پخش زنده
امروز: -
مناطق گردشگری استان قم یکی از ظرفیت های مهم در حوزه اشتغال و رونق اقتصاد استان است؛ ظرفیتی که در قله برف انبار بخش کهک به فراموشی سپرده شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز قم؛ قله ای به نام برف انبار؛ با ۳۲۰۰ متر ارتفاع از سطح دریا که از آن به مرتفع ترین قله استان کویریِ قم نیز یاد می کنند؛ قله ای که یکی از قله های طرح ۳۱ قله فدارسیون کوهنوردی ایران است.
این تعاریف کافیست تا این قله که در فاصله 12 کیلومتری روستای فردو قرار دارد، با آن چشم اندازهای بسیار زیبا، طبیعت گردان و گردشگران قمی و غیر قمی را به سوی خود جذب کند؛ سطوح کوه در فصل زمستان از برف یکپارچه سفیدپوش می شود و جلوه ای بسیار تماشایی دارد و تنها نقطه استان قم است که اغلب در فصل بهار و گاهی تابستان نیز پوشش هایی از برف بر روی سطح آن باقی می ماند.
هجوم علاقمندان به طبیعتی متفاوت در قم
از بین سه مسیر اصلی به برف انبار ، روستای فردو پر رفت و آمدترین مسیر صعود به قله است؛ فردو روستایی که عنوان شهیدپرورترین روستای ایران را نیز داراست و روستایی است که مقصد گردشگری نیز اعلام شده؛ این اطلاعات را آقای کربلایی دهیار جوان روستا به ما می دهد؛ او و اهالی میدان اصلی روستا مشغول ساماندهی ترافیک سنگین درون روستا هستند.
دلش پر است از نامه نگاری هایی که با استانداری و بخشداری داشته و طومارهایی که با امضای اهالی روستا تنظیم شده است.
علت را جویا می شویم و او عنوان می کند چند سالی است که بخش کهک و روستاهای آن منطقه نمونه گردشگری اعلام شده اند اما صرفا روی کاغذ؛ هیچ گونه زیرساختی تامین نشده و نامه نگاری ها تاکنون بی فایده بوده است .
دهیار می گوید : معرفی برف انبار و روستای فردو در رسانه ملی هم مزید بر علت شده و با وجود نبود زیرساخت های گردشگری، روزهای آخر هفته روستای فردو و ارتفاعات برف انبار پذیرای بیش از 3000 نفر است که نه مسیرهای منتهی به روستا و نه حیابان ها و کوچه های فردو کشش آن را ندارند .
تنها خدمات روستا و دهیاری هم خدمات رسانی در16 مسجد و حسینیه فردوست که اهالی روستا به صورت رایگان به مسافران خدمات رسانی دارند.
رویِ باز فردویی ها که بلای مالشان می شود
در مسیر برفی روستا پای دامنه کوه چشممان به گله ای از گوسفندان می افتد که پیرمردی چوب به دست به دنبالشان است؛ از پیرمرد درباره روستای توریستیشان می پرسیم؛ لبخند تلخش گویای خیلی نکته هاست؛ می گوید: امان از مسافران؛ روستای ما مردمان مهمان نوازی دارد و آغوشش برای مهمانان باز است اما روزهای آخر هفته روستائیان دیگر نمی توانند حتی از خانه بیرون بیایند چون تمام خیابان ها و کوچه های روستا قفل شده؛ آلودگی دود ماشین ها و صدای ضبط هاشان هم سرسام آور است؛ از باغ ها که برایتان نگویم که در زمستان محلی برای جمع آوری چوب و هیزم برای آتش جوجه کباب و قلیان مهمانان ناخوانده می شود.
نیروی انتظامی و پلیس راه پایِ کارند اما حجم کار بالاست
از ورودی روستا و دهیار که با 8 نفر از اهالی در حال رد کردن ماشین ها و مدیریت ترافیک سنگین کوچه ها هستند به سمت امامزاده ی روستا می رویم؛ جایی که ورودی برف انبار نیز هست؛ یکی از عوامل نیروی انتظامی در صحنه ی تصادفی زنجیره ای درگیر حل مشکل است؛ کلافه از حجم بالای ماشین هاست و علت اولیه را کم طاقتی راننده ها در ترافیک سنگین و برنامه ریزی زمانی نامناسب خانواده ها می داند؛ خانواده هایی که در یک زمان همگی به سمت روستا حرکت می کنند و کوچه های کم عرض و نامناسب روستایی که کشش این بار ترافیکی سنگین را ندارد .
