پخش زنده
امروز: -
رویکرد ترکیه, امریکا و رژیم صهیونیستی در برابر پیشروی ارتش سوریه در ادلب حکایت از این دارد که هیچکدام ازاین سه طرف با بسته شدن پرونده نیروهای تکفیری در سوریه موافق نیستند و هریک برای اهداف خاص خود در پی حفظ باقیمانده این نیروها هستند.
در خصوص تحولات اخیر در جبهه شمالی سوریه که با پیشروی ارتش این کشور به سمت ادلب به عنوان آخرین سنگر نیروهای تکفیری و حمایت و پشتیبانی هوایی روسیه از آن همراه بود، امریکا به طور علنی با آن مخالفت و در مقابل از رویکرد نظامی ترکیه برای مقابله با پیشروی های ارتش سوریه حمایت و رژیم صهیونیستی نیز به صورت اعلام نشده و چراغ خاموش رویکرد مشابهی اتخاذ کرد .
رژیم صهیونیستی با توسل به اقداماتی همچون ایجاد اختلال در پروازهای هوایی و یا انجام حملات ایذایی در جبهه جنوبی به منظور منحرف کردن توجه ارتش سوریه کوشید در مسیر آزادسازی باقیمانده سرزمین سوریه در حومه ادلب مانع تراشی کند. این رویکرد نشان می دهد که هیچ یک از این سه طرف ترکیه, امریکا و رژیم صهیونیستی با بسته شدن پرونده نیروهای تکفیری در سوریه موافق نیستند و هریک برای اهداف خاص خود در پی حفظ باقیمانده این نیروها هستند.
با این حال این همکاری ها جنبه تاکتیکی دارد و هر آن امکان دارد به هم بخورد. علت آن است که ترکیه از نیروهای مخالف سوری که ارتباط تنگاتنگی با نیروهای تکفیری پیدا کرده اند برای مقابله با نیروهای گریز از مرکز کردی در شمال و شرق سوریه استفاده می کند حال آنکه امریکا و رژیم صهیونیستی از این نیروها حمایت می کنند و هر وقت ترکیه به اقدامی علیه آنها دست زده سریع با آن مقابله کرده اند و این دوگانگی تنش هایی را در روابط دو طرف رقم زده است.
بر این اساس هرچند در وضعیت کنونی تمرکز و اولویت دولت و ارتش سوریه به سمت آزادسازی ادلب و پاکسازی آن از حضور افراد و گروه های تکفیری متمرکز شده است که ممانعت ترکیه از آن به بروز اختلاف و اصطکاک و گاهی درگیری میان این کشور با سوریه و روسیه انجامیده است اما در صورتی که بعد از بسته شدن پرونده ادلب توجه دولت و ارتش سوریه به سمت اعاده حاکمیت و حفظ تمامیت ارضی در مناطق کردنشین معطوف شود شرایط متفاوت خواهد شد و در آن مقطع همسویی نسبی میان سوریه و ترکیه ایجاد خواهد شد.
در این صورت امریکا و رژیم صهیونیستی دوباره ساز مخالفت با ترکیه خواهند زد و حتی امکان دارد برخورد سخت با آن داشته باشند. این نشان می دهد که دغدغه های امنیتی ترکیه بخصوص از جانب نیروهای گریز از مرکز کردی و جلوگیری از تبدیل شمال سوریه به یک شمال عراق دیگر زمانی مرتفع خواهد شد که این کشور کماکان به همکاری های قبلی خود با روسیه و ایران ادامه دهد و در عین حال راه را برای ورود سوریه به این حلقه باز بگذارد و از میانجیگری های ایران استقبال کند و الا خود ترک ها و شخص اردوغان نیز به خوبی می دانند که سیاست و راهبرد راستگرایان حاکم بر امریکا و فلسطین اشغالی تقویت و دامن زدن به نیروهای گریز از مرکز در سراسر خاورمیانه و حتی جهان است و اگر امریکا به صراحت و رژیم صهیونیستی به طور تلویحی از رویکرد نظامی ترکیه در ادلب حمایت می کنند به این دلیل است که اولا پروژه تروریسم تکفیری را برای برنامه های بعدی خود کماکان حفظ کنند و دوم اینکه روابط و همکاری های آنکارا- مسکو را به هم بزنند تا بتوانند بهتر از گذشته از ترکیه باج بگیرند.
همچنین نباید از این مسئله نیز غافل شد همچنانکه امریکا و رژیم صهیونیستی از حمایت های گذشته عربستان از گروه های تروریستی همچون القاعده و بن لادن علیه این کشور پرونده سازی کردند و آن را به ابزاری برای باج گیری تبدیل کردند این امکان وجود دارد که از این حربه بعدها علیه ترکیه استفاده کنند و با توجه به نص صریح قطعنامه های سازمان ملل درباره ماهیت تروریستی گروههای مستقر در ادلب از حمایت های ترکیه از این گروه ها به عنوان حمایت از تروریسم یاد کنند.
--------------------------------
احمد کاظم زاده