پخش زنده
امروز: -
دبیر ستاد پیشگیری از ویروس کرونا گفت: ممکن است صدها هزار نفر علائم سندروم عادی تنفسی از جمله آبریزش بینی، سرفه و سرماخوردگی داشته باشند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای دکتر ایرج حریرچی در نشست خبری سخنگوی دولت افزود: کرونا ویروس معمولی عامل دوم سرماخوردگی است.
وی با بیان این که نخستین مورد مبتلا به ویروس کرونا چهارشنبه ۳۰ بهمن اعلام شد، گفت: در حالی که جمعه انتخابات بود و ما میتوانستیم خیلی فکرها داشته باشیم.
دبیر ستاد پیشگیری از ویروس کرونا با اشاره به این که حدود یک هفته است که سازمان بهداشت جهانی (who) کیت آزمایش تشخیص کرونا را تولید کرده و تحویل داده است، افزود: برای اثبات ابتلا فردی به این ویروس، باید تست آزمایشگاهی آن فرد مثبت باشد.
آقای دکتر حریرچی با بیان این که کیت تشخیص ویروس کرونا اکنون ۶ هزار عدد در داخل کشور تولید و همچنین از خارج وارد شده است، گفت: اکنون خودمان این کیت را تولید میکنیم، اما برای تولید آن زمان نیاز است.
۸۰ درصد مبتلایان به کرونا در منزل درمان میشوند
دبیر ستاد پیشگیری از کرونا گفت: ۸۰ درصد مبتلایان به ویروس کرونا نیازی به بستری در بیمارستان ندارند و باید در خانه مراقبت شوند.
ایرج حریرچی در نشست خبری در پاسخ به سوالی در خصوص کم کاری وزارت بهداشت در تامین و ذخیره سازی ماسک و مواد ضد عفونی افزود: ما پیش بینیهای لازم را در این خصوص کرده بودیم و ماسک و مواد ضد عفونی نیز به میزان کافی در بازار موجود بود، اما متاسفانه به علت سوداگریهای عدهای سودجو و خرید بیش از نیاز و ذخیره سازی این کالاها توسط مردم در منازل با کمبود ماسک و مواد ضد عفونی مواجه شدیم.
وی بابیان اینکه استفاده از ماسک برای همه ضروری نیست گفت: مردم عادی احتیاجی به ماسک ندارند بلکه فقط افرادی که در معرض بیماران قرار دارند و همچنین خانوادههایی که از بیمار کرونا در منزل مراقبت میکنند باید از ماسک استفاده کنند.
حریرچی افزود: افرادی که علائم آنفلوانزا و سرما خوردگی نظیر عطسه، آبریزش و سرفه دارند باید از ماسک استفاده کنند.
سوداگران و ذخیره سازان مشکل آفرین میشوند
دبیر ستاد پیشگیری از کرونا گفت: متأسفانه در برخی شرایط بحرانی دو اتفاق (ذخیره سازی و سوداگری) به وجود میآید که مشکل ساز میشود.
آقای دکتر ایرج حریرچی در پاسخ به این سوال که چرا وقتی دولت احتمال میداد که کرونا به ایران هم ورود میکند تمهیداتی برای ماسک و مواد ضد عفونی کننده در پیش نگرفت؟ گفت: ما درباره ماسک خیلی واضح گفتیم، مردم عادی نیاز به ماسک ندارند فقط مراقبان، پرستاران و پزشکان یا کسانی که درخانههای خود از بیماران کرونایی یا آنفولانزایی مراقبت میکنند باید ماسک بزنند.
وی تصریح کرد: البته کسانی که دارای علائم حاد مثل آبریزش بینی، سرفه و عطسه هستند هم نیاز به استفاده از ماسک دارند، ما این موضوع را پیش بینی کرده بودیم، اما در این شرایط سخت از برخیها گله داریم.
دبیر ستاد پیشگیری از کرونا گفت: متأسفانه در این شرایط دو حالت پیش میآید، یکی سوداگری است یعنی هر کس فکر میکرده باید تا به حال سودی عایدش میشده که تاکنون نشده است برای رسیدن به سود چندین برابری در ظرف چند مدت کوتاه قیمتها را در این شرایط سخت ۱۰ برابر میکند، از دادستان اردبیل تشکر میکنم که دو داروخانه را به دلیل افزایش بی رویه ماسک و مواد ضد عفونی کننده پلمب کرد.
