پس از ماهها اعلام نتایج نهایی
واکنش ها به نتیجه انتخابات افغانستان
پس از اعلام نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، برخی از گروهها و نامزدها به آن اعتراض کردند.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما از کابل ، اشرف غنی بار دیگر به عنوان رئیس جمهور افغانستان برگزیده شد. اما عبدالله عبدالله رقیب وی در این انتخابات نیز اعلام پیروزی کرد. وی اعلام کرد دولت خاص خود را تشکیل خواهد داد.
کمیسیون انتخابات افغانستان نتیجه قطعی انتخابات را پس از پنج ماه اعلام کرد. یکی از دلایل این تاخیر رسیدگی به ۱۶ هزار مورد شکایت در مورد تخلفات در انتخابات بود.
اشرف غنی: ما برای تقسیم نیامده ایم
رییس جمهور افغانستان گفت: ما برای تقسیم و تصفیه نیامده ایم.
اشرف غنی دقایقی قبل در مراسم دریافت اعتبارنامه خود از کمیسیون انتخابات افغانستان گفت: ما برای خدمت آمده ایم نه برای تقسیم و تصفیه.
وی افزود: فقر و بیکاری از مهمترین مشکلات افغانستان است که نباید در کشور ما وجود داشته باشد.
در این مراسم که با حضور اعضای کمیسیون انتخابات افغانستان برگزار شد، رییس کمیسیون انتخابات اعتبارنامه ریاست جمهوری را به اشرف غنی تفویض کرد.
گفته میشود زلمی خلیل زاد نماینده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان به دیدار ژنرال دوستم در جوزجان رفته است. امروز دوستم از هواداران خود خواسته بود آنچه را که او پیروزی عبدالله مینامد، جشن بگیرند.
گلبدین حکمتیار نامزدی که در جایگاه سوم قرار گرفته است دقایقی قبل در یک نشست خبری گفت: نتیجه انتخابات در نتیجه فشار سیاسی اعلام شده است.
تاکنون هیچ کشور یا سفارتخانهای تبریک نگفته و موضعی نگرفته است.
کرزی: انتخابات ، طرح تحمیلی برای تحقق اهداف خارجیها
رییس جمهور سابق افغانستان، در واکنش به اعلام نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرد: انتخابات ریاست جمهوری افغانستان یک طرح تحمیلی برای تحقق اهداف خارجیها بود.به گزارش خبرگزاری صدا و سیما از کابل، حامد کرزی در بیانیهای اعلام کرد: روندی که با عنوان انتخابات به افغانستان تحمیل شد یک روند غیرملی و مغایر با اصول و ارزشهای مردم سالاری بود که شرکت نکردن مردم گویای این واقعیت است.
رییس جمهور سابق افغانستان تصریح کرد: این روند (انتخابات) بیشتر منعکس کننده اهداف خارجی در افغانستان است که میخواهند با تضعیف حاکمیت ملی و ایجاد تفرقه در میان مردم، برنامههای خود را عملی کنند.کرزی افزود: با توجه به اوضاع کنونی و آنچه که در پنج ماه اخیر به وقوع پیوست، بسیار طبیعی است که نتایج اعلام شده مورد پذیرش قرار نمیگیرد.وی گفت: افغانستان در شرایط فعلی به وحدت و همسویی نیاز دارد تا همه با هم برنامه صلح را به یک روند ملی تبدیل کنیم تا امنیت و ثبات سراسری در افغانستان برقرار شود و در فضای صلح و آزادی پای صندوقهای رای برویم و سرنوشت این کشور را به دست خود رقم بزنیم.
اعلام نتیجه نهایی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان
اشرف غنی در جمع حامیان خود گفت این تنها پیروزی در یک انتخابات نیست بلکه این اراده جمهوری اسلامی افغانستان است. وی افزود رقابت در همین جا متوقف میشود.
مخالفت عبدالله عبدالله
اما عبدالله عبدالله اصلیترین رقیب وی به این سخنان اعتنایی نکرد و اعلام پیروزی کرد.
عبدالله عبدالله گفت این انتخابات از ما دزدیده شد. این ضربهای به دموکراسی بود. ما پیروز این انتخابات هستیم و من پیروزی خودم را اعلام میکنم.
