گزارش مکتوب؛
حال محصولات کشت پائیزه خوب نیست
امسال سطح سبز محصولات پائیزه گلستان مطلوب نیست. گیاه رشد نداشته یا رو به زردی رفته است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز گلستان؛ بیش از یکصد و ۵۰هزار هکتار از مزارع استان از ۲۰تا۱۰۰ درصد خسارت دیده اند، این را معاون بهبود جهادکشاورزی گلستان میگوید.
محمدرضا عباسی گفت: مزارع گندم، جو و کلزا تحت تاثیر خسارت خشکسالی قرار گرفته اند.
رطوبت کم و بدسبزی محصول!علیرضا که امسال ۲۲ هکتار گندم کاشته است میگوید: نصف زمینش سبز شده و نصف دیگرش رشد نداشته است.
کشاورز دیگری که جو کشت کرده است گفت: سال گذشته این موقع جو ۱۰-۲۰ سانت بالا و رشد کرده بود، اما امسال خیر.
کارشناس زراعت گفت: برخی مزارع بدلیل نبود رطوبت، با بدسبزی یا سبز نشدن روبرو هستند که در مزارع دیم در شمال و شمال شرق استان این آسیب بیشتر دیده میشود.
محمد ناظری افزود: مزارع گندم در مراحل یک تا دو برگی بسر میبرند که بدلیل کمبود رطوبت به شکل تک برگ لولهای و طویل دیده میشوند.
امسال خشکسالی است!چند کشاورزان دیگر هم میگویند باران نیامده و امسال خشکسالی است.
شنیدن این جمله احتمالا عجیب باشد، بویژه که هنوز بارانهای شدید و سیلاب ابتدای سال را فراموش نکرده ایم. اما آمارها هم کاهش بارندگی را تائید میکند.
کاهش بارش باران در گلستانمیزان باران در سال آبی جاری (ابتدای مهر تاکنون) ۱۲۵میلیمتر بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، ۳۶درصد کمتر شده است.
مدیرکل هواشناسی استان تاکید میکند که مهمتر از این آمار، درصد کاهش بارش باران در آذر ماه سالجاری است.
نوربخش داداشی گفت: در آذر ماه امسال ۳/۱۶میلیمتر بارندگی داشتیم که نسبت به سال قبل ۷۳درصد و نسبت به مدت میانیگن بلند مدت ۷۱درصد کاهش داشته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای گلستان نیز گفت: بر مبنای ایستگاههای شرکت آب منطقهای از ابتدای امسال تا پایان پائیز، مقدار متوسط بارندگی تجمعی در استان ۱۱۳میلیمتر بوده که نسبت به آمار بلند مدت که ۱۳۵میلیمتر است، ۱۷درصد کاهش نشان میدهد.
علی نظری افزود: در همین مدت در حوضه گرگانرود ۱۶درصد، اترک در محدوده استان گلستان ۴۳درصد و نکارود علیا ۱۲درصد کاهش نسبت به بلند مدت ثبت شده است.
او گفت: رودخانه قره سو ۱۲درصد و خلیج گرگان ۵۹درصد افزایش نسبت به بلند مدت را نشان میدهد.
به گفته نظری همچنین رواناب اندازه گیری شده در سرشاخههای رودخانههای مهم استان، در حوضه قره سو ۱۴درصد و در حوضه گرگانرود ۲۷درصد کاهش را نسبت به دوره آمار بلند مدت نشان میدهد.
نظری بیان کرد: ذخیره آبخوانهای کم عمق استان در مقایسه با دوره آماری درازمدت حدود ۸۹میلیون مترمکعب افزایش و در آبخوانهای عمیق حدود ۲۵میلیون مترمکعب کاهش داشته است.
وی گفت: آبگیری سدهای مخزنی استان از ابتدای سال جاری تاکنون ۷۰میلیون مترمکعب که معادل ۲۶درصد حجم مخازن سدهای استان میباشد و این در حالی است که در سال گذشته میزان آبگیری سدهای استان در مدت مشابه فعلی ۲۷میلیون مترمکعب معادل ۱۰درصد حجم مخازن سدهای استان بود.
آنقدر بارش باران بویژه در آذر ماه کاهش داشت که برای آبیاری مزارع کشاورزی از ذخیره سدها استفاده شد.
شعبان رسولی مدیر بهرهبرداری و نگهداری از تاسیسات آبی شرکت آب منطقهای گلستان گفت: با عنایت به کاهش بارشها و برای تامین آب اراضی کشاورزی در محدوده شبکه وشمگیر، ابتدای دی ماه امسال بخشی از آب سد گلستان رهاسازی شد.
چارهای جز آبیاری نیستمحصول تشنه آب است و اگر نباشد همچون انسان حیاتش به مخاطره میافتد.
علی اکبر مهقانی مدیر زراعت جهاد کشاورزی استان، دو زمین کنار هم را نشان میدهد که یکی آبیاری کرده، سبز شده و رشد کرده، محصول زمین همسایه، اما بدلیل آبیاری نکردن، رشد نکرده است.
در گلستان بیش از ۵۰۰هزار هکتار اراضی کشاورزی زیر کشت انواع محصولات پائیزه میرود، این بار خشکسالی محصولات را در همین روزهای نخستین زندگی هدف گرفته و خسارت به بار آورده است. خسارتی که از هم اکنون باید برای آن چارهای اندیشید چرا که از کاهش تولید محصولات مهمی، چون گندم، جو و کلزا، هم کشاورزان و هم کشور ضرر میکنند.
اکنون آبیاری برای کشت پائیزه ضروری است و محمدرضا عباسی معاون بهبود تولیدات جهاد کشاورزی گلستان میگوید:در این شرایط، مناسبترین راه برای برون رفت، آبیاری به روشهای نوین است.
همان کاری که احمد یکی از کشاورزان گلستانی انجام میدهد. او در حال آبیاری زمینش با دستگاه آبیاری بارانی با استفاده از آب رودخانه است.
هر چند گسترش آبیاری به روشهای نوین، علیرغم مشوقهای دولت همچون تسهیلات بلاعوض و کم بهره، سرعت چندانی ندارد و به کندی گسترش مییابد.