گزارش مکتوب ...
قّدِ ما به شعله ها نمی رسد
ساختمان در حال سوختن است و تنها وسیله ای که بر بلندی آتش مسلط شده دوربین های تلفن همراه مردمی است از زبانه های آتش بیرون زده از پنجره ها تصویر می گیرند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیمای استان سمنان ، انتشار تصاویری از عملیات اطفای حریق در یکی از واحدهای مسکونی مهر سمنان در فضای مجازی ، دغدغه به روز رسانی تجهیزات آتش نشانی در این شهر را بار دیگر مطرح کرد.
این حریق صبح روز جمعه 27 دی ماه در طبقه چهارم مجتمع مسکن مهر واقع در بلوار فضیلت سمنان رخ داد .
حریقی که برای مهار آن ، چهار دستگاه خودرو و 15 آتشنشان از سه ایستگاه شماره یک، دو و پنج سازمان آتشنشان سمنان به محل اعزام شدند.
آتش نشانان بلافاصله عملیات قطع جریان برق و آب را برای ایمن سازی محیط انجام دادند و شروع به اطفای حریق کردند.
آنچه در این عملیات به چشم آمده نه ناتوانی آتش نشانان در اطفای حریق ، بلکه نبود تجهیزات موثر برای اطفای آتشی است که در طبقه چهارم رخ داده چرا که آنچه در تصاویر شهروند خبرنگاران مشخص است این است که آبی که از شلنگ های آتش نشانی خارج می شود تا طبقه دوم بیشتر نمی رسد.
امکانات نداریم ..." امکانات نداریم " ؛ این جواب صریح رییس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری سمنان در پاسخ به علت آب پاشی طبقه دوم به جای طبقه چهارم است .
سعید اسمعیل پور با تشریح روند امداد رسانی و اطفای این حریق می گوید : راه اصولی برای اطفای این حریق ، ورود به منزل بود که آتش نشانان پس از رعایت نکات ایمنی، انجام دادند.
وی اعلام می کند : آتش نشانی مرکز استان سمنان تجهیزات اطفای حریق ساختمان های بلند مرتبه نظیر نردبان های با ارتفاع بالا را ندارد .
سمنان ؛ شهر بدون نردبان بلند مرتبه امدادیسمنان ، سالهاست از شهری سنتی با ساختمان های کوتاه تبدیل به شهر ساختمان های بلند مرتبه تبدیل شده ؛ ساخت هزاران مجتمع مسکونی مهر در اطراف شهر و نوسازی بافت های فرسوده در داخل شهر و رشد قارچ گونه ساختمان های بیش از سه طبقه ، سمنان را در سال های اخیر به شهری گران قیمت در حوزه زمین و مسکن تبدیل کرده ؛ با این همه سمنان شهری بدون نردبان اطفای حریق این ساختمان هاست .
سید محمد ناظم رضوی شهردار سمنان می گوید : تامین نردبان هیدرولیکی یا همان نردبان بالابر امداد و نجات برای آتش نشانی این شهر با وجود ساختمان های بلند ضروری است، اما هزینه زیاد آن امکان خرید آن را غیرممکن کرده است.
وی از بیش از 20 مکاتبه با سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور برای تامین نردبان هیدرولیکی در سمنان یاد می کند و با حسابی سرانگشتی می گوید: پارسال قیمت نردبان های بالابر برای امداد و نجات و مهار آتش در ساختمان های بلند مرتبه 40 میلیارد ریال بود که این رقم به دلیل افزایش قیمت ارز امسال حدود پنج برابر شده و به بیش از 170 میلیارد ریال است.
آب پاکی روی دست آتش نشانانراضیه شهاب، مدیر کل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری سمنان از مسئولانی است که بارها به ضرورت بهروزرسانی تجهیزات آتشنشانی سمنان و خرید خودروی نردباندار اطفای حریق ساختمان های بلند مرتبه تاکید کرده است .
او که می گوید اطفای حریق ساختمان های بلند مرتبه نه تنها در سمنان ، بلکه در شاهرود هم دغدغه آتش نشانی هاست می افزاید : اگر آتشسوزی در طبقات بالای این ساختمانها اتفاق بیفتد امکاناتی برای اطفاء حریق وجود ندارد و آتشنشانان باید از راه پلهها برای خاموش کردن آتش اقدام کنند که این موضوع علاوه بر کاهش سرعت امداد رسانی ، برای سلامت و ایمنی آتش نشانان هم خطرناک است.
شهاب با اشاره به مکاتبات متعدد استانداری سمنان با وزیر کشور درباره با خرید این تجهیزات اظهار میکند: بودجهای برای خرید خودروی دارای نردبان بلندمرتبه تاکنون تخصیص نیافته و در آینده نزدیک این خودرو خریداری نخواهد شد.
استمداد از رییس جمهور چالش نبود نردبان هیدرولیکی در شهر ساختمان های بلند مرتبه سبب شد ، شهرداری سمنان برای خرید نردبان امداد و نجات، به منظور مهار آتش در این ساختمان ها با دکتر روحانی رییس جمهوری هم مکاتبه کند.
