تاثیر شهید سلیمانی از تاثیر سردار سلیمانی بیشتر است
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاری صدا و سيما به نقل از تلويزيون الميادين، وزیر امور خارجه ایران گفت: تاثیر شهید سلیمانی در منطقه از تاثیر سردار سلیمانی بیشتر است.
محمد جواد ظریف در گفتگوی اختصاصی با المیادین افزود: شهید سلیمانی انسانی وارسته و بسیار متواضع بود، من کمتر فردی را دیده بودم که با این همه توانمندی، اینقدر متواضع باشد. او بسیار باهوش بود و فردی با پشتکار بسیار و همت بالا بود. او فرماندهی شجاع بود که بسیار نگران افراد زیر دستش بود. مهمتر از آن، او تلاش میکرد که هیچ آسیبی به شهروندان بی پناه نرسد.
ظریف گفت: سپهبد سليماني بارها طرحها و نقشههای نظامی اش را برای حفظ جان غیرنظامیان متوقف کرده بود. او بارها از ساکنان غیرنظامی به خاطر عملیات نظامی معذرت خواهی کرده بود، بویژه در مواردی که اهالی در جریان عملیات، خانههای شان را از دست داده بودند. در این موارد او شخصاً از اهالی معذرت خواهی میکرد.
وزير امور خارجه کشورمان خاطر نشان کرد شهيد سليماني به عنوان یک استراتژیست بسیار آینده نگر بود. شهید سلیمانی به عنوان یک سیاستمدار، بسیار میانه رو و خردگرا بود و حساسیت ویژهای در مورد آینده داشت. او در مورد آینده پیش بینیهایی داشت که درست از کار در آمده بود. او ماموریت خود را با جدیت بسیار زیاد دنبال میکرد. منطقه ما یک سرباز واقعی صلح را از دست داد.
محمد جواد ظريف در ادامه گفت: در جریانهای مختلف، در افغانستان و عراق من از سردار سلیمانی کمک میگرفتم و اگر سردار سلیمانی نبود دولت افغانستان در سال ۲۰۰۱ تشکیل نمیشد، زیرا هیچگونه توافقی میان گروههای افغانی حاصل نمیشد، بلکه این تلاشهای میدانی شهید سلیمانی بود که در موفقیت مذاکرات بن در آلمان موثر بود و این مذاکرات توانست به یک توافقی برسد. اینها مسائلی است که که بسیاری در منطقه ما آن را نمیدانند. همچنین در بسیاری از تحولات عراق نیز شهید سلیمانی نقش داشت و نقش او تنها محدود به فرماندهی نبرد علیه داعش نبود، بلکه او نقش مهمی نیز در دستیابی به بسیاری از تفاهمها و هماهنگیها میان طرفهای عراقی داشت. او در موارد متعدد به یاری مسئولان عراقی پرداخته بود.
غسان بن جدو مدیر و مجری تلویزیون المیادین در ادامه از ظریف پرسید از کی با او آشنا شدید؟
وزیر خارجه کشورمان در پاسخ گفت: آشنایی من با شهید سلیمانی زمانی بود که وی فرماندهی نیروهای قدس سپاه پاسداران انقلاب را بر عهده گرفت و من هم به عنوان فردی که در حوزه دیپلماسی فعال بودم در مسائلی که به بوسنی و هرزگوین، افغانستان و سایر امور منطقه مربوط میشد با وی در ارتباط بودم، و ما روابط و همکاری بسیار نزدیکی داشتیم. همچنان که گفتم در کنفرانس بن که من نماینده ایران بودم، شهید سلیمانی مسئول نیروهای قدس بود و در آن زمان او مذاکرات مهمی با رهبران عالیرتبه افغان انجام داد و در دستیابی به توافق نقش داشت.
ظریف در پاسخ به این سوال که آیا او (شهید سلیمانی) به همراه شما در کنفرانس بن شرکت داشت؛ گفت: نه، او در ایران بود و ما در بن بودیم و ما همچون دو بال دیپلماسی و توانمندی میدانی عمل میکردیم. او برای برقراری صلح در افغانستان تلاش کرد.
وزیر خارجه ایران در پاسخ به این سوال که آیا سردار سلیمانی به اروپا سفر کرده بود یا نه؛ گفت: نه، به خاطر نمیآورد که او به اروپا سفر کرده باشد، اما او اروپا را خوب میشناخت و همچنین آمریکا را نیز خوب میشناخت.
