به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز مازندران، محمدابراهیم یخکشی در جلسه کارگروه بهرهوری آب با بیان اینکه در استان به طور متوسط حدود ۶۰۰ میلیمتر باران میبارد گفت: حدود ۵/۴ میلیارد مترمکب آب سطحی و ۵/۱ میلیارد مترمکعب آب زیرزمینی وجود دارد، یعنی به ازای هر میلیمتر بارندگی حدود ۱۰ میلیون مترمکعب آب تولید میشود.
مدیرعامل آب منطقهای مازندران افزود: در برخی از سالها میزان قابل توجهی از بارشهای استان کاهش یافته و در سالهای خشک به حدود ۵۰۰ میلیمتر میرسد که برابر با در اختیار نداشتن حدود یک میلیارد مترمکعب به ویژه آب سطحی در مازندران بوده، در حالی که با توجه به اتکای ۷۰ درصدی آب استان به آب بهنگام رودخانهها، آسیبپذیری به ویژه در بخش کشاورزی بسیار بالا است.
یخکشی با اشاره به اینکه سالانه حدود ۵/۳ میلیون مترمکعب آب درمازندران به مصرف رسیده که ۷۰ درصد آن با آب سطحی و بقیه از آب زیرزمینی تأمین میشود تصریح کرد: در بخش کشاورزی نیز ۳/۲ میلیارد مترمکعب آب مصرف میشود که ۷۰ درصد آن با آب بهنگام رودخانهها تأمین میگردد.
مدیرعامل آب منطقهای مازندران با اشاره به وابستگی کشت برنج به آب بهنگام رودخانهها و نیز دوچندان شدن مشکلات تأمین، تقسیم و توزیع آب در زمان خشکسالی گفت: زیرساختهای لازم به ویژه ساخت سدها در استان باید توسعه یافته و عقب ماندگیهای تاریخی در این بخش جبران شود.
رئیس هیئت مدیره آب منطقهای مازندران افزود: به دلیل توسعه نیافتن زیرساختهای کشاورزی در بخش آب، پس از وقوع هر سیل، زمینهای کشاورزی به ویژه شالیزارها منابع تأمین آب آنها به دلیل تخریب سردهنه های سنتی قطع شده و ۱۰ روز زمان میبرد تا سردهنهها دوباره بازسازی و آب در اختیار کشاورزان قرار گیرد.
یخکشی با بیان اینکه تعداد سردهنههای مازندران بیش از هزار و ۸۰۰ سردهنه بوده و تاکنون ۱۰ درصد آنها نوسازی شده اند، یکی از راهکارهای افزایش بهرهوری در بخش آب را ایجاد و توسعه تشکلهای آببران برشمرد و گفت: جوامع محلی در این زمینه باید توانمند شده تا شبکههای آبیاری و زهکشی به اتحادیه و تشکلها واگذار شود. همچنین بر اساس مطالعاتی که در دشت هراز انجام و در این حوزه ۲۷ تشکل آببران پیشبینی شده است.
مدیرعامل آب منطقهای مازندران به تامین یک میلیارد مترمکعب آب دشت هراز از قله دماوند اشاره کرد و افزود: به طور متوسط سالانه حدود یک میلیارد مترمکعب آب در این دشت نیاز بوده و امیدواریم بر اساس برنامه ریزیهای انجام شده، ۶۵۰ میلیون مترمکعب آن با سد هراز و بقیه با کانال انتقال آب چالوس و آب زیرزمینی تامین شود.
یخکشی با اعلام پیشرفت فیزیکی سد هراز به میزان ۳۹ درصد با هزینه ۲۵۰ میلیاردتومانی تاکنون و نیاز به حدود ۸۰۰ میلیاردتومان دیگر به طرحهای توسعه منابع آب این حوزه از جمله شبکههای آبیاری و زهکشی و طرح آبرسانی به شهرها و روستاهای محدوده دشت هراز اشاره و تصریح کرد: ۱۳۰ میلیون مترمکعب آب (سال ۱۴۲۵) برای این مجتمع آبرسانی به عنوان بزرگترین مجتمع ۹ گانه آبرسانی به شهرها و روستاهای مازندران پیش بینی و امسال ردیف اجرایی آن دریافت شد.