پخش زنده
امروز: -
سخنگوی شورای نگهبان ابراز امیدواری کرد که مشارکت در انتخابات مجلس بیش از ۵۰ درصد باشد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، آقای کدخدایی در نشست خبری در هتل لاله تهران گفت: به طور معمول مشارکت در انتخابات ایران کمتر از ۵۰ درصد نبوده است و پیش بینی میکنیم این دوره هم مشارکت خوبی داشته باشیم.
وی افزود: معمولا در انتخابات مختلف در کشورمان، آمار مشارکت کمتر از ۵۰ درصد نبوده است و امیدوارم این دوره هم بیش از ۵۰ درصد باشد.
آقای کدخدایی در ادامه و در پاسخ به سوالی گفت: انتخابات در کشورمان همواره در امنیت کامل برگزار شده است و در این دوره هم هیچ مشکل خاصی را پیش بینی نمیکنیم.
وی تصریح کرد: اگر گزارشهایی به دست ما برسد که نشان دهد هزینههای تبلیغات انتخابات نامزدها، نامتعارف باشد یا تخلفات تبلیغاتی روی دهد، شورای نگهبان میتواند ورود کند.
سخنگوی شورای نگهبان افزود: تا زمانی که تخلفات تبلیغاتی نامزدها در نتیجه انتخابات موثر نباشد شورای نگهبان ورود نمیکند.
آقای کدخدایی خاطر نشان کرد:، اما اگر تخلفات در نتیجه انتخابات موثر باشد از جانب قوه قضاییه قابل پیگرد است و گزارش این تخلفات هم برای دستگاه قضایی ارسال میشود.
وی تاکید کرد: سوء استفادههای مالی، مسائل نامتعارف اخلاقی و اقدامات مخالف حاکمیت جمهوری اسلامی، سه عامل مهمی است که طبق قانون، سبب رد صلاحیت داوطلبان انتخابات میشود.
سخنگوی شورای نگهبان همچنین گفت: ادعای این که در ۴۴ حوزه انتخابیه، امکان رقابت انتخاباتی وجود ندارد دقیق نیست.
وی گفت: این ادعا صرفا مبتنی بر تایید صلاحیت و رقابت گروههای متعارف سیاسی است در حالی که شمار قابل توجهی از نامزدهای مستقل در همه حوزههای انتخابیه تایید صلاحیت شده اند و رقابتها با حضور همه نامزدها شکل میگیرد.
سخنگوی شورای نگهبان درادامه نشست با خبرنگارن گفت: اگر تخلفی از جانب نامزدهایی تایید صلاحیت شده ثابت و مستنداتی در این باره دریافت کنیم، ممکن است در بررسی صلاحیت نامزدها موثر و حتی اگر قبلا تایید صلاحیت شده باشند، رد صلاحیت شوند.
مشارکت بالای مردم در انتخابات، پاسخ محکمی به تهدید دشمنان
سخنگوی شورای نگهبان، مشارکت بالای مردم در انتخابات دوم اسفند را پاسخ محکمی به تهدیدات دشمنان انقلاب اسلامی دانست.
آقای عباسعلی کدخدایی در ادامه نشست خبری در هتل لاله تهران در پاسخ به پرسشی درباره تهدید اخیر آمریکاییها علیه کشورمان گفت: هرگاه آمریکاییها و دیگر دشمنان انقلاب، اقداماتی را علیه منافع ملی ما میکنند، مانند جنایتی که در ترور سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی مرتکب شدند، ملت ما متحدتر میشوند و در چارچوب دفاع از امنیت و منافع ملی، مشارکت بیشتری دارند.
وی افزود: دشمنان انقلاب نتیجه تهدیداتشان را در دوم اسفند خواهند دید و حضور گسترده مردم پاسخ محکمی به آنان خواهد بود.
آقای کدخدایی در پاسخ به پرسش دیگری درباره تخلفات تبلیغاتی - انتخاباتی در استانها گفت: مقابله با این تخلفات در مرحله اول به عهده وزارت کشور و نیروی انتظامی است که البته آنان تذکرات لازم را میدهند و ما هم تذکر میدهیم.
سخنگوی شورای نگهبان افزود: البته اگر این تخلفات در حدی باشد که در نتیجه انتخابات موثر واقع شود ما میتوانیم در مقطع اعلام صحت انتخابات در حوزههای انتخابیه آن را مدنظر قرار دهیم.
