پخش زنده
امروز: -
کارشناس قرآنی و حقوقدان گفت: صیانت و امانت داری از آرای مردم در انتخابات حقی از حق الناس است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، آقای رسول فلاح زرگران مهمان کارشناس قرآنی، حقوقدان و مدرس دانشگاه این هفته برنامه گفتگوی قرآنی با موضوع آراء مردم در انتخابات به عنوان امانت الهی و حق الناس گفت: این موضوع یکی از موضوعات بسیار مهم و مورد تاکید در آیات قرآن و روایات است که بعد از طرح موضوع حق الناس بلافاصله بحث مادی در ذهن شکل میگیرد.
وی افزود: در اینجا بحث حقوق مردم مطرح است که، چون حق الناس برای مردم و مطالبه از طرف مردم است، خداوند هم از حق مردم نمیگذرد بنابراین بحث آبروی مومن مهمتر از موضوع مادیات است و تبعات زیان آبرو بیشتر از زیان مالی است و نباید به راحتی از کنار آن گذشت.
این کارشناس قرآنی و حقوقدان با اشاره به روایات و آیات قرآنی حق الناس را به پنج بخش تقسیم کرد و گفت: در بخش اول بحث داوطلبین ورود به مجلس شورای اسلامی است که حقوقی برعهده دارند. آنها باید بدانند اگر افراد دیگری شایستهتر هستند، کنار رفتنشان به سود همه خواهد بود و این موضوع به بلوغ اخلاقی جامعه برمی گردد که فردی به سود فرد اصلحتر از خود کنار برود.
وی ادامه داد: حق دوم به مراجع نظارتی مثل شواری نگهبان، وزارت کشور، نیروی انتظامی، دادستانی و وزارت اطلاعات بازمی گردد که اسرار داوطلبان را حفظ کنند. اگر رد صلاحیتی رخ میدهد، نباید براساس سلایق شخصی بوده، گزینش افراد باید استاندارد واحد داشته باشد و همه باید به یک طریق سنجیده شوند.
زرگران گفت: مراجع نظارتی باید با شاخصهای قانون اساسی و انتخابات افراد را گزینش کنند و اسرار و حرمت آنها اگر هم رد صلاحیت شدند، حفظ شود. از آنها معاند نسازند و از مدارک انها نخواهند استفاده کنند. در واقع تایید نشدن آنها برای انتخابات مجلس به این معنی نیست که آنها نتوانند در بخشهای دیگر فعالیت کنند.
وی حق سوم مردم را تبلیغ و ترغیب داوطلبان در راه انتخابات اعلام کرد و افزود: داوطلب باید طوری مردم را تشویق کند که این حق را از مردم نگیرد و شرایط را آلوده نکند تا مردم ندانند کدام فرد اصلحتر است. در واقع نباید هدف وسیله را توجیه کند. مگر میشود داوطلبی از مسیر ناصحیح و به دروغ ورود کرده و مردم را اغفال کند. چارچوب برای نمایندگان در قانون اساسی وجود دارد و حدود اختیارات مشخص است.
کارشناس قرآنی حق چهارم را آرای مردم در دست مسئولان نظاراتی را به عنوان حقوق آنها دانست و گفت: حقوق مردم در دست آنهایی است که آرای مردم را شمارش میکنند و وظیفه صیانت از آرای مردم را دارند تا مبادا خود را آلوده برای گناه دیگران کنند.
وی حق پنجم را برعهده نمایندهای دانست که در انتخابات رای آورده و امانتدار مردم است و در این باره افزود: این رای حقی است که مردم دارند و او امانتدار مردم است. نماینده مجلس باید قانون اساسی را مرور کند، چون باید جدی قسم بخورد و تعهد به مردم و امانت آنها را حفظ کند و امین باشد.
این حقوقدان با اشاره به اصل ۸۴ قانون اساسی مبنی بر اینکه هر نماینده در برابر همه ملت مسئول است، گفت: نماینده هر شهر در اینجا نباید فقط از افرادی که به او رای داده اند، دفاع کند او باید پاسخگو بوده و حق دارد در همه مسائل داخلی و خارجی کشور اظهارنظر کند. نماینده مجلس برای حل مشکلات مردم قدرت زیادی دارد، اما هر نمایندهای در حدود و اختیارات خود باید عمل کند.
وی ادامه داد: گاهی برخی افراد قولهایی به مردم میدهند که در چارچوب کاری مسئولان اجرایی است. داوطلبان هنگام تبلیغات نباید به دروغ تمسک کنند و از مسیر نادرست وارد شوند، چون نمیتوانند خدمت کنند و مشکلاتی ایجاد خواهند کرد.
این کارشناس قرآنی درباره انتخاب فرد اصلح با اشاره به آیات قرآن گفت: کسی که انتخاب میشود باید امین و قوی باشد و در مقابل مشکلات کوتاهی نکند. باید حکمت و دانش، استوار و محکم باشد و پای حرفایش بایستد. شاخصهای مختلفی برای انتخاب فرد اصلح وجود دارد و در واقع برتری انسانها به داشتن جهاد، تقوا، علم و داشتن عمل صالح است.
وی با اشاره به معیارهای گزینش مردم با رای دادن به داوطلب مورد نظرشان افزود: قدرت تفکر و نفوذ اجتماعی، نداشتن ترس از بیان حق، کمتر کمک کردن به زمامدار در آنچه خداوند دوست ندارد، صدق و راستی، نجابت و اصالت خانوادگی، نیکوکاری، جامعیت در صفات پسندیده، خوش سابقه و خوش قول، شهرت و امانتداری، عذرپذیری، خسته نشدن از مراجعه مکرر مردم، عاقل، صلابت در مقابل قدرتمندان، استقامت و قوت در کار از جمله شاخصهای داوطلبان است.
زرگران به ویژگیهای فردی داوطلبان هم اشاره کرد و گفت: همکاری، انس و الفت کمتر با بیگانه و محبت هم باید از دیگر شرایط یک نامزد انتخابات مجلس شورای اسلامی باشد که میتواند از ابتدای ثبت نام داوطلب توسط مراجع قانونی در نظر گرفته شود تا مردم با قدرت و بهتر دست به انتخاب بزنند.
وی با اشاره به مشکلات اقتصادی موجود، حضور مسئولان در کنار مردم را ضروری دانست و افزود: مردم نیازی به فرمایش ندارند و باید اقدامات عملی باشد. نمونه بارز این در کنار هم بودن حضور سردار سلیمانی در بین رزمندگانش بود، چون مردم کمبود گفتگو ندارند و هر حرفی باید در عمل ثابت شود. مشکلات نباید برای قشر خاصی باشد و مسئولان راه خود را جدا کنند.
این حقوقدان بابیان اینکه مردمی بودن تنها به شعار دادن نیست، گفت: مسئولان باید مشکلات مردم را لمس کنند. در جمهوری اسلامی ایران باید بپذیریم که مردم همیشه موفق و سربلند بوده اند، اما برخی مسئولان نمره قبولی نگرفته اند. داوطلبان مجلس هم باید بدانند آیا چهار سال بعد امانتدار این قولها بوده اند تا برای دوره بعد بدون کمترین تبلیغ کاندید شوند.