غسان بن جدو پرسید آیا مساله خاصی که بین شما و سردار سلیمانی باشد به خاطر دارید، مسالهای که هیچگاه آن را فراموش نکنید؟
ظریف در پاسخ گفت: آنچه بیش از هر چیز از شهید سلیمانی در خاطرم مانده است یکی شجاعت او است و دیگر تواضع ایشان. او در هر دو این صفتها نمونه بود. او هیچگاه از شهادت نمیترسید بلکه همیشه به استقبال شهادت میرفت، اما او با اقدامهای عقلانی و منطقی به دنبال شهادت بود. او بسیار متواضع بود. ما تقریباً هر هفته با یکدیگر دیدار میکردیم. من در تمامی این دیدارها این دو صفت را در وی احساس میکردم. او شعور بسیار بالا و فهم بسیار عمیقی داشت. شهید سلیمانی فراتر از جناحهای سیاسی بود. درست است که برخی به اشتباه تلاش میکنند این قهرمان ملی و قهرمان صلح جهانی را به یک عامل جناحی تبدیل کنند، اما در واقع شهید سلیمانی فراتر از جناحهای سیاسی بود.
محمد جواد ظریف درباره نقش سردار سلیمانی در منطقه و به ویژه در سوریه، فلسطین و لبنان گفت: در عراق و سوریه میتوان به صورت واضح نقش سردار سلیمانی را مشاهده کرد. نقش سردار سلیمانی در کنار ملتهای عراق و سوریه در بیرون راندن داعش برجسته بود. مسلماً شهید سلیمانی همیشه بر این نکته تاکید میکرد که مقاومت و شجاعت ملتهای عراق و سوریه باعث شکست داعش شد. با این حال نقش شخص ایشان در ارائه حمایت و یاری در هر منطقهای بسیار مؤثر بود. او در هر جایی حتی در کردستان عراق نقش مؤثری ایفا کرده بود. وقتی اربیل در آستانه سقوط بود و هنگامی که همه از پشتیبانی کردها شانه خالی کرده بودند شهید سلیمانی برای حمایت از منطقه کردستان عراق شتافت تا جلوی داعش را بگیرد.
ظريف خاطر نشان کرد کسانی که شهید سلیمانی را متهم به طائفه گرایی میکنند چگونه میخواهند قرار گرفتن شهید سلیمانی در کنار کردهای عراق علیه داعش را توجیه کنند. آنها چگونه میتوانند قرار گرفتن سردار سلیمانی در کنار مقاومت فلسطین را توجیه کنند. مقابله با ظلم و تروریسم در منطقه از بهترین امتیازهایی است که در کارنامه شهید سردار سلیمانی وجود دارد. تروریسم دولتی رژیم صهیونیستی و خطرهایی که صلح و امنیت را در منطقه ما تهدید میکند دو نمونه برجسته از ظلم و تروریسمی هستند که در منطقه ما وجود داشته و سردار سلیمانی به مقابله با آنها برخاست.
مجری المیادین همچنين از وزیر خارجه کشورمان پرسید آیا سردار سلیمانی تنها یک شخصیت نظامی بود یا آنکه وی شخصیت چند بعدی بود که امور و پروندهها را به لحاظ نظامی، سیاسی و راهبردی مدیریت میکرد؟
ظریف در پاسخ گفت: سردار سلیمانی همه این ویژگیها را داشت و حتی شاید ویژگیها و توانمندی هایش بیش از این بود. سردار سلیمانی میکوشید که به تفاهم و توافق میان گروههای مختلف دست پیدا کند. او کمک میکرد تا طرفها به دیدگاه و تصمیمی مشترک و واحد دست پیدا کنند.
وزير خارجه کشورمان افزود: سردار سليماني توانمندی فوق العادهای در گرد آوردن گروههای متفاوت و نزدیک کردن دیدگاهها داشت. شهید سلیمانی نفوذ کلام بسیار قویای داشت و از توانایی فوق العادهای در مذاکره برخوردار بود. ما دیدیم هیچ کسی میزان محبوبیتی که شهید سلیمانی در میان ملتهای منطقه، میان تمامی مسئولان ایرانی و بسیاری از مسئولان منطقه داشت باور نمیکرد. از این رو او بسیار فراتر از یک فرمانده نظامی بود بلکه او یک فرمانده راهبردی بود.
