نشست فوق العاده وزیران امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب روز شنبه سیزدهم بهمن ماه در قاهره به ریاست عراق برای بررسی طرح موسوم به معامله قرن آمریکا برگزار شد که دونالد ترامپ به تازگی آن را رسما اعلام کرد.
همچنین قبل از قرائت بیانیه پایانی، احمد ابوالغیط دبیرکل اتحادیه عرب درباره طرح آمریکایی معامله قرن گفت: مسئله فلسطین برای همه عربها اهمیت دارد و نشست امروز برای اعلام همبستگی با ملت و مسئولان فلسطینی است. تصور نمیکردیم نقشه راه آمریکا تا این اندازه ناامیدکننده و به دور از انصاف باشد. زمان ارائه این نقشه راه، سوال برانگیز است.
ابوالغیط افزود: طرف اسرائیلی، طرح آمریکا را هدیهای به خودش میداند. تحول در موضع آمریکا به نفع دستیابی به راه حل فراگیر و دائم نیست.
محمود عباس: آمریکا حامی اصلی اجرای بیانیه بالفور استرئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در نشست فوق العاده کشورهای عضو اتحادیه عرب درباره طرح آمریکایی معامله قرن گفت: ما خواستار این نشست شدیم، تا موضع خود را درباره طرح آمریکا به اطلاع شما برسانیم تا مانع از آن شویم که این طرح، به عنوان چارچوب جدید مذاکره معرفی شود. ما خواستار برگزاری این نشست شدیم تا بر موضع کشورهای عربی با استناد به قطعنامههای بین المللی تاکید شود.
محمود عباس افزود: بیانیه بالفور در واقع یک وعده انگلیسی- آمریکایی بود. بنیامین نتانیاهو اعتقادی به صلح ندارد. ملتها در همه جا در حال قیام کردن برای اعتراض به معامله قرن هستند. آمریکا حامی اصلی اجرای بیانیه بالفور است.
رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین گفت: حاضر نشدم با دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا گفتگو کنم و یا پیامی از او دریافت کنم، زیرا میدانستم از آن برای ادعای مشورت کردن با ما درباره این طرح استفاده خواهد کرد، دیگر حرف آمریکاییها را باور نمیکنیم.
عباس افزود: میدانستم ترامپ پیشنهاد خواهد کرد منطقه ابودیس نزدیک قدس به عنوان پایتخت فلسطین معرفی شود. آمریکاییها میخواهند روستای کوچک ابودیس پایتخت کشور فلسطین باشد.
محمود عباس اضافه کرد: کرانه باختری و نوار غزه ۲۲ درصد از فلسطین تاریخی را تشکیل میدهد و ما به آن راضی شده بودیم و اکنون طرح آمریکا ۳۰ درصد از باقی مانده کرانه باختری را هم میگیرد. این طرح، به اسرائیل تسلط کامل امنیتی بر غرب رود اردن میدهد.
رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین گفت: حداکثر چیزی که در کرانه باختری رخ میدهد، تظاهرات مسالمت آمیز است و ما به آن پایبند هستیم. عباس افزود: باور دارم که دوران سلاح گذشته است و ما خواهان سلاح نیستیم.
وزیر خارجه عراق: تاکید بر موضع ثابت عراق در مخالفت با معامله قرن وزیر امور خارجه عراق در نشست فوق العاده وزرای امور خارجه اتحادیه عرب در قاهره درباره طرح آمریکایی معامله قرن گفت: دولت و ملت عراق، مرجعیت دینی، سیاسی و عشایری این کشور بر موضع ثابت خود در حمایت از مسئله فلسطین تاکید دارد و از رویکردها و تصمیمهایی که برادران فلسطینی میگیرند، حمایت میکند.
محمد علی الحکیم ضمن خوشامدگویی به اعضای حاضر در جلسه افزود: «پس از اعلام آنچه معامله قرن خوانده میشود، با اوضاع بسیار حساسی مواجه شده ایم. این توافق بر تفاهم و هماهنگی یک طرفه مبتنی است و با تشکیلات قانونی خودگردان، کشورهای عربی، طرفهای منطقهای و بین المللی به ویژه اعضای شورای امنیت و کمیته چهارجانبه بین المللی هیچ هماهنگی صورت نگرفته است.»
الحکیم اظهار داشت: «ماهیت اوضاع کنونی ایجاب میکند، در قبال مشکلات پیش روی منطقه عربی به ویژه مسئله اصلی یعنی آرمان فلسطین راه حلهای غیر عادی و غیر معمول اتخاذ کنیم. عراق از برادران فلسطینی خود میخواهد، برای تضمین تحقق حق مشروع خود در برپایی کشور فلسطینی و واحد به پایتختی قدس اشغالی و تضمین حق بازگشت برای همه فلسطینیها به خانه هایشان، متحد و منسجم باشند.»
وزیر خارجه عراق گفت: «ما باید برای اقدام با کشورهای دوست اتحادیه اروپا، کشورهای جهان اسلام و کشورهای جنبش عدم تعهد، روسیه، چین و ژاپن راهبرد داشته باشیم تا درباره خطرهای این معامله تبعیض آمیز علیه امنیت و ثبات منطقه خود، هوشیاری همه کشورهای جهان را افزایش دهیم.»
