به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، روزنامه اینترنتی رأی الیوم، در یادداشتی به قلم زهیر آندراوس نوشت: سازمان عفو بین الملل کمی قبل از رأی دادگاه در پرونده اتهام دست داشتن شرکت فن آوری اسرائیلی ان اس او (NSO) اعلام کرد: اسرائیل باید صدور مجوز صادرات برای گروه ”ان اس او“ را متوقف کند، زیرا از محصولات خاص این شرکت در برنامههای جاسوسی و حملات خبیثانه به فعالان حقوق بشر در سراسر جهان استفاده شده است؛ همچنین از نرم افزار پیگاسوس متعلق به این شرکت برای هدف قرار دادن روزنامه نگاران و فعالان حقوق بشر در سراسر جهان از جمله مغرب، عربستان، مکزیک و امارات عربی متحده استفاده شده است.
مولی ملکار، مدیرکل سازمان عفو بین الملل در اسرائیل گفت: ”درخواستهای خود را برای وزارت امنیت اسرائیل فرستاده ایم. این وزارت خانه مجوز صادرات برای شرکت ”ان اس او“ را صادر میکند، تا این شرکت از فروش نرم افزارهای جاسوسی که در حمله به فعالان حقوق بشر در سراسر جهان استفاده میشود، سودهای هنگفت به جیب بزند“.
وی افزود: ”شرکت ”ان اس او“ عوامل امنیتی را بهانه قرار میدهد، تا نقض آشکار حقوق بشر را که به وسیله نرم افزار ساخت این شرکت صورت میپذیرد، توجیه کند. نرم افزار این شرکت به حکومتهای سرکوب گر جهان کمک کرده است و وزارت امنیت اسرائیل صلاحیت، سازوکارهای لازم و وظیفه نظارت بر صادرات شرکتهای اسرائیلی با انگیزههای امنیتی را در اختیار دارد.
وی همچنین تأکید کرد: مدارای وزارت امنیت با این شرکت باعث مشروعیت بخشیدن به پیگرد فعالان حقوق بشر و در معرض خطر قرار گرفتن شهروندان کل جهان و از بین رفتن حق آنها در داشتن حریم خصوصی میشود، از این رو وزارت امنیت اسرائیل باید بر اساس مفاد اجرائیه قضایی، فورا مجوز صادرات شرکت ”ان اس او“ را لغو کند.
سوکتی دیتال، مدیر اجرایی آکادمی حقوق بشر بیرنشتاین هم گفت: «وزارت امنیت با صدور مجوز صادرات برای گروه ”ان اس او“ نرم افزارهای جاسوسی خود را به حکومتهای ناقض حقوق بشر فروخته است، و در اجرای تعهدات خود به موجب قانون حقوق بشر در حمایت از حریم خصوصی و آزادی بیان و اندیشه کوتاهی کرده است.»
گفتنی است، هفته گذشته وزارت امنیت اسرائیل از قاضی خواست از رسیدگی به این پرونده خودداری کند یا اگر به آن رسیدگی میکند، دستور دهد، نتایج دادگاه به دلایل امنیتی منتشر نشود. دانا انگلتون میگوید: به خاطر منافع عمومی و آزادی مطبوعات، دادگاه باید در جلسهای علنی به این موضوع رسیدگی کند و نباید به وزارت (جنگ) اجازه دهیم، وقتی موضوع به نقض حقوق بشر مربوط میشود، پشت پرده محرمانگی پنهان شود.
بررسیهای قبلی نشان میدهد، نرم افزار پیگاسوس برای هدف قرار دادن دست کم ۲۴ مدافع حقوق بشر و روزنامه نگار و عضو پارلمان در مکزیک و نیز طبق ادعای جمال خاشقجی روزنامه نگار منتقدی که ترور شد، برای پیگرد فعالان حقوق بشر در عربستان از جمله عمر عبد العزیز، یحیی العسیری، غانم المصاریر و احمد منصور الإمارتی استفاده شده است،
شرکت ”ان اس او“ مدعی است به حکومتها برای مبارزه با تروریسم و جنایات کمک میکند، اما این شرکت در رد ادله فزایندهای که محصولاتش را به حملات ضد مدافعان حقوق بشر مرتبط میکند، ناکام مانده است.
این شرکت میگوید که قبل از فروش محصولاتش بازبینیهای دقیقی انجام میدهد، اما این ادعاها فاقد جزئیات است و با توجه به تعداد حملات به جامعه مدنی به نظر میرسد، این بازبینی در موارد متعدد مؤثر نبوده است و با وجود اعلام ”سیاست جدید حقوق بشر“ در سپتامبر، شرکت ”ان اس او“ مسئولیت خود را در زمینه گزارشهای متعدد حاکی از استفاده نادرست از فن آوری نظارتی خاص خود نپذیرفته است.
گفتنی است کشورها در چارچوب فعالیت شرکتها ملزم به رعایت حقوق بشر از طریق وضع قوانین منظم و نظارت هستند.