مقاله تحلیلی روزنامه لبنانی الاخبار
حمله به مراکز حشد الشعبی در چارچوب احیای داعش بود
حمله آمریکا به مراکز نیروهای بسیج مردمی در منطقه القائم در عراق در چارچوب طرح احیا و ظهور مجدد گروه تروریستی داعش صورت گرفت
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما؛ روزنامه الاخبار چاپ لبنان در پایگاه اینترنتی خود در یادداشتی به قلم حسن زین الدین نوشت: احیا و ظهور مجدد گروه تروریستی داعش از جمله موضوعات مطرح در برخی اندیشکدههای غربی و در میان پژوهشگران، روزنامه نگاران و سازمانهای اطلاعاتی است.
الاخبار در ادامه نوشت: با وجود تفاوتهایی که در معنا و کاربرد این مصطلحات وجود دارد، بی شک بنا بر اذعان مقامات عالی رتبه آمریکایی از جمله هیلاری کلینتون در کتاب «گزینههای سخت»، این گروه تروریستی ساخته و پرداخته آمریکاست و این اتهامی است که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در مبارزات انتخاباتی خود به باراک اوباما رئیس جمهور سابق این کشور وارد کرد.
نقش آمریکا، ترکیه و برخی کشورهای اروپایی در حفظ داعش
به طور حتم، آمریکا، ترکیه و برخی کشورهای اروپایی در حفظ داعش، انجام شدن مطلوب وظایف محول شده به آن و همچنین بهره برداری از این جنبش تروریستی برای دست یابی به برخی دستاوردهای جغرافیایی، جغرافیای سیاسی و چپاول ثروتها نقش داشتند.
این کشورها با تکیه بر راهبرد «ساخت وحوش» سعی کردند هر چند به طور صوری، مبارزه با داعش را از سر گیرند و علنی کنند. ترکیه با یک سلسله عملیات که آخرین مورد آن «چشمه صلح» نام داشت، اقدام به این کار کرد. ترامپ در پی این عملیات، تحریمهایی علیه آنکارا اعمال کرد که شامل افزایش پنجاه درصدی مالیات بر واردات فولاد از ترکیه، توقف مذاکرات درباره توافقنامه تجاری با آنکارا به ارزش ۱۰۰ میلیارد دلار و تحریم برخی شخصیتهای ترکیهای بود. سپس طولی نکشید که ترامپ اعلام کرد برای مقابله با حملات بقایای داعش، گروه کوچکی از نیروهای آمریکایی را در جنوب سوریه حفظ خواهد کرد.
تلاش آمریکا برای تحقق «طرح خاورمیانه جدید»
اواخر سال گذشته، اطلاعاتی منتشر شد که نشان داد آمریکا برای ایجاد یک محدوده جغرافیایی برای خود در غرب الانبار حد فاصل سوریه و عراق، تلاش میکرده است، محدودهای که قرار بود مستقل از عراق و سوریه و آغازی برای تحقق «طرح خاورمیانه جدید» باشد. این طرح در واقع، مقدمه طرح موسوم به «معامله قرن» به حساب میآمد.
آمریکا قصد داشت این محدوده جغرافیایی را با استفاده از گروهی متشکل از ۴۷ هزار تروریست ایجاد کند، تروریستهایی که تحت حمایت آمریکا، رژیم صهیونیستی و برخی از کشورهای حوزه خلیج فارس قرار میگرفتند و با استفاده از تاکتیک «تخریب دیوارهای برخی زندان ها» تشکیل مییافتند، علاوه بر تشکیل نیروهای مسلح دیگر طبق این جزئیات:
- آزادی یازده هزار داعشی از زندانهای وابسته به نیروهای سوریه دمکراتیک در شرق فرات
- آزادی ۱۶ هزار عضو داعشی از زندانهای پایگاههای عین الاسد و الحبانیه وابسته به نظامیان آمریکایی
- آزادی ۶ هزار داعشی از زندان الحوت در استان ذی قار در جنوب عراق
- تشکیل یک گروه مسلح موسوم به بیداری الانبار با ۱۴ هزار فرد مسلح
- استفاده از شیوه «تروریسم پروری» که مسوولیت اداره اردوگاههای خانوادههای داعشی را بر عهده دارد. بر اساس برخی گزارشها، تنها در اردوگاه الهول زیر نظر نیروهای سوریه دموکراتیک، قسد، در شرق فرات بیش از ۷۰ هزار خانواده داعشی از بیش از ۵۰ ملیت عربی و غیر عربی حضور دارند که زنان مسوولیت آماده سازی نسل جدیدی از داعشیها را با انتشار افکار تکفیری و فعالیت پلیس دینی بر عهده دارند.
