پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما ؛ چه بخوریم که خطر ابتلا به سرطان پروستات را در خود کاهش دهیم؟
این یکی از سئوالات رایج است که مردان درباره سلامت پروستات از پزشکان میپرسند.
بی شک بسیاری بر این باورند که پزشک میتواند فهرستی از غذاهای مناسب و تضمینی را برای آنان ارائه کند.
ولی پزشکان، متخصصان تغذیه و محققان به جای تاکید بر روی غذاهای خاص، به الگوی کلی برای تغذیه سالم میپردازند که بسیار راحتتر از آن است که تصور میشود.
توصیه محققان: روزانه دست کم پنج وعده میوه مصرف کنید و به سمت میوههای روشن رنگ بروید.
به جای استفاده از برنج سفید از غلات کامل استفاده کنید.
مصرف گوشت قرمز را محدود کنید (گوشت گوساله، بره و بز) و همچنین گوشتهای فرآوری شده همچون هات داگ.
از ماهی، گوشت بدون پوست ماکیان و طیور، تخم مرغ به عنوان منابع سالمتر پروتئین بهره ببرید.
از روغنهای سالم همچون روغن زیتون، روغن بادام و آووکادو استفاده کنید و مصرف روغنهای اشباع شده حاصل از لبنیات و دیگر منابع حیوانی را کاهش دهید. از روغنهای هیدروژنه یا همان روغنهای ترانس استفاده نکنید.
از مصرف نوشیدنیهای شیرین شده همچون نوشابهها و بسیاری از عصاره میوهها خودداری کنید؛ نوشیدن اینگونه نوشیدنیها را به رفتاری نادر در خود تبدیل کنید. مصرف نمک را قطع کنید.
غذاهایی را انتخاب کنید که سدیم کمتری دارند و برای انتخاب این غذاها، برچسبهای محتویات آنها را مطالعه کنید.
مصرف غذاهای فراوری شده، کنسرو شده و یخ زده را به حداقل برسانید.
به حجم غذای خود دقت کنید! آهسته غذا بخورید و هنگامی که شکمتان پر میشود، از غذا خوردن دست بکشید.
از نظر جسمی فعال باشید تا پروستات سالمی داشته باشید. علاوه بر تغذیه سالم، باید از نظر جسمی فعال باشید. ورزش منظم خطر ابتلای شما به برخی مشکلات مرگبار همچون بیماریهای قلبی، سکته مغزی و برخی انواع سرطان را کاهش میدهد.
بر اساس بررسی جدیدی که بر روی بیش از ۳۰ هزار مرد انجام گرفت مشخص شد ورزش، خطر ابتلا به بزرگی خوش خیم پروستات را کم میکند. به بیان ساده تر، مردانی که ورزش میکنند کمتر از دیگر مردان شاهد بزرگی خوش خیم پروستات خود خواهند بود. حتی ورزشهایی همچون پیاده روی منظم نیز مفیدند. ورزش همچنین مشکلات نعوظ را کاهش میدهد به نحوی که مردان ورزشکار به میزان بیست درصد کمتر از دیگر مردان دچار این مشکلات میشوند.
محققان ایتالیایی با بررسی تصادفی ۲۳۱ مرد به مدت ۱۸ هفته دریافتند ورزشهای هوازی، به میزان سه بار در هفته، به طور بارزی از میزان اضطراب، ناراحتی و افسردگی مردان میکاهد.
به گزارش پایگاه خبری یورک در اینترنت، سرطان پروستات در بعضی از آقایان بهصورت پنهان پیشرفت میکند و زمانی علائم خود را نشان میدهد که بیماری وارد مراحل پیشرفته شده است. پروستات غده کوچکی در بدن مردان است که دقیقا در زیر مثانه قرار دارد. تمام سلولهای بدن ما با سرعت مشخصی رشد میکنند و تقسیم میشوند و بعد از مدتی از بین میروند. سرطان پروستات زمانی اتفاق میافتد که سلولهای پروستات با سرعت غیرعادی رشد کنند و برخلاف سلولهای عادی بعد از پایان عمر خود از بین نروند و تجمع سلولها باعث بهوجود آمدن تومور در پروستات شود. تومور بهوجود آمده با گذشت زمان میتواند به سایر بافتها، غدد لنفاوی و در نهایت به استخوانها سرایت کند.
سرطان پروستات دومین سرطان رایج در آمریکا و دومین دلیل مرگهای ناشی از سرطان در میان مردان است. در آمریکا از هر ۷ مرد ۱ نفر به سرطان پروستات مبتلاست. حدود ۲،۵ میلیون نفر در آمریکا درگیر این بیماری هستند. طبق گزارش انجمن سرطان آمریکا سالانه ۳۰۰۰۰ مرد بر اثر سرطان پروستات جان خود را از دست میدهند.
مشکل در دفع ادرار؛ تکرر ادرار؛ ادرار با فشار کم؛ مشاهدهی خون در ادرار یا منی؛ تورم پاها؛ درد و ناراحتی در لگن یا مقعد؛ درد به هنگام انزال؛ ناتوانیهای جنسی علائم اصلی این بیماری محسوب میشوند.
گاهی ممکن است سرطان بهصورت پنهان و بدون هیچ نشانهای پیشرفت کند و ماهها یا حتی سالها بعد نشانههای خود را بروز دهد، بنابراین انجام آزمایشهای منظم در پیشگیری و درمان به موقع سرطان پروستات نقش مهمی دارد.
آزمایش آنتیژن اختصاصی پروستات (PSA): در این آزمایش میزان PSA خون اندازهگیری میشود. PSA نوعی پروتئین است که توسط غده پروستات تولید میشود و با یک آزمایش خون ساده میتوان میزان این ماده را در خون اندازهگیری کرد. مشکلاتی از قبیل التهاب، بزرگی پروستات یا سرطان باعث میشوند مقدار این ماده در خون از حد نرمال آن بیشتر شود.
ممکن است از سونوگرافی برای بررسی وجود تومور استفاده شود. چنانچه در معاینات اولیه مورد مشکوکی مشاهده شود، در مرحلهی بعد برای معاینهی دقیقتر، بیوپسی یا همان نمونهبرداری تجویز میشود. در نمونهبرداری قسمتی از بافت پروستات توسط سوزن مخصوص نمونهگیری و زیر میکروسکوپ بررسی میشود.
پزشک بعد از نمونهبرداری و بررسی سلولهای نمونه، نمرهای به نمونهی موردنظر میدهد که معیار گلیسون (Gleason score) نام دارد. هرچه عدد این معیار بزرگتر باشد، تودهی موردنظر بدخیمتر است. پاتولوژیست به کمک این معیار و آزمایشها و معاینات انجام شده، تشخیص میدهد که سرطان در چه مرحلهای است و تا چه حد به بافتها و ارگانهای اطراف خود سرایت کرده است.