پخش زنده
امروز: -
معاون درمان وزارت بهداشت گفت: تکمیل طرحهای درمانی به ویژه توسعه تختهای بیمارستانی در مناطق کمتر برخوردار کشور، از سیاستهای اصلی این معاونت است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛دکتر قاسم جان بابایی در نشست خبری که به مناسبت دهه مبارک فجر انقلاب اسلامی در ستاد وزارت بهداشت برگزار شد افزود: تسریع و تکمیل طرحهای درمانی به ویژه توسعه تختهای بیمارستانی در مناطق کمتر برخوردار کشور، از سیاستهای اصلی معاونت درمان وزارت بهداشت است، چون تا قبل از سال ۹۲، توزیع تختهای بیمارستانی در کشور ناهمگون بوده است.
معاون درمان وزارت بهداشت گفت: امسال در کشور حدود ۸ هزار تخت بیمارستانی در ۶۶ بیمارستان با اولویت مناطق کمتر توسعه یافته به بهره برداری میرسد که شامل ۴۰ بیمارستان و ۲۶ طرح توسعه بیمارستانی است و هر هفته تعدادی از این تختها در کشور، افتتاح میشود.
وی افزود: در جنوب تهران ۱۵۰۰ تخت بیمارستانی که تا قبل از این هیچ تخت بیمارستانی در این مناطق وجود نداشته است، افتتاح میشود که بخش زیادی از آن تا قبل از سال و برخی از آنها نیز در اوایل سال آینده به بهره برداری میرسد که شرایط دسترسی مردم را بهتر میکند و نیاز بیماران به مراجعه به بیمارستانهای بزرگ تهران و همچنین شلوغی اورژانسهای بیمارستانی، کاهش پیدا میکند.
معاون درمان وزارت بهداشت گفت: عدالت نامناسب در توزیع تختهای بیمارستانی با توسعه تختهای بیمارستانی جدید، به حداقل میرسد و تختهای جدید بیمارستانی در مناطقی مانند زابل، سراوان، ایلام و خوزستان افتتاح میشود که برای راه اندازی آنها، معاونتهای وزارت بهداشت و هیات امنای ارزی در تکمیل، تجهیز و اختصاص نیروی انسانی، مشارکت دارند.
دکتر جان بابایی با بیان اینکه یکی از سیاستهای معاونت درمان وزارت بهداشت، توسعه تختهای بیمارستانی سوختگی بوده است، گفت: در تمام مراکز استانها تختهای سوختگی ایجاد شده است و یا به زودی افتتاح میشود و بیش از ۱۰۰ تخت سوختگی اضافه شده است. اخیرا نیز در بندرعباس این امر انجام شده است و در روزهای آینده در ایلام، بخشهای سوختگی مجهزی راه اندازی میشود.
وی خاطرنشان کرد: با بهره برداری از تختهای سوختگی در همه مراکز استانها، بیماران برای دریافت خدمات درمانی لازم، نیاز به مراجعه به سایر استانها را ندارند. در ماههای گذشته یکی از بزرگترین و مجهزترین بیمارستانهای سوختگی کشور در کرمانشاه به بهره برداری رسید.
معاون درمان وزارت بهداشت از توسعه تختهای ویژه به عنوان یکی از برنامههای وزارت بهداشت در طرح تحول نظام سلامت یاد کرد و افزود: تا کنون بیش از سه هزار تخت ویژه جدید در طرح تحول سلامت در سراسر کشور به بهره برداری رسیده است و در هر منطقهای که مرگ و میر مادران و نوزادان بیشتر باشد، توسعه تختهای ویژه در این مناطق بیشتر مورد توجه قرار میگیرد.
