پخش زنده
امروز: -
دفع زبالههای بیمارستانی در شیروان چند وقتی است که به یک معضل جدی تبدیل شده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان شمالی، زبالههای عفونی مراکز بهداشتی و درمانی شیروان، زبالههای بلاتکلیفی هستند که سال هاست کسی مسئولیت آنها را به عهده نگرفته است.
نحوه جمعآوری، حمل و خصوصا دفع زبالههای عفونی بیمارستانها و مراکز بهداشتی شهرستان از مدت ها قبل غیراصولی صورت می گیرد و این درحالی است که زباله های بیمارستانی از خطرناکترین انواع زباله ها به شمار می آیند.
رضایی، یکی از شهروندان شیروانی با یادآوری اینکه نظارت بر نحوه جمع آوری و دفع زباله های عفونی و درمانی بیمارستان ها و مراکز درمانی، وظیفه شبکه بهداشت و درمان است می گوید: مدت ها پیش، زباله های شهر در نزدیکی شیروان و اطراف شیرکوه، انباشته و سوزانده می شد که پس از گلایه های زیاد به چهار کیلومتری شمال شهر منتقل شد که با شنیدن اوضاع دفع زباله در آنجا، نگران سلامت خودمان و محیط زیست هستیم.
موسوی دیگر شهروند شیروانی نیز با گلایه از انباشته شدن نامناسب زباله های درمانی و عفونی در شیروان و با هشدار درخصوص رهاسازی پسماندهای عفونی و بیمارستانی در طبیعت، گفت: رهاسازی پسماندهای بیمارستانی در محیط زیست علاوه بر آلودگی آب و خاک، سلامت مردم را به خطر می اندازد و زمینه شیوع بیماری های عفونی را فراهم می کند.
یکی از فعالان محیط زیست شیروانی نیز می گوید: شاید به نظر برسد بهترین روش برای از بین بردن زبالهها که سلامت ما را تهدید میکنند، دفن آنهاست اما بحث زباله های عفونی، متفاوت است و دفن آنها با استفاده از روش های سنتی نهتنها مطلوب نیست، بلکه در بسیاری از موارد خطرزاست. بیشتر کارشناسان بر این عقیدهاند که بهترین راه برای از بین بردن این نوع زبالهها، سوزاندن آنها در درجه حرارت بسیار بالاست.
شهردار شیروان با اشاره به اینکه در حال حاضر، روش از بین بردن زبالههای عفونی در شیروان و اکثر مناطق کشور، بی خطر سازی و سپس دفن آنهاست می گوید: مجموعه مدیریت شهری درباره جمع آوری و دفن زباله های شهری حساسیت بسیار بالایی دارد و اینکار با نظارت کامل در حال اجراست.
به گفته شاهرخی ، وظیفه جمع آوری و دفنزباله های عفونی مراکز درمانی و بهداشتی بر عهده شهرداری نیست اما در این امر با پیمانکاران مربوط همکاری می کنیم.
وی تاکید می کند: به پیمانکاران مربوط، تذکرات لازم داده خواهد شد و نظارت بیشتری صورت می گیرد.
رییس اداره محیط زیست شیروان نیز با بیان اینکه یکی از معضلات زیست محیطی شهرستان، حمل و دفن غیر اصولی پسماندهای پزشکی است می گوید: بنا به وظایف سازمانی، بارها و در جلسات استانی و شهرستانی، موضوع را گوشزد و حتی چندین اخطاریه هم صادر کرده ایم.
به گفته فخرانی، همه مراکز بهداشتی دولتی، خصوصی و مطب ها موظفند پس از جمع آوری و جداسازی پسماندها، برای بی خطر سازی اقدام و طبق قانون مدیریت پسماند، باید برای حمل مناسب پسماندها به زباله گاه اقدام کنند.
وی تاکید می کند: در زباله گاه شیروان، محلی برای دفن این پسماندها در نظر گرفته شده است ولی متاسفانه هنوز هم شاهد رهاسازی پسماندهای بیمارستانی در نقاط مختلف زباله گاه و سوزاندن آنها از طرف پیمانکار مربوط هستیم که این عمل علاوه بر آلودگی خاک و هوا، تهدیدی علیه بهداشت و سلامت عمومی جامعه است؛ بنابراین جا دارد تا مرکز بهداشت و سازمان نظام پزشکی شهرستان، بر فرایند جمع آوری، جداسازی و حمل اصولی پسماندهای پزشکی خصوصا در مطب های خصوصی، نظارت بیشتری داشته باشند.
با پیگیری ها، روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان شیروان هم در جوابیه ای اعلام کرد: زباله های عفونی و درمانی پس از جمع آوری در دستگاه های مخصوص در بیمارستان های شهرستان بی خطر می شوند و سپس به محل دفن زباله ها منتقل می شود.
براساس تحقیقات کشوری، به طور میانگین به ازای هر تخت درمانی، روزانه حدود هفت کیلو زباله تولید میشود و با توجه به اینکه در حال حاضر به غیر از درمانگاه ها و مطب های شخصی حدود 300تخت بیمارستانی در شیروان وجود دارد می توان گفت در کمترین حالت ممکن، دو هزار و 100 کیلو زباله در روز تولید می شود که قسمت عمدهای از آن به علت نادیده گرفتن تفاوت زبالههای عفونی از زبالههای عادی و تفکیک نشدن، به زبالههای خطرناک و مرگآفرین تبدیل می شود.
نویسنده: جواد حشمتی