روزنامه فرانسوی لاتریبون
۱۷ سال شکستهای آمریکا در عراق
روزنامه لاتریبون چاپ پاریس نوشت آمریکا در عراق ۱۷ سال شکست را تجربه کرده است
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما ؛ به نوشته روزنامه، در سال ۲۰۰۳ با سرنگونی صدام حسین، آمریکایی وعده دموکراسی، شکوفایی و یک عراق جدید را دادند. حالا پس از ۱۷ سال آمریکاییها میتوانند کشوری را با قومیتهای دچار اختلاف ترک کنند. دولت ضعیف، اقتصاد و صنعت به زانو درآمده، اصلاحات سیاسی غیر ممکن به دلیل توزیع سمتها با توجه به قومیت از شاخههای کنونی عراق است.
امروز پس از جنگ علیه داعش یک بازیگر جدید بوجود آمده است؛ حشد الشعبی که پیشتر با اشغالگری آمریکا جنگیده هم اکنون قدرتمندترین بازیگر در قلب نیروهای امنیتی است.
از دیدگاه کریم بیتار کارشناس مسائل خاورمیانه ( غرب آسیا) این یک شکست کامل و قابل مشاهده است، زیرا از همان ۲۰ مارس سال ۲۰۰۳ , زمان ورود نیروهای آمریکایی به عراق، این میوه کرم خورده بود. ترکیب قانون اساسی تهیه شده توسط آمریکاییها که به ویژه در آن از الگوی لبنان و نهادینه شدن اجتماع گرایی آن الهام گرفته شده است موجب افزایش شکافها شد و یک ابهام قانونی و اقتصادی را به وجود آورد. میراث آمریکایی عراق در سال 2003 نابودی یک مقام دولتی عراقی در مورد قانون اساسی میگوید نه تنها قانون اساسی از زمان تصویب در سال ۲۰۰۵, به طور مرتب نقض شده است بلکه در آن جهشهای ناگهانی سیاسی که در عراق رخ میدهد پیش بینی نشده است.در عراق از سال ۲۰۰۳, هیچ چارچوب قانونی قدرتمندی وجود ندارد که موجب شکوفایی در ویرانههای دوران دیکتاتوری شود، در حال که تغییر اقتصاد سوسیالیستی عراق در زمان صدام حسین به یک اقتصاد بازاری هرگز محقق نشد، کلاینتالیسم (حامی پروری) موجب افزایش دستمزد کارمندان شده است و فساد مالی بخش قابل توجهی از بودجه دولتی را زائل میکند. بعد از ورود آمریکایی ها به همراه بخش امنیتی، بخشی بهداشتی و آموزشی در عراق هم از بین رفتند. جامعه مدنی که در سال ۲۰۰۳ با تغییر حکومت همراه نبود نتوانست پس از آن تحکیم یابد.
امروز پس از جنگ علیه داعش یک بازیگر جدید بوجود آمده است؛ حشد الشعبی که متشکل از شبه نظامیانی است که پیشتر با اشغالگری آمریکا جنگیده اند. این ائتلاف هم اکنون قدرتمندترین بازیگر در قلب نیروهای امنیتی است.
بعد از ورود آمریکایی ها به همراه بخش امنیتی، بخشی بهداشتی و آموزشی در عراق هم از بین رفتند. جامعه مدنی که در سال ۲۰۰۳ با تغییر حکومت همراه نبود نتوانست پس از آن تحکیم یابد.
فنر الحداد کارشناس مسائل عراق میگوید ایران، همسایه بزرگ عراق اهرمهای سیاسی و گذشته سیاسی و فرهنگی مشترکی با عراق دارد که آمریکا ندارد. از همین رو تنها دو کارت در دست آمریکا باقی میماند؛ تداوم حضور مسلحانه یا تحریمهای جدید و بستن دریچه ورود دلار. در مقابل ایران در حال حاضر در دروازههای خود بازار اقتصادی در حال توسعه و کانالی برای دور زدن تحریمهای آمریکا و به دست آوردن دلار دارد.
ژان پیر فیلیو استاد دانشگاه پاریس میگوید تهران برای پیشبرد راهبرد خود از که زمان جنگ ۱۹۸۰- شکل گرفته است در بهترین شرایط زیر پر و بال خود گرفتن عراق است و به یک متحد عینی دست یافته است . هدف ایران با اشتباهات و رویکردهای نادرست کاخ سفید بیشتر قابل دسترس شده است.
چند روز پیش در آشفتگی پس از ترور سردار قاسم سلیمانی توسط یک پهپاد آمریکایی، فرماندهی نظامی آمریکا در عراق با ارسال نامهای از خروج نیروهای آمریکایی در عراق خبر داد. پنتاگون این مسئله را رد کرد.
در حالی که در عراق بالگردهای آمریکایی همچنان پرواز میکنند، عراقیها خروج آنها را از کشورشان خواستارند و آمریکاییها بار دیگر موضع گیری میکنند تنشها رو به افزایش است. یک مقام نظامی آمریکایی میگوید همه اینها احمقانه است.