دکتر جان بابایی اظهار داشت: در طرح تحول سلامت، اکثر منابع در حوزه درمان به کاهش فرانشیز اختصاص یافته است و در سال جاری و آِینده نیز به سمت تامین تجهیزات مصرفی گران قیمت میرویم که تامین آن برای بیمارستانها و بیماران، به راحتی میسر نبوده است. در سالجاری ۲۴۰۰ میلیارد تومان اعتبارات کاهش فرانشیز بود که ۶۰ درصد از آن برای تامین لوازم مصرفی مورد نیاز بیماران، اختصاص یافت و در سال آینده نیز ۸۰ درصد از این اعتبارات، به این امر اختصاص مییابد.
وی گفت: اخیرا تفاهم نامهای با هیات امنای صرفه جویی ارزی در معالجه بیماران امضا کردیم که بخشی از منابع طرح تحول نظام سلامت برای تامین اقلام مورد نیاز بیماران اختصاص مییابد و تمام بیمارستانها از این مسیر، اقلام مورد نیاز خود و بیماران را تامین میکنند که علاوه بر کاهش قیمت خرید، میتواند مسیرهای متفرقه خرید را ببندد.
معاون درمان وزارت بهداشت تصریح کرد: یکی از توفیقات مهم طرح تحول نظام سلامت، رایگان کردن زایمان طبیعی و ساخت و افتتاح بیش از دو هزار واحد اختصاصی زایمان (LDR) بوده و این عوامل موجب شد که زایمانهایی که تا پیش از این در استانهای محروم و مرزی در خانه انجام میشد، در بیمارستانها انجام شود و شاهد کاهش مرگ و میر مادران باردار و نوازدان بودیم و در این حوزه در بین کشورهای سازمان جهانی بهداشت، در رتبه A قرار گرفته ایم.
دکتر جان بابایی اضافه کرد: در اعتبار بخشی بیمارستانها، ترویج زایمان بدون درد مورد توجه قرار گرفته و امسال در برخی از بیمارستانها ۱۵ تا ۴۰ درصد زایمان ها، بدون درد بوده است، اما هنوز رضایت کافی نداریم و امیدواریم که با تغییرات در پرداختی کادر درمانی، به نتایج و اهداف مورد نظر برسیم.
وی افزود: ماندگاری پزشکان در مناطق محروم امسال هم در دستور کار وزارت بهداشت قرار دارد و در همین راستا، توسعه محلهای زیست پزشکان مورد توجه است و ۱۰۰۰ واحد زیست پزشکان ساخته میشود، چون یکی از عوامل ماندگاری و ترغیب به خدمت رسانی کادر پزشکی در مناطق محروم، فراهم کردن محل زیست برای آنها و خانوادههای شان است.
معاون درمان وزارت بهداشت تاکید کرد: امسال سه هزار پزشک متخصص در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته کشور توزیع شده و بیشترین توزیع مربوط به مناطق کمتر برخوردار کشور بوده است تا دسترسی مردم به خدمات درمانی، افزایش و مشکلات آنها در این زمینه کاهش پیدا کند.
دکتر جان بابایی گفت: امسال دستورالعمل جدید پزشکان مقیم در بیمارستانها ابلاغ شده است و پزشکان باید در بخشهای اورژانس بیمارستانها، مستقر شوند. درخصوص رسیدگی به بیماران دچار سکتههای حاد قلبی و با اجرای برنامه ۲۴۷ به بیش از ۵۰ هزار بیمار تاکنون خدمات ارائه شد و سعی میکنیم که اجرای این برنامه را تقویت کنیم و بیمارستانهای بخش خصوصی و عمومی غیردولتی نیز میتوانند به این حوزه وارد شوند.
وی افزود: تاکنون در اجرای برنامه ۷۲۴ که به بیماران دچار سکتههای حاد مغزی رسیدگی میکند بیش از ۱۰۰ بیمارستان امکان خدمت رسانی به این بیماران و باز کردن رگ با داروهای «ترومبولیتیک» را دارند در حالیکه تا پیش از این، بیماران دچار سکتههای مغزی، دچار عوارض و فلج میشدند، اما با اجرای این برنامه ضمن اینکه علائم فلجی در بیماران حذف میشود، مدت ماندگاری آنها در بیمارستانها نیز کاهش پیدا میکند.
