گزارش مکتوب؛
آذربایجان غربی روی ریل پیشرفت و توسعه
آذربایجان غربی با وجود تحریمها و شرایط دشوار اقتصادی در طول ۴۱ سال گذشته روند روبه رشدی داشته است که این رشد موجب ارتقای این استان در بسیاری از شاخصهای توسعه شده است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان غربی؛ آذربایجان غربی در سایه امنیت و آرامش که در مرزها برقرار است در طول ۴۱ گذشته در مسیر توسعه قرار گرفته و در زمینههای مختلف اقصادی، اجتماعی و سیاسی پیشرفتهای فراوانی داشته است.
وصل شدن مرکز استان به مسیر ریلی کشور، زمینهسازی برای احداث نخستین کیلومترهای آزادراهی در مسیر ارومیه - تبریز و بازرگان - تبریز، توسعه گازرسانی به همه نقاط استان و بهرهمندی صنعت از این امر، پوشش نزدیک به ۱۰۰ درصدی برق، پوشش ۱۰۰ درصدی آب شهری و نزدیک به ۸۰ درصدی آب روستایی، بهبود وضعیت مراکز بهداشت و درمان، کاهش شکاف استان در حوزه آموزش با دیگر نقاط کشور، توجه به توسعه پایانههای مرزی با ساخت و سازهای میلیاردی در نقاط صفر مرزی و جلب همکاری بخش خصوصی در راستای توجه به صنعت، اشتغال و سرمایه گذاری از جمله مهمترین زیرساختهای توسعه آذربایجانغربی طی سالهای اخیر بوده است.
توسعه زیرساختهای زندگی شهری و روستاییمدیرعامل شرکت آب و فاضلاب آذربایجان غربی در گفتگو با خبرگزاری صداوسیما با اشاره به پیشرفت این استان در حوزه آب و فاضلاب گفت: پیش از پیروزی انقلاب، از دو هزار و ۹۰۰ روستای استان با یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر جمعیت، تنها ۱۱۲ روستا دارای شبکه آبرسانی بودند که این میزان در حال حاضر به دو هزار و ۳۹۵ روستا با ۹۵ درصد جمعیت برخوردار و ۸۵ درصد روستاهای تحت پوشش افزایش یافته است.
علیرضا رضوی افزود: در بخش جمع آوری و تصفیه فاضلاب روستایی نیز در حال حاضر سامانههای جمع آوری و تصفیه فاضلاب در چهار روستای استان فعال بوده و با استفاده از اعتبارات بانک توسعه اسلامی، در چهار روستای دیگر، شبکههای جمع آوری و تصفیه فاضلاب با ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی در دست اجرا هستند.
وی از تحت پوشش قرار داشتن صددرصد جمعیت شهری استان از آب شرب سالم و بهداشتی خبر داد و اظهار کرد: پیش از انقلاب، آب شرب شهرهای استان از منابع زیرزمینی تامین میشد که در حاضر ۶۰ درصد آب شرب مورد نیاز مشترکین در شهرها، از آبهای سطحی و تصفیه خانههای آب با بالاترین کیفیت تامین میشود.
وی افزود: پیش از انقلاب تنها در شش شهر استان شبکههای فاضلاب بصورت سنتی وجود داشت که در حال حاضر ۶۲ درصد جمعیت در شهرها تحت پوشش شبکههای مدرن جمع آوری و تصفیه فاضلاب قرار دارند.
علیرضا شیخی مدیرعامل شرکت گاز آذربایجان غربی به دستاوردهای استان در حوزه گازرسانی گفت:مجموع ۴۵ شهر آذربایجان غربی به ۴۱ شهر گازرسانی شده و عملیات گازرسانی به سه شهر دیگر نیز در حال اجراست.
شیخی با بیان اینکه هم اکنون ضریب نفوذ گاز در بخش روستایی ۶۸ درصد است که این میزان با بهره برداری طرحهای گاز رسانی در ایام الله دهه فجر به ۷۰ درصد رسید.
شیخی درباره موقعیت روستاهای گازرسانی شده نیز اعلام کرد: این روستاها در محورهای یک و دو جاده برهان مهاباد، محور تک آغاج میاندوآب، محور قطور، آلچین، ساروجه و اقبال شاهیندژ، محور یلقون آغاج تکاب، محور خورنج پیرانشهر، بیوران و ملاشیخ سردشت، علی ملک، لواشلو و تازهکند دیم نقده و همچنین محورهای گل شیخان و نی چالان ارومیه واقع هستند..
رشد تولیدات دامی و زراعیکشاورزی یکی از محورهای مهم اقتصادی آذربایجان غربی است و این استان در تولید برخی اقلام زراعی و باغی از جمله چغندرقند، سیب، گندم و انگور در رتبههای برتر و یانخست کشور قرارد دارد.
انگور تولیدی مرغوبترین انگور کشور است و سالیانه در آذربایجان غربی ۲۰۰ هزارتن محصول تولید میشود که به لحاظ میزان تولید چهارمین تولید کننده برتر کشور نیز محسوب میشود.
