پخش زنده
امروز: -
تبلیغات برای داوطلبان انتخابات مجلس یازدهم شورای اسلامی، آرام آرام و به تدریج زیر پوست شهرها و روستاهای گیلان جریان دارد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز گیلان؛ از یک سال پیش ، شاید هم از 4سال پیش، پاشنه های تلاش را ور کشیدند و اول کار، چراغ خاموش و با احتیاط قدم برداشتند و درِ گوشی به نزدیکان خود خبر دادند اما بعد، کم کم رو دربایستی را کنار گذاشتند و با صدای بلند تر، خبر را به گوش این و آن رساندند و از دور و بری ها خواستند برای قدم گذاشتن در مسیر رقابت، همراهی شان کنند.
صحبت از نقش اول های سریالی است که هر 4سال یک بار رخ می نماید و پایانش پس از چند وقت به صندلی های سبزِ ساختمانی ختم می شود که خیلی از تصمیم های کلان و برنامه ریزی ها از آنجا سردر می آورد.
داوطلبان شرکت در یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی که این روزها، در تکاپوی برنامه ریزی برای شرکت در انتخابات هستند.
اولین قدم های محسوس در گیلان
بهمن ماه پارسال بود که نخستین فهرست نامزدهای احتمالی انتخابات مجلس یازدهم در گیلان، در برخی از خبرگزاری ها و فضاهای مجازی منتشر شد و اولین تکاپوهای مردمی با رنگ و بوی انتخاباتی، هر چند در قالب گپ و گفت های صمیمی در این استان پا گرفت.
آنطور که رییس ستاد انتخابات گیلان 17 آذر امسال اعلام کرد 465نفر در گیلان داوطلب انتخابات مجلس یازدهم شدند.
محمود قاسم نژاد از افزایش 24درصدی داوطلبان شرکت در انتخابات یازدهم مجلس شورای اسلامی در گیلان، نسبت به دوره قبل خبر داد؛ آمارهایی که نشان می دهد، شور داوطلبان برای شرکت در این ماراتن نفس گیر، در 11حوزه انتخابیه گیلان بیشتر از دوره قبل است.
اگرچه پس از بررسی هیاتهای اجرایی و هم چنین هیاتهای نظارت، دفتر نظارت بر انتخابات شورای نگهبان در گیلان، احراز صلاحیت 159داوطلب انتخابات مجلس یازدهم را در این استان اعلام کرد.
آنطور که از حرفهای قنبریان سخنگوی دفتر نظارت بر انتخابات شورای نگهبان در گیلان بر می آید براساس قانون انتخابات داوطلبانی که صلاحیت شان تایید نشده و یا عدم احراز گرفتند تا 26دی فرصت داشتند، شکایت شان را به هیات نظارت مرکزی شورای نگهبان اعلام کنند که این شورای مرکزی هم در 15روز، این شکایات را بررسی و اظهار نظر نهایی را اعلام خواهد کرد.
شوری از جنس مشارکت سیاسی
این روزها از یک طرف، برخی چشم به راه آمدن نتایج بررسی هیات نظارت مرکزی شورای نگهبان اند و از طرفی خیلی ها، گوش به زنگ اعلام زمان تبلیغات رسمی انتخابات، تا برنامه های تبلیغاتی نامزدهای مورد حمایت شان را شروع کنند.
روزهایی پر از شور و هیجان برای عده ای که خود را حامی پر و پا قرص برخی داوطلبان می دانند و یا عده ای دیگر که در کنار کارهای روزمره، از گوشه و کنار، تلاش می کنند تا داوطلب اصلح را بشناسند.
از ماه ها قبل، بعضی ها در محافل عمومی درخصوص کسانی که برای آمدن به کارزار انتخابات اعلام آمادگی کرده اند، بحث و تبادل نظر می کنند و برخی، عملا حمایت شان را از گروهی از نامزدها اعلام می کنند.
روستاهای گیلان هم از این شور انتخاباتی، عقب نمانده اند؛ برخی از افراد سرشناس محلی در روستاها به رابطان برخی نامزدها، برای حمایت های مالی اعلام آمادگی کرده اند و منتظرند تا موعد رسمی تبلیغات فرا برسد.
برخلاف تبلیغات سوء در برخی فضاهای مجازی و رسانه های معاند، سراغ اغلب مردم که بروی برای حضور در انتخابات اعلام آمادگی می کنند البته برخی هم هستند که از اوضاع اقتصادی و مشکلات گله مندند و می گویند: فرد اصلحی را نمی شناسند که به او رای بدهند.