معاون درمان وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: در حوزه درمان ناباروری در سالهای گذشته، یک بار تعرفه دولتی را ۸۵ درصد پوشش میدادیم و خرید خدمت میکردیم. در حال حاضر ۸۴ مرکز درمان ناباروری در سطح کشور و همه استانها، فعالیت دارند. امسال همچنین ۲۵ مرکز جدید درمان ناباروری در کشور افتتاح شده است.
دکتر جان بابایی اظهار داشت: در برنامههای جدید وزارت بهداشت، خدمات درمان ناباروری سطح بندی که به سه سطح یک، دو و سه تقسیم شده است و مراجعان، آموزشهای لازم را فرا میگیرند البته خیلی از بیماران، در سطح یک، مشکلات شان حل میشود. در سال آینده ۵۰ مرکز درمان ناباروری سطح دو در کشور راه اندازی میشود که میتواند مشکلات ۹۰ درصد از زوجین را برطرف کند البته این مراکز در شهرستانهای غیر مرکز استان و با جمعیت ۵۰۰ هزار نفر و بالاتر ایجاد میشوند.
وی گفت: در راستای ارائه خدمات بهتر به زوجین نابارور، تفاهم نامهای با ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) امضا کردیم که زوجین در صورتی که در ۳ مرحله توفیق فرزندآوری نداشته باشند، بخش زیادی از هزینههای آنها پوشش داده شود البته یکی از مشکلات مهم زوجین نابارور، تامین دارو بود که در قالب این تفاهم نامه با ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) سال آینده ۳۰۰ میلیارد تومان برای پوشش دارویی، هزینه خواهد شد و زوجین وابسته به نهادهای حمایتی مانند بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره) به صورت رایگان درمان میشوند.
معاون درمان وزارت بهداشت تاکید کرد: یکی از اقدامات ارزشمند وزارت بهداشت در سالجاری، صدور حواله الکترونیکی برای داروهای بیماران خاص بود، چون امسال برغم افزایش تولید داخلی داروهای مورد نیاز، با نارضایتی این بیماران روبرو بودیم و با همکاری سازمان غذا و دارو و مرکز مدیریت بیماریها و پیوند وزارت بهداشت، حواله الکترونیکی برای بیماران پیوندی، هموفیلی، تالاسمی و MS در تهران انجام و به زودی در کل کشور اجرایی میشود البته اجرای این برنامه توانست در تهران، ۱۵ درصد مصرف دارو را کاهش دهد و همچنین مشکلات خانواده را حذف کند.
دکتر جان بابایی خاطرنشان کرد: پیوند اعضا یکی از مهمترین و حیاتیترین اعمال پزشکی در دنیاست و امسال منابع ویژهای برای پیوند اعضا در نظر گرفتیم و بخشهای پیوند بیمارستانها همانند گذشته، دیگر زیان ده نیستند و مابه التفاوت آنها از محل منابع طرح تحول نظام سلامت، تامین میشود. در حال حاضر در تمام دانشگاه ها، مراکز پذیره نویسی برای بیماران پیوندی راه اندازی شده و آنها در فهرست انتظار قرار گرفته اند.
وی افزود: یکی از مهمترین و بهترین اقدامات وزارت بهداشت در سال جاری، انتقال هوایی عضوهای (ارگان های) پیوندی بوده است که از ابتدای سال تاکنون، ۱۶ مورد انتقال هوایی قلب در کشور انجام شده، چون یکی از حیاتیترین اعضا برای پیوند، قلب است. همچنین در حوزه اهدای عضو، بسیار خوب پیش رفته ایم و شاخص اهدای عضو در کشور به ۱۴ و در برخی استانها به ۶۰ و ۷۰ نفر به ازای هر یک میلیون نفر رسیده و از استانداردهای جهانی هم بالاتر است و در برخی از استانها، عضو (ارگان) قابل اهدایی نداریم که دفن شود و در این زمینه، فرهنگسازی مناسبی انجام و تیمهای فراهم آوری اعضا در دانشگاهها تشکیل شده است.
