آقای روحانی افزود: در دنیای سیاست ما باید در جهان کار کنیم گاهی ضربه میبینیم و گاهی ضربه میزنیم، اما آنچه من میخواهم به ملت ایران بگویم این است که روزی نبوده که ما در دولت و من به عنوان نماینده ملت به فکر سیاست خارجی نباشم.
در شرایط تحریم سالانه ۵۰۰ هزار اشتغال مستقیم ایجاد شد رئیس جمهور گفت: با وجود تمام فشارهای بی سابقه روی اقتصاد کشور در زمینه انرژی به خودکفایی، در زمینه اشتغال به نتایج قابل قبول و در تولید محصولات کشاورزی به رشد دست یافته ایم.
آقای روحانی افزود: در این سالها به طور متوسط سالانه ۵۰۰ هزار اشتغال ثابت داشته ایم و این اتفاق در شدیدترین فشارها و تحریمها رخ داده است.
وی ادامه داد: در زمینه کشاورزی نیز سالانه ۵ میلیون تن به تولیدات کشاورزی اضافه شده و از ابتدای دولت یازدهم تا کنون ۲۸ میلیون تن محصولات کشاورزی ما افزایش یافته است.
رئیس جمهور بابیان اینکه در این دولت از نظر انرژی خودکفا شده ایم، گفت: پیش از این ما واردکننده گازوئیل و بنزین بودیم و حتی در زمستانها گاز وارد میکردیم، اما اکنون در زمینه گازوئیل خودکفا شدیم، در زمینه بنزین به خودکفایی رسیده ایم و نیازی به واردات گاز هم نداریم.
وی با بیان اینکه همه این دستاوردها در شرایط سخت تحریم به دست آمده است، اضافه کرد: اگر چه با وضعیت مطلوب فاصله داریم، اما کارهایی که انجام شده قابل قبول است و اکنون شرایط ثبات بر اقتصاد کشور حاکم است.
رئیس جمهور با بیان اینکه ما در مهار رکود و تورم باید یکی را انتخاب میکردیم، گفت: از ابتدا این مسئله موافقان و مخالفانی داشت و بسیاری معتقد بودند باید تورم را رها کنیم و ابتدا رکود را از بین ببریم بعضیها میگفتند شما اشتباه میکنید و باید ابتدا به سراغ تورم بروید.
وی افزود: در چنین شرایطی ما انتخاب کردیم ابتدا تورم را کاهش دهیم اگر چه برخی معتقد بودند شکست رکود پس از کاهش تورم سخت میشود، اما ما معتقد بودیم اگر تورم را کاهش ندهیم قدرت خرید مردم افزایش نمییابد، در شرایط تحریم امکان صادرات وجود نداشت و این یعنی کاهش تولید و وقتی تولید نداشتیم رشد منفی میشد و این یعنی ادامه رکود.
آقای روحانی با بیان اینکه از ابتدای سال ۹۲ کار کاهش تورم را شروع کردیم، گفت: در ادامه و در سال ۹۳ یعنی یک سال بعد سیاستهای شکست رکود را آغاز کردیم و در همان سه ماه اول سال ۹۳ مسیر رشد آغاز شد.
وی با بیان اینکه در سال ۹۳ رشد منفی متوقف و رشد مثبت آغاز شد، افزود: این در شرایطی بود که سختترین و شدیدترین فشارهای تاریخ بر ما اعمال شده بود.
رئیس جمهور با تشکر از تولید کنندگان، کشاورزان، بانکها و بانک مرکزی گفت: اگر کمک آنها نبود ما نمیتوانستیم از این شرایط عبور کنیم همانطور که بسیاری فکر نمیکردند ما قادر باشیم از این تحریمها عبور کنیم.
آقای روحانی با بیان اینکه اکنون ثبات بر اقتصاد کشور حاکم است، ادامه داد: اگر چه در سختترین شرایط سال ۹۷ و ۹۸ با نوساناتی در بازار ارز مواجه شدیم و گاهی اوقات نرخ ارز تا ۱۹ هزار تومان هم افزایش یافت، اما ما خودمان را نباختیم راه را پیدا کردیم برنامه ریزی کردیم و توانستیم شرایط را مهار کنیم و اکنون شاهد هستیم که در بدترین تکانه ها، بازار از ثبات قابل قبولی برخوردار است و دیگر شاهد نوسانهای شدید نیستیم.
عملیات بازار باز، اقدام مهم اقتصادی است رئیس جمهور گفت: موضوعی که امروز در این اجلاسیه از آن صحبت و با نام عملیات بانکی بازار باز از آن یاد شد، حرکت بسیار خوب و مهمی در اقتصاد است.
