پخش زنده
امروز: -
باغداران آذربایجان غربی بخش عمدهای از زحمت سالیانه خود را از فروش سیبهای زیردرختی جبران میکنند، اما طبق روال سالهای گذشته، مشکل صادرات سیب گریبانگیر کشاورزان و تولید کنندگان این بخش است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان غربی، اقتصاد معیشتی مردم آذربایجان غربی برپایه کشاورزی، دامداری و باغداری است و اغلب مردم به صورت مستقیم و غیرمستقیم از طریق این حرفه ها امرا معاش می کنند.
۵۳هزار و ۸۸هکتار باغ سیب در آذربایجان غربی وجود دارد و ۹۵درصد از ارقام تولیدی سیب استان، سیبهای زرد و قرمز لبنانی موسوم به گُلدِن و رِد و مابقی ارقام تابستانه و بومی است.
اینجا سیب حرف اول را میزند اما..
پراکندگی باغهای سیب به وسعت شهرهای آذربایجان غربی است و شهرستان ارومیه با دارابودن ۴۵درصد از این باغها رتبه نخست تولید سیب آذربایجان غربی را داراست و شهرستانهای سلماس، مهاباد، اشنویه، نقده و میاندوآب در رتبههای بعدی قرار دارند.
آذربایجان غربی سالیانه با تولید افزون بر یک میلیون و ۲۰۰هزار تُن سیب سهم ۴۵درصدی تولید سیب کشور را داراست.
تولید سیب با وجود مرغوبیت و کیفیت محصول نه تنها سودی برای اقتصاد کشاورزی و باغداران نداشته بلکه به یکی از دغدغههای اصلی تبدیل شده است. در این میان از سیب سردخانهای و درجه یک که بگذریم، باغداران بخش عمدهای از درآمد خود را از فروش سیب زیردرختی یا همان سیب صنعتی کسب میکنند که آن هم توسط دلالان خریداری و برخی باغداران حتی به علت قیمت پایین از فروش محصول خود امتناع میکنند.
جلیلی رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی گفت: بر اساس برآوردهای انجام شده امسال یک میلیون و ۱۰۰هزار تن سیب درختی از باغات استان برداشت شد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با بیان اینکه آذربایجانغربی قطب اول تولید سیب درختی کشور را به خود اختصاص داده است ادامه داد: امسال در حدود ۷۰۰هزار تن از محصول تولیدی در سردخانههای استان ذخیرهسازی شد که برای فروش روانه بازارهای مصرف داخلی و خارجی میشود.
جلیلی ادامه داد: در حال حاضرروزانه ۶۰۰تن محصول سیب درختی از طریق مرزهای مختلف به کشورهای همسایه از قبیل عراق، ترکمنستان، پاکستان و آسیای میانه صادر میشود و امیدواریم تا پایان سال این روند همچنان ادامه داشته باشد.
مدیرباغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی میگوید: با وجود این که سیب تولیدی استان کیفیت و مرغوبیت بالایی دارد، اما در عرصه بازاریابی و فروش داخلی و حتی در صادرات با مشکل مواجه است.
امانی میافزاید: بیشتر مشکل باغداران پس از مرحله تولید بوجود میآید و بالابودن هزینههای تولید، پائین بودن قیمت محصول نهایی از مهمترین مشکلات باغداران استان است.
رضایی یکی از باغداران ارومیهای در خصوص تعیین قیمت سیب زیردرختی میگوید:قیمتهای فروش توسط کارخانههای صنایع تبدیلی تعیین میشود و ما اختیاری در این خصوص نداریم.
رحمتی یکی دیگر از باغداران میگوید: شش هکتار باغ سیب دارم و هزینههای تولید بسیار بالاست و در نهایت محصول تولیدی به قیمت مناسبی به فروش نمیرسد.
عزیز امانی اضافه کرد: بیش از نیمی از مجموع ۱۰۲هزار هکتار مساحت باغات بارور استان معادل ۶۰هزار هکتار به سیب اختصاص دارد.
