به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز مازندران، دکتر پویا طیبی با بیان اینکه دانشگاه علوم پزشکی بابل برای نخستین بار موفق به انجام دو عمل آنوریسم آئورت شکمی یا اندووسکولار به روش بسته و بدون بیهوشی در بیمارستان آیت الله روحانی (ره) بر روی دو بیمار همراه با درد و تهدید پارگی و مرگ ناگهانی شد گفت: عمل ترمیم آنوریسم آئورت شکمی به روش بسته " اووار EVAR "، جراحی نوینی است که به عنوان جایگزین عمل جراحی باز آئورت و با ایجاد دو برش کوچک در کشاله ران و نیز با دستگاه آنژیوگرافی انجام میشود.
عضو هیات علمی و جراح عروق دانشگاه علوم پزشکی بابل افزود: آنوریسم به معنای بزرگ شدن و یا انسداد یک رگ خونی تضعیف شده و یا شریان خونی بوده که معمولا در نتیجه بیماری و یا فشار خون غیر نرمال به وجود میآید. همچنین آنوریسم شدید میتواند منجر به متلاشی شدن رگ یا شریان خونی شده و بیمار با خون ریزی داخلی مواجه و پیامدهای مرگ آوری به وجود آورد.
دکتر طیبی با اشاره به اینکه آنوریسم شریانی در آئورت به دلیل گشاد شدن قطر شریان بیشتر از یک و نیم برابر قطر طبیعی شده و با خطر پاره شدن و مرگ ناگهانی و عوارض عروق محیطی همراه است گفت: این عمل چند سال اخیر در ایران با کمک روشهای اندووسکولار و استفاده از دستگاه آنژیوگرافی و کارگذاری استنت گرافت آماده و برای جایگزینی آئورت در اتاق عمل هیبرید انجام میشود.
عضو هیات علمی و جراح عروق دانشگاه علوم پزشکی بابل افزود: بیشتر آنوریسمهای آئورت شکمی که کوچک بوده و روند رشد آنها آهسته است دچار پارگی نمیشوند، اما آنهایی که بزرگ و ه بسرعت رشد میکنند، دچار پارگی شده و بسته به میزان رشد آنوریسم آئورتیک، درمان آن ممکن است از حالت عادی تا عمل جراحی اورژانسی متفاوت باشد.
جراح قلب دانشگاه علوم پزشکی بابل هم با بیان اینکه افزایش فشارخون، شایعترین دلیل آنوریسمهای آئورت شکمی و موجب تضعیف سرخرگ میشود گفت: آنوریسم آئورت شکمی به ناحیهای ضعیف و برآمده در قسمت تحتانی آئورت و اصلیترین سرخرگی که به بدن خون رسانی میکند، اطلاق میشود.
دکتر وفایی افزود: آنوریسم آئورت شکمی اغلب به آهستگی رشد یافته و به طور معمول نشانهای نداشته و این امر تشخیص آن را دشوار و برخی از آنوریسمها هیچگاه دچار پارگی نشده و بسیاری از آنها در ابعاد کوچک رشد و کوچک باقی میمانند و این در حالی است که بسیاری از آنها نیز به مرور زمان رشد میکنند.
جراح قلب دانشگاه علوم پزشکی بابل گفت: احساس ضربان در نزدیکی ناف، وجود یک توده ضرباندار در شکم، احساس التهاب یا درد در شکم یا سینه، کمر درد از علائم بزرگ شدن آنوریسم آئورتی است.
گفتنی است؛ عمل ترمیم آنوریسم آئورت شکمی به روش بسته پیش از این هم در دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شده بود.