تحلیل آنتونی کوردزمن با عنوان «بازگشت داعش در عراق، سوریه و خاورمیانه»
آنتونی کوردزمن، تحلیلگر مسائل راهبردی آمریکا، سپتامبر ۲۰۱۹ در تحلیلی با عنوان «بازگشت داعش در عراق، سوریه و خاورمیانه»، به تحلیل سه پژوهش میدانی پرداخت. کوردزمن در پژوهش خود پیش بینی کرد داعش بازخواهد گشت و حجم عملیات نظامی خود را افزایش خواهد داد. در این پژوهش به شش محوری که داعش در آینده برای از سرگیری فعالیتهای خود استفاده خواهد کرد، اشاره شده است.
این محورها عبارتند از: ۱- راهبردی ۲- تاکتیک ۳- قدرتمند سازی ۴- سازماندهی ۵- افزایش سربازگیری و ۶- تجدید نظر در منابع مالی برای تحقق دو هدف: اولین هدف، ایجاد بی ثباتی در مناطقی است که داعش در این مناطق نابود شده یا نفوذ این گروه در آنها کاهش یافته است تا قدرت دولت مرکزی متزلزل شود و نیروهای دولتی قادر به برقراری نظم و قانون نباشند. دومین هدف، تثبیت میزان قابل توجهی از حضور سیاسی و نظامی داعش است تا همواره حضور این گروه تروریستی به دیگران تداعی شود.
شیوه های عمل تروریست های داعش از دیدگاه کوردزمن
آنتونی کوردزمن پیش بینی کرد که شیوههای عمل داعش در آینده، به این ترتیب خواهد بود:
-اجرای عملیات نظامی مکرر باعث ایجاد این تصور خواهد شد که محدوده حضور داعش افزایش یافته و این گروه از حملات نیروهای دولتی در امان است. داعش همچنین سیاستی اتخاذ خواهد کرد که نامهایی نظیر صحرا، تازیانه و صلابت خواهد داشت و بر اساس این سیاست، نیروهای داعش با استقرار در برخی مناطق صحرایی، از این مناطق عملیات ضربتی انجام خواهند داد و سپس در مناطقی نظیر الانبار، دیاله، صلاح الدین و کرکوک در عراق عقب نشینی خواهد کرد.
ـ اجرای عملیاتی با هدف جلوگیری از گسترش حوزه جغرافیایی دولت عراق و همچنین جلوگیری از افزایس سلطه موسسات دولتی و استفاده از تنشهای موجود در مناطق مشخصی بین نیروهای کرد و قبایل عربی و نشان دادن حضور نظامی کردها به عنوان یک نیروی اشغالگر بخصوص در شمال شرق سوریه.
- جمع کردن بقایای داعش در کرکوک، الحویجه، رومر و رابعه در عراق
به گفته کوردزمن، داعش برای تحقق راهبرد خود، از تاکتیکهایی نظیر تمرکز بر عملیات انتحاری و ترور و اشغال مناطق گسترده استفاده خواهد کرد. داعش سپس هنگام عقب نشینی از این مناطق، برای نشان دادن قدرت خود محصولات کشاورزی و دارایی مردم را در روستاهای مخالف حضور این گروه آتش خواهد زد تا کشاورزان مجبور شوند زمینهای خود را ترک کنند تا در نتیجه بحران غذایی روی دهد و دولت عراق تضعیف شود.