در این بین برخی نشست ها از جمله نشست ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی، تلاش دارد تا حدودی در شناخت و اعلام حضور برخی نامزدها اثرگذار باشد، مدتی است این ائتلاف در گیلان هر هفته از داوطلبان انقلابی دعوت می کند تا از برنامه های شان بگویند و نامزدها در نشست های خصوصی با حامیان شان مشغول برنامه ریزی برای یک رقابت سخت انتخباتی اند.
زیر پوست شهر خبرهایی است!
خوب که گوش بسپاری، پشت ظاهر موجه فضای انتخاباتی گیلان، از گوشه و کنار، خبربالا گرفتن تدریجی شور همراهی انتخاباتی، شنیده می شود.
خبرهایی از تلاش و تکاپو برای مطرح شدن و معرفی برخی نامزدهای انتخاباتی، آن هم پیش از موعد تبلیغات رسمی!
آنطور که پیداست موتور تبلیغات زودهنگام انتخاباتی چند وقتی است که در برخی از حوزه های انتخابیه گیلان، روشن شده است؛ تبلیغاتی که بخشی از آن، عملا غیرقانونی است و تخلف انتخاباتی محسوب می شود.
شهرها اگرچه هنوز از موعد به راه افتادن زرق و برق و رنگ و لعاب تبلیغات کاغذی فاصله دارد اما دخل های ستادهای انتخاباتی، کم کم در حال پُر شدن از خرج تبلیغات است.
حاج قاسم 64ساله یکی از بازاریان غرب گیلان می گوید: هر دوره از انتخابات، در بحبوحه اعلام صلاحیت نامزدهای انتخاباتی مجلس، شهرش شور دیگری می گیرد و خیلی ها منتظرند، نامزد مورد علاقه شان به در دفتر ستاد انتخاباتی خود کلید بیندازند و آنها کارشان را شروع کنند.
وی افزود: سال هاست از اسپانسرهای انتخاباتی هستم و به سهم خود تلاش می کنم از نامزدی که اصلح است برای موفقیت در کارزار انتخابات حمایت کنم و امسال هم برنامه ریزی کرده ام.
فاطمه خانم، یکی از شهروندان رشتی می گوید: یکی از اسپانسرهای انتخاباتی، هفته پیش به بهانه برگزاری یک مراسم دورهمی و صرف شام، از یک نامزد انتخاباتی دعوت کرد تا از برنامه هایش برای میهمانان بگوید.
سراغ رهگذر دیگری در پیاده راه فرهنگی رشت می روم؛ مرد میانسالی که از توزیع کارت هدیه و شرکت بعضی از نامزدها در برخی مراسم تشییع و خاکسپاری می گوید.
پسر جوانی که روی نیمکت پارک، در حال سرک کشیدن در گوشی تلفن همراهش است می گوید: چند شب پیش، پیامی دریافت کردم که در آن، طرفداران یکی از نامزدها، برای صرف شام دعوت کرده بود؛ از محتوای پیام معلوم بود یک پیام مشترک و دعوت عمومی است.
اما فضای مجازی این دوره خیلی داغ تر از ادوار گذشته سنگ انتخابات را به سینه می زند. از ساختن نماهنگ گرفته تا دادن حق عضویت به کاربران.
جستجو در فضای مجازی خبرنگار ما را به کانال تلگرامی یک نامزد انتخاباتی در رشت رساند که در آن، به ازای عضویت هر نفر در این کانال، 10هزار تومان هدیه پرداخت می شود.
در جستجوی بیشتر در این کانال تلگرامی، به یک کاربر رسیدیم که تا امروز 290نفر را به این کانال اضافه کرده و به ازای آن 2میلیون 900هزار تومان به حسابش واریز شده و تراکنش آن هم در همان کانال تلگرامی، به نمایش گذاشته شده است.
کلیپ "امیرکبیر گیلان" یکی از معروف ترین و شادترین نماهنگهای است که پس پایان فرصت نام نویسی داوطلبان انتخابات یازدهم مجلس در گیلان، در فضای مجازی دست به دست شد؛ کلیپی شاد و تبلیغاتی که در آن در توصیفی اغراق آمیز، ضمن اعلام عملکرد و برنامه های یکی از داوطلبان، در قالب ترانه، وی "امیرکبیر گیلان" خوانده می شود.
یکی دیگر از داوطلبان هم چند ماه پیش، نماهنگی تبلیغاتی با عنوان "شیشه های دودی ماشین خود را پایین بیاورید" منتشر کرد که مضمون آن قصه مردی است که با قدم های خسته اما دست های گره کرده ، مثل یک کوه آمده تا ناجی یک شهر باشد.
گذر تبلیغات زودهنگام انتخاباتی به برخی از ورزشکاران هم افتاده است.