قائم مقام دبیر شورای نگهبان همچنین درباره جابجایی رای دهندگان در حوزههای انتخابیه مختلف و تاثیر رای دادن آنان از نظر قانونی، گفت: رای دهندگان میتوانند در هر حوزه انتخابیهای رای دهند و این از نظر قانونی، هیچ منعی ندارد.
وی در عین حال افزود:، اما در حوزههایی که این موضوع تاثیرگذار است و برای ما محرز شود که با جابجایی افراد حقی از کسی ضایع میشود و این جابجایی بر سرنوشت انتخابات تاثیرگذار است در مقطع بررسی صحت انتخابات در حوزههای انتخابیه مدنظر قرار میگیرد.
آقای کدخدایی اضافه کرد: در ادوار مختلف انتخابات در گذشته با این موارد مواجه بوده اینکه حتی انتخابات در برخی حوزهها ابطال شده است.
وی همچنین در پاسخ به پرسش رسانه انگلیسی مبنی بر اینکه رد صلاحیت داوطلبان سبب کاهش مشارکت مردم در انتخابات میشود تصریح کرد: این مربوط به کشورهایی مانند انگلیس است که نظام دو حزبی دارند و اگر جلوی یک حزب را بگیرند ممکن است چنین مشکلی ایجاد شود.
آقای کدخدایی افزود:، اما در کشور ما علاوه بر احزاب، افراد مستقل بسیاری نیز بعنوان داوطلب در انتخابات شرکت میکنند و طبعا هیچگاه چنین مشکلاتی پیش نمیآید.
وی تاکید کرد: نگاه شورای نگهبان به احزاب در چارچوب مقررات است و نگاه سیاسی به آنان ندارد.
آقای کدخدایی افزود: این واقعیت را نیز باید در نظر داشته باشیم که عامل بررسی صلاحیتها کمترین تاثیر را بر میزان مشارکت دارد و بیشترین عامل مربوط به مسائل معیشتی است.
خبرنگار دیگری با انتقاد از رد صلاحیت بعضی از داوطلبان خطاب به سخنگوی شورای نگهبان گفت: آیا مصلحت نظام در بررسی صلاحیت داوطلبان در شورای نگهبان مدنظر قرار میگیرد؟ آقای کدخدایی در پاسخ به این خبرنگار از او پرسید آیا اینکه قرائت کردید بیانیه بود؛ سوال بپرسید. شما باید از شورای نگهبان اجرای قانون مصوب مجلس را مطالبه کنید.
وی تاکید کرد: هرگاه مجلس شورای اسلامی لازم بداند باید قانون را اصلاح کند و طبعاً این شورا نیز طبق مصوبات جدید مجلس اقدام خواهد کرد.
آقای کدخدایی گفت: در عین حال این ادعا که انتقادها از شورای نگهبان زیاد است واقعیت ندارد و اگر هم واقعیت داشته باشد این انتقاد متوجه قانون است و ما نیز قوانین مصوب مجلس را اجرا کرده ایم که در ادوار مختلف به تصویب رسیده است.
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره علت بررسی صلاحیت نمایندگانی که پیشتر صلاحیت شان تایید شده است اظهار داشت: صلاحیت نمایندگان برای یک دوره ۴ ساله است و باید دوباره صلاحیت افراد در انتخابات دیگر بررسی شود.
عضو حقوقدان شورای نگهبان افزود: اگر تخلفاتی از جانب این افراد روی داده باشد طبعاً در دوره بعدی بررسی صلاحیتها مدنظر قرار میگیرد.
آقای کدخدایی در پاسخ به پرسش دیگری درباره ادعای اصلاح طلبان مبنی بر محرومیت از شرکت در رقابتهای انتخاباتی به علت رد صلاحیت گسترده داوطلبانشان گفت: ارزیابی این موضوعات در حوزه اختیارات رسانه هاست؛ وظیفه شورای نگهبان اجرای قانون فارغ از انتقادهاست.
وی در عین حال افزود: انتظار ما از مقامات کشور این است که قبل از اظهار نظر اطلاعات لازم را دریافت کند، ما اطلاعات لازم را برای دستگاهها میفرستیم و خواهش و انتظار ما این است که قبل از موضع گیریها اطلاعات را به دقت مطالعه کنند.
سخنگوی شورای نگهبان گفت: از اینکه رئیس جمهور موضع گیری اولیه اش را اصلاح کرد، تشکر میکنم.
