به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از گمرک ،دبیرکل سازمان جهانی گمرک در پیامی به مناسبت ۲۶ ژانویه، روز جهانی گمرک با تشریح نقش و مأموریتهای گمرک در توسعه و تسهیل تجارت بینالمللی، ابراز اطمینان کرد که گمرکات جهان برای تحقق شعار سال ۲۰۲۰ این سازمان از همه ظرفیتها و امکانات خود استفاده خواهند کرد.
متن پیام کونیو میکوریا دبیر کل سازمان گمرک (WCO) به این شرح است:
بار دیگر، جامعه گمرک در جشن روز جهانی گمرک که رسماً ۲۶ ژانویه هر سال تعیین شده، گردهم میآید و متحد میشود. این مناسبت دبیرخانه WCO و همکاران جهانی را قادر میسازد تا توجه خود را به موضوعات مهم گمرکی و تجاری معطوف نمایند.
در طول سال ۲۰۲۰، جامعه گمرک تحت شعار "گمرک تقویتکننده پایداری برای مردم و شکوفایی اقتصاد و محیط زیست" به سمت آیندهای پایدار که نیازهای اجتماعی، اقتصادی، بهداشتی و زیست محیطی در کانون توجه خود قرار داد، حرکت خواهد کرد و اقداماتی را بهخصوص در مرزهها انجام خواهد داد تا بتواند نقش برجستهای را در سراسر زنجیره تأمین بینالمللی ایفا کند، چنین نقشی آیندهای پایدار، ایمن و فراگیر را برای همه تضمین میکند.
تنها با گذشت ۱۰ سال از دستیابی به اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد (SDG) و با توجه به پیوندهای مستقیم بین مأموریت استراتژیک گمرک و سازمان ملل، مهم است که گمرک همه مسائل زیست محیطی، اقتصادی، بهداشتی و اجتماعی را رعایت کند. در حالی که چالشهای پیشروی جامعه گمرک بهطور مداوم برای نشان دادن واکنش مؤثر در برابر شیوههای پیشگیرانه افزایش مییابد، سهم گمرک در این عرصه را میتوان به شرح زیر طبقهبندی کرد:
خدمت به مردم با ایجاد جوامع امن و ایمن: آداب و رسوم، نقش مهمی در اجرای مقررات برای مقابله با چالشهای عمده اجتماعی و اقتصادی پیشوی جوامع در سراسر جهان دارند. گمرکات این کار را با ترویج نوآوری از طریق حمایت از حقوق مالکیت معنوی (IPR)، جلوگیری از کالاهای غیراستاندارد یا تقلبی که باعث ورود خسارت به بازارهای محلی میشود، همچنین مبارزه با جرایم سازمان یافته فراملی و تروریسم و قاچاق انجام میدهند. قاچاق مواد مخدر، اسلحه و پولشویی، ازجمله جرائم جدی در جوامع مختلف هستند.
تضمین شکوفایی با کاهش موانع تجاری برای جوامع بهطور عادلانه و فراگیر: تجارت بینالملل نقش مهمی در حمایت از جامعه و اقتصاد مرفه، پایدار و مقاوم دارد. گمرک با سادهتر کردن قوانین و مقررات میتواند زمان و هزینه حمل کالاها را در مرزها کاهش داده و فعالیتهای تجاری را تقویت کند، در نتیجه درآمد و اشتغال را افزایش یافته و همچنین سرمایهگذاری ملی و خارجی ارتقا مییابد. علاوه بر این، گمرک با بهبود اثربخشی اقدامات در مرزها و در نتیجه رقابتپذیری اپراتورهای تجاری، به تقویت حاکمیت و ثبات کمک میکند. گمرک با اقدام جدی علیه تقلب تجاری و فرار مالیاتی، تضمین میکند که دولتهای ملی از درآمدهای لازم برای تأمین اعتبار زیرساختها و خدمات عمومی محروم نخواهند شد.
محافظت از محیط زیست و اطمینان از پایداری آن برای نسلهای آینده: گمرک میتواند با پشتیبانی از اجرای مؤثر موافقتنامههای مختلف زیست محیطی چندجانبه (MEA) به مبارزه با تغییرات نامطلوب آب و هوایی کمک کرده و پایداری زیست محیطی پیشرفته را فراهم کند. اهداف پیشبینی شده در این زمینه شامل مبارزه علیه تجارت غیرقانونی زبالههای خطرناک و مواد مخرب لایه ازن، مبارزه با تجارت غیرقانونی گونههای در معرض خطر و جلوگیری از شیوع بیماریهای گیاهی و جانوری و همچنین گونههای بیگانه مهاجم است. علاوه بر این، گمرک ممکن است وظیفه داشته باشد از جمعآوری مؤثر مالیاتهای غیرمستقیم در مورد میزان انتشار کربن اطمینان حاصل نماید.