مجری المیادین پرسید: آقای ظریف شما کی خبر شهادت سردار سلیمانی را شنیدید و چه واکنشی نشان دادید؟
وزیر خارجه ایران در پاسخ به این سوال گفت: یکی از تلخترین ساعات زندگی من زمانی بود که تلفنی به من خبر شهادت سردار سلیمانی را دادند. حدود ساعت پنج صبح بود که این خبر را به من دادند یعنی حدود سه ساعت پس از شهادت سردار سلیمانی به من زنگ زدند و این خبر را به من دادند و گفتند که سردار سلیمانی همراه با ابومهدی مهندس و چند نفر از دیگر دوستان به شهادت رسیده اند. یکی از این شهدا حسین پورجعفری بود که همیشه همراه شهید سلیمانی بود. حسین پورجعفری نیز به نوبه خود نمونه تواضع، متانت و انسانیت بود. من به شدت از شنیدن این خبر متأثر شدم، اما مجبور بودم که به جای اینکه با احساسات شخصی ام کار کنم فوراً موضع سیاسی روشنی اتخاذ کنم. ساعت شش به وزارت خارجه رفتم و ساعت هفت صبح شورای معاونان و نمایندگان وزارت خارجه را برگزار کردیم، و تدابیر لازم را اتخاذ کردیم. جلسه شورای امنیت ملی نیز پیش از ظهر همان روز با مشارکت رهبر معظم انقلاب برگزار شد. پس از آن جلسه عادی شورای امنیت ملی در بعد از ظهر برگزار شد. به هر حال روز سخت و دردناکی برای ما بود و من آن روز نتوانستم به دیدار خانواده شهید سلیمانی بروم البته همسرم به دیدار خانواده شهید سلیمانی رفت و من نیز توانستم روز بعد یعنی شنبه به دیدار خانواده شهید سلیمانی بروم و با خانواده ایشان ابراز همدردی کنم و اندوه عمیق خود را به آنها ابراز کنم؛ و پیش آنها از داشتن چنین دوستی ابراز افتخار کنم و آنها نیز از داشتن چنین پدری ابراز افتخار کردند.
غسان بن جدو این سوال را مطرح کرد که دونالد ترامپ بر اساس چه منطقی تصمیم به ترور سردار شهید سلیمانی گرفت؟
ظریف پاسخ داد: هیچ شخص عاقلی دست به چنین اقدامی نمیزد. ترامپ با این کار پایان حضور نیروهای آمریکایی در منطقه را رقم زد. من معتقدم شهید سلیمانی موفقتر از سردار سلیمانی خواهد بود.
وزير امور خارجه کشورمان همچنين تاکيد کرد شهید سلیمانی در زمان حیات خود با قرار گرفتن در کنار مقاومت ملتهای منطقه در نبرد با تروریسم و اشغالگری، کاری منحصر به فرد انجام داد و تاریخی را رقم زد که آن را در قلبها جاودانه کرد. برخی تصور میکنند ایران دست به جنگهای نیابتی در منطقه میزند، کدام عملیات نیابتی میتواند کاری کند که میلیونها نفر در عراق، هند، روسیه، الجزایر و آمریکای جنوبی در سوگ شهید سلیمانی راهپیمایی کنند. اینجا است که شهید سلیمانی با آن سابقه درخشان مبارزاتی خود توانست با شهادت خود چهره واقعی آمریکا را در برابر ملتهای منطقه نمایان کند. دولتی که آنقدر شجاعت ندارد که با این فرمانده نظامی در عرصه میدانی مقابله کند و او را به شکلی تروریستی و بزدلانه شهید میکند. شما میبایست با یک فرمانده نظامی در میدان جنگ مواجه شوید نه آنکه به این شکل بزدلانه او را ترور کنید. آمریکا و رژیم صهیونیستی همیشه از این شیوه استفاده میکنند.
ظريف خاطر نشان کرد من معتقدم که آمریکا طی هفتههای اخیر دو اقدام انجام داده اند که با انجام این اقدامها چهره آنها برای منطقه ما مشخص شده است. این اقدامها نخست نشان داد که آمریکا آنقدر ترسو است که از مبارزه با یک فرمانده نظامی در میدان جنگ هراس دارد. دوم اینکه آنها به تمامی کشورهای عربی منطقه ما نشان دادند که آنها در درگیری اعراب و اسرائیل یک میانجی بی طرف نیستند بلکه آنها از خود رژیم صهیونیستی صهیونیستتر هستند. ترامپ با رونمایی از معامله قرن ثابت کرد از هرچیزی که صهیونیستها در هر زمانی میخواستند بیشتر امتیاز داده است؛ و این دو واقعیت از برکات خون پاک شهید سلیمانی است و از همین رو میگویم که تاثیر شهید سلیمانی در منطقه از سردار سلیمانی بیشتر است.
مجری المیادین پرسید آیا ایران میتواند به لحاظ حقوق از ترامپ و دولت وی در محاکم بین المللی شکایت کند؟
محمد جواد ظریف پاسخ داد: اقدامی که آقای ترامپ انجام داد، یک اقدام تروریسم دولتی بود. ترامپ هم اکنون متهم به اعمال تروریسم اقتصادی علیه ملت ایران است وی که تهدید به حمله به آثار تاریخی ایران کرده است متهم به تروریسم فرهنگی نیز است. جمهوری اسلامی ایران بر اساس سه اتهام فوق از ترامپ در مراجع قضایی بین المللی شکایت خواهد کرد.