آقای کدخدایی همچنین درباره ادعای برخی برای رایزنی با شورای نگهبان به منظور تایید صلاحیت داوطلبان رد صلاحیت شده اظهار داشت: در همه ادوار انتخابات هشدار داده ایم که مراقب کلاهبرداران باشند و اتفاقی که در گذشته افتاد و افراد شیادی از سادگی افراد سواستفاده و چنین ادعایی کردند که البته بازداشت و به دستگاه قضایی معرفی شدند و پس از رسیدگی به پرونده شان احکام لازم صادر شد.
وی افزود: در این دوره نیز چنین اتفاقی رخ داد، اما افرادی که حسن نیت نداشتند مسائل را رسانهای کردند.
آقای کدخدایی گفت: با این حال دستگاههای امنیتی با همکاری نهاد قضایی مانند ادوار گذشته با این شیادان برخورد خواهد کرد.
وی افزود: البته ما در ابتدای بررسی صلاحیتها با صدور اطلاعیهای هشدار داده بودیم که داوطلبان انتخابات مراقب سودجویان باشند.
قائم مقام دبیر شورای نگهبان در پاسخ به پرسش دیگری درباره متهم کردن این شورا و رد صلاحیت برخی نمایندگان بابت دیدگاه هایشان تاکید کرد: این شورا نگاه سیاسی ندارد و نمایندگان در بیان دیدگاههایشان آزادند و هیچ کس را به علت آرا و دیدگاههایش مواخذه نمیکنند و هیچ وقت این موضوع ملاک بررسی صلاحیتها نبوده و نیست.
آقای کدخدایی افزود: البته سایر ملاکهای قانونی مدنظر شورای نگهبان است، چنانکه در این دوره نیز ملاکهای مطرح در قانون انتخابات مدنظر ما قرار داشت.
وی همچنین در پاسخ به پرسش دیگری درباره ادعاهای آقای علی مطهری گفت: البته ما علل رد صلاحیت افراد و نمایندگان را به خودشان اعلام کرده ایم که این فرد هم به شورای نگهبان آمد و با اینکه درخواستی برای ارائه مدارک نداشت، اما دعوتش کردم و مطالب را به او گفتیم.
آقای کدخدایی افزود: همکارانم با او صحبت کردند و در آنجا دوربین هم بود و میتوانست صحبت کند و علل رد صلاحیتش را بگوید، اما ما طبق قانون ممنوعیت داریم که علل رد صلاحیتها را بگوییم.
عضو حقوقدان شورای نگهبان در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه اگر نمایندهای تخلفی کند و یا شورای نگهبان ورود میکند یا منتظر اتمام دوره چهارساله نمایندگی اش میشود، گفت: پس از تصویب قانون نظارت بر رفتار نمایندگان بررسی این موضوعات بر عهده هیئت ویژهای است که طبق این قانون تشکیل شد.
وی افزود: اگر همین نمایندگان در دوره بعدی انتخابات شرکت و نام نویسی کنند، شورای نگهبان میتواند تخلفات گذشته را مدنظر قرار دهد.
آقای کدخدایی همچنین درباره انتخابات الکترونیک گفت: در این دوره از انتخابات بسیاری از بخشها به ویژه احراز هویت رای دهندگان الکترونیکی است که اهمیت بسیاری دارد.
وی افزود: همکاریهای خوبی میان وزارت کشور و شورای نگهبان وجود دارد و امیدواریم در ادوار آینده شاهد برگزاری انتخابات الکترونیکی کامل باشیم ما هم از این موضوع استقبال میکنیم، زیرا از هر نظر میتواند به سرعت و دقت در برگزاری انتخابات و شمارش آرا کمک کند.
آقای کدخدایی اضافه کرد: ملاک ما در برگزاری انتخابات الکترونیکی کامل، تضمین امنیت و سلامت انتخابات است وگرنه در موضوع سخت افزار بحث خاصی نداریم.
وی همچنین درپاسخ به پرسش خبرنگار دیگری در مورد میزان حضور جوانان در انتخابات روز جمعه گفت: اغلب جوانان پای صندوقهای رای خواهند آمد البته اگر کسانی به هر علت نیایند هیچ اصراری نیست.
آقای کدخدایی افزود: جوانان ما به آینده خود و کشورشان میاندیشند و حضور آنان در انتخابات دفاع از منافع ملی و منافع خودشان است امیدوارم که حضور باشکوهی پای صندوقهای رای داشته باشند.
