واکنشها به معامله قرن ادامه دارد
شباهت طرح ترامپ به آپارتاید
پنجاه نفر از مقامات ارشد پیشین دولتهای اروپایی معامله قرن یشنهادی رئیس جمهوری آمریکا را آپارتایدگونه توصیف کردند.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما از لندن، پنجاه نفر از مقامات ارشد پیشین دولت های اروپایی، در نامه ای اعلام کردند: طرح صلح پیشنهادی رئیس جمهوری آمریکا برای صلح در خاورمیانه، دارای ویژگی های مشابه آپارتاید است.
در نامه ۵۰ نفر از مقامات پیشین دولتهای اروپایی که امروز در روزنامه گاردین چاپ شده آمده است: ما نگرانی عمیق خود را درباره طرح صلح "دونالد ترامپ" ابراز میداریم. این طرح با طرحهای مورد توافق بین المللی برای خاورمیانه، قطعنامههای سازمان ملل، از جمله قطعنامه شماره ۲۳۳۴ شورای امنیت و اصول اولیه حقوق بین الملل، در تعارض است.
این طرح به جای ترغیب صلح، خطر تشدید تنشها را بیشتر میکند و در منطقه خاورمیانه، اروپا و آمریکا، با مخالفتهای فراوان روبرو شده است.
در ادامه این نامه آمده است: این طرح به اشغالگری اسرائیل در سرزمینهای فلسطینیان، مشروعیت میبخشد و ادامه اسکان شهرک نشینیان اسرائیلی را گسترش میدهد. این طرح فقط نگاه یک طرف را درباره بیت المقدس مورد توجه قرار میدهد و هیچ راه حل منصفانهای برای آوارگان فلسطینی در بر ندارد.
در این طرح، آینده فلسطین به عنوان یک "کشور" بدون کنترل بر حاکمیت سرزمینی، منظور شده است که برای همیشه زیر تسلط ارتش اسرائیل باقی خواهد ماند که یادآور شرایط سیاه پوستان آفریقای جنوبی در دوران حکومت آپارتاید است.
مقامات پیشین دولتهای اروپایی نوشته اند: این طرح، نقشه راه و راه حلی برای دو دولت نیست و اساسا هیچ راه حل مشروعی برای تنشها نیست بلکه وضعیت موجود در سرزمینهای اشغالی فلسطینیان را تشریح میکند که در آن دو ملت، در کنار یکدیگر و بدون حقوق برابر، زندگی میکنند. این وضعیت یاداور آپارتاید است.
در ادامه این نامه آمده است: جامعه بین الملل، به ویژه اتحادیه اروپا باید از عملی شدن این طرح پیشگیری کند تا حقوق و کرامت فلسطینیان، آینده دموکراسی اسرائیل و قوانین بین المللی حفظ شود. ما از بیانیه "جوزف بورل"، نماینده عالی اتحادیه اروپا مبنی بر تاکید به راه حل تشکیل دو کشور، براساس مرزهای سال ۱۹۶۷، همراه با مقررات بین الملل، حمایت میکنیم. ما از موضع اتحادیه اروپا مبنی بر این که " گامهای اسرائیل برای افزودن سرزمینهای فلسطینیان و گسترش شهرک ها، نباید با سکوت همراه شود"، موافقیم، زیرا این اقدامات، اصول اولیه روابط بین الملل را درباره نامشروع بودن اشغال سرزمینهای دیگران با زور، زیر پا میگذارد.
در پایان این نامه آمده است: با توجه به فوریت شرایط، ما از اروپا میخواهیم تا طرح آمریکا را به عنوان پایهای برای گفتگوها، رد کند و گامهای فوری و موثری را برای مبارزه با تهدید گسترش اشغالگری و حفط حقوق بین الملل بردارد.
این نامه را شماری از وزیران پیشین انگلیسی همچون وزیر پیشین توسعه بین الملل و وزیر خارجه اسبق، نخست وزیران پیشین نروژ، فرانسه، ایرلند، سوئد، لهستان، رئیس جمهور پیشین سوئیس، وزیران خارجه پیشین فنلاند، ایتالیا، پرتغال، فنلاند، اسلووانی، فرانسه، نروژ، سوئد، دانمارک، اتریش، اسپانیا، لوکزامبورگ، کروواسی، جمهوری چک، هلند، استونی، معاون پیشین رئیس کمیسیون اروپایی، رئیس پیشین پارلمان اروپایی و دبیرکل پیشین پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، امضا کرده اند.
آپارتاید یا جدانژادی، یکی از اشکال تبعیض نژادی، در اصل عبارت از سیاست تبعیضی است که نژادپرستان سفید پوست کشور جمهوری آفریقای جنوبی، علیه اکثریت سیاهپوست بومی و بومیان آن کشور اعمال میکردند. آپارتاید از نظر لغوی به معنای مجزا و جدا نگه داشتن است و منظور از آن، جدا نگه داشتن افراد متعلق به نژادهای غیرسفید، مجبور کردن آنها به اقامت در محلات و استانهای خاص، محروم کردن آنها از کلیه حقوق سیاسی و امکان تحصیل و پیشرفت است.