درخواست براي تمديد يک توافق
لاوروف خواستار تمدید پیمان استارت نو شد
لاوروف گفت پیمان کاهش تسلیحات راهبردی باید همچنان پیمانی امن برای مسکو و واشنگتن باقی بماند.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما به نقل از ايتارتاس، وزیر امور خارجه روسیه گفت: پیمان کاهش تسلیحات راهبردی (استارت نو) باید همچنان پیمانی امن برای مسکو و واشنگتن باقی بماند، حتی اگر سایر کشورها نیز به گفتگوها درباره این پیمان بپیوندند.
سرگئی لاوروف گفت بر این باوریم این پیمان که یک سال دیگر منقضی میشود، باید تمدید شود. این پیمان پس از ۵ فوریه ۲۰۲۰ چنانچه تمدید نشود، دیگر کارآمد نخواهد بود. حتی اگر یک فرایند چند جانبه آغاز شود بسیار زمانبر خواهد بود، زیرا گفتگوها درباره چنین مسئله مهمی طی مدت چند ماه به سرانجام نخواهد رسید. به همین دلیل ضرورت دارد تا جایی که به جایگاه سیاسی روسیه و آمریکا مربوط میشود با تمدید پیمان استارت نو وجود یک پیمان امن تضمین شود و هیچ کس نمیتواند ما را به از بین بردن یک ابزار تامین ثبات راهبردی که به لحاظ حقوقی الزام آور است متهم کند.
به گفته این دیپلمات ارشد روسیه، آمریکا همچنان بر پیوستن چین به گفتگوها درباره مسائل مربوط به موشکهای میان برد و کوتاه برد تاکید دارد و چنانچه گفتگوهای چندجانبه درباره پیمان استارت نو آغاز شود روسیه بخشی از این فرایند خواهد بود.
لاوروف افزود با وجود این، آغاز یک فرایند چندجانبه موید آن است که بیش از سه کشور در این فرایند حضور خواهند داشت. انگلیس و فرانسه دو قدرت دیگر هستهای هستند و هند و پاکستان نیز قدرت هستهای محسوب میشوند اگرچه پیمان منع گسترش تسلیحات هستهای را امضاء نکرده اند. چند کشور دیگر نیز وجود دارند که تسلیحات هستهای در اختیار دارند.
وی گفت ما آماده شرکت در هر گفتگویی درباره کاهش هرچه بیشتر تسلیحات هستهای هستیم و واشنگتن هنوز به پیشنهاد مسکو برای تمدید پیمان استارت نو پاسخ مشخصی نداده است.
بر اساس پیمان استارت نو که سال ۲۰۱۱ اجرایی شد، روسیه و آمریکا نمیتوانند بیش از ۷۰۰ موشک بالستیک قاره پیما، موشک بالستیک قابل پرتاب از زیردریایی و بمب افکنهای راهبردی در اختیار داشته باشند و تعداد کلاهکهای هستهای آنها نیز نباید از ۱۵۵۰ کلاهک فراتر رود.
این پیمان قرار است به مدت ده سال (تا سال ۲۰۲۱) همچنان به قوت خود باقی بماند تا پیمان جدیدی جایگزین آن شود. در صورت توافق دو طرف، امکان تمدید این پیمان تنها به مدت پنج سال دیگر یعنی تا سال ۲۰۲۶ وجود دارد.