به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از خبرگزاری فرانسه، کنفرانس یک روزه ای با موضوع برقراری آتش بس در لیبی، با حضور نمایندگان دوازه کشور و چهار سازمان بین المللی در برلین پایتخت آلمان برگزار شد.
در پایان کنفرانس برلین، اداره اطلاعات و مطبوعات دولت آلمان، سند نتایج (قطعنامه پایانی) آن را منتشر کرد.
مفاد این سند در ۵۵ ماده نوشته شده است که پس از مقدمه و بیان اهداف و نام کشورها و سازمانهای شرکت کننده، در ۷ سرفصلِ «آتش بس، تحریم تسلیحاتی، بازگشت به فرآیند سیاسی، اصلاحات دستگاه امنیتی، لزوم اصلاحات اقتصادی و مالی، توجه به حقوق بین الملل و حقوق بشر و اقدامات پیش رو و همچنین در دست اقدام»، به امضای شرکت کنندگان از جمله فائز السراج نخست وزیر دولت وفاق لیبی و نیز ژنرال خلیفه حفتر فرمانده نیروهای شرق لیبی موسوم به «ارتش ملی لیبی» رسیده است.
دولت وفاق لیبی: نیروهای خلیفه حفتر آتش بس را نقض کردند
شبکه تلویزیونی الجزیره به نقل از نیروهای دولت وفاق لیبی اعلام کرد نیروهای خلیفه حفتر فرمانده نیروهای موسوم به «ارتش ملی لیبی» آتش بس را نقض و اقدام به بمباران مواضع ما در محور صلاح الدین واقع در جنوب طرابلس کرده اند.
مفاد اصلی سند پایانی کنفرانس برلین
به گزارش دویچه وله، برخی مفاد قطعنامه (سند) پایانی این نشست از پیش تنظیم شدهاند. از جمله مفاد آن، خلع سلاح شبهنظامیانی است که در جنگ با دولت رسمی این کشور به رهبری فائز السراج هستند. همچنین اعمال تحریمهای شدیدتر در صورت سرپیچی سران مخالفان از این قطعنامه در نظر گرفته شده است.
یکی دیگر از مفاد مهم قطعنامه پیشنهادی، این است که صادرات نفت این کشور تنها از طریق شرکت ملی نفت لیبی و از دولت لیبی در طرابلس صورت گیرد. از این شرکت به عنوان "تنها شرکت قانونی و مستقل" لیبی یاد شده که تاسیسات آن باید حفاظت شوند. بهرهبرداری سایر گروههای شبهنظامی از منابع نفت لیبی در این طرح محکوم شده است. این قطعنامه در حالی به بحث و رای گیری گذاشته میشود که خلیفه حفتر روز گذشته پنج بندر مهم صادرات نفت لیبی را با نیروهای خود تصرف کرده است.
در قطعنامه پیشنهادی که از ۵۵ بند تشکیل شده از تلاشهای مشترک روسیه و ترکیه برای رسیدن به یک آتشبس قدردانی شده است. بند دیگری به جمع آوری سلاحهای سنگین، هواپیماها و توپخانه از دست شبهنظامیان اختصاص دارد. برای جلب اعتماد جناحهای درگیر مبادله زندانیان پیشنهاد شده است. شبهنظامیان باید در دستگاههای امنیتی دولت یا ارتش ادغام شوند.
در قطعنامه پیشنهادی تاکید شده است که این نشست تنها برای برطرف کردن تنش و کاهش بحران در لیبی برگزار میشود و هدفش پایان دادن به جنگ داخلی در لیبی است.
کونته: ایتالیا آماده است نقش اصلی را در توافق صلح لیبی ایفا کند
به گزارش خبرگزاری رویترز، جوزپه کونته نخست وزیر ایتالیا روز یکشنبه بعد از پایان یک کنفرانس صلح درمورد لیبی در برلین پایتخت آلمان گفت: ایتالیا آماده است نقش اصلی را در موافقت نامه آتش بس در لیبی ایفا کند.