۶۰ هزار و ۴۷۰ هکتار باغ سیب در آذربایجان غربی وجود دارد و سالیانه افزون بر یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن سیب یعنی سهم ۴۵ درصدی تولید سیب کشور را داراست.
آذربایجان غربی رتبه نخست تولید چغندر قند در کشور به خود اختصاص داده است که در سال زراعی جاری بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن چغندرقند در استان تولید شد.
امسال اراضی زیر کشت گندم بیش از ۳۰۰ هزار هکتار بود که و بیش از ۶۸۰ هزار تن گندم از مزارع دیم و آبی استان برداشت شد.
در حال حاضر ۶ و نیم میلیون تن محصولات کشاورزی شامل باغی و زراعی در آذربایجان غربی تولید میشود.
ایجاد و گسترش صنعت آبزی پروری
استان آذربایجان غربی جزو ۱۷ استان غیرساحلی کشور در زمینه تولید آبزیان است به طوری که سالیانه حدود ۱۷ هزار تن انواع آبزیان در منابع آبی آن تولید و پرورش مییابد.
آذربایجان غربی در بین استانهای غیرساحلی کشور رتبه نخست تولید انواع آبزیان را دارد و ۱۳ گونه مختلف ماهی شامل قزلآلا، کپور، فیتوفاک، آمور و بیگ هد و سوف در منابع آبی این استان پرورش مییابد.
در آذربایجان غربی دریاچه سد ارس، سد حسنلوی نقده و سد شهید کاظمی بوکان از جمله منابع آبی مهم محسوب میشوند.
این استان رتبه نخست تولید شاه میگوی دراز آب شیرین را داراست و سالیانه ۶۰ تن شاه میگوی دراز آب شیرین در آبهای سد ارس تولید و به سایر کشورها صادر میشود.
تمامی این اقدامات درحالی بوقوع پیوسته است که پیش از دهه ۶۰ هیچ گونه تولیدات شیلاتی در استان وجود نداشت و این درحالیست که هم اکنون صنعت شیلات و آبزی پروری در استان آذربایجان غربی رونق گرفته و بیش از ۲ هزار نفر در این صنعت مشغول بکارند.
رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانغربی اظهار داشت: از کل تولیدات کشاورزی استان به ترتیب چهار میلیون و ۶۰۰ هزار تن تولیدات زراعی، یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن تولیدات باغی، ۵۸۰ هزار تن تولیدات دامی و ۱۶ هزار تن تولیدات شیلاتی است.
وی با اشاره به اینکه این استان در تولید محصولات دامیخودکفاست، بیان کرد: از مجموع تولیدات دامی استان ۳۸۰ هزار تن شیر، ۹۰ هزار تن گوشت سفید مرغی، ۴۷ هزار تن گوشت قرمز، ۲۲ هزار تن عسل و ۱۲ هزار تن تخممرغ است.
جلیلی با بیان اینکه امسال ۳۹ میلیون قطعه جوجهریزی در استان انجام شده، گفت: آذربایجانغربی با حدود ۱۷ واحد فعال در این زمینه امسال با ۹ درصد افزایش در این بخش نسبت به سال قبل مواجه بودهاست.
پیشرفتهای علمی و پزشکی
درحال حاضر پیشرفتهای قابل توجه در عرصههای تکمیل زیرساختهای حوزه سلامت در استان بوجود آمده است به نحوی که هم اکنون نزدیک به ۳۰ بیمارستان تخصصی، بیمارستان بین المللی، مراکز جامع خدمات بهداشت و درمان در شهرها و روستاها در استان به مردم خدمات ارائه میدهند.
در عرصههای علمی نیز دانشگاهیان و محققان استان پیشرفتهای شاخصی داشته اند و تولید یکی از پیشرفتهترین سانتریفیوژهای جهان در ارومیه یکی از این دستاوردهاست که در آن محققان دانشگاه ارومیه برای نخستین بار موفق به ساخت "ورتکس تیوب دوکاناله مستقیم" به عنوان سانتریفیوژ کاربردی در جهان شدند.
مهد تولید سنگهای معدنی و طلا
آذربایجان غربی با داشتن معادن گوناگون سنگهای گران قیمت از جمله معدن طلا، باریت، گرانیت، مرمر، میکا و تیتان جایگاه کم نظیری در بخش معدن دارد بطوریکه طبق گفته مسئولان این استان رتبه سـوم کشوری از لحاظ تنوع مواد معدنی و رتبه نخست کشور از نظر تنوع سنگهای تزئینی را به خود اختصاص داده است.
درآذربایجان غربی انواع مواد معدنی وجود دارد و بیشتر این معادن در شهرستانهای ارومیه، خوی، مهاباد و تکاب واقع شده است.