یکی از پهلوانان کشتی گیله مردی می گوید: برخی از نامزدهای انتخاباتی به بهانه تماشای مسابقات که در آن بسیاری از اهالی منطقه حضور دارند، سراغ ما می آیند و از ما می خواهند اندکی از این گود فاصله بگیریم و وارد گود انتخابات شویم و همراه شان باشیم
در این بین روستاها انگار این روزها، بیشتر از همیشه کانون توجه داوطلبان قرار گرفته؛ از مساجد و قهوه خانه ها گرفته تا مجالس عزا و عروسی و شب نشینی در منزل کدخدا و ریش سفید محل و وعده ها هم مثل هم مثل همیشه تکراری و نخ نماست.
شعارهایی که از آسفالت معابر و ساخت پُل و ایجاد اشتغال جوانان خبر می دهد؛ وعده هایی که اصلا جزو اختیارات قانونی یک نماینده نیست !
خلاصه امروزه بسیاری از داوطلبان انتخابات، حاتم طایی شده اند و بخشش شان زیاد.
هدیه هایی از جنس خرید کاغذ رای و الزاماتی که باید جدی تر گرفت
برای اینکه بدانم تبلیغات زودهنگام انتخاباتی چه تبعاتی به دنبال دارد، سراغ کارشناس مسائل سیاسی رفتم.
دکتر عبدالکاظم مجتبی زاده استاد دانشگاه می گوید: گاهی تبلیغات چهره به چهره انتخاباتی به ارائه هدایایی در قالب پول یا هدایای غیر نقدی منتهی می شود و مفهوم آن خرید رای و نظر مردم است.
این عضو هیات علمی دانشگاه گیلان از تبلیغات زودهنگام به عنوان یک تخلف انتخاباتی یاد و اضافه می کند: در کشورمان در این باره خلا قانونی نداریم و قوانين و مقررات ویژه ای برای انتخابات مجلس شورای اسلامی تدوین و تصویب شده که بر قانون مند و قانونمدار بودن انتخاب شونده و انتخاب کننده تاکید دارد.
او می گوید : کسی که داوطلب حضور در خانه ملت و قانون گذاری است، خودش باید در درجه اول قانونمند و قانون مدار باشد و از طرفی مردم هم باید از وجود چنین قوانینی مطلع باشند یا دست کم در جریان کلیات آن قرار بگیرند تا احتمال سوءاستفاده از رای و نظر آنان به حداقل برسد؛ آگاهی ای که باعث می شود مردم مانند یک سامانه نظارتی عمومی قابل اعتماد و دقیق، بتوانند فعالیت داوطلبان را رصد و قانونی یا غیر قانونی بودن آن را تشخیص دهند.
این استاد دانشگاه رصد رفتارهای انتخاباتی و همچنین برخوردهای بازدارنده اثرگذار و بدون اغماض با تخلفات انتخاباتی چون تبلیغات زودهنگام را از الزامات برگزاری یک انتخابات سالم و درست دانست و افزود: ورود زود هنگام نامزدها به فرآیند تبلیغات انتخاباتی از یک طرف زیر پا گذاشتن قانون و توهین به شعور سیاسی مردم است و از طرف دیگر تضییع حقوق دیگر نامزدهاست.
دکتر عبدالکاظم مجتبی زاده از مجلس شورای اسلامی به عنوان رکن اثرگذار ارکان سیاسی کشور یاد کرد و گفت: کسانی که به این نهاد راه می یابند، در واقع قوانینی وضع خواهند کرد که سایر قوا از جمله قوه مجریه و قضاییه امور اجرایی خود را براساس آن پیش می برند؛ بر این اساس کسانی که خود را در قد و قواره تکیه زدن بر جایگاه قانون گذاری می دانند، در درجه اول باید خودشان به قانون احترام بگذارند.
هزینه هایی که رد پای بیت المال در آن دیده می شود
رییس ستاد انتخابات استان و معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار گیلان می گوید: فراهم کردن زمینه تبلیغ برای یک شخص خاص در مکان دولتی ممنوع و خلاف قانون است و با آن برخورد جدی می شود.
پیش از این هم استاندار گیلان در شورای اداری استان با تاکید بر رعایت قانون و اصل بی طرفی از سوی مدیران دستگاه ها و نهادهای اداری و اجرایی گفته بود: مدیران و دست اندرکاران دستگاه های اجرایی نباید اجازه دهند از امکانات و تجهیزات موسسه ها، دستگاهها و نهادهای دولتی، به نفع یا ضرر نامزدهای انتخاباتی استفاده شود.