وزير امور خارجه کشورمان افزود: هم اکنون ترامپ در دادگاه افکار عمومی بین المللی به این جنایتهای بزرگ سه گانه شناخته شده است و به خواست خدا ما در سایر دادگاههای بین المللی نیز او را مورد پیگرد قرار خواهیم داد. همچنان که میدانید برخی از محدودیتهای حقوقی در عرصه بین الملل وجود دارد، اما ما از هیچ کوششی برای پیگیری این موضوع فروگذار نخواهیم کرد. از جمله در دادگاههای داخلی نیز این مساله را مورد پیگرد قرار خواهیم داد. من فردا نشستی با حقوقدانان بین المللی در این باره دارم. ما با دادگاههای داخلی جمهوری اسلامی ایران در این خصوص همکاری خواهیم کرد. بی تردید دادگاههای ایران صلاحیت رسیدگی به مساله ترور یک فرمانده نظامی ایرانی را دارند. همچنین ما این مساله را در دیگر محافل نیز به بهترین شکل دنبال خواهیم کرد.
غسان بن جدو گفت ما غیرایرانیها از حضور میلیونی مردم ایران در مراسم تشییع جنازه سردار سلیمانی حیرت کردیم و حتی کل دنیا از این حضور فوق العاده مردم در تشییع جنازه شگفت زده شدند، آیا شما هم در ایران از این حضور گسترده مردم شگفت زده شدید؟
ظریف در پاسخ گفت: بله، قطعاً، ما توقع داشتیم که ملت به خاطر شهادت سردار سلیمانی عزادار بشوند، اما حضور این جمعیت واقعاً در تاریخ بی سابقه بود. در تهران، در آبادان، در اهواز، در مشهد و در کرمان شاهد حضور بی سابقه مردم بودیم تا آن حد که برخی از مردم در فاجعهای انسانی به خاطر عشق به سردار سلیمانی و در تلاش برای شرکت در تشییع جنازه شهید سلیمانی، جان خود را از دست دادند. ما هیچگاه حضور اینچنینی جمعیت را تصور نمیکردیم.
مجری المیادین پرسید: برخی معتقدند این تشییع جنازه بزرگ باعث تجدید انقلاب شد و خون شهید سردار سلیمانی انقلاب اسلامی ایران را جان تازهای بخشید، آیا این سخن، دقیق است؟
ظریف پاسخ داد: حتماً همینطور است. به خاطر اینکه شهادت سردار سلیمانی نشان داد که همه مردم ایران با هر رویکرد سیاسی کسی را که به میهنش خدمت میکند دوست میدارند و او را ارج مینهند. مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا پس از شهادت سردار سلیمانی سخنی احمقانه بر زبان راند، و گفت مردم در خیابانهای تهران و بغداد میرقصند، اما ملت ایران و عراق به او نشان دادند (که سخن یاوهای بر زبان رانده است)، به نظر من این واقعیتی است که آمریکا باید آن را بفهمد، (این حضور گسترده مردم در تشییع جنازه سردار سلیمانی) سیلی محکمی بود که به گوش آمریکا نواخته شد، این سیلی برای آمریکا از هر سیلی دیگری شدیدتر و سنگینتر بود؛ و انشاء الله آثار این سیلی شدیدتر خواهد شد و تا خروج آمریکاییها از منطقه ادامه پیدا خواهد کرد. واقعاً شهادت سردار سلیمانی بسیاری از غبارها و زنگارهایی که برخی از درگیریهای داخلی بی معنا ایجاد کرده بود زدود؛ و به خواست خدا تلاش میکنیم که این غبار و زنگار بار دیگر برنگردد.
وزیر خارجه ایران همچنين در پايان درباره نقش سردار سلیمانی در سوریه و لبنان گفت: سردار سلیمانی نقش بارزی در مقابله با داعش و جلوگیری از گسترش تروریسم در سوریه داشت. وی در حمایت از ملت سوریه و بازسازی سوریه نقش داشت. در لبنان نیز کل جمهوری اسلامی ایران در کنار ملت لبنان و مقاومت در لبنان هستند و سردار سلیمانی نیز بر همین اساس عمل میکرد، او -همچون من- همیشه برای مردم لبنان و حضرت حجه الاسلام سید حسن نصر الله به عنوان رهبر لبنانی احترام ویژهای قائل بود، و معتقد بودند که مردم لبنان، حزب الله و سایر احزاب لبنانی خودشان بهترین تصمیم گیرندگان برای آینده لبنان هستند.