سیدمصطفی رضوی در دومین دوره مسابقه معاملات الگوریتمی افزود: معاملات الگوریتمی طی سالهای اخیر در کشور ما مورد استقبال و حمایت نهاد ناظر بازار سرمایه قرار گرفته و خوشبختانه در مسیر توسعه قرار دارد.
وی گفت: معاملات الگوریتمی، روشی برای اجرای سفارشها با استفاده از دستورهای معاملاتی از پیش برنامه ریزی شده، با بهره گیری از اطلاعاتی مانند زمان بندی قیمت یا حجم معاملات است که در این نوع معاملات میتوان از مزایای سرعت و پردازش اطلاعات ناشی از رایانهها در مقایسه با افراد معامله گر بهرهمند شد.
رضوی با اشاره به اینکه رایجترین الگوریتم ها، درصد حجم معاملات، قیمت میانگین موزون حجمی، قیمت میانگین موزون زمانی است، تصریح کرد: در واقع به جای انسان یک یا چند الگوریتم در انتخاب و اعمال سفارشها تصمیم میگیرند.
عضو هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: سابقه استفاده از کامپیوتر برای ثبت سفارشات در بازارهای مالی به دهه هفتاد میلادی و بورس نیویورک باز میگردد. معامله گری از طریق کامپیوتر به کمک برنامههای نرم افزاری در خلال سالهای دهه هشتاد قرن گذشته میلادی توسعه بیشتری یافت و نهایتا در دهه نود، همه گیر شد.
وی افزود: این نوع معاملات به شکل گسترده از طریق تامین سرمایه ها، صندوقهای باز نشستگی، صندوقهای سرمایه گذاری و صندوقهای پوششی که نیاز به اجرای تعداد زیادی سفارش با انجام سفارشات با سرعت بالا دارند و ممکن است از عهده معامله گران بشری خارج شود، انجام میگیرد.
وی گفت: معاملات الگوریتمیک با عنوان سیستمهای معاملاتی خودکار نیز شناخته میشود، این سیستمها دارای راهبردهای معاملاتی از قبیل معامله گری جعبه سیاه و معامله گری کمی نیز میشوند، که شدیدا به فرمولهای ریاضی پیچیده و برنامههای کامپیوتری سریع وابسته است.
عضو هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: امروزه بیش از هفتاد درصد از معاملات سهام در ایالات متحده و ژاپن به وسیله نرم افزارهای الگوریتمیک انجام میشود، در حالیکه این رقم در هندوستان به عنوان یک کشور در حال توسعه به ۴۰ درصد و در چین به ۳۰ درصد میرسد.
رضوی ادامه داد: دیگر کشورهای آسیایی و در حال توسعه نیز رقمی کمتر از بیست و پنج درصد از معاملات را از طریق نرم افزارهای الگوریتمی انجام میدهند، اما آمار و ارقام موجود نشان میدهد، که رشد فزایندهای از معاملات الگوریتمی در تمامی بورسهای جهان به طور عام و بازارهای آسیایی به طور خاص پیش رو است.
وی افزود: گزارش مجله اکونومیست حاکی از آن است، که چهار و سه دهم هزار میلیارد دلار از سرمایه گذاری در بازار سرمایه آمریکا در سپتامبر ۲۰۱۹ با استفاده از هوش مصنوعی انجام گرفته است.
رضوی گفت: با توسعه روز افزون بازارهای مالی و افزایش سرعت معاملات نیازهای جدیدی، چون نیاز به ابزارهای معاملاتی هوشمند، خودکار و رباتهای سریع بیشتر احساس خواهد شد.
عضو هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: از مهمترین نتایج توسعه معاملات الگوریتمی جلب مشارکت تنوع زیادی از متخصصان اعم از ریاضیات، آی تی، رشتههای مختلف مدیریت، روانشناسی، مهندسی صنایع و دیگر تخصصها است و با حضور جوان ترها در این جرگه رخ خواهد داد.
وی تصریح کرد: آینده بازار سرمایه با توسعه ارتباطات بین الملل همراه است و توسعه معاملات الگوریتمی بخشی از الزامات این کار است؛ توسعه معاملات الگوریتمی را میتوان، در جهت توسعه اقتصاد هوشمند ارزیابی کرد، که از برنامههای اساسی وزارت اقتصاد و دولت جمهوری اسلامی به شمار میرود.
افزایش تعداد معاملات نشانه ظرفیت بازار سرمایه است
رئیس مرکز نظارت بر امنیت اطلاعات سازمان بورس گفت: تعداد معاملات از حدود ۵۰ هزار معامله در دی ۹۵ به ۵۰۰ هزار معامله در سال ۹۸ رسیده که نشان دهنده افزایش ظرفیت بازار سرمایه در همه ابعاد است.
احمد سحرخیز در مراسم دومین دوره رقابتهای الگوریتمی افزود: با رشد چشمگیر بازار سرمایه طی سالهای گذشته آمارها نشان میدهد ابعاد بازار سرمایه بزرگتر شده است به طوری که شاخص بورس درسه سال گذشته ۴۰۰ درصد افزایش داشته است.
رئیس مرکز نظارت بر امنیت اطلاعات سازمان بورس پیشرفت فناوری را یکی از دلایل دستیابی به رشد شاخص دانست و افزود: در حال حاضر عملیات انواع حسابهای معاملاتی (ترید و پست ترید) به صورت کامل مکانیزه و الکترونیکی است که به دلیل ارتقای سطح فن آوری اطلاعات در روند معاملات بازار سرمایه است.
وی ادامه داد: در گذشته برخی قسمتها در روند معاملات، الکترونیکی نبود و افراد از پشت مانیتورها به آمار معاملات نگاه میکردند. از همین رو تحلیل و تصمیم گیری غیرسیستمی صورت میگرفت و در نهایت ارسال سفارش الکترونیکی بود.
سحر خیز تصریح کرد: امروز با معاملات الگوریتمی میتوان ادعا کرد که کل این فرآیند به صورت الکترونیکی انجام میشود و اقتصاد هوشمند در معاملات بازار سرمایه متبلور است؛ در این شرایط، میتوان مدیریت ریسک و مدیریت دارایی داشت.
وی افزود: سوق دادن سرمایه گذاران به استفاده از معاملات الگوریتمی مفید است و با این معاملات تصمیم گیری هیجانی و احساسی در بین معامله گران حذف و جای خود را به تصمیمات معقول خواهد داد که از بزرگترین مزیتهای معاملات بر اساس الگوریتم است.
وی افزود: پیش بینی رشد قیمت سهم با روشهای الگوریتمی برای همه جذاب و سودآور خواهد بود، همچنین پیش بینی کاهش قیمت، جلوی ضرر را میگیرد.