این واکنش نگرانیهایی را در مورد تکرار سناریوی سال ۲۰۱۴ به همراه داشت. در آن زمان نیز به انتخابات به دلیل بی نظمیهای گوناگون اعتراض شد که بحران جدی را در کشور به همراه داشت.
حزب جمعیت اسلامی: عبدالله عبدالله پیروز انتخابات است
حزب جمعیت اسلامی افغانستان، عبدالله عبدالله را پیروز انتخابات ریاست جمهوری این کشور دانست.
حزب جمعیت اسلامی افغانستان به ریاست «صلاح الدین ربانی» در بیانیهای اعلام کرد: عبدالله عبدالله، پیروز انتخابات ریاست جمهوری افغانستان است و این حزب همه جانبه از عبدالله حمایت خواهد کرد.
براساس این بیانیه: پیروزی ستاد انتخاباتی ثبات و همگرایی در حقیقت بازتاب اراده مردم در راستای مردم سالاری است.
حزب جمعیت اسلامی افغانستان خاطرنشان کرد: مردم این کشور آرزو دارند عبدالله عبدالله برای به کرسی نشاندن اراده مردم از طریق تشکیل دولت منتخب مردمی گام بردارد.
این درحالی است که «عطا محمد نور» رییس اجرایی حزب جمعیت اسلامی افغانستان، پیروزی اشرف غنی را در انتخابات ریاست جمهوری تبریک گفته است.
عطا محمد نور از ستاد انتخاباتی عبدالله عبدالله خواسته است بحران آفرینی نکند، زیرا ایجاد هرگونه بحران به نفع دشمن تمام میشود.
نگرانی از بحرانی شدن وضع افغانستان
نهاد ناظر انتخابات افغانستان در واکنش به اعلام نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری از بحرانی شدن وضعیت این کشور به شدت ابراز نگرانی کرد.
بنیاد انتخابات شفاف افغانستان (تیفا) در بیانیهای اعلام کرد: کمیسیون انتخابات افغانستان، نتایج انتخابات ریاست جمهوری را شتابزده و بدون اجرای کامل تصمیمهای کمیسیون شکایات انتخاباتی اعلام کرد که این وضعیت سبب شد ستادهای انتخاباتی نتایج نهایی را نپذیرند.
این نهاد ناظر انتخاباتی گفته است که به شدت از بحرانی شدن وضعیت افغانستان نگران است و قربانی اصلی بحران، مردم این کشور خواهند بود.
تیفا با ابراز نگرانی از پیامدهای تصمیم شتابزده کمیسیون انتخابات برای اعلام نتایج نهایی تصریح کرد: این کمیسیون وظایف خود را در چارچوب صلاحیتهای خود انجام نداده است و باید در برابر دادگاه پاسخگو باشد.
براساس این بیانیه ، بررسیهای بنیاد انتخابات شفاف افغانستان نشان میدهد کمیسیون انتخابات حدود بیست درصد تصمیمهای کمیسیون شکایات انتخاباتی را برای بازرسی و بازشماری ویژه آرای جنجال برانگیز انتخابات ریاست جمهوری شب هنگام و بدون حضور ناظران ملی و بین المللی بی طرف عملی کرده است.
تیفا افزود: بیست و سه هزار شکایت انتخاباتی از نتایج اولیه انتخابات ریاست جمهوری افغانستان فقط چهارصد و پنجاه و سه رای را در نتایج نهایی انتخابات تغییر داده است.
نهاد ناظر انتخاباتی همچنین به بن بست در روند صلح افغانستان با وضعیت پیش آمده در این کشور هشدار داده است.
با اعلام نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان که اشرف غنی رییس جمهور این کشور شناخته شد، عبدالله عبدالله نامزد دیگر انتخابات خود را برنده دانست و بر تشکیل دولت فراگیر تاکید کرد.
ممنوع الخروج شدن اعضای کمیسیون های انتخابات
«عبدالله عبدالله» رییس اجرایی دولت افغانستان اعضای کمیسیونهای انتخاباتی این کشور را ممنوع الخروج کرد.
