ظریف: نگرانی من به عنوان وزیر امور خارجه این است که جامعه بین الملل در خصوص تحولات داخلی ایران دچار سوء برداشت هستند. من به غرب درباره هر نوع سوء برداشتی که منجر به اتخاذ سیاستهای اشتباه شود هشدار میدهم. رئیس جمهور ترامپ فکر میکرد با اعمال تحریمها علیه ایران، دولت طی چند ماه سقوط میکند. اکنون دو سال است که او سیاست اعمال فشار حداکثری را دنبال میکند، اما هنوز به هدفش نرسیده است.
ظریف در پاسخ به سئوالی درباره رفتار اروپا در قبال خروج ترامپ در ماه مه ۲۰۱۸ از توافق هستهای گفت: متاسفانه اروپاییها به ایران مانند شریک خود نگاه نمیکنند. ما ساز و کار حل اختلاف را در سال ۲۰۱۸ فعال کردیم. در نتیجه این روند اروپایی ها، روسیه، چین و ایران بیانیهای در ژوئن ۲۰۱۸ منتشر کردند. در این بیانیه گفته شده که ضروری است ایران از نظر اقتصادی از توافق هستهای یا همان برنامه جامع اقدام مشترک سود ببرد. اما اروپاییها هیچ کاری انجام ندادند. آنها به تعهداتشان عمل نکردند. اروپاییها باید خودبرتر بینی و تکبرشان را کنار بگذارند.
ظریف تصریح کرد : ما توافق را نقض نمیکنیم. ما طبق برجام عمل میکنیم. بگذارید این موضوع را برای اروپاییها روشن کنم: اگر آنها بخواهند به تعهداتشان عمل کنند ما هم آماده ایم تا فورا به تعهدات قبلی بازگردیم. اما عمل به تعهدات فقط این نیست که اعلام کنند به برجام پایبند هستند. من هم میتوانم اعلام کنم ما به توافق پایبند هستیم، این توافق را دوست داریم و میخواهیم برای همیشه باقی بماند. گفتن کلمات آسان است. اروپا باید نشان دهد که اقدام عملی انجام خواهد داد، اما تا به حال چه کاری انجام داده اند؟ ساز و کار اینستکس اساسا یک شرکت حسابداری است که باوجود گذشت بیش از یک سال و نیم از خروج آمریکا از برجام، اروپاییها هنوز نتوانستهاند یک تراکنش موفقیتآمیز از طریق آن انجام دهند.
ظریف در پاسخ به سئوال خبرنگار اشپیگل که پرسید آیا توافق هستهای مرده است؟ گفت: خیر. بازرسیها و راستیآزماییها درباره فعالیتهای هستهای ایران بخش مهمی از توافق است که همچنان ادامه دارد. اروپاییها به به بخشهایی از تعهداتشان عمل نکردهاند و ایران هم بخشهایی از تعهداتش را عمل نکرده است، اما این به معنی مرگ برجام نیست.
اشپیگل: اگر ایران نتواند در مدت ۳۰ روز با اروپاییها به توافق برسد موضوع به شورای امنیت سازمان ملل خواهد رفت و تحریمهای سازمان ملل علیه ایران دوباره اعمال خواهد شد. این امر میتواند پایانی برای توافق باشد.
ظریف : اروپاییها هیچ مبنای قانونی برای فعال کردن ساز و کار حل اختلاف ندارند. آنها صرفا برای اینکه اروپایی و چشم آبی هستند نمیتوانند موضوعی را به شورای امنیت ارجاع دهند. فقط ما نیستیم که این گونه فکر میکنیم، بلکه روسها و چینیها هم همین عقیده را دارند.
اشپیگل: شما چه انتظاری از اروپا دارید؟
ظریف: این یک فاجعه برای اروپاییهاست که نوکر آمریکا باشند. هر کسی که یک جانبهگرایی را بپذیرد به آنها (آمریکا) کمک میکند. اروپاییها به ما میگویند ببخشید ما نمیتوانیم کاری انجام دهیم. اروپاییها نمیتوانند در برابر ترامپ سر خم کنند و در عین حال نقش یک فرد قوی را در برابر ایران بازی کنند.
اشپیگل: پاسخ ایران به بازگشت مجدد تحریمهای سازمان ملل چه خواهد بود؟
ظریف: حسن روحانی رئیس جمهور ایران طی نامهای به طرفهای توافق اعلام کرده است که چه اقداماتی اتخاذ خواهیم کرد.
اشپیگل: لطفا میشود برای خوانندگان ما توضیح دهید؟
ظریف: خوانندگان شما باید بدانند که اروپا مسئول همه پیامدها خواهند بود.
اشپیگل: ایران تهدید کرده از پیمان منع گسترش هستهای، ان پی تی، خارج میشود.
ظریف: این موضوع در نامه ذکر شده است.
اشپیگل: آیا این بدان معنی است که ایران به سمت ساخت سلاح هستهای پیش خواهد رفت؟
ظریف: خیر، تصمیم ما برای نساختن بمب اتم از معاهده انپیتی نشات نگرفته است، بلکه ناشی از اعتقادات اخلاقی و باور راهبردی ما است. همانطور که گفتم ممکن است بر سر خیلی از مسائل در ایران اتفاق آرا نباشد، اما رهبر معظم ایران فتوایی برای منع تولید سلاحهای کشتار جمعی صادر کرده است.
اشپیگل: آیا کشته شدن (شهادت) سردار سپهبد قاسم سلیمانی این ملاحظات راهبردی را تغییر داده است؟
ظریف: خیر، زیرا ملاحظات اخلاقی به رفتار غیرقانونی دیگران بستگی ندارد.