- توجه مجدد رسانهها به داعش با برخی تاکتیکهای رسانهای
- ایجاد حملات تروریستی در خارج
درباره تامین منابع مالی جدید داعش باید گفت: این منابع شامل منابعی است که داعش پیشتر موفق به نجات آنها شده که حدود سیصد میلیون دلار است که از درگاههای امور شرعی از آنها استفاده میکند.
- توسعه شبکههای تامین بودجه و استفاده از شیوههای غیر متمرکز
- باج خواهی از مناطق مسکونی مخالف حضور داعش
- قاچاق آثار باستانی
- اعمال مالیات بر فروش زمین و قراردادهای ساختمان
- آدم ربایی و باج خواهی
حملات تروریستی داعش در سال ۲۰۱۹ میلادی
الاخبار در ادامه نوشت: درباره فعالیتهای داعش در سال ۲۰۱۹ باید گفت: بر اساس گزارش پایگاه اکلد ACLED، تعداد عملیات داعش در سال ۲۰۱۹ به ۷۶۵ عملیات در دوازده کشور رسید که هزار و ۹۱۵ قربانی به همراه داشت؛ در عراق ۳۳۸ عملیات با ۶۸۲ قربانی، در سوریه ۲۱۱ عملیات با ۵۷۷ قربانی، در مصر ۸۸ عملیات با ۲۳۱ قربانی، در افغانستان ۳۳ عملیات با ۱۳۱ قربانی، در نیجریه ۳۰ عملیات با ۷۳ قربانی، در یمن ۲۴ عملیات با ۵۸ قربانی، در مالی ۱۳ عملیات با ۹۱ قربانی، در پاکستان ۱۲ عملیات با ۲۸ قربانی، در لیبی ۹ عملیات با ۳۸ قربانی، در سومالی ۳ عملیات با ۳ قربانی، در هند دو عملیات با دو قربانی و در بورکینافاسو دو عملیات با یک قربانی.
با وجود این، شمار عملیات داعش در سال ۲۰۱۸ در سوریه و عراق ۴۲ درصد کمتر از سال ۲۰۱۷ و این میزان در سال ۲۰۱۹، ۶۹ درصد کمتر از سال ۲۰۱۸ بود، به طوری که شمار عملیات داعش در سال ۲۰۱۹، ۸۲ درصد کمتر از سال ۲۰۱۷ بود و این مسئله بیانگر مشکل عملیاتی داعش است.
آیا ارتباطی بین حمله آمریکا به منطقه القائم با طرح بازگشت مجدد داعش وجود دارد؟
جنگندههای آمریکایی بیست و هشتم دسامبر ۲۰۱۹ به مراکز نیروهای بسیج مردمی عراق در منطقه القائم در این کشور در طول رودخانه فرات حد فاصل مرزهای سوریه و عراق حمله کردند. از زمان تاسیس نیروهای بسیج مردمی، این نخستین بار بود که امریکا رسما به این مراکز حمله میکرد. منطقه القائم در محاسبات امنیتی راهبردی آمریکا و رژیم صهیونیستی قرار دارد و نقطه اتصال ایران با سوریه و پل ایران به لبنان خواهد بود. این منطقه به پایگاه عین الاسد آمریکا نزدیکتر است و بر گذرگاههایی که نیروهای امریکایی حد فاصل عراق و سوریه از آنها تردد میکنند، اشراف دارد. منطقه القائم تنفسگاه داعش است و از طریق آن صدها نیرو به مناطقی در صحرای الانبار منتقل میکند. الانبار منطقهای است که آمریکا اجازه پرواز بر فراز آن را به نیروی هوایی عراق نداده است.
شاید این حمله در چارچوب طرح بزرگ آمریکا برای احیا و از سرگیری فعالیت داعش در این منطقه صورت گرفته باشد تا یک منطقه سنی نشین و مستقل از عراق تشکیل شود هرچند واکنش هوشمندانه نیروهای بسیج مردمی در محاصره سفارت آمریکا در بغداد سیلی محکمی به گوش دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، دولت و طرح وی در منطقه وارد کرد و حامل این پیام بود که نیروهای بسیج مردمی از طرح آمریکا با خبر و قادر است فعالیت پایگاه و ادوات این کشور را فلج کند.