پخش زنده
امروز: -
مشهدی ها بعد از زغفران به صادرات زیتون زنجان می اندیشند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز زنجان؛از پاییز برگ ریزان تا زمستان برف ریزان ، کشاورزان مشغول کار هستند.
درختی که به درخت صلح معروف است، کار و کاسبی یک شهرستان که نه ، بلکه کار و کاسبی یک کشور می تواند باشد.
به طارم، دیار زیتون ایران خوش آمدید.*
برداشت زیتون از سطح 20 هزار هکتار از باغهای شهرستان طارم از اول ماه مهر آغاز و تا اواسط دی ماه ادامه دارد.
در روز های سرد و برفی دی ماه از گذر از پیچ و خم های جاده طارم به آببر می رسم یکی از شهرهای شهرستان طارم استان زنجان که اهالی آن با زیتونشان شهره شده اند.
به اداره کل جهاد کشاورزی شهرستان طارم سری میزنم.*
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان طارم ، با اشاره به اینکه عملکرد این محصول در باغهای شهرستان در سال جاری نسبت به سال قبل افزایش یافته و امسال، سال آور زیتون است، تصریح کرد: از این میزان سطح زیر کشت، 15 هزار و 6 هکتار بارور و پنج هزار و 180 هکتار غیربارور است.
مجتبی اسکندری تعداد بهره بردارانی که مشغول کشت و کار محصول زیتون در شهرستان طارم هستند را هشت هزارو 700 بهره بردار با 450 هزار نفر روز برشمرد و افزود: سالانه 70 درصد محصول به صورت کنسروی و سبز برداشت می شود.
او می گوید: حدود 31 هزار و 500 تن محصول کنسروی زیتون برداشت شد و بر این اساس هزارو 890 میلیارد ریال از راه برداشت زیتون کنسروی، درآمد ناخالص نصیب بهره برداران این محصول شد.
شهرستان طارم با 40 درصد تولید زیتون کشور، رتبه اول بیشترین تولید زیتون در کشور را دارد.
طبق اذعان اکبری کارشناس جهاد کشاورزی طارم، مهمترین محصول باغی شهرستان طارم، زیتون است که بالاترین سطح زیر کشت را دربین محصولات باغی و زراعی دارد به طوری که این شهرستان با بیش از 20 درصد سطح زیر کشت کشور و 40 درصد تولید محصول زیتون، رتبه اول تولید این محصول در سطح کشور را دارد و بسیاری از تولید کنندگان برتر زیتون کشور از این شهرستان معرفی می شوند.
از خام فروشی تا فرآوری*
تا سال 1395 ، 60 درصد زیتون طارم در خود شهرستان توسط 8 کارخانه فرآوری و به بازار عرضه می شد.
زیتون تولیدی طارم به اقصی نقاط کشور از جمله استانهای گیلان، قزوین، تهران، قم، مرکزی، همدان، آذربایجان شرقی و غربی، مازندران، گلستان و سایر شهرستانهای استان زنجان صادر می شود.
اما از سال 95 تا سال 98 میزان فرآوری زیتون طارم در کشور به بیش از 90 درصد می رسد.
برکت زیتون زنجان برای خراسان *
سال 1395 کارآفرین مشهدی که مهمترین دغدغه فکری وی جلوگیری از خام فروشی بود، تصمیم به راه اندازی بزرگترین واحد فرآوری زیتون افتاد.
دکتر علیرضا نبی با ایجاد این واحد قدم های بزرگی در صادرات و اشتغالزایی بر میدارد که لذت شنیدن این موفقیت و برای دیدن زیتون های زنجان که حالا جهانی شده اند من را به مشهد می کشاند.
به مشهد می رسم، به کارخانه ای که رنگ و بوی زیتونی دارد.
مدیر عامل این مجموعه به استقبالم می آید ، در ابتدا به چرخه تولید سری مزنیم / جایی که زیتون ها در حال حرکت در مدار تولید هستند.