سعید اسمعیل پور رییس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری سمنان گفت: برای خرید نردبان امداد و نجات با مسئولان کشور مکاتبه های زیادی شد، اما تاکنون این پیگیری ها به نتیجه نرسیده است ؛ بنابراین ما دست به دامان شخص رئیس جمهور شده ایم .
اسمعیل پور با تاکید بر اینکه حادثه خبر نمی کند و هر لحظه امکان آتشسوزی در ساختمان های بلند وجود دارد تاکید کرد: امکانات و نردبان های دستی آتشنشانی سمنان برای اجرای عملیات مهار آتش ساختمانها حداکثر تا دو طبقه کفایت می کند.
ریيس سازمان آتش نشاني سمنان ، از دیدگاه دیگری هم خرید نردبان های هیدرولیکی برای سمنان را ضروری می داند .
او می گوید: سمنان شهر معين كمك رساني به مناطق همجوار است و خرید تامین این نردبان ها نه تنها برای سمنان بلکه برای تهران و سایر شهرستان های در جوار سمنان الزامی به نظر می رسد.
گسترش حریق با نامهندسی در بلند مرتبه سازیدر کنار نبود تجهیزات اطفای حریق در ساختمان های بلند مرتبه ، آنچه خطر حریق در این ساختمان ها را افزایش می دهد ، نوع مهندسی ساخت آنهاست .
حامد شیخ طاهری رییس کمیسیون معماری نظام مهندسی سمنان می گوید : بیشتر مالکان برای نماکاری ساختمان های جدید از کامپوزیت به جای سنگ و آجر استفاده می کنند که این خود خطر گسترش حریق به سایر طبقات را افزایش می دهد چرا که کامپوزیت به نما نمی چسبد و فاصله بین نمای ظاهری با نمای واقعی ساختمان ، مانند دودکش عمل کرده و حریق را از طبقات پایین تر به بالاتر می کشاند.
علاوه بر این موضوع بر اساس قانون مهندسی ساختمان ، بناهای تا چهارطبقه نیازی به ساخت پله فرار ندارند اما باید در آنها لوله کشی آتش نشانی نصب شود.
این لوله کشی در ساختمان های تا چهارطبقه ، لوله کشی آتش نشانی خشک و از چهار طبقه بیشتر ، لوله کشی آتش نشانی تر است .
مرادی کارشناس نظام مهندسی می گوید : در لوله کشی های آتش نشانی تر ، ساختمان های با بیش از چهار طبقه باید دارای پمپ و لوله ها همیشه دارای آب باشند تا آتش نشان بتواند از این آب برای مهار آتش استفاده کند اما لوله کشی آتش نشانی خشک به این معناست که در ساختمان های تا چهار طبقه ، لوله های آتش نشانی باید بدون آب باشند ولی سر لوله آب از ساختمان بیرون باشد تا در صورت حریق ، آتش نشان بتواند بلافاصله شلنگ خود را به لوله وصل و حریق را اطفا کند.
وی می افزاید : سر این لوله ها باید شیر مخصوص کوپلینگ داشته باشد ولی از آنجا که این شیر ، گران قیمت است و امکان سرقت آن در بیرون ساختمان وجود دارد ، اکثر ساختمان های بلند مرتبه با اینکه این لوله کشی آتش نشانی خشک را دارند سر کوپلینگی را ندارند و بنابراین این لوله کشی هم برای اطفای حریق کاربردی نیست.
تلنگری به ساکنان ساختمان های بلند مرتبهسمنان ، شهر بی تجهیزاتی برای اطفای آتش نشانی نیست و قرار است 45 میلیارد ریال تا پایان امسال برای بازسازی و خرید تجهیزات پنج پایگاه آتشنشانی شهر سمنان هزینه شود.
خرید خودروی پیشروی آتش نشانی ، خودروی مهار ، افزایش تعداد پایگاه های آتش نشانی در سمنان از پنج مرکز فعلی به هفت مرکز و بکارگیری 25 نفر آتش نشان جدید تا پایان بهمن ماه از برنامه های در حال پیگیری برای ارتقای سطح خدمات رسانی در آتش نشانی سمنان است .
با این همه مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری سمنان می گوید : متوسط عمر تجهیزات پایگاه های آتشنشانی سمنان 12 سال و نیم است و کیفیت این تجهیزات به نسبت ابزارهای مهار آتش دیگر مراکز استان ها چندان مطلوب نیست.
آتش سوزی بلوار فضیلت سمنان تلنگری بود که بار دیگر لزوم تامین و تجهیز آتش نشانی سمنان را به همه گوشزد کند.
با اینکه احتمال عمدی بودن این حادثه وجود دارد ، اما همین که در این حادثه ، خانم 35 ساله ای هنگام فرار از آتش ، از طبقه چهارم به پایین سقوط کرد ، لزوم توجه بیشتر به ارتقای تجهیزات آتش نشانی را نشان می دهد.
این فرد از حادثه حریق و سقوط جان سالم بدر برده اما این رویداد ، تلنگری است هم به مسئولان و هم به ساکنان طبقات دوم به بالای مجتمع های مسکونی در سمنان یا هر کدام از شهرهای این استان که حوادثی از این دست همیشه با پایان خوش همراه نیست.