گفتگوی ویژه خبری شبکه ۲ سیما
خودکفایی کامل در حوزه نرمافزار ماهواره
متخصص مخابرات دانشگاه امیر کبیر گفت: در حوزه نرم افزارهای ماهوارهها به خودکفایی کامل رسیده ایم.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، خانم وفا صدقی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با بیان اینکه اکنون در مرحله تثبیت فناوریها در حوزه ماهوارهها هستیم افزود: پس از تثبیت این فناوریها خدمات ماهوارهها آغاز میشود.
وی گفت: تا حد امکان تلاش میکنیم در آزمایشهای زمینی جلوی آزمون و خطاهای قرار گرفتن ماهواره در فضا را بگیریم و اکنون آزمایشهای مکانیکی، خلأ، حرارتی و تشعشعی در آزمایشگاههای زمینی انجام میشود.
خانم صدقی افزود: در بخش نرم افزاری پیشرفتهای بسیار خوبی داریم به عنوان نمونه در ماهواره پیام امیرکبیر همه نرم افزارهایی که بخش مدیریت فرمان و کنترل ماهواره بود به خوبی عمل کرد و این نرم افزار توانست مستقل از فرمان زمین و پس از جدا شدن ماهواره کار خود را در دادههای پرتابی و حیاتی به خوبی انجام دهد.
وی گفت: با توجه به اینکه برای ساخت یک ماهواره، به زمان نیاز داریم این زمان فرصتی است برای آموزش نسلهای مختلف دانشجویان که به عنوان نمونه برای ساخت ماهواره پیام در زمینه مدل پروازی و کیفی آن دو نسل از دانشجویان آموزش دیدند و ۱۱۰ نفر از دانشجویان مستقیم مشغول کار شدند و عدهای نیز به طور غیرمستقیم در این زمینه فعالیت داشتند.
خانم صدقی افزود: ساخت ماهواره، کار چند شاخهای است و شاخههای آن مانند عایقهای چند لایه جزو زیست فناوری هاست و مردم میتوانند در زندگی روزمره از آن استفاده کنند.
آقای بهمن قربانی متخصص برق و کنترل دانشگاه علم و صنعت نیز در این برنامه گفت: از سال ۷۶ که بحث ماهوارهها و تسخیر فضا در کشور مطرح شد بسیاری از پژوهشهای علمی و پایان نامهها به سمت این موضوع رفت و زمانی که ماهواره امید پرتاب شد سرعت تحقیقات و پژوهشها و فعالیتهای علمی در این زمینه در دانشگاههای کشور بسیار افزایش یافت.
وی ابراز امیدواری کرد: امسال ماهواره ظفر به فضا پرتاب شود.
آقای قربانی گفت: اگر به وضوح تصویربرداری ۱۰ تا ۲۰ متر در ماهوارهها برسیم میتوانیم با پایش سطح زیر کشت محصولات کشاورزی، میزان تولیدات، اقتصاد کشاورزان و مصرف کنندگان را مدیریت کنیم.
وی افزود: برای قرار دادن ماهواره در مدار آزمایشهای بسیاری باید در شرایط مختلف انجام شود، زیرا قرار گرفتن در شرایط خلأ با شرایط عادی متفاوت است و پرتابگر، ماهواره را با سرعت حدود ۳۰ هزار کیلومتر در ساعت در مدار قرار میدهد.
آقای قربانی گفت: قطعات ماهواره باید توان تحمل فشار این سرعت را داشته باشد.
وی افزود: در فضا سمتی از ماهواره که در مقابل خورشید قرار میگیرد به دمای ۱۲۰ درجه سانتیگراد میرسد و سمتی که پشت به خورشید است دمای منفی ۵۰ درجه سانتیگراد را باید تحمل کند.
آقای قربانی گفت: قطعات مختلف ماهواره باید در مقابل حرارت، تشعشعهای مغناطیسی و فشار تحمل داشته باشد.
وی افزود: قطعاتی که برای ماهواره ساخته میشود در همه جای عالم کار میکند و این قطعه و نخبگان کشور جهانی میشوند.
آقای قربانی گفت: سرریز فناوری ساخت ماهوارهها به سمت دیگر صنایع موجب پیشرفت آنها نیز میشود.