سرهنگ خدایاری جانشین پلیس راه می گوید : ناتمام ماندن طرح جاده پردیسان به کهک و آسفالت نامناسب روستایی همیشه از عوامل مهم تصادفات جاده ای و روستایی در بخش کهک استان است؛ گردشگری بودن بخش کهک و روستاهای این بخش هم باعث حضور بیش از پیش مسافران در این منطقه شده است و در فصل زمستان با بارش برف شاهد اوج ترافیک در روزهای تعطیل و به خصوص روستای فردو هستیم.
وعده و اعتباراتی که همچنان روی کاغذ جا خوش کرده اند
«جاده پردیسان- کهک در استان قم چهارخطه میشود ». این وعده را مدیرکل راه و شهرسازی استان قم در آذر ماه سال 96 داد که بر این اساس با پیگیری اداره کل راه و شهرسازی استان قم، طرح تعریض محور پردیسان- کهک توسط وزارت راه و شهرسازی در لایحه بودجه سال ۱۳۹۷ قرار گرفت؛ اتفاقی که با تحقق ان شاید شاهد اتفاقات خوبی برای این محور پر رفت و آمد بیفتد.
حسن صبوری می گفت: دو خطه بودن مسیر رفت و برگشت محور پردیسان تا روستای ورجان، عرض کم جاده، نداشتن شانه و عبور و مرور بیش از حد وسایل نقلیه سبک و سنگین به ویژه در روزهای تعطیل و پایانی هفته در این جاده ۱۵ کیلومتری موجب افزایش آمار تصادفات جرحی و فوتی شده است؛ جاده ای که به روستای فردو و منطقه ی برف انبار ختم می شود.
او گفت: در راستای افزایش ایمنی، کاهش تصادفات و تسهیل در عبور و مرور، اجرای عملیات بهسازی این محور در دستور کار قرار گرفته که تعریض و افزایش پهنای جاده و چهارخطه کردن این محور بر عهده اداره کل راه و شهرسازی استان است.
صبوری خاطرنشان کرد: میزان اعتبار مورد نیاز برای تعریض و چهارخطه کردن محور پردیسان- کهک ، توسط مشاور طرح بیش از ۲۵۰ میلیارد ریال برآورده شده است؛ وعده و اعتباراتی که همچنان روی کاغذ جا خوش کرده اند .
حلقه مفقوده ی گردشگری در فردو
باید به سراغ مسولان سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری هم می رفتم اما پیگیری ها و تماس هایم بی نتیجه ماند و هیچکس پاسخگو نبود.
مسول بعدی که باید احوال طرح های این منطقه ی گردشگری را از او جویا می شدم، بخشدار کهک بود که با وجود هماهنگی های اولیه با وی ، این تیر هم به سنگ خورد .
فرصتهایِ طلایی سوخت شده
تصور خیلی ها در کشورمان از استان قم استانی کویری است که با معرفی مناطق گردشگری و متفاوت و بکر استان این تصورات تغییر خواهد کرد؛ اما این رویا برای محقق شدن نیازمند زیرساخت هایی است که تا کنون اجرایی نشده.
قرار گرفتن استان قم در شاهراه مواصلاتی 17 استان کشور و تردد میلیون ها گردشگر، فرصت طلایی و مناسبی برای استان ایجاد کرده است؛ وجود بیش از 15 منطقه ی گردشگری در روستاهای استان باعث اشتغال پایدار و رونق 260 روستای بالای 20 خانوار استان است؛ این ظرفیت کم نظیر می گوید با هموارتر شدن مسیر گردشگری بخش کهک و برف انبار افق و چشم انداز گردشگری استان قم روشن تر از همیشه خواهد بود .
امینی _ خبرگزاری صدا و سیما _ قم