از دوره نهفتگی نشان دهد، کرونایی تشخیص داده می شود و باید تحت درمان جدی قرار گیرد .
ابتکار شادی بخش و امیدآفرین کره ای ها
به رغم نگرانی ها از شیوع ویروس کرونا، روز هفتم فوریه، هزاران زوج در مراسمی که از سوی «بنیاد خانواده برای صلح جهانی و وحدت» برگزار شد، ازدواج خود را جشن گرفتند. تا آن روز کره جنوبی اعلام کرده بود که 24 نفر به ویروس کرونا مبتلا شده اند. تعداد زوج های این مراسم حدود شش هزار نفر بود و بانیان مراسم 30 هزار ماسک در اختیار شرکت کنندگان قرار دادند؛ برخی زوج ها در این جشن ماسک به صورت زدند و برخی از عروس و دامادها هم با ماسک پزشکی در مراسم حاضر نشدند. حاضران پیش از مراسم، برای اطمینان از مبتلا نبودن به ویروس، تحت آزمایش قرار گرفتند. این مراسم در حالی برگزار شد که رویدادهای بزرگ در کره جنوبی به دلیل نگرانی از ویروس کرونا لغو شده اند .
آخرین خبرهای مربوط به بحران ویروس کرونا در کره جنوبی
• ارتشهای آمریکا و کرهجنوبی روز پنجشنبه 27 فوریه(8 اسفند) اعلام کردند رزمایش سالانه مشترک را به دلیل نگرانی از شیوع ویروسی که سربازانی از نیروهای مسلح دو کشور را مبتلا کرده و موجب تعطیلی پایگاهها و قرنطینه نیروها شده است، به تعویق انداخته اند. این مانورهای مشترک قرار بود نیمه اول سال 2020 برگزار شود .
• مقامهای بهداشتی کره جنوبی در نظر دارند از ۲۱۰ هزار نفر از اعضای فرقه ای که فعالیت های مذهبی خود را در کلیسای شهر «دائگو» در جنوب شرق پایتخت انجام می داده اند تست کرونا بگیرند. به همین دلیل گفته می شود احتمالاً شمار مبتلایان در روزهای آینده به طور ناگهانی باز هم افزایش یابد .
• روز دوشنبه 24 فوریه(5اسفند) برای نخستین بار ارتش آمریکا ابتلای یک سرباز 23 ساله در کره جنوبی به ویروس کرونا را تأیید کرد. فرماندهی نیروهای نظامی آمریکا مستقر در کره جنوبی مسبب ابتلای این سرباز را یک زن ۶۱ ساله معرفی کرد که تست ویروس کرونای او مثبت بوده و روزهای دوازدهم و پانزدهم فوریه به یک پایگاه نظامی «کارول» در جنوب شرق کره جنوبی رفته است .
• نزدیک به ۲۳ کشور و منطقه در سراسر جهان یا اجازه ورود به شهروندان کره ای و مسافرانی که از این کشور خارج شده اند نمی دهند، یا محدودیت قرنطینه برای آنها در نظر می گیرند .
• روز شنبه 22 فوریه، رژیم صهیونیستی به مسافران غیر اسرائیلی اجازه پیاده شدن از هواپیمای شرکت هوایی کره را در فرودگاه «بن گوریون» نداد. اسرائیل ورود دویست شهروند کرهای و ژاپنی این پرواز را ممنوع اعلام کرد که این رفتار باعث اعتراض دولت کره جنوبی شد .
• در کره جنوبی و چین ثابت شده که اسکناسها، ساختمان ها و اماکن عمومی، آسانسورها و وسایل نقلیه همگانی جزو اصلیترین راه های انتقال ویروس کرونا هستند .
• پیشتر صندوق بین المللی پول اعلام کرده بود که رشد اقتصادی جهان می تواند یک دهم درصد در سال 2020 کاهش یابد و به ۳.۳ درصد برسد؛ اما فراگیر شدن بیماری کرونا در دو اقتصاد عمده جهان یعنی کره جنوبی و ایتالیا، ارزیابی های جهانی از تبعات این بیماری را افزایش داده است.
سخن آخر
گسترش ویروس کرونا و تبعات ناشی از آن، این روزها گریبان گیر بیشتر کشورهای جهان شده، تا جایی که سازمان بهداشت جهانی در آستانه اعلام وضعیت "همهگیری جهانی" کروناست. در کره جنوبی، با فاصله زیاد نسبت به دیگر کشورها، بیشترین موارد ابتلا به ویروس کرونا شناسایی شده اما آنچه که سبب نگرانی شدید مقامات بهداشت جهانی و مقامات کره جنوبی شده، سرعت عجیب انتشار این ویروس است. مقامات این کشور همچون سایر کشورها، تدابیر و تمهیدات پیشگیرانه ای در مقابله با انتشار ویروس کرونا داشته اند. در کره جنوبی علاوه بر اقدامات معمول نظیر اجرای محدودیت قرنطینه، تعطیلی مدارس و دانشگاه ها و سایر نقاط تجمع انبوه، تعیین محدودیت های پروازی و ...، بانک مرکزی این کشور نیز از مردم خواسته تا حد امکان از ابزارهای پرداخت الکترونیکی استفاده کنند و فعلاً وجه نقد را در راستای عمل به تعهدات نظام مالی و بانکی برای مهار بیماری ویروسی جدید کنار بگذارند . همچنین به گزارش خبرگزاری یونهاپ قرار است در کره جنوبی "برنامههای منطقهای" برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا در اولویت قرار گیرد.
منابع در آرشیو پژوهش خبری در دسترس است.
پژوهشگر: مرجان شریف زاده