پاسخ محکم کدخدایی به پرسش جهت دار خبرنگار خبرگزاری فرانسه
سخنگوی شورای نگهبان گفت: به علت تعلق خاطر ملت ایران به نظام جمهوری اسلامی، مشارکت معمولا زیر ۵۰ درصد نیست.
آقای کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در ادامه نشست خبری و در پاسخ به پرسش خبرگزاری فرانسه مبنی بر اینکه اگر مشارکت مردم ایران در انتخابات اسفند زیر ۵۰ درصد باشد چه میشود؟ تصریح کرد: تازه، میشود مثل انتخابات فرانسه که در برخی انتخابات، مشارکت کمتر از ۵۰ درصد است، مثل انتخابات اخیر ریاست جمهوری فرانسه که مشارکت زیر ۵۰ درصد بود.
آقای کدخدایی افزود: به هر حال به علت تعلق خاطر ملت ایران به نظام جمهوری اسلامی، مشارکت معمولا زیر ۵۰ درصد نیست.
وی همچنین گفت: طبق قواعد دموکراسی، مشارکت کمتر از ۵۰ درصد هم مشکل خاصی ایجاد نمیکند، چنانکه در کشورهای اروپایی نیز شاهد این مساله هستیم.
انتخابات شرکت سهامی نیست
سخنگوی شورای نگهبان تاکید کرد: انتخابات شرکت سهامی نیست که در بررسی صلاحیتها سهمی برای داوطلبان جریانهای سیاسی در نظر گرفته شود.
آقای کدخدایی در نشست خبری در هتل لاله تهران در پاسخ به این سوال که در ۴۴ حوزه انتخابیه امکان رقابت انتخاباتی وجود ندارد، گفت: شورای نگهبان هیچ گاه با نگاه سیاسی صلاحیت کاندیدها را بررسی نمیکند، بلکه فارغ از گرایش سیاسی کاندیدها اعمال نظر میکند.
وی افزود: آماری که از ۴۴ حوزه انتخابیه اعلام شد، خیلی دقیق نیست، زیرا این آمار صرفا بر اساس تایید صلاحیت داوطلبان منتسب به گروههای سیاسی متعارف اعلام میشود در حالی که بخش قابل توجهی از نامزدها مستقلها هستند که تایید صلاحیت شده اند و رقابت با حضور آنان برقرار است.
آقای کدخدایی همچنین درپاسخ به پرسش دیگری گفت: شورای نگهبان تابع قوانین و مقررات مربوط به انتخابات است که نمایندگان مجلس وضع کرده اند قوانینی که بارها اصلاح شده است و ما به عنوان مجری، باید آن را به نحو احسنت اجرا کنیم.
وی افزود: این بار نیز تلاش کردیم قانون به درستی اجرا شود.
سخنگوی شورای نگهبان همچنین درباره انتقادها به رد صلاحیتهای گسترده برخی داوطلبان انتخابات اظهار داشت: بارها این ادعا مطرح شده است، اما عملکرد شورای نگهبان و شکل گیری ادوار مجلس از گروههای مختلف سیاسی، پاسخ روشنی است که این شورا هیچ گاه نگاه سیاسی نداشته و صرفا قوانین مصوب مجلس را اجرا کرده است و در این دوره از انتخابات نیز در همین چارچوب تلاش کردیم.
آقای کدخدایی افزود: شورای نگهبان در خصوص جریانهای سیاسی در خصوص بررسی صلاحیت داوطلبان، فارغ از گرایش سیاسی آنان عمل میکند و صرفا مستند به مدارک و رعایت قوانین مصوب مجلس اقدام کرده است.
وی همچنین در پاسخ به پرسش دیگری در خصوص تبلیغات نا متعارف گفت: البته نهادهای دیگر به ویژه وزارت کشور و نیروی انتظامی نیز در جلوگیری از تخلفات انتخاباتی تبلیغاتی، مسئولیت دارند و اگر تخلفی روی دهد باید متخلفان را به قوه قضاییه معرفی کنند.
سخنگوی شورای نگهبان افزود: با این حال اگر تبلیغات خلافی روی دهد که در سرنوشت انتخابات موثر باشد شورای نگهبان آن را در بررسی صحت انتخابات حوزههای انتخابیه مد نظر قرار میدهد.