آقای دکتر حریرچی خاطر نشان کرد: تصمیم گرفته شده است که ماسک و مواد ضد عفونی کننده را در قم فقط به مراکز پزشکی و خانه به خانه تحویل دهیم.
وی افزود: متأسفانه در حالت دوم در شرایط سخت مردم تمایل به ذخیر سازی پیدا میکنند یعنی خرید بیش از مصرف میکنند. در بهار پارسال که تحریمها شروع شد برخی داورها در طول یک ماه برای یکسال به فروش رفت و همین باعث شد تا برخی بیماران با مشکل کمبود دارو مواجه شوند.
دبیر ستاد پیشگیری از کرونا تصریح کرد: پس از خرید بیش از اندازه، بسیاری از افراد در فصل پاییز و زمستان به داروخانهها مراجعه میکردند و خواستار بازپس گیری آن داروهای خاص بودند، زیرا تاریخ مصرف آن داور رو به اتمام بود مسوولان داروخانه هم نمیتوانستند این کار را انجام دهند، چون مشخص نیست که داروها چگونه تاکنون نگهداری شده است. این نوع عوامل کار را در شرایط سخت میکند.
همچنین آقای دکتر علی ربیعی سخنگوی دولت ادامه داد: توصیه ما به شما این است که حرفهای آموزشی را که بیشتر صدا و سیما مطرح میکند اطلاع رسانی کنید.
ما قرنطینه نیستیم
دبیر ستاد پیشگیری از کرونا گفت: ما تصمیمات خود را به دقت محاسبه، آزمایش و تحلیل و پیش بینی میکنیم که هر تصمیم چه اثری خواهد گذاشت، با توجه به این موضوع موافق قرنطینه نیستیم.
آقای دکتر ایرج حریرچی با اشاره به این که با قرنطینه موافق نیستیم، زیرا این موضوع متعلق به جنگ جهانی اول و برای وبا و طاعون است افزود: هم اکنون چینیها نیز از اجرای قرنطینه خیلی رضایت ندارند و قرنطینه هم تبعاتی دارد، اگر در داخل کشور یک شهر فرضی را قرنطینه کنید، افراد داخل آن شهر چکار میکنند؟
وی گفت: به طور مثال اگر شهر قم را به طور ممتد ۱۰ روز تعطیل کنیم و همه به مسافرت بروند این بیماری در تمام کشور پخش خواهد شد، اگر تعطیل کنیم میگویند حتما دلسوزتریم که همه را تعطیل کرده ایم، اینها یک محاسبه اپیدمیولوژیک و بهداشتی است.
آقای دکتر حریرچی افزود: دو شب پیش رسانههای خارجی تعداد کشته شدگان را ۱۴ نفر اعلام کردند و به ۵۰ نفر نرسیده بود، ما جواب آنها را نمیدهیم، ولی اگر افراد دلسوز داخلی ادعایی دارند باید با یک نامه رسمی و محرمانه به ما اسامی را اعلام کنند و من همین جا اعلام میکنم اگر تعداد کشته شدهها در قم به دلیل این بیماری متفاوت با آمار وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی باشد، من استعفا میدهم.
وی ادامه داد: ما به آمارمان بسیار اطمینان داریم و به هیچ وجه با این مسایل به دلیل جلوگیری از تشویش اذهان عمومی کوتاه نخواهیم آمد.
آقای دکتر حریرچی افزود: در مورد خراسان و مناطق دیگر ما از طریق علائم بالینی متوجه میشویم که این بیمار مشکوک به کرونا هست یا نه؟ اگر در استانی امکان آزمایش وجود نداشته باشد، نمونه را به سرعت به تهران منتقل و آزمایشهای مربوطه را انجام میدهیم. اکنون در ۱۰ استان مستقر شده ایم یا خواهیم شد.