معاون درمان وزارت بهداشت گفت: یکی از اقدامات معاونت درمان وزارت بهداشت، تدوین و ابلاغ بیش از ۶۰۰ راهنمای بالینی و استاندارد خدمت بود که تکلیف برنامههای چهارم، پنجم و ششم توسعه بوده است. بنا بود وزارت بهداشت ۲۰۰ راهنمای بالینی را تهیه و ابلاغ کند که با کمک انجمنها و «هیاتهای بورد»، این تعداد به ۶۰۰ مورد افزایش یافت و در خدمات پرهزینه، تصویربرداری و دارویی مورد استفاده قرار میگیرد. البته بیمهها باید بیشتر از این راهنماها استفاده کنند، زیرا بیمهها فقط با بکارگیری یکی از راهنماها در حوزه داروهای شیمی درمانی، توانسته اند دو میلیارد تومان، صرفه جویی داشته باشند.
دکتر جان بابایی خاطرنشان کرد: یکی از برنامههای جدید که در دو سه کشور دنیا به تازگی اجرا شده، "مسیر ارائه خدمت" برای بیماران است که به صورت الکترونیکی در بیمارستانها برای هر خدمت و هر نوع بیماری، اجرا میشود و امسال برای اجرای این برنامه، سند تدوین کرده ایم و امیدواریم که سال آینده این برنامه برای چند بیماری مانند دیابت، سرطان و بیماران دچار نارساییهای ریوی در کشور اجرا شود. این طرح موجب ساماندهی و نظم خدمات و کاهش هزینههای درمانی میشود.
وی تصریح کرد: یکی از کارهای بزرگ، ارسال اسناد الکترونیکی بیمارستانها به بیمهها بود. امسال ۶۵۰ بیمارستان، اسناد خود را به صورت الکترونیکی ارسال کردند و امیدواریم که سایر بیمارستانها، به این چرخه وارد شوند و سال آِینده، تمام بیمارستانهای کشور، اسناد کاغذی را جمع کنند که این کار موجب صرفه جویی در هزینهها و ماندگاری بیشتر اسناد در مقایسه با نوع کاغذی آن میشود البته باید پزشکان و پرستاران را مجاب کنیم که دادهها را به صورت الکترونیک وارد کنند.
معاون درمان وزارت بهداشت اظهار داشت: درحال حاضر با تلاشهای انجام شده، صدور پروانههای موسسات پزشکی به صورت الکترونیکی انجام میشود و دیگر نیازی به مراجعه متقاضیان به وزارت بهداشت نیست حتی اختیار برخی از پروانهها مانند درمانگاهها به دانشگاههای علوم پزشکی واگذار شده است و صدور مجوزهای الکترونیکی براساس سطح بندی انجام میشود.
دکتر جان بابایی افزود: هر دو سال یکبار اعتباربخشی بیمارستانها اعلام میشود و امسال آن را مورد بازنگری قرار دادیم و تعداد سنجههای آن را کم و سنجههای ضروری را پررنگ کردیم. ۱۳۰ سنجه اعتباربخشی، بسیار ضروری و سایر سنجه ها، غیرضروری بود البته سنجههایی که برای بیمارستان ها، هزینه اضافه داشته باشد، حذف شده و بیش از ۵۰ سنجه نیز مربوط به ایمنی بیماران است.
وی اظهار داشت: ثبت وقایع ناخواسته یک تعریف بین المللی دارد که ۲۸ سنجه دارد و در حال حاضر، دانشگاه ها، پرستاران و سرپرستاران آموزشهای لازم برای ثبت وقایع ناخواسته را دیده اند و اگر این وقایع را ثبت نکنند، تذکر میگیرند و کسر درجه اعتباربخشی خواهند داشت.
جان بابایی گفت: گزارش دادن ثبت وقایع ناخواسته، مهمتر از گزارش ندادن آنهاست، چون میخواهیم از این وقایع، پیشگیری کنیم.