«فضل احمد معنوی» یکی از اعضای ارشد ستاد انتخاباتی عبدالله عبدالله در پیامی اعلام کرد: رییس اجرایی دولت افغانستان اعضای کمیسیون انتخابات و شکایات انتخاباتی را ممنوع الخروج کرده است تا درباره خیانتی که انجام داده اند، پاسخگو باشند.
عبدالله عبدالله شب گذشته در نشستی خبری، دست داشتن اعضای کمیسیونهای انتخاباتی افغانستان در تقلبهای
انتخاباتی را خیانت ملی و کودتا علیه مردم سالاری دانست.
نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان روز گذشته اعلام شد که براساس آن اشرف غنی با کمتر از پنجاه و یک درصد آرای انتخابات، رییس جمهور اعلام شد و عبدالله عبدالله با کسب نزدیک به چهل درصد آراء در جایگاه دوم قرار گرفت.
عبدالله گفته است که در انتخابات ریاست جمهوری خودش برنده است و دولت فراگیر تشکیل میدهد.
نیروهای خارجی در افغانستان با سرنوشت مردم ما بازی نکنند
«عبداللطیف پدرام» نامزد انتخابات ریاست جمهوری افغانستان اعلام کرد: به نیروهای خارجی هشدار میدهیم که با سرنوشت مردم ما بازی نکنند.
لطیف پدرام در بیانیهای ضمن محکوم کردن نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرد: به نیروهای خارجی هم هشدار میدهیم با سرنوشت مردم ما بیش از این بازی نکنند و بگذارند مردم خود آزادانه تصمیم بگیرند چنان که شایسته یک مردم آزاده است.
وی افزود: ما ضمن محکوم کردن و غیرقانونی دانستن نتیجه اعلام شده از سوی کمیسیون نامستقل انتخابات، اعلام میکنیم که نتیجه تقلبی و دولت تقلبی برای ما نیروهای عدالت خواه قابل قبول نیست.
پدرام گفت: موضع گیری شخصیتهای سیاسی افغانستان به ویژه ژنرال دوستم در قبال انتخابات و طرح دولت موازی ناشی از استبداد چندین ساله و اقدامات غیرقانونی و انحصارطلبانه گروههای انحصار طلب به ویژه ستاد دولت ساز (ستاد اشرف غنی) است.
وی از همه نیروهای آزادیخواه و عدالت طلب افغانستان خواست ضمن تحکیم اتحاد و همبستگی خود ساختار دولت بعدی را اعلام کنند.
پدرام چهارمین نامزد انتخابات ریاست جمهوری افغانستان است که نتایج نهایی انتخابات را نپذیرفته است.
«احمد، ولی مسعود» یکی دیگر از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان نیز با نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری مخالفت کرد.
احمد، ولی مسعود در پیامی بر مبارزه با تقلب در انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد و افزود: در شرایط فعلی، ایستادگی در برابر تقلب سیاست نیست بلکه رسالت ملی است.
از سوی دیگر برخی گزارشهای تایید نشده حاکی است که اشرف غنی برای کنترل و مدیریت اوضاع امنیتی به نظامیان افغان دستور آماده باش داده است.
طالبان: انتخاب اشرف غنی مشروعیت ندارد
طالبان در واکنش به اعلام نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان اعلام کرد: انتخاب اشرف غنی به عنوان رئیس جمهور جدید افغانستان در شرایطی که کشور در اشغال است، مشروعیت ندارد.
طالبان در بیانیهای اعلام کرد: انتخاب اشرف غنی مشروعیت ندارد و در تضاد با محتوای روند صلح افغانستان است.
طالبان نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان را غیر قانونی اعلام کرد.
سکوت جامعه بین المللی
هرچند با اعلام نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان ستادهای انتخاباتی و احزاب سیاسی این کشور واکنشهای خود را اعلام کردند، اما تاکنون جامعه بین المللی درباره نتایج نهایی انتخابات ساکت است.
دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان که قبل از این به عنوان نخستین نهاد بین المللی در قبال رویدادهای افغانستان موضع گیری میکرد اکنون سکوت پیشه کرده است، کشورهای تامین کننده هزینه انتخابات افغانستان و اتحادیه اروپا نیز تاکنون در برابر نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری واکنشی از خود نشان نداده اند.