با آغاز رقابتهای میان حزبی دموکراتها
تجارت؛ بررسی مشکلات آمریکا از منظر نامزدهای انتخابات ۲۰۲۰
مخالفان دیدگاه ترامپ معتقدند استفاده ابزاری از تعرفهها در مذاکرات در نهایت به ضرر شرکت ها، تولیدکنندگان و خانوادههای آمریکایی تمام میشود.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما، پایگاه اینترنتی نشریه پلیتیکو در مقالهای به بررسی مسائل مهمی پرداخته است که در انتخابات داخلی حزب دموکرات آمریکا برای تعیین نامزد این حزب برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری نقش مهمی ایفا میکند. این مسائل عبارتند از:
تجارت
تجارت نقشی مهم در رویکرد اقتصادی ترامپ دارد. وی به دنبال تغییر دادن توافقهای موجود و تغییر موازنه در روابط تجاری بوده و تلاش کرده است برتری چین را در اقتصاد آینده که مبتنی بر فناوری است به چالش بکشد. ولی رویکرد تهاجمی وی در استفاده از تعرفهها باعث سلب اطمینان از جریانهای تجاری جهانی شده و ضمن تحریک هم پیمانان، سیاستهای داخلی را حول تجارت سوق داده است. نامزدهای دموکرات باید این مسئله را مشخص کنند که آیا از رویکرد ترامپ حمایت میکنند یا اینکه به دنبال روشی متفاوت هستند.
چین
ترامپ یک تهاجم تجاری تمام عیار علیه چین به راه انداخته است تا پکن را وادار کند اقدامات خود را در زمینه سرقت حقوق مالکیت معنوی و نیز چیزی که از نظر واشنگتن سرقت اسرار تجاری شرکتهای خارجی علاقهمند به فعالیت در بازار چین است، تغییر دهد. با اینکه در میان هر دو حزب عمده آمریکا از این هدف ترامپ تا حدی حمایت وجود دارد، ولی برخی میگویند رویکرد منزوی ترامپ در این زمینه خطرناک و بیش از حد وابسته به تعرفهها است. آنها معتقدند همکاری با کشورهای هم پیمان در این زمینه طرحی موثرتر خواهد بود.
نفتا
دولت ترامپ از طریق مذاکره با کانادا و مکزیک به دنبال توافقی بود که جایگزین توافق تجارت آزاد آمریکای شمالی (نفتا) شود که در سال ۱۹۹۴ اجرایی شده بود. مجلس نمایندگان بعد از اینکه نانسی پلوسی رئیس این مجلس توانست به امتیازات قابل توجهی دست یابد این طرح را با اکثریت آراء تصویب کرد. دموکراتها خواستار آن بودند که دولت در چهار عرصه کلیدی به تغییراتی دست بزند: استانداردهای کار، بندهای مربوط به محیط زیست، دسترسی به دارو و اجرای توافق.
مجلس سنا در ماه ژانویه این توافق را تایید کرد و به این ترتیب ترامپ به یکی از وعدههای شاخص دوره تبلیغات انتخاباتی خود دست یافت.
توافق جدید مشارکت دو سوی اقیانوس آرام
دولت اوباما هدایت مذاکرات با ۱۲ کشور را برای دسترسی به توافق موسوم به مشارکت دو سوی اقیانوس آرام که کشورهایی نظیر ژاپن، استرالیا و شیلی را در بر میگیرد در اختیار داشت. هدف این بود که با هماهنگ کردن استانداردهای تجاری بالا، وزنهای در برابر چین ایجاد کند.
ترامپ در جریان تبلیغات انتخاباتی سال ۲۰۱۶ علیه این توافق دست به انتقاد زد و آن را به منزله ”هتک حرمت آمریکا“ قلمداد کرد. بعد از اینکه وی در سومین روز از حضور خود در کاخ سفید، آمریکا را از این توافق خارج کرد یازده کشور باقیمانده توافقنامه یک طرح بازبینی شده را مورد تصویب قرار دادند. برخیها آن توافقنامه را توافقنامه مشارکت دو سوی اقیانوس آرام-۲ مینامند، ولی نام رسمی آن توافقنامه جامع و پیشرو برای مشارکت دو سوی اقیانوس آرام است.
تعرفهها
ترامپ مکررا از تعرفهها به عنوان یک ابزار مذاکراتی استفاده کرده و معتقد است اعمال مجازاتهای اقتصادی یا صرف تهدید به اعمال این قبیل مجازاتها، باعث میشود کشورهای دیگر رفتار خود را تغییر دهند تا منافع آمریکا تامین شود. مخالفان این دیدگاه معتقدند تعرفهها چیزی بیش از مالیات بر مصرف کنندگان آمریکایی نیست و در نهایت هم به ضرر شرکت ها، تولیدکنندگان و خانوادههای آمریکایی تمام میشود.