گزارش مکتوب؛
آذربایجان غربی پیش رو در توسعه صادرات غیر نفتی
رشد صادرات در آذربایجان غربی باوجود اعمال تحریمهای اقتصادی، ۴۵ درصد رشد داشته است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آذربایجان غربی ،آذربایجان غربی با سه کشور ترکیه، آذربایجان و عراق ۸۹۱ کیلومتر مرز مشترک دارد. راههای زمینی و خط آهن مبادی اصلی ورود و خروج زمینی کالا و مسافر از کشور به اروپا در این استان فراهم است و زیر ساختهایی که متناسب با این امور ایجاد شده از جمله افتتاح راه آهن ارومیه به مراغه در سفر اخیر رییس جمهور در آبان امسال و وجود سه فرودگاه در شهرهای ارومیه، خوی و ماکو در کنار مزیتهای جغرافیایی و اقتصادی، آذربایجان غربی را به یکی از کانونهای مهم تجارت و صادرات کشور تبدیل کرده است.
۱۴ گمرک و بازارچه در مناطق مرزی شمال و غرب آذربایجان غربی فعال است و نویدبخش افقهای روشن توسعه و تجارت هستند. در سالهای اخیر با اجرای سیاستهای توسعه صادرات کالاهای غیر نفتی کماکان صادرات از مبادی مرزی استان سیر صعودی دارد.
گمرک بازرگان، رازی خوی و سرو ارومیه (هم مرز با ترکیه)، گمرک پلدشت (هم مرز با آذربایجان)، گمرک تمرچین پیرانشهر و کیله سردشت (هم مرز با عراق) از جمله گمرکات فعال استان هستند.
بابایی رئیس سازمان صنعت، معدن وتجارت آذربایجان غربی میگوید: با توجه به تحریمهای ظالمانه کشورهای غربی علیه کشورمان در ۸ ماهه گذشته صادرات انجام شده از گمرکات استان ۴۰۸ هزارتن به ارزش ۵۲۵ هزار دلار بوده که از لحاظ ارزشی بیش ۴۵ درصد رشد داشته است.
او در ادامه با اشاره به نقش بازارچههای مرزی در صادارت کالا گفت: در همین مدت حجم صادرات انجام شده از بازارچههای مرزی استان ۴۸۳ هزار تن به ارزش ۶۹۸ میلیون دلار بوده است که از لحاظ ارزشی ۱۴۶ درصد و از لحاظ وزنی ۲۰ درصد افزایش داشته است.
بابایی در خصوص واردات کالا نیز اضافه کرد: با توجه به تحریمهای ظالمانه کشورهای غربی علیه کشورمان در ۸ ماهه نخست سال جاری از بازارچههای مرزی استان ۷۰ هزار تن کالا به ارزش ۴۴۵ میلیون دلار واردات انجام شده است که نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته از لحاظ وزنی ۲۵۸ درصد و از لحاظ ارزشی ۲۹۳ درصد رشد داشته است.
رئیس سازمان صنعت، معدن وتجارت آذربایجان غربی عنوان کرد: همچنین واردات انجام شده از گمرکات استان در ۸ ماهه نخست سال جاری ۳۳۳ هزارتن به ارزش ۴۴۵ میلیون دلار بود که از لحاظ وزنی ۴۶ درصد و از لحاظ ارزشی ۵۹ درصد افزایش داشته است.
زینالی مدیرگمرک تمرچین پیرانشهر نیز در خصوص میزان صادرات کالا در ۹ ماهه امسال میگوید: ۳۲۵ هزار و ۶۹۱ تن کالا به ارزش ۵۲۰ میلیون دلار از این گمرک صادر شده است که در مقایسه با سال گذشته از لحاظ وزن ۱۴ درصد کاهش و از لحاظ ارزش ۶۶ درصد افزایش دارد.
مدیرگمرک تمرچین پیرانشهر ادامه داد:روزانه به تعداد ۵۵۳ کامیون تریلی در گمرک تمرچین کالا تخلیه و بارگیری میشود و مصالح ساختمانی، مصنوعات فلزی و پلاستیکی، لبنیات، میوه، ماشین آلات صنعتی از جمله اقلام صادر شده از این گمرک به کشور عراق است.
آذربایجان غربی تنها استان هم مرز با ترکیه است و ۵۵۰ کیلومتر مرز مشترک با این کشور دارد، مرز بازرگان ماکو نیز یکی از مبادی سه گانه تجارت مرزی ایران و ترکیه به شمار میرود و هرساله بیشترین صادرات کالا از مرز بازرگان صورت میگیرد و به گفته رئیس سازمان منطقه آزاد ماکو، امسال از منطقه آزاد ماکو به ارزش ۳۰ میلیون دلار انواع کالای تولید شده به خارج از کشور صادر شده است.
مدیر عامل سازمان منطقه آزاد ماکو کمک به ارتقای فضاهای کسب و کار، کمک به بازاریابی، تقویت واحدهای تولیدی و ترویج فرهنگ صادرات و کمک به صنایع کوچک و متوسط در بخش بازاریابی را از برنامههای سازمان منطقه آزاد ماکو برای رشد و توسعه کسب و کار و تولید در این منطقه اعلام کرد.
او با اشاره به اینکه منطقه آزاد ماکو پیش رو در تولید صنایع چوبی، تجهیزات پزشکی، پوشاک و لوازم خانگی تولید است، گفت: پیشتر اکثر کالایهای تولید شده در کشور از کشورهای اروپایی و آمریکا وارد کشور میشد، ولی اکنون علاوه بر تامین نیاز ۸۰ درصدی بازار داخلی به کشورهای همسایه نیز صادر میکنیم.
شکری، مدیر کل راهداری و حمل و نقل جادهای آذربایجانغربی نیز میگوید: ۲۳ درصد از کل پایانههای مرزی کشور در استان آذربایجانغربی قرار داشته و در این میان پایانه مرزی بازرگان از اهمیت بسزایی در توسعه اقتصادی منطقه و حمل و نقل بینالمللی و افزایش مبادلات با کشور ترکیه دارد.
به عقیده کارشناسان اقتصادی، فرصتهای سرمایه گذاری در آذربایجان غربی فراهم است و باید برای بالفعل ساختن این فرصتها زیرساختهای گوناگون از جمله جادهها و خطوط ریلی بیش از پیش گسترش یابد و مسئولان برای بهبود روز افزون این شرایط نگاه ویژهای به این استان مرزی و مستعد داشته باشند.
نکته جالب توجه اینجاست که آذربایجان غربی باوجود داشتن چنین ظرفیتهای بی نظیر اقتصادی و مرزی چرا همچنان از لحاظ شاخصهای توسعه در ردیف استانهای محروم و عقب مانده کشور قرار دارد؟!