دبیرکل سازمان ملل در نشست خبری اعلام کرد
آنچه در لیبی رخ می دهد یک رسوایی است
گوترش: قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل قبل از خشک شدن جوهرشان، مورد بی احترامی قرار می گیرند
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از
رویترز؛ دبیرکل سازمان ملل متحد روز سه شنبه در اظهاراتی از افزایش درگیریها در مناطق مختلف جهان ابراز نگرانی کرد.
آنتونیو گوترش، در نشست خبری در ساختمان سازمان ملل، گفت: من اخیر درباره بارقههای امید صحبت کرده بودم، اما امروز جرقه دیوانگی در حال فراگرفتن دنیا است. از لیبی تا یمن تا سوریه و فراتر از آن. تشدید تنشها بازگشته است. تسلیحات به این مناطق سرازیر میشوند و اقدامات تهاجمی در حال افزایش هستند. شرایط با هم متفاوت هستند، اما حسی از بی ثباتی و تنش فزاینده وجود دارد که باعث میشود همه مسائل با افزایش خطر محاسبه اشتباه، بیشتر غیرقابل کنترل و غیرقابل پیش بینی شوند.
وی افزود: در این میان، قطعنامههای شورای امنیت قبل از خشک شدن جوهرشان مورد بی احترامی قرار میگیرند. من باید بگویم که از آنچه در لیبی در حال اتفاق است عمیقا ناامید هستم، و من فکر میکنم آنچه رخ میدهد یک رسوایی است. شماری از کشورها در برلین گرد هم جمع شدند، در آنجا متعهد شدند که در روند لیبی مداخله نکنند و متعهد شدند که سلاحی به آنجا نفرستند و یا به هیچ شکلی در جنگ لیبی شرکت نکنند. اکنون حقیقت این است که تحریمهای تسلیحاتی شورای امنیت همچنان مورد نقض قرار میگیرند.
گوترش ادامه داد: ما همچنان میبینیم که هواپیماها به سمت شهرهای مصراته و بنغازی پرواز میکنند. ما هیچ گونه تواقفی در رابطه با نقض تحریم تسلیحاتی ندیده ایم؛ و آتش بسی که برای چند روز دوام آورد به طرز غم انگیزی نقض شده است. ما شاهد انواع مختلف اقدامات تهاجمی و عملیاتهای نظامی بوده ایم. تنها خبر خوب این است که احتمال برگزاری دیداری در ژنو با حضور پنج نظامی دولت وفاق ملی لیبی (GNA) و پنج نظامی ارتش ملی لیبی (LNA) ایجاد شد. این دیدار دیروز آغاز شد و غسان سلامه، نماینده ویژه سازمان ملل میان دو طرف رفت و آمد میکند، و ما امیدوار هستیم که این اتفاق منجر به نتیجهای شود. هدف عبور از یک آتش بس و سپس رسیدگی به دیگر اهداف مختلف است.
گوترش در ادامه گفت: ما به طور ویژهای نگران تشدید شرایط میان ترکیه (نیروی اشغالگر در ادلب) و سوریه هستیم که یکدیگر را بمباران میکنند. البته تغییری در ذات این جنگ ایجاد شده که به شدت نگران کننده است و این دلیلی دیگر است که قبل از غیرقابل کنترل شدن شرایط، خصومتها متوقف شوند. من قویا خواستار توقف خصومتها هستم. همچنین قویا درخواست میکنم تا شرایط برای کمک بشردوستانه ایجاد شود و کمک بشردوستانه توزیع شود. من فکر میکنم ۵۰۰ هزار نفر تاکنون به دلیل عملیات اخیر و نیازهای بشردوستانه مرتبط به آن آواره شده اند.
دبیرکل سازمان ملل در بخش بعدی صحبتهای خود گفت: ما در سال ۲۰۱۹ شاهد افزایش انتشار گازهای گلخانهای بوده ایم. شاهد بوده ایم که کشورهای بسیار بیشتری به تعهدات ذکر شده در رابطه با آنچه بزرگترین تولیدکنندگان گازهای گلخانهای در پاریس گفته میشود، احترام نمیگذارند. بزرگترین تولید کنندگان گازهای گلخانهای چه کسانی هستند؟ بگذارید واضح بگویم، آنها معروف هستند: اتحادیه اروپا، که بر تعهدش در این زمینه تاکید کرده است، آمریکا، چین، هند، ژاپن، شاید روسیه، اینها مهمترین اعضای این گروه هستند.
وی افزود: این موضوع قطعا حیاتی است که این کشورها به تعهدات مربوط به انتشار گاز کربن در سال ۲۰۵۰ احترام بگذارند. اکنون گروه ۲۰، ۸۰ درصد از تولیدکنندگان گازهای گلخانهای را تشکیل میدهد. اگر این موضوعی مهم باشد که کشورهای کوچک یک استراتژی معین برای کاهش گازهای گلخانهای داشته باشند، تولیدکنندگان اصلی گازهای گلخانهای نیز قطعا باید پاسخگو باشند، چراکه اگر آنها پاسخگو نباشند، تلاشهای ما تخریب خواهد شد.