وی در گفتگو با گزارشگران در اظهاراتی که به صورت زنده از تلویزیون این کشور پخش شد گفت: «ما قطعا برای حضور در خط مقدم تا جایی که تعهدی برای گرفتن مسوولیت در این مسیر وجود دارد آماده هستیم؛ برای نظارت بر صلح.»
وی گفت: «قطعا همه باید از شورای امنیت سازمان ملل عبور کنیم و سپس می توانیم این تعهد را تعریف کنیم.»
لاوروف بر ضرورت حل داخلی بحران لیبی تاکید کرد
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه در کنفرانس مطبوعاتی بعد از نشست برلین درباره لیبی بر ضرورت حل بحران این کشور بدون دخالت خارجی تاکید کرد.
وزیر خارجه آلمان: امیدواریم به آتش بس دائم در لیبی دست یابیم
شبکه تلویزیونی اسکای نیوز اعلام کرد؛ وزیر خارجه آلمان در کنفرانس مطبوعاتی بعد از نشست برلین درباره لیبی گفت: امیدواریم از آتش بس موقت فعلی به آتش بس دائم در لیبی برسیم.
وزیر خارجه آلمان گفت: توافق کردیم به منظور پیگیری توافق های به دست آمده در کنفرانس برلین، کمیته ای تشکیل شود.
وزیر امور خارجه آلمان گفت: اجلاس برلین کلیدی به دستمان داد تا بحران را حل کنیم.
هایکو ماس افزود: چهار کار گروه سیاسی، اقتصادی، انسانی و نظامی تشکیل خواهد شد و فردا در نشست وزرای اتحادیه اروپا این موضوع مطرح می شود.
وی در پاسخ به سوالی درباره حل بحران نفت بین طرفهای درگیر در لیبی گفت: هر دو طرف آمادگی خود را درباره حل این بحران اعلام کردند، مسئله این است که چگونه درآمد نفت بین طرفها تقسیم شود.
گوترش: دو هفته بعد نشستی درباره لیبی برگزار می شود
آنتونیو گوتِرِش دبیرکل سازمان ملل در کنفرانس مطبوعاتی بعد از نشست برلین درباره لیبی گفت: دو هفته بعد نشستی به منظور پیگیری تلاش ها برای برقراری صلح در لیبی، برگزار خواهد شد.
دبیرکل سازمان ملل در نشست خبری که به همراه صدر اعظم و وزیر دفاع آلمان برگزار شده بود با تاکید بر اینکه بحران در لیبی راه حل نظامی ندارد, از شرکت کنندگان در این نشست و جامعه جهانی خواست فرصت به دست آمده برای حل و فصل دائم بحران در لیبی را غنیمت شمارند.
آنتونیو گوترش گفت: امروز در برلین, کشورهای عضو در کنار سازمان های منطقه ای و بین المللی این پیام بسیار قوی را ارسال کردند که به صورت کامل از راه حل صلح آمیز برای بحران لیبی حمایت می کنند.
وی در ادامه گفت: اجازه دهید به صورت خلاصه به سه مساله اشاره کنم؛ نخست اینکه در کنفرانس برلین به صورت موکد بر این مساله پافشاری شد که درگیری های لیبی راه حل نظامی ندارد. همه شرکت کنندگان در چندین نوبت در دیدارهای خود بر این مساله تاکید کردند؛ حتی کسانی که به صورت غیر مستقیم در این درگیری ها مداخله کرده اند. و همچنین امروز, همه شرکت کنندگان متعهد به پرهیز از مداخله در درگیریهای نظامی یا امور داخلی لیبی شده اند. اینها بخشی از توافق هستند و بی شک, در کنار درخواست ها برای خاموش کردن سلاح ها (آتش بس) و پایان دادن به درگیری های نظامی باید رعایت شوند.
دبیر کل سازمان ملل افزود: موضوع دوم اینکه ما از همه بازیگران می خواهیم از وارد شدن به هر فعالیتی که باعث تشدید درگیریها می شود, خودداری کنند. همچنین از همه شرکت کنندگان و جامعه جهانی می خواهم به تعهدات خود برای رعایت و اجرای کامل تحریم تسلیحاتی سازمان ملل (در خصوص لیبی) پایبند باشند. سوم؛ بازگشت به فرایند سیاسی بسیار اهمیت دارد. ما از همه طرف ها در لیبی می خواهیم به گفتگوها بین گروه های لیبیایی که با سرپرستی سازمان ملل برگزار می شود و مسیر را برای راه حل سیاسی و حل بحران در این کشور هموار می سازد, بازگردند.
