پخش زنده
امروز: -
دهه مبارک فجر این فرصت را فراهم کرد تا نگاهی به دستاوردهای انقلاب باشکوه اسلامی در شهرستانهای آبادان و خرمشهر بیاندازیم؛
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آبادان؛ بازخوانی انقلاب اسلامی و مرور دستاوردها، پاسخی است به هجمه های دشمنانی که با ایجاد شبهات سعی می کنند ذهن های نا آگاه را مخدوش کنند.
گرچه پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی توطئه های دشمنان مجال عمران و آبادانی در شهرهای آبادان و خرمشهر را نداد و آغاز جنگ تحمیلی خسارات فراوانی به این دو شهرستان وارد کرد، اما پس از پایان جنگ، بازسازی و توسعه صنعت و فرهنگ در این دو شهر آغاز شد.
پالایشگاه نفت آبادان
بازسازي فاز نخست پالايشگاه نفت آبادان با ظرفيت 130 هزار بشكه در روز آغاز و در فروردين 1368 به همت مهندسان توانمند کشورمان واحد تقطير 85 وارد مدار توليد شد در حالیکه همه این مراحل در زمان پهلوی به عهده متخصصان خارجی بود.
حالا پالايشگاه آبادان کاملا بازسازی شده و با ظرفيت بيش از 430 هزار بشكه در روز فرآورده هاي نفتی ، روزانه پانزده میلیون لیتر بنزین، نوزده میلیون لیتر نفت گاز و سه میلیون لیتر نفت سفید تولید می کند.
مجتمع پتروشیمی آبادان
بازسازی پتروشیمی آبادان نیز در چندین مرحله متوالی از سال 1367 به بعد انجام شد که در پی آن تمامی واحدهای آن در مدار تولید قرار گرفت، این واحد صنعتی با تولید بیش از 150 هزار تن انواع فراورده پتروشیمی از جمله پی وی سی و پلی اتیلن و بسیاری محصولات شیمیای دیگر، نقش مهمی در تامین نیاز داخلی کشور ایفا می کند.
بندر تجاری خرمشهر
بندر خرمشهر هم که در دوران دفاع مقدس به کلی ویران شده بود به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی، نخستین بار پس از پایان جنگ با ساخت چهار پست اسکله شناور باری به ظرفیت 85 تن کالا آغاز به کار کرد؛
و حالا با 230 هکتار مساحت، قابلیت جابجایی روزانه هزار و دویست مسافر، ظرفیت پذیرش 3 و نیم میلیون تن کالا را در سال دارد .
نیروگاههای گازی آبادان و خرمشهر
نیروگاه گازی آبادان چهارم خرداد سال 1383 در آبادان بهره برداری شد و رشد توان فني - تخصصي متخصصان ايراني را نمایان کرد. این نیروگاه با ظرفیت اسمی 494 مگاوات و تولید روزانه ۵۰۰ مگاوات برق 16 و نیم درصد برق مصرفی استان خوزستان و 2 و نیم درصد برق کشور را تامین و افت ولتاژ آن را رفع میکند.
نیروگاه هزار و 452 مگاواتی سیکل ترکیبی خرمشهر هم مشتمل بر 6 واحد گازي و 3 واحد بخار سال 1385 به این مجموعه اضافه شد.
صنايع دريايي
صنايع دريايي شهيد موسوی خرمشهر نیز وابسته به وزارت دفاع از صنايع دريايي فعال و توانمند منطقه است که از سال 1383 به ساخت کشتی های سنگِین 22 هزار تنی، سکوهای حفاری و سازه های فراساحل، مشغول است و به راحتی با با شناورهای دریایی کشورهای پیشرفته رقابت می کند.
همچنین شرکت کشتی سازی اروندان خرمشهر به عنوان دیگر کارخانه کشتی سازی به تولید شناورهای کاتاماران می پردازد.
این صنعت حالا ایران را جزو هفت کشور برتر جهان و تنها سازنده شناور کاتاماران در خاورمیانه معرفی کرده است.
سکوهای دریایی نفت و گاز
یارد سکوسازی شرکت تاسیسات دریایی ایران در خرمشهر یکی از بزرگترین سرمایه گذاری های بعد از انقلاب محسوب می شود.همه مراحل طراحی و ساخت سکوهای دریایی استخراج و پالایش نفت و گاز به دست متخصصان خرمشهری در این شرکت تولید می شود.
تا کنون ساخت سکو های فراساحل در خرمشهر برای کشورمان پنجاه و پنج درصد صرفه جویی ارزی به همراه داشته است .
طرح تولید نیشکر
صنعت تولید نیشکر و صنایع جانبی آن در خرمشهر در عرصه های جهانی رقابت می کند.
جلگه اى بودن و مستعد بودن خاک برای کشت نيشكر در استان خوزستان باعث شد44 هزار و 500 هکتار زمین با تولید سالانه 700 هزار تن شکر خام و اشتغالزایی 15 هزار نفر زیر کشت این محصول رود .
امروز تولید کشت و صنعت نیشکر در خرمشهر 99 هزار تن در سال است که در کنار دیگر کارخانه های تولیدی خوزستان معادل 40 درصد نیاز کشور را تامین می کند.
خط ریلی خرمشهر - بصره
عمليات اجرايي ساخت راه آهن خرمشهر - بصره در دی ماه سال هشتاد و پنج آغاز شد.
راهآهن خرمشهر - شلمچه –بصره 51 کيلومترطول دارد كه 16 كيلومتر آن در خاك جمهوري اسلامي ایران و 35 کيلومتر آن در خاك عراق ميباشد.
تسهیل اعزام زائر به عتبات عالیات، ترانزیت کالا و افزایش صادرات از مزیتهای دیگر این خط ریلی است.
خطوط ارتباطی
یکی دیگر از دستاوردهای قابل توجه در شهرستانهای آبادان و خرمشهر افزایش مشترکین تلفن ثابت و توسعه تلفن همراه است. به گونه ای که هم اکنون قریب به 500 هزار مشترک تلفن ثابت و نیز مشترک همراه اول در این دو شهرستان و جود دارد.
اتصال به خطوط گاز شهری
تا پیش از انقلاب هیچگونه اشتراک گاز شهری در شهرستانهای آبادان و خرمشهر وجود نداشت اما هم اکنون در این دو شهرستان حدود 118 هزار ظرفیت اشتراک پذیری گاز ایجاد شده و تا کنون 66 هزار و 500 نفر مشترک گاز شهری شده اند .
تحصیل و دانشگاهها
تنها دانشگاه در آبادان و خرمشهر تا پیش از انقلاب فقط دانشکده نفت آبادان بود اما هم اکنون دانشگاههای منطقه در آبادان و خرمشهر به چندین برابر افزایش یافته است.
دانشگاههای علوم و فنون دریایی، علوم پزشکی، آزاد اسلامی، پیام نور، دانشگاه های غیر انتفاعی و یک واحد بین المللی با نام خلیج فارس از مراکز آموزش عالی هستند که پس از پایان جنگ تحمیلی، در منطقه راه اندازی شده اند.
وجود این دانشگاهها شهرستانهای آبادان و خرمشهر را به مراکز مهم آموزش عالی در کشور بدل کرده اند به طوریکه حدود 20 هزار نفر از منطقه و سراسر کشور در این مراکز علمی تحصیل می کنند.
نویسنده: شاپور زبردست