دکتر علیرضا نبی میگوید: گروه کارخانجات زیتون آرشیا در قالب سه مجموعه تولیدی و با ظرفیت دریافت سالانه بالغ بر5هزار تن زیتون و 3 هزار تن تن روغن زیتون بهعنوان بزرگترین واحد فرآوری و صادر کننده فراوردههای زیتونی در کشور مشغول به فعالیت میباشد.
از او پرسیدم،چرا زیتون زنجان را در مشهد فرآوری می کنید؟
او گفت: بیش از 4 هزارتن زیتون طارم سالها به صورت فله ای و خام از مرزهای مشهد خارج و به سایر کشور ها ارسال می شد، تصمیم گرفتم در نزدیکترین نقطه مرز واحدی راه اندازی کنم تا همان محصولات را فرآوری کرده و ارز آوری کنم.
صادرات به 18 کشور اولین گام موفقیت*
زیتون های طارم زنجان در این کارخانه به 40 نوع محصول تبدیل می شود و 30 درصد آن درداخل کشور و 70 درصد آن به 18 کشور از جمله، روسیه، گرجستان،ارمنستان، امارات، آلمان و عراق با نشان ایران صادر می شود.
این در حالی است که زیتون زنجان؛ قبل از راه اندازی این واحد ، به صورت خام به این کشورها ارسال و کشورهای مقصد آن را به نام خود فرآوری و به فروش می رساندند.
ترشی زیتون، زیتون پرورده، عرق زیتون، روغن زیتون، خورشت زیتون،چای زیتون،لواشک و تسبیح زیتون ازجمله محصولات تولیدی صادراتی این شرکت است.
دکتر نبی مدیر عامل این مجموعه می گوید؛ این واحد حالا به صورت مستقیم ماهیانه بالای 3 میلیارد تومان سود آوری خالص دارد که تا قبل از خام فروشی همه این مبلغ به جیب کشورهای دیگر می رفته.
اشتغال زندانیان، دومین موفقیت این گروه صنعتی، اینجا شرط استخدام داشتن سوء پیشینه است!
علوی مدیر تولید این کارخانه من را با کارگران مجموعه آشنا می کند.
او می گوید؛ هزار و 200 کارگر به صورت مستقیم در این مجموعه مشغول کار هستند که همه آنها سوء پیشینه کیفری دارند.
به گفته مدیر تولید کارخانه ؛این مجموعه با همراهی سازمان پیشگیری از مواد مخدر و سازمان مراقبت از زندانیان پس از آزادی با شناسایی کمپها، به معرفی کارآفرینی اجتماعی میپردازد تا با بهرهمندی از توان اشتغال بهبودیافتههایی که حال نیاز به حمایت مادی و معنوی دارند به معرفی و بازاریابی محصولات تولیدی این کمپها و شناساندن اهداف متعالی آنان به مردم و نهادها در جهت ترویج و تشویق حمایت از آنان بپردازد.
افزایش 20 درصدی برداشت زیتون طارم از سال آینده*
با کوله باری از تجربه یک کارآفرین موفق به استان خود بر می گردم، جایی که قرار است زیتونش در سال 1399، بیست درصدی هم افزایش یابد.
جزونقی معاون فرماندار طارم می گوید:با توجه به افزایش تولید سحط زیر کشت امسال میزان برداشت زیتون خام 20 درصد افزایش می یابد که اگر این میزان هم به فرآوری برسد سود بالایی نصیب صنعت کشاورزی می شود.
حالا که زیتون در صنعت کشاورزی و با به راه انداختن صنایع فرآوری به عنوان یک الگوی موفق در ارز آوری و ارزش افزوده مناسب رسیده است می توان این الگو را البته با بومی سازی سرمایه گذاری در این صنعت در سایر تولیدات کشاوری استان به کار برد.
در این صورت هم اشتغال تضمین می شود و هم جلوی خام فروشی گرفته می شود.
رضا علیزاده.