تبلیغات زودهنگام زیر ذره بین دستگاه قضا
معاون قضایی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری گیلان می گوید: در ادوار گذشته انتخابات مجلس شورای اسلامی و همچنین در این دوره از انتخابات در گیلان، گزارش هایی مبنی بر تبلیغات پیش از موعد و غیرقانونی برخی نامزدهای انتخاباتی به دست مان رسیده که به آنها رسیدگی شده و می شود.
احمد آقایی می گوید: رسیدگی به تخلفات و رفتارهای غیرقانونی نامزدهای متخلف، نیاز به شاکی خصوصی ندارد و از آنجا که جزو جرائم عمومی است صرف گزارش های مردمی بررسی های قضایی به جریان می افتد.
وی افزود: از 10آذر، آغاز نام نویسی داوطلبان شرکت در انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در گیلان تا کنون 3مورد گزارش تبلیغات زودهنگام به دستگاه قضا رسیده که به متخلفان در مرحله اول تذکر داده ایم و در مراحل بعدی برخورد قانونی می کنیم.
معاون قضایی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری گیلان با بیان اینکه قانونگذار 103عنوان مجرمانه برای تخلفات انتخاباتی در قانون مجازات اسلامی و قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی جرم انگاری کرده است گفت: به استناد بند یک ماده 66 قانون انتخابات هرنوع کمک نقدی و غیرنقدی به اشخاص، اماکن عمومی و امور خیریه، پس از ثبت نام در انتخابات از جرائم انتخاباتی تلقی می شود و جرم است.
احمد آقایی البته می گوید: حضور در برخی مجالس، تبریک، تسلیت و حتی سخنرانی نامزدها در این مجالس با محتوای کلیات انتخابات صرفا فعالیت تبلیغاتی و جرم نیست؛ مگر اینکه نامزد هنگام سخنرانی، نامزد دیگر را تخریب و یا مردم را به انتخاب خود، تشویق کند.
وی در خصوص فعالیتها و نشستهای برخی از احزاب سیاسی هم گفت: از آنجا که این نشستها به طور معمول در محیط های بسته و با هدف مشورت برای معرفی چهرههای انتخاباتی مورد نظر حزب مربوطه است و خبرهای آن کمتر درز می کند، تبلیغات انتخاباتی محسوب نمی شود.
معاون قضایی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری گیلان با اشاره به اینکه در صورت اثبات جرم تبلیغات زودهنگام، مجازات متخلف، براساس نوع تخلف، جریمه نقدی و حبس است افزود:دستگاه قضا در این باره با کسی تعارف ندارد و مصداق بارز آن صدور محکومیت برای 8فرماندار گیلان در ادوار گذشته است.
وی با اشاره به اینکه قانون گذار در ماده 87 قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی هم اشاره کرده است که اگر ناظران انتخابات از بی طرفی خارج شوند و یا از نامزدی جانب داری کنند، جرم مرتکب شده اند و از طرفی در ماده 60 قانون مجلس شورای اسلامی مصوب سال95 هم آمده، اعضای هیئتهای نظارت شورای نگهبان، رئیسجمهور، وزیرکشور و معاونان و مشاوران آنها، رئیس و اعضای ستاد انتخابات کشور، رئیس و اعضای ستادانتخابات استان، استانداران، فرمانداران و معاونان و مشاوران آنها و اعضای هیئتهای اجرایی انتخابات و بازرسان و سایر دستاندرکاران امور اجرایی و نظارتی انتخابات، نمیتوانند به نفع یا به ضرر نامزدها و جریانات سیاسی در انتخابات اعلام نظر کنند.
شوری با چاشنی شعور
از 24تا30 بهمن امسال موعد رسمی تبلیغات نامزدهای مجلس یازدهم است و بی شک در این فرصت یک هفته ای تنور انتخابات گرم تر می شود.
اگرچه فعالیتهای انتخاباتی سبب افزایش شور و نشاط اجتماعی در جامعه می شود اما آنچه مهم و تعیین کننده است، حاکمیت قانون است که می گوید: نباید فلسفه و اهداف انتخابات و فرهنگ عمومی فدای تبلیغات و رفتارهای نا متعارف شود و نامزدها پیش از موعد وارد کارزار تبلیغات شوند تا حقی از نامزدهای دیگر ضایع نشود.
تا موعد شروع ماراتن نفس گیر تبلیغات رسمی انتخابات، کمتر از یک ماه باقی است، تا آن وقت باید دید نامزدهای انتخاباتی در گیلان و حامیان شان تا چه حد می توانند در مسیر قانون، فعالیتهای انتخاباتی خود را پی ریزی کنند و مردم مثل ادوار قبل چقدر می توانند شور و شعور سیاسی خود را در این رویداد مهم سیاسی به رخ دنیا بکشند.
*نویسنده: مریم امدادی