به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما ؛ مرکز مطالعات و ارتقاء الاتحاد در بیروت در تحقیقی که سال گذشته میلادی منتشر شد اعلام کرده بود سعودیها هزینههای اجرای توطئه جدید آمریکا و صهیونیسم علیه آرمان فلسطین موسوم به معامله قرن را از زمانی که مطرح شده است، پذیرفته اند و برای اجرای آن اقدامات متعددی انجام داده اند که خرید دو جزیره تیران و صنافیر از مصر و احداث یک منطقه آزاد در سیناء مصر از جمله آنهاست.
مرکز مطالعات و ارتقاء الاتحاد در بیروت در پژوهشی که ژوئن سال ۲۰۱۹ میلادی منتشر شد درباره نقش عربستان در معامله قرن نوشته بود مملکت عربی سعودی در معامله قرن دارای نقش محوری است که این با اندیشه راهبردی اسرائیل همخوانی دارد و آغاز ورود علنی سعودی به معامله قرن نیز با ابتکار عربی منسوب به عبد الله بن عبد العزیز شاه سابق سعودی بود و این ابتکار نیز یک جهش در پرونده منازعه عربی-اسرائیلی با ورود اعراب به عنوان تضمین کنندگان توافقنامه نهایی به شمار میآید.
ابتکار عربی پاسخگوی پیشنهادهای بیل کلینتون و جرج دبیلو بوش و باراک اوباما رؤسای جمهور اسبق آمریکا بود که این پیشنهادها نیز بر راهکار تشکیل دو کشور، مبتنی هستند.
در ادامه این تحقیق آمده است با وجود آنکه مذاکرات (بین رژیم صهیونیستی و تشکیلات خودگردان فلسطینی) به دلیل مخالفت اسرائیل متوقف شده است، اما این ابتکار برای اسرائیل یک دستاورد راهبردی به همراه داشته است، زیرا راهکار دو جانبه به نفع حل وفصل منطقهای و ورود جمعی اعراب برای حل وفصل را از دور خارج کرده و گیورا آیلند از کارشناسان راهبردی صهیونیست، اهمیت ابتکار عربی در عملیات فراهم سازی مقدمات برای حل وفصل چند طرفه در جامعه بین المللی و تدوین پایه و اساس حل وفصل منطقهای را خاطر نشان کرده است.
این نقش آفرینی سعودی فراتر رفت و ریاض هزینههای مادی اجرای معامله قرن را قبول کرده و مملکت عربی سعودی پس از روی کار آمدن سلمان بن عبد العزیز شاه کنونی سعودی به عنوان تأمین کننده مالی معامله قرن، شده است و اسرائیلیها از بلند پروازیهای شاهزاده محمد بن سلمان و تمایلش برای گرفتن جای پدرش و نشستن بر تخت پادشاهی بهره برداری و فرصت نیاز محمد بن سلمان به حمایتهای خارجی برای تحقق آنچه را که از نیم قرن پیش برای آن طراحی کرده اند، غینمت شمرده اند.
محمد بن سلمان برای اجرای برنامههای اسرائیلی مورد حمایت ترامپ خیز برداشت و گامهای شتابان و بلندی در معامله قرن برداشت که باعث شد نقشه معامله قرن از روی کاغذ در زمین و با پولهای سخاوتمندانه سعودیها عملی شود و بن سلمان کارهای زیر را انجام داد:
۱ -خریدن جزیرههای تیران و صنافیر برای بین المللی کردن تنگه تیران:
تصمیم به فروش جزیرههای (متعلق به مصر) تیران و صنافیر از خطرناکترین کارهای انجام شده به نفع رژیم صهیونیستی از زمان اشغال فلسطین در سال ۱۹۴۸ میلادی است. فروش این دو جزیره به بین المللی شدن تنگه تیران و پایان دادن به کنترل مصر بر این تنگه منجر میشود یعنی همان موضوعی که باعث جنگهای مصر با اسرائیلیها بود.
