پخش زنده
امروز: -
دستان پینه بسته و کارکشته اش را سایه بان چشمان کم سو ، اما امیدوارخود کرد و با تعجب به من و تلفن همراهم خیره شد .
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای خوزستان، همینکه خواستم حرفی بزنم ، با لهجه شیرینی که مخصوص اهالی همان منطقه بود گفت : تو هم اومدی اینجا فیلم و گزارش بگیری؟ نگیر بابا جان ، بی فایده ست . بعد هم به پشت سرش اشاره کرد و گفت : ما فقط یکی دو کیلومتر با شبکه برق فاصله داریم اما متاسفانه تاریک و سوت و کوریم.
چشمانم را چند لحظه بستم و با خودم تکرار کردم : تاریک و سوت و کور... چقدر غم انگیز . چگونه میشود در عصر پیشرفت و تکنولوژی که پای بشر به کرات دیگر هم رسیده ، در استانی که خود تامین کننده بیش از نیمی از ثروت کشور است ، انسانهایی به این مهربانی ، تاریک باشند وسوت وکور ؟
در استان خوزستان ، 268 روستا هنوز برقدار نشدند و روستاییان ، همچنان چشم براه حل مشکلاتی هستند که به گفته مسئولین باید برای برقدار شدن ، از راه برداشته شوند .
روستای هارکیزه بخش هتی شهرستان لالی ، با پانزده خانوار جمعیت ، یکی از 268 روستایست که با وجود اینکه از سمت غرب فقط یک کیلومتر و از سوی شرق ، تنها 2 کیلومتر با شبکه برق فاصله دارد ، از نعمت برق محروم است .
هر چند در سه سال اخیر با پیگیری های مکرر اهالی و مسئولان ، روستای هارکیزه ، حالا در اولویت برق رسانی قرار گرفته ، اما هنوز وعده های داده شده ، جامه عمل نپوشیده و در حد حرف و کاغذ بازی اداری باقی مانده اند.
علی خدری ، مدیرعامل شرکت توزیع برق استان ، مهمترین علت برقدار نشدن این 268 روستا ، از جمله هارکیزه را نبود مسیر دسترسی اعلام میکند و میگوید : در برخی از این روستاها شرایط اقلیمی به گونه ایست که هزینه های برقررسانی به صرفه نبوده و بسیار بالاست و نیازمند کسب اعتباراز اداره برق روستایی کشور است .
خدری ، امکانات شبکه برق محلی را محدود اعلام کرده و میگوید : برقرسانی به این روستاها ، مستلزم رفع این محدودیت هاست.
آقای شریفی ، که یکی از اهالی قدیمی روستاست ، بیکاری و نداشتن شغل ثابت را از تبعات مهم نبودن برق در روستا عنوان میکند و میگوید : چنانچه هارکیزه از نعمت برق بهره مند شود ، میتوانیم دامداری و یا کشاورزی را به صورت نوین انجام دهیم که این خود تا حدود زیادی در اشتغال اهالی منطقه تاثیرگذاراست و نقش بسزایی در جلوگیری از مهاجرت ساکنین خواهد داشت .هر چند که 5 سال پیش ، بسیاری از اهالی ، از تلاش و پیگیری خسته شدند و بار سفر بسته و پای در راه مهاجرت گذاشتند.
مدیر توزیع برق لالی ، برآورد اولیه تهیه طرح و دیگر مراحل مربوط به توزیع برق را در حیطه اختیارات خود اعلام کرده و گفته : ما آنچه در شرح وظایفمان بوده انجام داده ایم و درخواستهای خود را به شرکت برق روستایی کشور ارائه کردیم . اما تخصیص اعتبار در حیطه اختیارات ما نیست و شرکت برق روستایی کشور باید بودجه در اختیار ما قرار بدهد.
حاجی پور با بیان اینکه توزیع برق لالی آمادگی کامل برای اجرای طرح برق رسانی به هارکیزه بخش هتی را دارد گفته : به محض اینکه شرکت برق روستایی کشور، بودجه ای در اختیار ما قرار بدهد ، نیروهای متخصص ، در زودترین زمان ممکن ، عملیات برق رسانی را آغاز خواهند کرد .
هارکیزه سرد است . نه از این سرماهای کم جان و بی رمق . اینجا ، سرما در نبود وسایل گرمایشی برقی و حتی گازی ، تا عمق استخوان مردمان سخت کوش و نجیب و صبور ، نفوذ کرده و میرود تا افکار و روحشان را نیز درگیر کند .
در هارکیزه ، نبود برق ، حالا درختان را هم گرفتار تبرهیزم شکنانی کرده که از روی ناچاری مجبورند برای روشن نگاه داشتن چراغ زندگی ، دست به دامن جنگل شده اند .
هرچند این روستا به هیچ وجه جزو مناطق دور افتاده و سخت گذر نیست و حتی میتوان آن را در دسترس ترین روستا به لالی دانست ، اما مردمانش همچنان منتظر گوشه چشمی از مسئولان هستند تا سهمشان را از درآمد سرشار استان محروم خوزستان دریافت کنند. هارکیزه ، محروم است به تمام معنای کلمه ، چرا که چند سال قبل در حالی که طرح برکت ، دستی به سر و گوش روستاها و بخش های اطراف آن کشید ، بازهم از قلم افتاد و همچنان چشم براه تدبیر و امیدی ماند که بارها و بارها وعده اش را شنیده بود .
حالا نوبتی هم که باشد ، نوبت مسئولان است تا پاسخ صبوری و مهربانی ساکنین 268 روستایی را بدهند که همیشه و در هر شرایطی در صحنه حاضر بوده اند . از سوی دیگر اگر به زودی برای حل این معضل چاره ای اندیشیده نشود ، جنگل ها و منابع طبیعی این مناطق و حتی نواحی اطراف آن با خطر نابودی مواجه خواهد شد.
*سهام خزلی