محمدعلی الحکیم افزود: «ما از کشورهای عضو اتحادیه عرب میخواهیم، همه اشکال حمایت از فلسطین اشغالی را ارائه دهند. ما به جهان میگوییم توافق موسوم به معامله قرن تلاش دارد، سیاست عمل انجام شده را اعمال کند و خشونت و افراط گریی را در منطقه افزایش دهد. ما بر این باوریم که حل و فصل مشکلات منطقه باید از طریق تضمین حقوق مردم فلسطین انجام شود که در قطعنامههای قانونی و بین المللی از جمله قطعنامههای شورای امنیت هم ذکر شده است.»
حق مردم فلسطین قابل مصادره نیستوزیر خارجه عراق تصریح کرد: «حق مردم فلسطین و در راس آن حق تعیین سرنوشت و برپایی کشوری مستقل و دارای حاکمیت به پایتختی قدس اشغالی قابل مصادره نیست. دولت و ملت عراق، مرجعیت دینی، سیاسی و عشایری این کشور بر موضع ثابت خود در حمایت از مسئله فلسطین تاکید دارد و از رویکردها و تصمیمهایی که برادران فلسطینی میگیرند، حمایت میکند. ما از کشورهای عربی و مسلمانان و همه آزادگان جهان میخواهیم، از حق مردم فلسطین در برپایی کشوری مستقل به پایتختی قدس اشغالی و باز پس گیری همه سرزمینشان از آنها حمایت کنند.»
وزیر خارجه مصر: چارچوب حل مسئله فلسطین تغییر نکرده استسامح شکری وزیر امور خارجه مصر در نشست فوق العاده وزرای امور خارجه اتحادیه عرب در قاهره برای بررسی طرح آمریکایی معامله قرن گفت: چارچوبها برای حل مسئله فلسطین تغییر نکرده است و مبتنی بر قطعنامههای شورای امنیت است.
وزیر خارجه مصر در نشست فوق العاده وزرای امور خارجه اتحادیه عرب در قاهره درباره طرح آمریکایی معامله قرن گفت: مصر بر حمایت کامل از قضیه عادلانه فلسطین و تشکیلات قانونی خودگردان تاکید و برای برقراری صلح و دستیابی به راه حلی که همه حقوق مشروع مردم فلسطین را به آنها بازگرداند، پافشاری میکند.
سامح شکری اظهار داشت: «بر موضع ثابت مصر در حمایت از مسئله فلسطین که مسئله اصلی کشورهای عربی است، تاکید میکنم. ما همچنین بر ایمان ثابت خود به عدالت این مسئله و لزوم دستیابی ملت فلسطین به حقوق مشروع خود که مدت هاست از آن محرو م شده است، تاکید داریم. من یقین دارم که برادران فلسطینی که با پایداری و مقاومت خود مثال زدنی هستند، میتوانند آمال و خواسته هایشان را در زمینه آزادی و کرامت به دست بیاورند و در کشور مستقل خود به پایتختی شرق قدس از آن بهرهمند شوند».
وزیر خارجه مصر افزود: «اولا موارد تعیین شده برای حل و فصل فراگیر و عادلانه قضیه فلسطین همچنان مواردی واضح و مشخص است که تغییر نکرده است. چارچوب این موارد در سازمانهای بین المللی و تصمیمهای آنها و در راس آن قطعنامههای شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل متحد نمود یافته است. افزون بر اصل راسخ قانون بین المللی طرح صلح عربی در سال ۲۰۰۲ برای برپایی کشور فلسطینی و مستقل و دارای حاکمیت به پایتختی شرق قدس در سرزمینهای اشغالی سال ۱۹۶۷ است که باید در نظر گرفته شود. دوما: عدم تحقق اهداف مشروع فلسطینیان تا به امروز و تداوم عدم جدیت در پرداختن به فرآیند مسالمت آمیز طی سالهای طولانی و مشروعیتی که مسئله فلسطین کسب کرده است، مسئلهای نیست که تنها به فلسطینیها ارتباط داشته باشد و به خود نظام بین المللی ارتباط دارد، نظامی که کشورهای جهان را به احترام به تصمیمهای آن برای محافظت از صلح و امنیت بین المللی متعهد میکند.»
سامح شکری در ادامه گفت: «همان طور که طرفهای درگیر پیشتر بر اصول قانونی که اساس حل و فصل مورد نظر درباره مسئله فلسطین از طریق مذاکره مستقیم است، توافق کرده اند؛ از این رو دستیابی به حل و فصل فراگیر و عادلانه آرمان فلسطین با برپایی کشوری فلسطینی و مستقل و دارای حاکمیت به پایتختی شرق قدس محقق میشود و این از کلیدهای اصلی برقراری دوباره صلح و ثبات در منطقه خاور میانه به شمار میرود و این همان چیزی است که رفاه و توسعه را در این منطقه ایجاد و عناصر تروریسم و افراط گرا در منطقه را از فرصت بهره گیری از مسئله عادلانه فلسطین برای گسترش خشونت، هرج و مرج و تهدید امنیت مردم در حال و آینده محروم میکند.»