در کشور حدود ۵۱ ماده معدنی شناسایی شده است که از این تعداد، ۴۹ ماده معدنی در آذربایجان غربی وجود دارد و داشتن نیمی از ذخایر طلای کشور، وجود معدن بزرگ طلای زرشوران در تکاب، وجود معادن سنگهای تزئینی در انواع و کیفیتهای بالا با ۸۰ رنگ و تنوع کم نظیر ظرفیتهای معدنی آذربایجان غربی است که تنها، حاصل عملیات اکتشافیِ حدود هفت درصد از مساحت استان است.
عابدپور معاون امور معادن سازمان صنعت و معدن آذربایجان غربی بیان کرد: طی ۱۰ ماه گذشته، سرمایه گذاریهای انجام شده در بخش معادن نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته با رشد ۶۲ درصدی مواجه بوده است.
وی افزود: در ۱۰ ماه گذشته ۳۸ فقره پروانه بهره برداری با ذخیره قطعی بیش از ۲۱ میلیون تن و ایجاد اشتغال بطور مستقیم برای ۳۰۰ نفر با حجم سرمایه گذاری بیش از ۳۲۶ میلیارد ریال صادر شده است.
معاون امور معادن سازمان صنعت و معدن آذربایجان غربی بیان کرد:در استان ۶۰ فقره پروانه اکتشاف و ۲۱ فقره گواهی کشف با حجم سرمایه گذاری بیش از ۲۹ میلیارد ریال صادر گردیده است که امید میرود با به بهره برداری از این معادن دارای گواهی کشف، هم زمینه اشتغال برای افراد بیشتر و هم زمینه ثروت افزایی در استان فراهم شود.
افق روشن صادرات در آذربایجان غربی
درسایه امنیت و آرامش حاکم بر مرزهای استان به سه کشو همسایه روند صادرات در این استان در سالهای اخیر شتاب افزونتری داشته اشت.
آذربایجان غربی با سه کشور ترکیه، آذربایجان و عراق ۸۹۱ کیلومتر مرز مشترک دارد. راههای زمینی و خط آهن مبادی اصلی ورود و خروج زمینی کالا و مسافر از کشور به اروپا در این استان فراهم است و زیر ساختهایی که متناسب با این امور ایجاد شده از جمله افتتاح راه آهن ارومیه به مراغه در سفر اخیر رییس جمهور در آبان امسال و وجود سه فرودگاه در شهرهای ارومیه، خوی و ماکو در کنار مزیتهای جغرافیایی و اقتصادی، آذربایجان غربی را به یکی از کانونهای مهم تجارت و صادرات کشور تبدیل کرده است.
۱۴ گمرک و بازارچه در مناطق مرزی شمال و غرب آذربایجان غربی فعال است و نویدبخش افقهای روشن توسعه و تجارت هستند. در سالهای اخیر با اجرای سیاستهای توسعه صادرات کالاهای غیر نفتی کماکان صادرات از مبادی مرزی استان سیر صعودی دارد.
گمرک بازرگان، رازی خوی و سرو ارومیه (هم مرز با ترکیه)، گمرک پلدشت (هم مرز با آذربایجان)، گمرک تمرچین پیرانشهر و کیله سردشت (هم مرز با عراق) از جمله گمرکات فعال استان هستند.
بابایی رئیس سازمان صنعت، معدن وتجارت آذربایجان غربی میگوید: با توجه به تحریمهای ظالمانه کشورهای غربی علیه کشورمان در ۸ ماهه گذشته صادرات انجام شده از گمرکات استان ۴۰۸ هزارتن به ارزش ۵۲۵ هزار دلار بوده که از لحاظ ارزشی بیش ۴۵ درصد رشد داشته است.
او در ادامه با اشاره به نقش بازارچههای مرزی در صادارت کالا گفت: در همین مدت حجم صادرات انجام شده از بازارچههای مرزی استان ۴۸۳ هزار تن به ارزش ۶۹۸ میلیون دلار بوده است که از لحاظ ارزشی ۱۴۶ درصد و از لحاظ وزنی ۲۰ درصد افزایش داشته است.
بابایی در خصوص واردات کالا نیز اضافه کرد: با توجه به تحریمهای ظالمانه کشورهای غربی علیه کشورمان در ۸ ماهه نخست سال جاری از بازارچههای مرزی استان ۷۰ هزار تن کالا به ارزش ۴۴۵ میلیون دلار واردات انجام شده است که نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته از لحاظ وزنی ۲۵۸ درصد و از لحاظ ارزشی ۲۹۳ درصد رشد داشته است.
رئیس سازمان صنعت، معدن وتجارت آذربایجان غربی عنوان کرد: همچنین واردات انجام شده از گمرکات استان در ۸ ماهه نخست سال جاری ۳۳۳ هزارتن به ارزش ۴۴۵ میلیون دلار بود که از لحاظ وزنی ۴۶ درصد و از لحاظ ارزشی ۵۹ درصد افزایش داشته است.
تمامی این پیشرفتها و توسعه زیرساختها در سایه امنیت حاکم بر مرزها بدست آمده است امنیتی که برای آن همواره مرزبانان فداکار از جان خود مایه گذاشته اند.