وی گفت: باید بگویم که این سه مسیر تعریف می شوند؛ مسیر اقتصادی که به صورت کامل در جریان است. نشست اول اقتصادی در تونس برگزار شده است و نشست بعدی نیز در دو سه هفته آینده برگزار می شود. همچنین باید به ابعاد اصلی اصلاحاتی که اقتصاد لیبی نیازمند آن است, نگاه کنند که به صورت کامل, راستی آزمایی بانک مرکزی, مسائل مرتبط با سرمایه گذاری, شرکت ملی نفت و دیگر ابعاد مرتبط برای اطمینان از داشتن اقتصادی طبیعی در لیبی از جمله این اقدامات هستند.
گوترش گفت: مسیر دوم کمیته نظامی است و در سایه نشست برلین, این مساله مقدور گردید که پنج هیئت نظامی در کنار حکومت وفاق ملی تشکیل شوند. از این رو در وضعیتی هستیم که بتوانیم تا دو سه روز آینده, کمیته نظامی را نیز در ژنو تشکیل دهیم. در نهایت, پیشرفت های خوبی نیز در خصوص روابط نمایندگان پارلمان و شورای دولتی در این نشست سیاسی وجود دارد که اسامی برخی از آنها از سوی نماینده ویژه سازمان ملل انتخاب شده است. این مساله به ما امکان می دهد که مسیر سیاسی را در آینده با سرعت بیشتری پیش ببریم. همچنین از درخواست این نشست از همه طرف ها برای رعایت حقوق بین المللی درگیری های نظامی برای حفاظت از جان غیر نظامیان و تاسیسات غیر نظامی استقبال می کنم.
دبير کل سازمان ملل خاطر نشان کرد امیدوارم تعهداتی که امروز داده شد بتواند وضعیتی را برای حل و فصل دائم بحران لیبی فراهم آورد. این مسئولیت جمعی ما برای غنیمت شمردن این فرصت و اطمینان از این امر است که تعهداتی که در اینجا داده شد, محقق گردند.
دبیر کل سازمان ملل تاکید کرد شرکت کنندگان در کنفرانس لیبی به پرهیز از مداخله در امور داخلی لیبی متعهد شدند.
آنتویو گوترش گفت: امروز همه شرکت کنندگان متعهد به پرهیز از مداخله در درگیری های نظامی یا امور داخلی لیبی شده اند. این هم بخشی از توافق به شمار می آید و بی شک, باید در کنار در خواست ها برای خاموش کردن سلاح ها (رعایت آتش بس) و خاتمه دادن به همه درگیری های مسلحانه، محترم شمرده شود.
وی تصریح کرد: این توافق خواهان رعایت تحریم تسلیحاتی است و این مساله به شدت کنترل می شود.
آغاز نشست خبری اجلاس برلین درباره صلح در لیبی
نشست خبری در پایان اجلاس برلین درباره زمینه سازی سلح در لیبی آغاز شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما از برلین آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل، مرکل صدراعظم و هایکو ماس وزیر امور خارجه آلمان و سلامه نماینده سازمان ملل در امور لیبی در این نشست حضور دارند. منع فروش سلاح به طرفهای درگیر از جمله مصوبات اجلاس برلین است.
قرار است از هر یک از طرفهای درگیر در برلین پنج نماینده معرفی شوند و مذاکرات ۵+۵ پیگیری شود.
مرکل: شرکت کنندگان بر ضرورت احترام به تحریم واردات سلاح به لیبی توافق نظر داشتند
آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان در کنفرانس مطبوعاتی بعد از نشست برلین درباره لیبی گفت: شرکت کنندگان در کنفرانس برلین بر ضرورت احترام گذاشتن به تحریم واردات سلاح به لیبی توافق نظر داشتند.