برخی کشورهای همسایه ما نمی توانند تست کرونا بگیرند
دبیر ستاد پیشگیری از کرونا گفت: واقعیت این است که برخی کشورهای جهان و از جمله سه کشور همسایه ما اصلاً نمیتوانند تست کرونا بگیرند و به همین دلیل آمار خود را مخفی میکنند.
آقای ایرج حریرچی در نشست خبری مشترک با سخنگوی دولت افزود: اکثر کشورهای جهان با سیاست کتمان و مخفی کاری در مقابل ویروس کرونا و شیوع آن عمل میکنند و به همین علت، آمار فوتیهای خود را اعلام نمیکنند.
وی گفت: همین دیروز یکی از منابع خبری به صورت رسمی اعلام کرد که یکی از کشورهای جنوبی ما ۱۸ نفر فوتی به خاطر این ویروس داشته، ولی این آمار اعلام نشده است.
تست مثبت ویروس کرونا برای ۵۹ الی ۶۱ نفر
دبیر ستاد پیشگیری از کرونا گفت: از طریق تست نهایی ویروس کرونا تعداد افراد مبتلایان به این ویروس که تست آنها مثبت تشخیص داده شده بین ۵۹ تا ۶۱ نفر هستند.
ایرج حریرچی در نشست خبری سخنگوی دولت افزود: تعداد مبتلایان از دیروز تاکنون ۴ نفر افزایش یافته است، افراد مبتلا که تست نهایی روی آنها صورت گرفته و تست آنها مثبت بوده است بین ۵۹ تا ۶۱ نفر هستند که بعد از اتمام این نشست آمار دقیق اعلام میشود.
وی گفت: ما هر روز در ساعت ۱۳ به صورت زنده تعداد افرادی که فوت کرده اند و تعداد مبتلایان قطعی به این ویروس را اعلام میکنیم.
حریرچی با بیان این که تعداد کسانی که علائمی شبیه آنفلوآنزا یا کرونا دارند از نظر ما مشکوک هستند گفت: برخی رسانههای خارجی تعداد افراد فوت شده را با معیار بالایی در نظر میگیرند که این طور نیست.
وی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران درباره اقدامات صورت گرفته گفت: از زمانی که این بیماری در چین رخ داد اقدامات ما آغاز شد چنانچه در این راستا گروههای متخصص آمادگی خود را اعلام کرده اند، مراکز درمانی و بهداشتی برای پیشگیری از این ویروس آماده شد همچنین از لحاظ مطالب آموزشی صورت گرفته است و امیدواریم مشکل به حداقل ممکن برسد.
غیر از دولت هیچ کس صلاحیت اطلاع رسانی درباره کرونا ندارد
معاون وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی گفت: بر اساس مصوبه شورای امنیت هیچ کس غیر از دولت صلاحیت اظهار نظر و اطلاع رسانی درباره ویروس کرونا را ندارد و اظهارات یک نماینده مجلس در این خصوص نیز درست نیست.
آقای دکتر ایرج حریرچی در نشست خبری سخنگوی دولت گفت: گاهی اوقات در خصوص مبتلایان به ویروس کرونا سوءتفاهمهایی پیش میآید از جمله اینکه کسی که علائم آنفولانزا را دارد فوت میشود و این موضوع به حساب کرونا گذاشته میشود.
وی افزود: از همگان میخواهیم که اشتباه نکنند و فکر نکنند که اگر مسائل را به صورت تشدید یافته بیان کنند مسوولان از خواب بیدار میشوند.
وی ادامه داد: الان وقت رقابتهای سیاسی نیست و نباید هر جناحی از این موضوع بهره برداری خاص خود را بکنند.
حریرچی گفت: شرایط در قم با ثبات است البته تعدادی از این شهر خارج شدند.
وی افزود: استاندار گیلان در تماس با بنده اعلام داشت دیروز و امروز ۲۰ درصد بار ورود مسافر به استان گیلان بیشتر شده است در حالی که گیلان پس از قم دومین استان درگیر با ویروس کروناست.
معاون وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی گفت: دو بیمارستان در قم به موضوع کرونا اختصاص یافته است، در یکی از این بیمارستانها به نام کامکار ۸۰ درصد ظرفیت به بیماران کرونا اختصاص داده شده و بقیه ظرفیت خالی است و در بیمارستان فرقانی نیز ۲۰ درصد ظرفیت به موضوع کرونا اختصاص داده شده است.