ابعاد مختلف پایداری، زیربنای سهم گمرک در دستیابی به ۱۷ هدف SDG است که در برنامه ۲۰۳۰ سازمان ملل متحد برای توسعه پایدار مشخص شده است. در حقیقت، چشمانداز جدید سازمان جهانی گمرک "پررنگتر کردن نقش گمرک برای جهانی ایمنتر است. شعار مرزهای جداکننده و گمرک متصلکننده" که در برنامه ۲۰۲۲-۲۰۱۹ راهبردی سازمان جهانی گمرک گنجانده شده بود، نقش گمرک را در تأمین مرزها برجسته ساخته و به رونق اقتصادی کمک میکند تا همه بازیگران در کل زنجیره تأمین متحد شوند.
همچنین برنامه اسکن زیست محیطی سازمان جهانی گمرک در سال ۲۰۱۹ این واقعیت را آشکار میکند که برای حرکت به سمت جامعهای پایدار و توسعه آن نیازمند توجه عمیق به محیط زیست هستیم، گمرک با همکاری ذینفعان مربوطه باید هر جا که ممکن باشد فعالیتهای خود را با قدرت انجام دهد؛ بنابراین با استفاده از ابزارهای مختلف و برنامههای خاص، سازمان جهانی گمرک خواستار انجام اقدامات زیر است:
اجرای جدیدترین نسخه سیستم هماهنگشده کدگذاری کالا (H.S) و توصیههای مرتبط با آن، استفاده مداوم و شفاف از رویههای گمرکی و رویکردی فعالانه از سوی گمرک برای ارتقاء و تسهیل سادهسازی و هماهنگی این رویه ها، ضمن تقویت همکاریهای بین سازمانی.
اجرای مقررات مربوط به تجارت بینالمللی MEA مانند کنوانسیونهای بازل، پروتکل مونترال، روتردام، استکهلم، میراث جهانی و کنوانسیون CITES و پروتکل کاراگنا.
اجرای تکنیکهای مدیریت ریسک و تجزیه و تحلیل دادهها به منظور تسهیل تجارت، تحریک رشد اقتصادی و جذب سرمایهگذاری خارجی و در نهایت کمک به کاهش فقر.
گسترش برنامه "گمرک دیجیتال" با تأکید بیشتر بر استفاده از فناوریهای مدرن ازجمله محیط پنجره واحد با عملکرد بالا و بدون کاغذ و زیرساخت محکم فناوری اطلاعات.
اجرای سریع چارچوب استاندارد WCO در تجارت الکترونیکی مرزی برای بهرهگیری از فرصتهای این نوع تجارت به شیوهای فراگیر و در عین حال مبارزه مؤثر با چالشهای مرتبط.
کاهش تأثیر جعل و دزدی دریایی برای جلوگیری از رقابت ناعادلانه و ایجاد محیطی توانمند که در آن نوآوری و خلاقیت میتواند رشد کند.
اجرای رویکردهای هدفمند برای بهبود صداقت و درستکاری در گمرک، ارتقای برابری جنسیتی به عنوان ابزاری برای ایجاد تغییرات پایدار و شناخت اثرات چندجانبه آن در تسریع توسعه پایدار.
گمرک با تحقق چشمانداز، مأموریت و وظایف خود میتواند بهطور مؤثر در دستیابی به همه اهداف ۱۷ گانه SDG در سطح ملی کمک کند. از اینرو، شیوهها و روشهای گمرکی باید با ابزارهای سازمان جهانی گمرک که در چندین بسته ازجمله بسته درآمدی، بسته رقابتپذیری اقتصادی، بسته انطباق و اجرای قانون، و بسته توسعه سازمانی، گنجانیده شده است، هماهنگ شود.
مانند سالهای گذشته کاملاً اطمینان دارم که ادارههای گمرکی و جامعه گسترده گمرک به این مناسبت تلاشهای تازهای را آغاز خواهند کرد. همچنین مطمئن هستم که آنها برای کمک به تحقق شعار سال ۲۰۲۰ سازمان جهانی گمرک و به اشتراکگذاری شیوههای مربوط به آن کاملاً متعهد هستند.
روز جهانی گمرک را به همه شما تبریک میگویم و موفقیتتان را آرزومندم.
دکتر کونیو میکوریا
دبیر کل WCO
۲۴ ژانویه سال ۲۰۲۰