پخش زنده
امروز: -
وقتی سخن از مردم و مردمسالاری به میان می آید نخستین چیزی که به ذهن خطور می کند انتخابات است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آبادان؛ انتخاب نمایندگان مجلس یکی از مهمترین انتخابهای ماست، محور بسیاری از قانونگذاریها، تصمیمگیریها، برنامهریزی ها و مظهر اراده ملت؛
به عبارتی انتخابات مجلس، نشانی از دموکراسی دینی و یا همان مردم سالاری اسلامی است.
وظایف مهم مجلس
مجلس شورای اسلامی دو وظیفه مهم و اصلی را به عهده دارد :
1- قانونگذاری: براساس اصل 71 قانون اساسی مجلس شورای اسلامی صلاحیت عام قانونگذاری را دارا است : «مجلس شورای اسلامی در عموم مسایل در حدود مقرر در قانون اساسی می تواند قانون وضع کند»..
2-نظارت : مجلس شورای اسلامی علاوه بر وظیفه قانون گذاری، مسؤولیت های نظارتی نیز بر عهده دارد که عبارتند از: ۱. نظارت (دخالت) مجلس در تشکیل دولت ۲. نظارت عام نمایندگان ۳. نظارت بر امور مختلف کشور ۴. نظارت اطلاعی ۵. نظارت مالی
حال با نگاهی فهرست وار به این وظایف بخوبی متوجه می شویم چقدر نقش مجلس در نظام مردمسالار مهم و اساسی است و بدون شک مهمترین رکن در چنین حکومتی محسوب می شود .
مجلس از نگاه حضرت امام خمینی ره
بر اساس اندیشه آن حضرت، اكثریت قاطع مسائل مهم كشور، وابسته به مجلس است و حداقل آنچه پس از دوران مشروطیت بر سر ملت مظلوم ایران آمده و این كشور اسلامی را دستخوش توطئههای بینالمللی ساخته، ریشه در مجلس دوران ستمشاهی داشته است.
امام خمینی ره در مورد اهمیت مجلس و با اشاره به رژیم ستمشاهی فرمودند: «در این دوره های آخر می دانید که آن بلاهایی که به سر ملت آمد، مادرش مجلس بود. تمام بدبختی ها در حکومت از مجلس سرچشمه گرفت. مجلس است که اساس یک کشور را به صلاح می کشد یا اساس یک کشور را رو به فساد می برد. (صحیفه نو ، ج 17، ص 272)
این کلام امام راحل بخوبی مشخص می کند که مجلس و نمایندگان مجلس چقدر می توانند در آینده کشور و سرنوشت آن موثر باشند.
مجلس از منظر مقام عظمای ولایت
از دیدگاه مقام معظم رهبری نیز مجلس شورای اسلامی نقش تعیین کننده ای در اداره امور کشور دارد و منعکسکننده تواناییها، خواستها، موضعگیریها، اقتدار و پایبندی به آرمانهای یک ملت است.
مقام معظم رهبری در سال 1388 در مشهد مقدس بیانات مهمی را در مورد مجلس و نقش آن در نظام مردم سالار دینی بیان کردند که از اهیمت بسیار زیادی برخوردار است. ایشان فرمودند:«پایهى نظام ما همین انتخابات است. یكى از پایهها، انتخابات است. مردمسالارى دینى با حرف نمیشود؛ مردمسالارى دینى با شركت مردم، حضور مردم، ارادهى مردم، ارتباط فكرى و عقلانى و عاطفى مردم با تحولات كشور صورت میگیرد؛ این هم جز با یك انتخابات صحیح و همگانى و مشاركت وسیع مردم ممكن نیست. این مردمسالارى، عامل پایدارى ملت ایران است.» (بیانات مقام معظم رهبری در مشهد ۰۱/۰۱/۱۳۸۸ // http://farsi.khamenei.ir. )
در واقع مقام معظم رهبری با این سخنان حجت را بر همه تمام کردند و نشان دادند که اهمیت مجلس در سرنوشت کشورمان به چه میزان است.
ضرورت مشارکت همگانی در انتخابات
انتخابات آزاد و مراجعه به آرای عمومی و توجه به افکار و مشورت عمومی از ویژگی های مکتب نبوی اسلام است تا بدانگونه که پیامبر مکرم اسلام در تصمیم های مهم حتی در جنگ و نحوه دفاع و مقابله با دشمنان از مردم یاری گرفته است. قطعا این سیره نبوی نیز باید سرلوحه مسلمانان و خصوصا نظام مقدس جمهوری اسلامی قرار گیرد تا همگان در امر حکوت به نوعی مشارکت داشته باشند.
عبدالمجید عقیلی یکی از فعالان سیاسی و اجتماعی خرمشهر و مدیرکل اسبق بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان خوزستان در این زمینه می گوید: مشارکت مردم در تمامی عرصه ها از جمله نحوه اداره جامعه اسلامی با تکیه بر مردم سالاری دینی امروز از نمونه های بارز توجه به نقش اساسی مردم در حکومت اسلامی محسوب می شود.
او ادامه می دهد: آنچه که انتخابات مجلس را بیشتر اهمیت می بخشد، قانونگذاری و نظارت بر عملکرد دولت در اجرای قوانینی است که در کنار دیگر دغدغههای امروز، آسان سازی معیشت، افزایش قدرت خرید و حل معضل بیکاری را به دنبال خواهد داشت.
بنابراین تک تک آرای مردم علاوه بر ثبات، امنیت و تقویت حاکمیت کشور به بهبود رفاه،. امنیت و معیشت می انجامد و این به معنای ضرورت حضور حداکثری برای تشکیل یک مجلس کارآمد است.
محمدرضا فرخی نژاد کارشناس ارشد حقوق خصوصی و از فعالان مدنی در آبادان نیز در این زمینه به برخی شبهاتی که در زمینه عدم شرکت مردم در انتخابات بویژه در فضای مجازی منتشر می شود اشاره می کند و می گوید: برخی درباره ضرورت شرکت یا اهمیت مشارکت در انتخاباتهای ملی تردیدهایی را مطرح می کنند که ریشه آن عمدتا به مسائلی نظیر کارنامه ناموفق برخی مسئولان منتخب و بسترسازی برای تبلیغات سوء دشمنان نظام بر می گردد، تردیدهایی که با تبیین درست ضرورت های مشارکت در انتخابات و در نهایت انتخاب صحیح رفع خواهد شد.
مشارکت در انتخابات و تعیین سرنوشت علاوه بر جنبه های شرعی که دارد به عنوان یک حق نیز قلمداد می شود، حقی که در همه جوامع و مکاتب بشری به عنوان فضیلت و ارزش شناخته می شود و هرگونه بی اعتنایی نسبت به آن نارواست؛
بنابراین شایسته است، آحاد جامعه از حق مسلم خود یعنی «حق انتخابگری » و «حق تعیین سرنوشت» برای مشارکت در انتخاب وکلای خود در مجلس بهره ببرند و در سرنوشت آتی خاک پاک وطن سهیم شوند.
نویسنده: شاپور زبردست