همکاری رسانه ملی با وزارت بهداشت بسیار خوب بوده است
دبیر ستاد پیشگیری از کرونا گفت: رسانه ملی از لحاظ آگاهی بخشی همکاری بسیار خوبی با وزارت بهداشت درخصوص ویروس کرونا داشته است.
آقای ایرج حریرچی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره نوع لباس پرستاران در بیمارستانها در خصوص ویروس کرونا افزود: نوع لباسها سطح بندی مشخصی دارد و پرستاران با توجه به نوع فعالیت آنها، لباسهای مختلفی باید بپوشند چنانچه اگر دکترها در مواجهه با بیمارانی که دچار علائم حاد تنفسی هستند، باید حتماً ماسک خاصی را بزنند.
وی گفت: لباسی که مدنظر بسیاری از مردم قرار گرفته که شبیه لباس فضانوردی است، فقط مخصوص دکتر و پرستاری است که مریض آنها فوت کرده و یا تست ویروس کرونای آنها مثبت اعلام شده است.
دبیر ستاد پیشگیری از کرونا در پاسخ به سوالی دیگری درباره عملکرد رسانه ملی افزود: رسانه ملی از لحاظ آگاهی بخشی عملکرد بسیار خوبی داشته چنانچه صدا و سیما از روز شنبه بسیاری از برنامهها را به این موضوع اختصاص داد و برنامههایی مانند تیتر امشب، گفتگوی ویژه خبری از جمله برنامههایی است که رسانه ملی به موضوع کرونا در آنها پرداخته است.
آقای حریرچی در پاسخ به سوال دیگری درباره خاکسپاری افراد فوت شده به دلیل ویروس کرونا گفت: پروتکل این نوع افراد نیز از پیش تعیین شده است. این که در چه نوع تابوتی، در چه عمقی از زمین و این که چه موادی باید روی جسد ریخته شود کاملاً مشخص شده است و پروتکل بهداشت جهانی آن را تعیین کرده و البته اخبار کذبی منتشر شده است درباره نوع خاکسپاری که مردم به این اخبار توجه نکنند.
درمورد بیماری کرونا اگر بخواهیم هم میتوانیم دروغ بگوییم
دبیر ستاد پیشگیری از بیماری کرونا گفت: ما برای اطلاع رسانی درباره بیماری کرونا سیاست صداقت را انتخاب کرده ایم و اگر بخواهیم هم نمیتوانیم دروغ بگوییم.
آقای دکتر ایرج حریرچی با بیان اینکه برخی از کشورها به دلیل حمایت از گردشگری و تولید ملی خود سیاست کتمان و دروغ را برگزیده اند گفت: به طور مثال در این روزها ۹ گردشگر از سرزمینهای اشغالی به کره جنوبی سفر کرده اند که هر ۹ نفر مبتلا به کرونا بوده اند، اما هیچ خبری در خصوص بیماری کرونا در اسرائیل منتشر نمیشود.
وی با بیان اینکه تا ۱۰، ۱۵ روز آینده انفجار خبری در این زمینه در جهان خواهیم داشت گفت:، زیرا بیشتر از این نمیشود واقعیتها را درباره بیماری کرونا مخفی کرد.
معاون وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی افزود:، ولی ما از همان ابتدا سیاست صداقت را انتخاب کرده ایم، زیرا در این شرایط نمیتوانیم دروغ بگوییم.
آقای دکتر حریرچی در توضیح بیشتر گفت: نخست این که افرادی که مبتلا به کرونا هستند و فوت میکنند و با شرایط خاص دفن میشوند نمیتوان از دید مردم مخفی کرد، دوم این که ما برای صیانت از همکاران پرستار و پزشک خود باید حقیقت را به آنها بگوییم، چون اگر ابتلاء یک فرد به این بیماری را کتمان کنیم ممکن است باعث سرایت بیماری به همکاران پزشک ما شود.
دبیر ستاد پیشگیری از بیماری کرونا گفت: بنابراین نه میخواهیم دروغ بگوییم و نه امکان دروغگویی داریم.