آقای کدخدایی در پاسخ به پرسش دیگری درباره احتمال ورود پولهای کثیف در انتخابات با قدردانی از مصوبه اخیر مجلس شورای اسلامی در خصوص شفافیت هزینههای انتخاباتی نامزدها گفت: اگر چه این قانون، محدود بود و در زمان پایانی نزدیک به انتخابات تصویب شد خوشحالیم که در این دوره انتخابات حداقل بخشی از آن را میتوانیم اجرا کنیم.
وی افزود: وزارت کشور آن را ابلاغ و اقداماتش را برای اجرای آن آغاز کرده است.
آقای کدخدایی اضافه کرد: اگر گزارشهایی به دست ما برسد یا اگر گزارشهایی دریافت کنیم که حاکی از هزینههای نامتعارف تبلیغاتی یا تخلفات تبلیغاتی روی داده باشد شورای نگهبان میتواند وارد شود و درباره صحت انتخابات اعمال نظر کند.
وی در پاسخ به این پرسش تکمیلی که آیا این تخلفات به ابطال انتخابات نیز منجر میشود گفت: ابطال آرا مربوط به زمانی است که تخلف مهمی روی داده باشد که در نتیجه انتخابات موثر باشد و طبعا شورای نگهبان در این مواقع اعمال نظر میکند.
عضو حقوقدان شورای نگهبان در پاسخ به این پرسش که چرا که این شورا علل رد صلاحیت داوطلبان انتخابات را اعلام نمیکند اظهار داشت: قانون انتخابات مقرر کرده است که علل رد صلاحیت را صرفا به داوطلبان اعلام کند.
آقای کدخدایی در پاسخ به پرسش دیگری درباره مشخص نبودن شیوههای قانونی تبلیغات نامزدهای انتخابات گفت: تکالیف شورای نگهبان هم در این باره خیلی روشن نیست با این حال تا زمانی که نامزدها تخلفاتی مرتکب نشوند که در سرنوشت انتخابات موثر نباشد این شورا ورود نمیکند.
وی افزود: با این حال اگر تخلفاتی روی دهد که در سرنوشت انتخابات موثر نباشد از جانب قوه قضائیه قابل پیگرد است و گزارشها نیز برای آنان ارسال میگردد.
آقای کدخدایی در پاسخ به پرسش دیگری درباره اظهارات اخیر رئیس جمهور مبنی اینکه در برخی حوزههای انتخابیه امکان رقابت انتخاباتی وجود ندارد تصریح کرد: رئیس جمهور در سخنان اولشان، بدون توجه به همکاریهای ما با وزارت کشور مطالبی را مطرح کرد، اما پس از آن نامههایی برای ما فرستادند که بلافاصله به آن پاسخ دادیم.
هزار گزارش از مردم دریافت کردیم
سخنگوی شورای نگهبان گفت: از زمان ایجاد سامانه مردم ناظر تا کنون، هزار گزارش از جانب مردم دریافت کردیم.
وی درادامه نشست با خبرنگاران افزود:از مجموع این گزارشها، صد گزارش را برای دفاتر شورای نگهبان در استانها ارسال کردیم که در حال بررسی است.
کدخدایی گفت: هر یک از این گزارشها که مستند باشد رسیدگی خواهد شد و درجای خود با تخلفات، برخورد خواهد شد
کدخدایی در پاسخ به پرسشی درباره دعوت از ناظران کشورهای دوست و همسایه تاکید کرد: بارها گفته ایم که انتخابات ما آزاد است و همه مراحل آن از جانب قشرهای مختلف مردم برگزار میشود و لفظ نظارت بر انتخابات کشورمان را توهین به ملت سربلند خودمان میدانیم.
وی در عین حال افزود: با این حال، در چارچوب، روابط دوستانه، چنین دعوتی شاید مانعی نباشد که از جانب وزارت کشور انجام شود.
آغاز نشست خبری سخنگوی شورای نگهبان
نشست خبری، بین المللی سخنگوی شورای نگهبان با حضور خبرنگاران داخلی و خارجی در هتل لاله تهران آغاز شد.
آقای عباسعلی کدخدایی در این نشست با تبیین آخرین اخبار انتخاباتی؛ به پرسشهای خبرنگاران پاسخ میدهد.
دهها خبرنگار داخلی و خارجی از رسانههای مختلف در این نشست خبری حضور دارند.
یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و نخستین میان دورهای مجلس خبرگان رهبری از دوره پنجم حدود ۴۶ ساعت دیگر در سراسر کشور برگزار میشود.