صدر اعظم آلمان با بیان این که شرکت کنندگان در کنفرانس برلین بر ضرورت حل سیاسی بحران لیبی تاکید کردند افزود: مصوبات امروز کنفرانس صلح لیبی در برلین برای رسمیت در شورای امنیت سازمان ملل مورد تایید قرار می گیرند.
وی افزود : ما به یک راه حل سیاسی نیاز داریم. معتقدم ظرف روزهای گذشته، یک بار دیگر این مساله برای ما عیان شد که هیچ بخت و اقبالی برای توجه به راه حل نظامی (در مساله لیبی) متصور نیست. چون این راه حل در واقع میزان آلام مردم لیبی را بیشتر می کند. توافق کردیم با مشارکت طرفهای حاضر (مناقشه لیبی) در مورد دستیابی به یک برنامه جامع همچنان به همکاری های خود ادامه دهیم.
مرکل در ادامه گفت: به این نتیجه و توافق رسیدیم که به اعمال تحریم تسلیحاتی (لیبی) احترام بگذاریم و البته این حصر تسلیحاتی (لیبی) را قویتر کنترل کنیم؛ مساله ای که در گذشته، فقدان آن مشاهده می شد. امروز شاهدیم که راه حل نظامی برای همیشه، حذف و از دستور کار خارج نمی شود بلکه همواره تلاشهایی در این زمینه نیز صورت خواهد گرفت. ضمنا همه توافق کردند اسنادی که امروز به تصویب رسیدند در شورای امنیت سازمان ملل حتما پذیرفته و به رسمیت شناخته شوند؛ به طوری که به شکل یک تاییدیه رسمی بین المللی درآیند تا به این وسیله، مسئولیت تحریم تسلیحاتی (لیبی) یک بار دیگر واجد اهمیت شناخته شود. طبعا ما این را هم می دانیم که امروز تمامی مشکلات لیبی نمی توانستند حل و فصل شوند بلکه در واقع این نشست، نقش یک محرک و تکانه را داشت.
مرکل افزود: مساله لیبی همچنان مساله ای سخت است و ما هنوز تا حل آن، فاصله داریم و بر این باورم که احساسی که در لیبی وجود دارد بسیار بحث انگیز و متضاد است. اما ما همه توافق کردیم با توجه به درد و رنج بسیاری (که بر مردم لیبی رفته است) و نیز با توجه به اوضاع وحشتناکی که در زمینه گسترش تروریسم در منطقه ساحل (آفریقا) وجود دارد، پیگیری این مساله، قابل توجیه است.
وی همچنین فضای این کنفرانس برای همکاری را بسیار سازنده ارزیابی کرد.
خلیفه حفتر با سران آلمان و فرانسه دیدار کرد
به گزارش شبکه تلویزیونی رویترز، خلیفه حفتر، فرمانده نیروهای موسوم به «ارتش ملی در شرق لیبی» با آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان، امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه و ژان ایو لودریان وزیر امور خارجه فرانسه در حاشیه نشست برلین دیدار کرد. در این کنفرانس سران جهان تلاش کرده اند طرف های جنگ در لیبی را برای توافق آتش بس قانع کنند.
تصاویری از اجلاس برلین برای برقراری صلح در لیبی
استقرار نیروی بین المللی در لیبی وابسته به اجماع طرفهاست
به گزارش خبرگزاری ایتارتاس، میخائیل بوگدانوف، فرستاده ویژه رئیس جمهور روسیه در کشورهای خاورمیانه (غرب آسیا) و آفریقا و معاون وزیر خارجه این کشور روز یکشنبه گفت: مساله استقرار احتمالی یک نیروی بین المللی با هدایت سازمان ملل در لیبی که فایز السراج نخست وزیر دولت وفاق ملی لیبی بر آن تاکید دارد فقط می شود بر مبنای اجماع، طرح و بررسی شود.
بوگدانوف افزود: «این فقط به سراج بستگی ندارد. ما متقاعد شده ایم که نتایج کنفرانس برلین در شورای امنیت بررسی خواهد شد و فقط شورای امنیت اختیار گرفتن تصمیمی دارد که برای همه طرفها لازم الاجرا باشد.»