به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ محمد شریعتمداری در سومین همایش حکمرانی و سیاست گذاری عمومی در مرکز همایشهای بین المللی صدا وسیما، با اشاره به ابعاد و اثرات منفی فقر در جامعه، گفت: فقر ابعاد مختلفی دارد و میتوان به ارتباط آن با امید، امنیت اجتماعی، ریشههای فقر و ارتباط آن با توسعه اشاره کرد.
وی با بیان اینکه برای ریشه کنی فقر باید گفتمان عمومی ایجاد کرد و در جامعه علمی به طور دقیق به آن توجه شود، گفت: امیدوارم همایشهای بعدی ما نه فقر بلکه توسعه و افزایش رفاه عمومی باشد و دیگر فقیر نداشته باشیم.
شریعتمداری فقر را به همانند رطوبت پای دیوار نظامهای سیاسی دانست و گفت: همانگونه که رطوبت اندک اندک میتواند بنیان ساختمان را سست کند فقر نیز در هر نظامی سیاسی میتواند ریشههای آن را سست کند و ما که نظام اسلامی هستیم باید بیش از گذشته مراقب این پدیده باشیم.
وی با تاکید بر اینکه باید برای فقر چاره اندیشی کرد و ابتدا موضوع فقر را باور کرد، افزود: تا وقتی که به موضوع فقر نگاه لوکس داشته باشیم و فقط به گرفتن عکس یادگاری با فقرا بسنده کنیم نمیتوان گفت که کار درستی انجام گرفته است و باید در این خصوص گفتمان اجتماعی شود.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به دو روش سنتی مقابله با فقر اشاره کرد و گفت: برخی معتقدند حل فقر از راه توسعه اقتصادی است و برخی نیز برخورد با فقر را در سیاستهای توزیعی میدانند.
وی توجه به شفافیت و مقابله با فساد را به طوری که مردم آن را باور کنند جدی برشمرد و گفت: بدون جلب اعتماد قشر متوسط و فرودست حل این مسائل به راحتی ممکن نخواهد بود.
شریعتمداری ادامه داد: طبق آمارها ۶۰ درصد مردم نحوه استفاده از تسهیلات بانکی را نمیدانند و از ۲۵ میلیون خانوار، کمتر از ۱۰۰ هزار خانوار از تسهیلات بالای ۱۰۰ میلیون با خبر هستند که جای توجه است.
وی با بیان اینکه در استانهای شرقی و در دامنههای زاگرس با بیکاری مزمن روبرو هستیم به طوری که روند بیکاری در این استانها نهادینه شده است، گفت: متاسفانه این استانها درحالی گرفتار فقر و بیکاری هستند که میزان تورم نیز در آنجا بیش از سایر مناطق است.
وزیر تعاون با تاکید بر اینکه اگر ریشههای اصلی فقر را در جامعه جستجو نکنیم دچار مشکل میشویم، افزود: ایجاد شفافیت کمک بسیاری به توسعه میکند.
وی با اشاره به ارائه هزینه کمک معیشتی به مردم، گفت: بررسیها نشان میدهد مردم تهران که بیشترین بهره را از یارانه سوخت برده اند کمترین دریافتی را از این کمک داشته اند و در عوض استانهای مثل کهگیلویه و بویراحمد و سیستان و بلوچستان بیشترین دریافتی را از یارانه داشته اند به طوری که در تهران ۳/۷ دهم از هر ۱۰ نفر و در استان تهران ۵/۷ دهم یارانه دریافت کرده اند واین تعداد در استان سیستان و بلوچستان ۹ نفر از ۱۰ نفر است.
شریعتمداری با بیان اینکه در بحث دریافت کمک هزینه ممکن است ۱۰ درصد خطا نیز رخ داده شود، افزود: درآمد سرانه در ایران شبیه حرف U است که یک طرف آن افراد با درآمدهای نجومی و در طرفی دیگر افرادی با در آمدهای پایین و چهره خشن فقر وجود دارند و درمیان این دو نیز افراد متوسط جامعه وجود دارند.
وی تاکید کرد: برگزاری این گونه همایشها و فعالیتهای پژوهشی باید کاربردی باشد و برای حل مشکلات توسعه و راهکار وجود داشته باشد در این صورت ما از پایان نامهها و اقدامات پژوهشی حمایت میکنیم.
شریعتمداری مسیر ایجاد اعتماد عمومی، ایجاد شفافیت، استفاده از ظرفیتهای اجتماعی را مهم برشمرد و گفت: موضوع فقر باید به گفتمان عمومی تبدیل شود و همه کمک کنیم تا این موضوع مرتفع شود و دولت به تنهایی نمیتواند آن را حل کند.
وی توجه به موضوع اشتغال و توسعه اشتغال حمایت از تولیدات کنندگان و محصولات تولید را از دیگر ضرورتهای مقابله با فقر برشمرد و اظهار امیدواری کرد: با تلاش همه مسئولین و همچنین مردم و کارشناسان معضل حل شود.