وی با اشاره به اینکه در بین شهرستانهای استان ارومیه در تولید سیب پیشتاز است، اظهار داشت: حدود ۵۳۰ هزار تُن سیب در ارومیه تولید میشود و مهاباد با ۸۶هزار تُن و اشنویه با ۸۴هزار و ۸۰۰تُن به ترتیب در رتبههای دوم و سوم قرار دارد
دهقان معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت و معدن و تجارت استان بااشاره به اینکه ۴۰هزار تن صادرات سیب از گمرکات کشور داشتیم گفت: پیش بینی میشود این رقم تا پایان امسال به بیش از ١٧۵هزار تن افزایش مییابدکه به کشورهای همسایه از قبیل عراق، ترکمنستان، پاکستان افغانستان به و آسیای میانه صادر میشود.
محمد دهقان افزود:با شرایط به وجودآمده صادرات سیب به عنوان موضوع اول استان مطرح است که تلاش شده با اقدامات انجام شده تسریع در روند صادرات داشته باشیم.
وی افزود:صادرات سیب امسال نسبت به سال گذشته ۱۶درصددر کل کشور افزایش داشته است.
دهقان، برند سازی، درجه بندی و بسته بندی مناسب سیب را از جمله مهمترین عوامل موثر در بازاریابی و افزایش صادرات سیب استان به کشورهای مختلف عنوان کرد که از متقاضیان راه اندازی واحدهای سورت و بسته بندی که در حد استانداردهای جهانی باشد، با پرداخت تسهیلات اعتباری استقبال و حمایت میکنیم.
وی اظهار امیدواری کرد با مشارکت کارخانههای تولید کنسانتره و باغداران بتوانیم با ایجاد جایگاههای مناسب جمع آوری سیب صنعتی، ضمن جمع آوری بهداشتی سیب، کیفیت تولید کنسانتره در استان را نیز ارتقا دهیم و برای تولید و ایجاد ارزش افزوده حاصل از صادرات فراوردههای سیب از قبیل چیپس، چای و ... برنامه ریزی منسجمی داشته باشیم.
دهقان با بیان اینکه تخصیص به موقع مشوقهای صادراتی برای صادرکنندگان استان ضروری است، اضافه کرد: رفع موانع و تسهیل مشکلات صادرکنندگان سیب استان با هماهنگی تمامی دستگاههای اجرائی استان در دستور کار قرار دارد.
بهنام شهدی معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان غربی با اشاره به صادرات بخش قابل توجه سیب از استان به کشورهای مختلف دنیا و مشکلات پیش روی صادر کنندگان گفت: صادرات مناسب سیب درختی یکی از دغدغههای مهم مدیریت استان است و ما تمامی تلاش خود را برای رفع موانع و توسعه صادرات سیب از استان بکار میگیریم.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان غربی گفت:چالش استفاده از روشهای غیر استاندارد برای جمع آوری سیب صنعتی را میتوان از طریق ایجاد کنسرسیومی ما بین واحدهای صنایع تبدیلی و جایگاههای جمع اوری سیب صنعتی مورد بررسی قرار داد و مرتفع کرد.
شهدی اظهار امیدواری کرد با کمک تشکلهای کشاورزی و با مشارکت کارخانههای تولید کنساتره بتوانیم با ایجاد جایگاههای مناسب جمع آوری سیب صنعتی، ضمن جمع آوری بهداشتی سیب، کیفیت تولید کنسانتره در استان را نیز ارتقا دهیم.
وی اضافه کرد: اعطای یارانههای مختلف و مشوقهای صادراتی، تدوین بخشنامهها و اعطای مجوزها و رفع موانع تعرفهای در برخی از بازارهای هدف میتواند تسریع کننده در امر صادرات محصول سیب درختی باشد.
قیمت هر کیلو سیب صنعتی یا همان سیب زیردرختی ۷۵۰تومان الی هزار تومان بین باغداران و کارخانه داران خرید و فروش میشود و این درحالیست که به گفته مرادی رئیس اتحادیه باغداران آذربایجان غربی، هر کیلو سیب درختی مرغوب با ۳تا۷ هزار به فروش میرسد.
به عقیده کارشناسان، ساماندهی خرید سیب در کارخانههای صنایع تبدیلی، نبود بستهبندی مناسب، پایین بودن قیمت فروش محصول نسبت به هزینههای تولید آن، نامشخص بودن وضعیت صادرات و همچنین ریزشهای قبل از برداشت محصول هر سال از بزرگترین مشکلات باغداران آذربایجان غربی به شمار میرود.