پخش زنده
امروز: -
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران گفت: سیاست کاری این سازمان تغییر کرده و جمعآوری پلاسما به روش «پلاسمافرزیس» از دستور کار سازمان انتقال خون خارج شده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، پیمان عشقی در نخستین نشست خبری پس از انتصابش به سمت مدیر عامل سازمان انتقال خون درباره خبرهایی مبنی بر اینکه جمع آوری پلاسما به روش یادشده از دستور کار این سازمان خارج شده است افزود: به دلایلی ازجمله تامین نیرو و تجهیزات اجرای این کار، توجیه ندارد.
وی با تشریح شرایط اهدای پلاسما افزود: وقتی فردی خون اهدا میکند از خون اهدایی او گلبول قرمز، پلاکت و پلاسما جدا میشود که پلاسمای بازیافتی است این پلاسما فریز و نگهداری میشود و اضافه آن برای تولید داروهای مشتق از پلاسما به خارج از کشور میرود.
عشقی با اشاره به اینکه سازمان بهداشت جهانی، ایران و برزیل را به عنوان الگوهای جمع آوری و ارسال پلاسما در دنیا معرفی کرده است گفت: از سال ۸۳ تاکنون سیاست سازمان انتقال خون، افزایش میزان پلاسمای بازیافتی بوده تا بتوانیم بخش اضافه آن را برای تبدیل به داروهای مشتق از پلاسما به پالایشگاههای بینالمللی ارسال کنیم که در این زمینه سیاست ما تغییری نکرده است.
مدیر عامل سازمان انتقال خون درباه روش دیگر گرفتن پلاسما گفت: در روش پلاسما فرزیس، فرد به مدت یک ساعت زیر دستگاهی مینشیند و سپس خون او وارد دستگاه و پلاسمای خون جدا میشود و مجددا خون به بدن فرد باز میگردد که در این روش از هر فرد میتوان نیم لیتر پلاسما دریافت کرد. در این روش که در سالهای اخیر سازمان به آن توجه ویژه داشته است، ولی حالا سازمان انتقال خون نیاز به تامین نیرو، تامین دستگاه، تامین فضا و تجهیزات داشته که این موارد، صرفه اقتصادی برای سازمان نداشته است.
عشقی با اشاره به فعالیت بیشتر بخش خصوصی در این زمینه گفت: فعالیت بخش خصوصی در این زمینه نه غیرقانونی بوده و نه غیر عادی، بلکه با مجوزهای وزارت بهداشت انجام میشود. البته موسسات خصوصی دریافت پلاسما باید استانداردها را رعایت کنند و تحت نظارتهای سرسختانه قرار گیرند. این اقدامی است که در دنیا هم انجام میشود. در دنیا، عمده پلاسما را بخش خصوصی تولید میکند، اما نظارتهای بسیار سختگیرانهای بر آنها اعمال میشود.
وی گفت: سازمان انتقال خون تصور میکرد که میتواند از طریق روش پلاسما فریزیس سالانه ۲۰۰ هزار لیتر پلاسما داشته باشد، اما برغم تمام تلاشها، سال گذشته فقط توانستیم ۱۴ هزار لیتر پلاسما از طریق پلاسما فریزیس تولید کنیم.
عشقی با تاکید بر نظارت به فعالیت موسسات خصوصی در حوزه تولید پلاسما گفت: اگر ما خودمان نتوانیم میزان مورد نیاز پلاسمایمان را از طریق پلاسمافریزیس تولید کنیم و در عین حال جلوی کار موسسات خصوصی را هم بگیریم، چگونه میخواهیم نیاز کشور به پلاسما را برطرف کنیم. کشور برای داروهای مشتق از پلاسما به یک میلیون لیتر پلاسما نیاز دارد. حال ۲۰۰ هزار لیتر پلاسما را از طریق پلاسمای بازیافتی تامین میکنیم و ۲۰۰ هزار لیتر هم بخش خصوصی تامین میکند.
وی افزود: بنابراین مجبوریم ۵۰۰ هزار لیتر دیگر را از پلاسمای خارجیها تامین کنیم. درحال حاضر طبق سیاستگذاری که انجام شده است و روی این سیاست بین وزارت بهداشت و سازمانهای غذا و دارو، انتقال خون، معاونتهای مرتبط و شخص وزیر انسجام وجود دارد و بنا شده است تا مراکز پلاسماگیری در راستای راه اندازی پالایشگاه خون اقدام کنند و این مشوقی برایشان باشد.
مدیر عامل سازمان انتقال خون افزود: اگر برای وزارت بهداشت ثابت شود که پالایشگاه درحال راهاندازی است، به شرکتهای پلاسماگیری بیش از این مجوز میدهیم. درغیر این صورت باید پرسید که ۵۰۰ هزار لیتر پلاسمای مورد نیازمان را چه کنیم. بهتر است بخش خصوصی ایران آن را تولید کند یا بخش خصوصی خارج از کشور و یا این که آنقدر بودجه سازمان انتقال خون را تامین کنیم تا با هزینه فایده پایین خودش، این اقدام را انجام دهد.
وی گفت: تاکید میکنم که مدیرعامل سابق، این سیاست را بر اساس مبانی علمی برگزید و مشکلی در این حوزه وجود نداشت، اما نتیجه آن طی سالهای گذشته مناسب نبود.
عشقی تاکید کرد: نظارت ما بر موسسات خصوصی که در این حوزه مجوز دارند، سختگیرانه بوده است و در حال حاضر ۱۱ شرکت تحت نظارت ما و با مجوز قانونی در این زمینه کار میکنند. در عین حال با کوچکترین خطایی با آنها برخورد میکنیم، اما مردم بدانند که این موسسات وابسته به سازمان انتقال خون نیستند و نباید لوگوی انتقال خون را نصب کنند.
وی گفت: بنابراین، پلاسما فریزیس سازمان انتقال خون تعطیل نشده بلکه فقط از سیاست کاری ما خارج شده است.
عشقی افزود: درعین حال ارسال پلاسما از سوی موسسات خصوصی فرایندی دارد به طوری که پلاسمای دریافت شده را ذخیره میکنند و سلامت آن تایید میشود. پس از آن نماینده پالایشگر خارجی نظارتهایش را که بسیار سختگیرانه است انجام میدهد و سپس پلاسما ارسال میشود.