به گزارش
خبرگزاری صداوسیمای مرکز مازندران، اهمیت پرداختن به موضوع دستاوردهای صنعتی در مازندران با فاصله گرفتن از زمان پیروزی انقلاب بیشتر میشود. دهه فجر و فرا رسیدن چهل و یکمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی ، فرصت مغتنمی برای بازخوانی انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن در حوزههای مختلف است.
دشمنان ایران اسلامی همواره تلاش میکنند تا از طریق قدرت رسانهای خود ، جلوی درک واقعیات انقلاب اسلامی و دستاوردهای ارزشمند جمهوری اسلامی از سوی جوانان ایرانی را گرفته و با نوع واقعیتپنداری برای آنان در پشتوانههای مردمی انقلاب و نظام جمهوری اسلامی خلل وارد سازند در چنین شرایطی ، اهمیت تبیین دستاوردهای انقلاب و جمهوری اسلامی بهعنوان یک وظیفه آشکار میگردد.
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با پا به عرصه گذاشتن کارخانههای بزرگ همچون کاله ، صنایع فولاد ، ریخته گری طبرستان ، کشتی سازی صدرا و ایران خودرو در مازندران ، فعالیتهای صنعتی در این استان شمالی کشور ، رونق و جان مضاعفی گرفته است.
مازندران که قبل از انقلاب به داشتن صنایعی همچون نساجی مازندران ، چیت سازی بهشهر ، زغال سنگ البرز مرکزی و صنایع غذایی معروف بود بعد از انقلاب در گروههای دیگر صنعت از جمله فولاد ، سلولزی ، لبنیات و غذایی چشمگیرتر وارد عمل شد تا بتواند ظرفیت و پتانسیل خود را در عرصههای مختلف نشان دهد.
مدیر کل صنعت ، معدن و تجارت مازندران گفت: صنایع مازندران اکنون در هفت گروه صنعتی غذایی، فولادی، خوروسازی و تامین قطعات خودرو، سلولزی، شیمیایی، کانی و نساجی فعال است و بیش از ۸۰ هزار نفر در این بخشها فعالیت دارند.
قوانلو افزود: دو هزار و ۶۲۸ واحد صنعتی دارای پروانه بهره برداری در این استان وجود دارد که از نظر پراکندگی نیز این واحدها در تمامی نقاط استان مستقر هستند و شهرستان فاقد واحد صنعت وجود ندارد.
به گفته وی نکتهای که اینجا اهمیت دارد این است که صنعت در مازندران طی چند دهه گذشته به بهانههای مختلف از جمله محیط زیست شکننده یا برخورداری استان از بخشهای قوی اقتصادی دیگر مانند کشاورزی و خدمات ، مورد کم توجهی قرار گرفته بود اما اکنون با تلاش مسئولان به نقطه قوت استان تبدیل شده است.
از جمله مهمترین قابلیتها و پیشرفتهای مازندران در بخش صنعت که میتوان برشمرد عبارتند از:
- مازندران ظرفیتهای ویژه و بالقوهای همچون جنگل، چوب، تولید کاغذ و کشتگاه پنبه برای فعالیت در زمینه صنعتی برخوردار بوده است که تا قبل از انقلاب تنها به یک بُعد از این ظرفیتها توجه و به آن پرداخته شد.
- کارخانهها و بنگاههای اقتصادی بزرگ و کوچک مازندران در هفت گروه صنعتی غذایی، سلولزی، تامین قطعات خودرو، فولادی، کانی، شیمیایی و نساجی فعالیت میکنند و ۶۸۵۲۶ میلیارد ریال در این حوزه سرمایه گذاری و برای بیش از ۷۳ هزار نفر اشتغالزایی شده است.
- پس از انقلاب از ظرفیتهای موجود استان به طور مثال از ظرفیت جنگل و درختان برای استقرار و فعالیت گروههای صنعتی سلولزی که در زمینه تولیدات ام دی اف و نئوپان میباشند، استفاده شد و اکنون استان جز سرآمدان تولید این محصولات به شمار میرود.
- زمانی، تولید فولاد در مازندران آرزوی دست نیافتنی به شمار میرفت و، اما اکنون با تولید سالانه بیش از ۲ میلیون تن میله گرد، بخش قابل توجهی از ظرفیت تولید این محصول را استان برعهده دارد.
- راه اندازی کارخانههای تامین قطعات خودرو و راه اندازی یکصد واحد بزرگ و کوچک در این عرصه را میتوان به عنوان بخشی از کارنامه درخشان صنعت مازندران پس از انقلاب برشمرد.
- در مازندران حدود سه هزار و ۶۰۰ واحد تولیدی و صنعتی با سرمایه گذاری ۸۰ هزار میلیارد ریالی و اشتغال افزون بر ۶۰ هزار نفر فعالیت دارند.
- سالانه حدود ۵۰۰ میلیون دلار کالای غیر نفتی از مبادی گمرکی استانی به خارج کشور صادر میشود.
