به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما ؛ هرچند استفاده از نارنجکهای جنجالی «گِلی- اِف ۴» در پلیس فرانسه ممنوع شده است، به نظر میرسد نارنجک جدیدی که جایگزین آن میشود، تفاوت چندانی از جنبه آسیب رسانی به معترضان نداشته باشد.
شبکه تلویزیونی راشا تودی روسیه ضمن اعلام خبر ممنوع شدن استفاده از نارنجکهای «گِلی- اف ۴» (GLI-F۴) در اروپا با شارلوت دوبنسکیج خبرنگار خود در پاریس گفتگو کرد.
شارلوت دوبنسکیج درباره تاثیر اعلام ممنوعیت بکارگیری این نارنجکها علیه تظاهر کنندگان و معترضان گفت: اعلام این ممنوعیت به معنی پایانی سریع و فوری برای نارنجکهای «گِلی- اف ۴» خواهد بود. به کارگیری این نارنجکها در دو سال گذشته در فرانسه به شدت جنجالی بوده است. این نارنجکها به طور خاص برضد معترضان و شرکت کنندگان در اعتراضات جلیقه زردها (مخالفان نظام سرمایه داری) مورد استفاده قرار گرفتند. این نارنجکها باعث معلول شدن تعداد زیادی از معترضان شده اند. واکنشها به اعلام ممنوعیت بکارگیری این گونه نارنجکها عمدتا واکنشهای مثبت در استقبال از آن بوده است، اما در عین حال برخی افراد احتمال میدهند این اعلام نوعی نمایش سیاسی بوده باشد.
ایوِس لِفبِرِه دبیر کل پلیس ویژه فرانسه در واکنش به این تصمیم اعلام کرد: «این فقط یک بیانیه سیاسی است که چند هفته قبل از شروع انتخابات شهرداریها اعلام میشود، اما ممکن است باعث بروز جنجالهای داخلی شود.»
شارلوت دوبنسکیج افزود: این اعلام قبل از انتخابات مهم شهرداریها مطرح شده است. درحالیکه خبر ممنوعیت بکارگیری نارنجکهای «گِلی- اف ۴» اعلام شده است، اما این پرسش مطرح میشود که چه چیزی جایگزین این نارنجکها خواهد شد؟ منتقدان میگویند این خبر با هدف ارائه چهرهای خوب قبل از برگزاری انتخابات، اعلام شده است. اما چرا نارنجکهای «گِلی- اف ۴» جنجالی شده است؟
در ادامه گزارشی پخش شد که در آن جراحتهای شدید معترضان بر اثر اصابت نارنجکهای «گِلی- اف ۴» به تصویر کشیده شد.
یکی از شاهدان گفت:ما نزدیک مجلس ملی بودیم. مردم تجمع کرده بودند و تلاش میکردند به زور وارد ساختمان مجلس ملی فرانسه شوند، اما پلیس اقدام به پرتاب این نارنجکها کرد. یکی از نارنجکها به پای یکی از معترضان برخورد کرد که او ناخودآگاه واکنش نشان داد و با دست نارنجک را برداشت تا آن را از خود دور کند!
یکی از شهروندان فرانسه که مادرش بر اثر اصابت نارنجک جان خود را از دست داده بود گفت: «من نمیخواهم کسی را متهم کنم، اما مادرم از ناحیه سر هدف اصابت نارنجک قرار گرفت. ما میخواهیم به حقیقت پی ببریم و عدالت را اجرا کنیم.»
خبرنگار افزود: برخی افراد بر اثر این نارنجکها انگشتان خود را از دست دادند و برخی دیگر دست شان به صور کامل قطع شد یا حتی پای آنها قطع شد. نارنجک «گِلی- اف ۴» به عنوان یک نارنجک انفجاری شناخته نمیشد درحالیکه حاوی ۲۶ گرم تی ان تی است. بسیاری از مردم نارنجک را میگرفتند و به سمت پلیس پرتاب میکردند و فکر میکردند که خطری ندارد، اما وقتی که نارنجک را میگرفتند با انفجار آن به شدت صدمه میدیدند.
فقط هم معترضان بر اثر این نارنجکها صدمه ندیدند. خبرنگاران هم زخمی شدند. ژولیان یکی از خبرنگارانی است که نارنجک «گِلی- اف ۴» جلوی صورتش منفجر شد و باعث شد نقاب حفاظتی که روی صورتش بود بشکند و صورتش آسیب ببیند.
ژولین خبرنگار مستقل فرانسوی: پلیس مردم را میترساند و با نارنجکهای حاوی گاز اشک آور اقدام میکرد. به نظر من آنها از نارنجکها برای پراکنده کردن جمعیت استفاده میکردند. من تلاش میکردم تا با استفاده از نارنجکهای «گِلی- اف ۴» مقابله کنم. به نظر من، این نارنجک یک سلاح جنگی است. همچنین گلولههای پلاستیکی هم سلاح جنگی هستند. من درک میکنم که در زمان شورش، ماموران پلیس باید بتوانند از خود حفاظت کنند، اما استفاده از این تسلیحاتِ قدرتمند و غیر قابل کنترل آن هم برضد خبرنگاران و رهگذران قابل قبول نیست.
خبرنگار راشا تودی گفت: پلیس فرانسه تصمیم گرفت جایگزین «گِلی- اف ۴» را مشخص کند. جایگزین این نارنجک نوعی نارنجک به نام «جی ام ال -۲» (gml۲) است. درحالیکه قبلا گفته شد نارنجک «جی ام ال -۲» شبیه نارنجک «گِلی- اف ۴» نیست، اما این نارنجک باز هم از جنبه آسیب زدن به شنوایی خطرناک است. این نارنجک همچنین ممکن است باعث ضایعات پوستی، ماهیچهای و استخوانی در افراد شود. به نظر میرسد که این دو نارنجک تفاوت اساسی با یکدیگر نداشته باشند.