وی افزود: در بخش پرتابگرهای ماهواره در منطقه رتبه نخست را داریم، اما در بخش ساخت ماهوارهها با توجه به اینکه کشورهایی در منطقه قطعات از دیگر کشورها خریداری میکنند از نظر ماهوارههای سنجشی و عکسبرداری جلوتر از ما هستند البته در دو سه سال آینده میتوانیم پیشرفتهترین ماهوارهها را بسازیم.
آقای قربانی گفت: برای تسخیر فضا مسلط شده ایم و در ماهوارههای مخابراتی که ارتفاعی بیش از ۳۵ هزار کیلومتر دارند به دستاوردهای بسیار خوبی رسیده ایم.
وی افزود: دانشگاهها در جهت آموزش و فناوری کارهای خود را توسعه میدهند و دانشجویان در زمینه فضا و ماهواره با انگیزه حرکت میکنند.
آقای قربانی گفت: در دو سال اخیر حدود ۹۰ دانشجوی علم و صنعت جذب فناوری فضایی شده اند و این نخبگان، بسیجی وار شبانه روز برای پیشرفت کشورمان تلاش میکنند.
آقای محمدحسین برزگری بافقی متخصص برق دانشگاه علم و صنعت نیز در این برنامه با بیان اینکه بومی سازی صنعت ماهواره نخستین موضوع ما در ساخت ماهواره هاست گفت: در ساخت ماهواره ظفر به جز چهار مورد که خرید خارجی انجام دادیم بقیه اجزای ماهواره به دست متخصصان داخلی ساخته شد و به زودی در آن چهار مورد نیز وابستگی مان قطع خواهد شد.
وی افزود: با اینکه در حال فراهم کردن زیرساختها برای ساخت ماهوارههای خدماتی هستیم، اما از همین ماهوارههای کنونی نیز میتوانیم بخشی از خدمات را نیز دریافت کنیم.
آقای برزگری بافقی گفت: آزمون و خطا در صنعت هوایی برای همه کشورها وجود دارد و کار فضایی کار پر آزمون و خطایی است.
وی افزود: البته در بحث توسعه فناوری، این موضوع افزایش مییابد.
آقای برزگری بافقی گفت: حتی فناوریهایی که تثبیت شده اند نیز ممکن است در حوزه فضایی با شکست روبرو شوند مانند مشکلی که حدود یک سال و نیم پیش برای پرتابگر سایوز در روسیه ایجاد شد.
وی افزود: آزمون و خطا جزئی از فناوری فضایی است البته هر شکستی برای ما پلی به سمت موفقیت است.
آقای برزگری بافقی گفت: در حوزه فضا بخشهای مختلف را به قسمتهای کوچکتری تقسیم کرده ایم و در هر دانشگاهی گروههای چند نفره دانشجو قسمتهای گوناگونی از ماهوارهها را میسازند.
وی افزود: در سال اخیر دانشجویان نخبه هم برای خود کارآفرینی و هم برای دیگران شغل ایجاد کرده اند.
آقای برزگری بافقی با بیان اینکه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از استارت آپها حمایت میکند افزود: اگر از نخبگان دانشگاهی حمایت شود کمتر از پنج یا شش سال دیگر میتوانیم ماهوارههای مخابراتی که در مدار ژئو یا ارتفاع ۳۵ هزار کیلومتر به بالا قرار میگیرند بسازیم البته بحث پرتابگرها در تخصص من نیست.
آقای محمدصادق خواجه احسنی متخصص برق دانشگاه شریف نیز در این برنامه گفت: فناوری ماهوارهها جزو راهبردیترین فناوری هاست و همه کارهایی که در این چند سال در عرصه ماهوارهها در کشور انجام شده در پژوهشکدههای داخلی و به وسیله دانشمندان بومی بوده است.
وی افزود: البته از به روزترین دستاوردهای علمی دنیا و مقالات استفاده میکنیم، اما هیچ کشوری محصولات یا فناوریهای فضایی خود را در اختیار ما قرار نداده است.
آقای خواجه احسنی گفت: با ساخت یک ماهواره، دانش فنی زیر سیستمها در کشور ایجاد میشود و میتوان آن را گسترش داد.
وی افزود: برای ساخت ماهوارههای مخابراتی گامهایی را برداشته ایم و نقشه راه در این زمینه وجود دارد و محققان کشور ما در این زمینه در حال کار هستند.
خواجه احسنی گفت: البته در دنیا تلاش میکنند با تجمیع ماهوارههای مدارهای ارتفاع پایین کارهای مخابراتی را به وسیله این ماهوارهها انجام دهند.