پخش زنده
امروز: -
در حالی که خبر سیلاب در جنوب سیستان و بلوچستان در صدر خبرهاست ، اخبار حکایت از جاری شدن سیل در شمال این استان دارد .
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز سیستان و بلوچستان؛ امسال بارندگی در سیستان و بلوچستان و در حوضه ابریز هیرمند در کشور افغانستان نوید سال خوبی را می دهد اما لایروبی نکردن انهار نگرانی های را به همراه دارد
به گفته مردم محلی دایک های حفاظتی این رودخانه شرایط مناسبی ندارند و نیاز به ترمیم و بازسازی دارند و دایک های شکسته این رودخانه ترمیم نشده است و موجب نگرانی مردم منطقه شده است.
همچنین به گفته مردم محلی لایروبی در دیگر کانال ها و انهار صورت نگرفته و خطر سیلاب اردیبهشت ماه سال جاری مجدد تکرار خواهد شد.
مردم می گویند : در حالی که رودخانه نیاتک یا همان سیل بر حسنکی در مسیر هیرمند به زابل سپر بلای سیلاب ها در منطقه سیستان است اما این رودخانه را سراسر بوته، درخت گز و سنگ فرا گرفته و این رودخانه به لایروبی اساسی نیاز دارد.
به گفته مسئولان در مسیر این سیلاب پل نهراب، لورگ باغ و دیگر رودخانه ها قرار دارند و سیل بر حسنکی یا همان رودخانه نیاتک نیز هدایتگر آب به سمت تالاب است که در زمان بحران حجم زیادی از آب در این رودخانه جمع می شود.
سیستان بیش از 20سال است که دچار خشکسالی است و لایروبی نکردن انهار و نبود مدیریت صحیح سیلاب های ورودی باعث شده تا حتی با ورود سیلابها ، منطقه سیستان وضعیتی همچون زمان خشکسالی داشته باشد .
سیلاب ، شمال سیستان و بلوچستان مسئولان را غافلگیر کرد
همین ابتدای امسال بود که خبر سیلاب در شمال استان مسئولان را غافلگیر کرد .
اردیبهشت ماه سال جاری آبی با حدود دو هزار و 500 متر مربع بر ثانیه و ارتفاع 3.90 سانتی متر از کشور افغانستان وارد شمال سیستان و بلوچستان شد.
پیش از آن هشدارها داده شد و جلسات ستاد بحران برای جلوگیری از خسارت به منظقه سیستان تشکیل شد.
در زمان ورود سیلاب افغانستان در اردیبهشت ماه به منطقه سیستان رودخانه نیاتک کمک زیادی به جلوگیری از خسارت های مالی و جانی این منطقه کرد اما با افزایش حجم آب، پل نیاتک در هیرمند براثر شدت سیلاب تخریب شد و روستاهای "دهمرده" و "علی رمرودی" از توابع شهرستان هیرمند در معرض جدی خطر سیلاب قرار گرفتند.
این رودخانه یا همان سیل بر در مسیر زابل به هیرمند قرار دارد که با تخریب این سیل بر یک روستا در شهرستان هیرمند به زیرآب رفت و روستای داشک با 35 خانواراز توابع این شهرستان را آب فرا گرفت.
پنج روستا در مجموع با 293 خانوار دچار آبگرفتی شدند و سه روستا با 187 خانوار هم در محاصره آب قرار گرفتند که همه این روستاها در محدوده نیاتک بودند.
شرایط روستاها در حالت بحرانی بود که به همت قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه دایک حفاظتی رودخانه نیاتک به صورت موقت ترمیم شد و سه چهارم آب انحرافی به سمت روستاها به مسیر رودخانه اصلی نیاتک هدایت شد.
موهبتی استاندار سیستان و بلوچستان در زمان وقوع این سیلاب یعنی در اردیبهشت امسال در خصوص علت این حادثه می گوید: پلهای موجود در این جاده به اندازه پیش بینی های خروجی این اب نیست که باید اصلاحی در جاده صورت بگیرد
این در حالی است که با گذشت 9 ماه از این حادثه ، تاکنون تدبیری برای رفع این مشکل برای استقبال از سیلاب جدید نشده است.
سیل بر نیاتک در بدترین وضع ممکن
سیل افغانستان در راه است و هنوز دایک های حفاظتی رودخانه نیاتک دایک های شکسته این رودخانه ترمیم نشده است
با توجه به افزایش بارندگی ها در کشور افغانستان امسال دو ماه زودتر از سال قبل شاهد ورود سیلاب از افغانستان به سمت سیستان بودیم و این خبر از ورود سیلاب با حجم بیشتر در اینده ایی نزدیک می دهد .
در منطقه سیستان رودخانه هیرمند، پل نهراب و لورگ باغ از انهاری هستند که آب ورودی در آنها جمع و از طریق رودخانه نیاتک به سمت تالاب هدایت می شود.
باتوجه به اخبار کانال های خبری کشور افغانستان ، هواشناسی این کشور به ولایت های فراه، هرات، هلمند و نیمروز که در حاشیه رودخانه هیرمند هستند هشدار جدی وقوع سیلاب صادر کرده است که این سیلاب به به منطقه سیستان هم خواهد رسید اما در حال حاضر سیلبر نیاتک بدترین وضع ممکن را دارد و در ابتدای اردیبهشت ماه امسال دایک شکسته این سیل بر ترمیم شد ولی بعد از آن به حال خود رها شده است و باید تا قبل از اینکه سیلاب ورودی از افغانستان از راه برسد سپر بلای منطقه سیستان را دریابید