۲- توافقنامه منطقه آزاد در شمال سیناء:
سفر ملک سلمان به مصر در آوریل سال ۲۰۱۶ میلادی فقط برای کنترل بر تیران و صنافیر نبود بلکه برای امضای توافقنامههای تکمیلی سلطه اسرائیل بود. ملک سلمان نپذیرفت که از هواپیما پایین بیاید مگر آنکه عبد الفتاح سیسی با امضای این توافقنامهها موافقت کند و مکرم محمد احمد رئیس شورای عالی سازمان دهی رسانههای مصر، فشارهای سعودی را بر ملا کرد و گفت: ملک سلمان تنها زمانی پذیرفت از هواپیما پایین بیاید که مطمئن شد سیسی با امضای این قرارداد موافقت میکند و نپذیرفت تا زمانی که نیروهای اسرائیلی این دو جزیره را تحویل بگیرند، منتظر بماند.
ملک سلمان ۲۳ توافقنامه همکاری امضا کرد که توافقنامه ایجاد منطقه آزاد در شمال سیناء از جمله آنهاست و جای شگفتی آنکه این توافقنامه سانسور خبری شده است و محتوای آن بر ملا نمیشود و جزئیات کامل آن منتشر نشده است و فقط سرفصلهای این توافقات و نه متن کامل که مجلس مصر با رسانهای کردن آن موافقت کرد منتشر شد. همچنین این توافقنامه در یک نشریه رسمی بر خلاف قانون مصر، منتشر نشده است.
همزمان با سانسور خبری در مصر، در عربستان نیز همین موضوع سانسور خبری شد و فقط مطبوعات و ماهوارهها در عربستان سرفصلهایی از این توافقات را از باب به رخ کشیدن موفقیتهای این سفر منتشر کردند و برخی از این همین سرفصلها نیز از بایگانی الکترونیکی حذف شد و آنچه هم که منتشر شد بر ملا کننده آن چیزی است که از اساس نیز مبهم بود.
سرفصلهای طرحهای منطقه آزاد نشان میدهد محمد بن سلمان اجرای بندهای وارده در معامله قرن را به نحو زیر آغاز کرده است:
احداث و ساخت یک بندر و همچنین ساخت یک فرودگاه در منطقه مشخص شده در مبادله زمین و نیز احداث جادههایی در منطقهای که "غزه بزرگ" خواهد بود و هزینه احداث تونلی در زیر فلسطین اشغالی با سه مسیر خشکی و خط آهن و لولههای نفت که کشورهای عرب خلیج فارس را به دریای مدیترانه متصل خواهد کرد نیز با عربستان خواهد بود. همچنین عربستان هزینه احداث کانال آب شیرین که آبهای نیل را به رژیم صهیونیستی منتقل خواهد کرد و همچنین هزینههای احداث بزرگترین تصفیه خانه فاضلاب با هدف تأمین آبهای مورد نیاز منطقه آزاد را نیز پرداخت خواهد کرد.
محمد بن سلمان اکتبر سال ۲۰۱۷ میلادی در گفتگویی با شبکه آمریکایی بلومبرگ خاطر نشان شد که عربستان هزینههای طرحهای مورد نیاز شمال سیناء به خصوص احداث بندر را خواهد پرداخت، اما گفت: هدف از امضای توافقنامه منطقه آزاد، متصل کردن آن به طرح نیوم است و تأکید کرد این منطقه به دبی و بحرین و به خصوص به کویت کمک خواهد کرد چرا که کویت، سریعتر و ارزانتر از الان به اروپا صادرات خواهد کرد و این کار از طریق لولهها و خطوط ریلی منطقه نیوم به مصر تا شمال سیناء و سپس اروپا انجام خواهد شد.
وزیر مسکن مصر پیش از سفر محمد بن سلمان در مارس سال ۲۰۱۸ میلادی به مصر در تشریح خطوط راهبردی توسعه سیناء به ساخت منطقه آزاد در شمال سیناء اشاره کرد که دربرگیرنده دو طرح مهم در معامله قرن یعنی بندر و فرودگاه است.
وزیر مسکن مصر گفته منطقه آزاد دارای قوانین اقتصادی متفاوتی است که به سرمایه گذاری تشویق میکند و یک فرودگاه بین المللی مهم و اساسی در منطقه خاورمیانه و دریای مدیترانه و نیز یک بندر تجاری در دریای مدیترانه احداث خواهد شد.