پخش زنده
امروز: -
آیا آمریکا به دلیل تمرکز بیشتر بر پاسخ به تهدیدات روسیه و چین در پی کاهش حضور نظامی در آفریقا و خاورمیانه است؟
1- واشنگتن روز پنجشنبه از اروپایی ها خواست به فرانسه در ساحل آفریقا کمک کنند.
خبرگزاری فرانسه امروز از تصمیم پنتاگون برای کاهش حضور نظامی در افریقا خبر داد و دلیل آنرا تمرکز بیشتر آمریکا بر پاسخ به تهدیدات روسیه و چین دانست.
مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا هم صبح امروز وارد اوکراین شد. پمپئو قرار است با ولادیمیر زلنسکی رئیس جمهور و دیگر مقامات اوکراین دیدار کند.
وزارت امور خارجه اوکراین در بیانیه ای اعلام کرده است مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا به اوکراین در خصوص حمایت کامل در مواجهه با تجاوز روسیه اطمینان خاطر داد.
اما پمپئو همزمان با ادامه روند استیضاح دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا, وارد اوکراین شده است.
بنابراین به نظر میرسد تحرکات و رای زنیهای پمپئو در اوکراین و علیه روسیه بیشتر اهداف تبلیغاتی - انتخاباتی دارد.
استفان تاون سند فرمانده نظامی آمریکا در آفریقا در پاسخ به سوالات نمایندگان کنگره در مورد برنامه های پنتاگون گفت اروپایی ها باید به این چالش توجه کنند و برای کمک به فرانسه کارهای بیشتری در ساحل انجام دهند. استفان تاون سند در جلسه استماع در کمیسیون نیروهای مسلح در سنا با اشاره به خشونت های تروریستی فزاینده در ساحل گفت سازمان دهی نیروهای آمریکایی در منطقه باید با تشدید حمایت اروپایی ها همراه باشد.
فلورانس پارلی وزیر دفاع فرانسه این هفته به واشنگتن سفر کرد تا آمریکا را برای حفظ حمایت خود از فعالیت های ضد تروریستی پاریس در ساحل متقاعد کند. با این حال هیچ تضمینی در این زمینه از جانب واشنگتن دریافت نکرد. پارلی با مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا دیدار کرد که از دادن هرگونه تعهد به پاریس اجتناب و تاکید کرد مذاکرات ادامه دارد. مارک اسپر روز پنجشنبه در پاسخ به سوالی در این زمینه گفت هرگز مسئله خروج کاملا آمریکا از آفریقا مطرح نبود بلکه مسئله تغییر موضع است. ما به طور کامل از آفریقا خارج نخواهیم شد.
2- اما این بخشی از واقعیت است. همزمان فرانسه ماموریت دریایی اروپایی در تنگه هرمز را به منظور تضمین آزادی دریانوردی در خلیج (فارس) و تقویت کاهش تنش با ایران آغاز کرده است.
دیروز نیز انگلیس فرماندهی ائتلاف دریایی تحت فرماندهی آمریکا در خلیج فارس را برعهده گرفت. بر اساس گزارشهای خبری انگلیس فرماندهی ماموریت امنیت دریایی در خلیج فارس را برای حفاظت از کشتیرانی جهانی در برابر تهدید حمله ایران پس از ترور سردار قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس ایران در حمله پهپادی آمریکا در اوائل این ماه برعهده گرفت.
ائتلاف امنیت دریایی بین المللی متشکل از کشتی ها و هواپیماهای انگلیس، آمریکا، استرالیا، بحرین، امارات عربی متحده، عربستان سعودی و آلبانی است. این ماموریت نیروی ضربت ائتلافی سنتینل خوانده می شود.
حتما توجیه آمریکا برای افزایش تحرکات اروپاییها در منطقه خاورمیانه نیز تمرکز بیشتر پنتاگون بر پاسخ به تهدیدات روسیه و چین است. اما به نظر میرسد افزایش تهدیدها برای نظامیان آمریکا در منطقه سبب شده نظامیان آمریکا تصمیم بگیرند به صورت کمرنگ تر در منطقه حضور داشته باشند.
ولی پرسش اساسی این است که اگر تهدیدها برای نظامیان آمریکا در منطقه افزایش یافته چه تضمینی برای کاهش تهدیدها برای نظامیان اروپایی در این منطقه وجود دارد؟
اروپاییها در حالی پا در باطلاق خلیج فارس میگذارند که چند سالی از بازداشت تفنگداران دریایی انگلیس در حریم دریایی جمهوری اسلامی ایران در خلیج فارس و فروپاشی دیپلماسی نظامی لندن در منطقه و فرار ناوگان دریایی این کشور از خاورمیانه نمیگذرد.
-------------------------------
عبدالرضا خلیلی