- همچنین ۲۰ هزار نفر در ۲ هزار و ۶۰۰ واحد صنعتی استان مشغول بکار هستند.
پیشرفتهای بخش معدنیسرزمین و خاک خوب ایران، همواره خاستگاه بهترین ذخایر جهان است که یکی از آنها معدنهای غیر نفتی کشور است.
مازندران با در اختیار داشتن معادن متنوع غیرنفتی، از لحاظ تنوع ذخایر معدنی در یکی از استانهای غنی کشور از نظر داراییهای معدنی به شمار میرود.
بخشی از پیشرفتهای این حوزه در استان مازندران:
- حدود ۲۲ و نیم میلیون تن انواع ماده معدنی سالانه از ۱۷ معدن فعال مازندران استخراج میشود.
- سهم معادن زغال سنگ ۷۵۰ هزار تن، فلورین ۲۵۰ هزار تن و شن و ماسه ۲۰ میلیون تن است.
- ذخایر قطعی معادن مازندران براساس عملیات اکتشافی حدود یک میلیارد تن است.
- مازندران در زمینههای ذخیره ماده معدنی فلورین، سنگهای تزیینی، زغال سنگ و شن و ماسه به ترتیب رتبههای اول، دوم، سوم و چهارم را در کشور داراست.
- ۳ هزار و ۸۶۸ نفر در بخش معادن استان مشغول به کار هستند.
- ۲۵۶ پروانه بهره برداری برای واحد معدنی استان صادر شده که از این تعداد ۱۴۸ واحد فعال است.
- ۲۰۰ معدن زغال سنگ در کشور وجود دارد و مازندران با ۵۰ معدن بیشترین تعداد معادن این بخش را داراست.
- مازندران با بیش از ۲ میلیون تن ذخیره فلورین بیشترین ذخایر این ماده معدنی را در کشور دارد.
- ۱۴ معدن فلورین در استان شناسایی شد که حدود ۱۵ هزار تن سنگ فلورین سالانه از این معادن استخراج و بیشتر آن به صورت خام برای فراوری اولیه به کارخانه فراوری منتقل میشود.
شهرکهای صنعتی، نگین صنعت مازندرانشهرکهای صنعتی که پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، رشد چشمگیری در استان مازندران داشته اند، نقش مهمی در توسعه و پیشرفت استان دارند.
مدیر عامل شرکت شهرکهای صنعتی مازندران با اشاره به ۴۰ شهرک و ناحیه صنعتی در حال واگذاری در استان گفت: ۲۹۷۱ هکتار مساحت اراضی در اختیار شرکت شهرکهای صنعتی مازندران است که از این میزان ۱۹۶۱ هکتار آن در فاز عملیاتی قرار دارد.
سید مصطفی موسوی با بیان اینکه کل قرارداد منعقد شده در شهرکها و نواحی صنعتی ۲۶۳۶ فقره با پیشبینی سرمایهگذاری ۶۵۷۷۷ میلیـارد ریال است گفت: تاکنون ۱۸۶۱ واحد صنعتی با حجم سرمایه گذاری ۳۴۱۶۵ میلیارد ریال به بهره برداری رسیده اند.
وی با اشاره به اینکه رسالت شرکت شهرکهای صنعتی استان ایجاد زیرساختهای مناسب برای استقرار واحدهای تولیدی و صنعتی است تصریح کرد: ۳۸ شهرک و ناحیه صنعتی دارای آب بود که ۷۹۵ لیتر بر ثانیه آب مورد نیاز واحدها تأمین و ۴۹۰ مگاوات برق واحدهای تولیدی در شهرکها و نواحی صنعتی نیز تأمین شده است.
مدیر عامل شرکت شهرکهای صنعتی مازندران افزود: در حال حاضر ۳۰ شهرک و ناحیه صنعتی به شبکه گاز متصل شده اند که شبکه گاز به طول ۱۲۳ کیلومتر شامل ۲۱ شهرک صنعتی به طول ۱۱۱ کیلومتر و ۹ ناحیه صنعتی نیز به طول ۱۲ کیلومتر میباشد.
موسوی با اشاره به اینکه یکی از برنامههای آتی کمک به استقرار صنوف آلاینده شهری در شهرکها و نواحی صنعتی است اضافه کرد: یکی از مسائل، تمرکز صنوف آلاینده شهری در مکانهایی است که خدمات رسانی بهتر و آلایندگی کمتر داشته باشند بهمین منظور درحال برنامهریزی برای استقرار صنوف در شهرکها و نواحی صنعتی استان هستیم.
به هر حال امیدواریم با بهره گیری از تمام ظرفیتهای بالقوه و بالفعل صنعتی در استان مازندران، شاهد به کارگیری نیروهای تحصیل کرده برای تولید بیشتر و درآمدزایی باشیم و بتوانیم در سالیان آینده ، نرخ بیکاری را در استان کاهش دهیم.