آقای روحانی در ادامه سخنانش افزود: در بحث تورم شرایط ما در سال ۹۷ و اوایل سال ۹۸ بسیار سخت بود، اما از اردیبهشت روند اصلاح شد به طوری که تورم ماهانه کاهش پیدا کرد، تورم نقطه به نقطه کاهش یافت و همچنین تورم سالانه نیز کمتر شد. این روند ادامه خواهد داشت.
وی اضافه کرد: من از همه بانکها که در تولید به ما کمک کردند و حضور یافتند تشکر میکنم در هر استانی که پا میگذاریم، استاندار، مسئولین اقتصادی و بخش خصوصی تشکر میکنند در حالی که پیش از این خیلی گلهمند بودند امروز ضمن گله کردن، تشکر و قدردانی نیز انجام میدهند، معلوم است که حرکت خوبی در بانکها صورت گرفته است.
آقای روحانی ادامه داد: در میان این همه مشکلات اصلاحات خوبی آغاز شد، ما جلسات بسیاری در سالهای ۹۴ و ۹۵ برگزار کردیم که منتج به دستور ۱۰-۱۲ مادهای صادره بود و تاکید داشتم که میبایست اجرایی شود، به لطف خدا امروز برخی از آنها اجرایی شده و بعضی دیگر در حال اجراست یعنی کنترل موسسات غیر مجازی که کشور را بهم میریختند، انجام شد.
وی گفت: موضوع ادغام بانکهای نیروهای مسلح که تحت نظر بانک سپه به فعالیت میپردازند کار بزرگی بود و همه به ویژه مقام معظم رهبری در اجرایی شدن این مهم تاثیرگذار بودند.
رئیس جمهور تصریح کرد: این که رئیس بانک مرکزی ما میگوید که بدهی بانکها به بانک مرکزی از ۱۶۰ هزار میلیارد تومان به ۱۱۱ هزار میلیارد تومان کاهش پیدا کرده موضوع مهمی است که بانکها حواس خود را جمع کنند و بدانند که بدین راحتی نیست که هر روز هر مقدار خواستند از بانک مرکزی پول بگیرند.
وی افزود: نظارت بانک مرکزی دقیقتر شده و در سالهای ۹۷ و ۹۸ نظارتها بالاتر رفته است، همین موضوعی که از آن یاد شد به عنوان عملیات بازار باز، این عملیات مسیر بسیار خوبی است برای راهگشایی فروش و انتشار اوراق، امروز با روند جدید میتوانیم به بازار مالی شکل بهتری بدهیم.
آقای روحانی تاکید کرد: بازار سرمایه، بازار کار و بازار کالای ما بازار خوبی است، البته بانک مرکزی قدمهای خوبی برای التیام بازار پولی برداشته است.
وی خاطرنشان کرد: من به دو سه نکته باید اشاره کنم که به سرعت در این شرایط انجام دهیم، در مرحله نخست، ما باید سرمایههای منجمد را فعال کنیم و در این زمینه هم بانک ها، هم دولت و هم خصولتیها باید اهتمام ورزند، ما یک سرمایه بسیار بزرگی داریم و به جای آن که بانک کار خود را انجام دهد در کنار آن به بنگاه داری هم میپردازد یعنی هم کار بانکی انجام میدهد و هم بنگاه داری میکند.
آقای روحانی افزود: ما در این ۶ سال هر چه گفتیم کم خاصیت بود، اما اگر بتوانیم که بانکها را خلاص کنیم و اموال بانکها را بتوانیم به فروش برسانیم میتوانیم روند خوبی را دنبال کنیم.
رئیس جمهور گفت: من از مسئولین اقتصادی میخواهم که به کمک ما بیایند، اما با واگذار کردن کار به خود مسئولین کاری از پیش نمیرود و باید راهی پیدا کنیم تا اموال منجمد را از آنها جدا کنیم و با سبکی دیگر و با آزادی گروهی بتوانند آن را واگذار نمایند که انجام این مهم موجب یک تحول بزرگ در اقتصاد میشود.
وی افزود: بانکها میتوانند برای کمک به تولید و تسهیلات و به ویژه سرمایه در گردش که برای رونق تولید بسیار مهم است کارهای خوبی انجام دهند و این نخستین قدمی است که باید برداشته شود.
دولت زمینهایش را برای حل مشکل مسکن واگذار کند
رئیس جمهور گفت: با توجه به اینکه دولت زمینهای زیادی دارد برای حل مشکل مسکن باید این زمینها به توسعه گران به صورت مجانی واگذار شود.
آقای روحانی در ادامه سخنانش افزود: در حال حاضر طرحها و کارهای نیمه تمامی وجود دارد که باید به مردم واگذار شود و مردم نیز مسئولیت آنها را به عهده بگیرند و با این برنامه آنها میتوانند مشکلات ما را کمتر کنند.
رئیس جمهور گفت: ما یکسری تسهیلاتی میتوانیم در بخشهایی ایجاد کنیم که آن تسهیلات را باید بوجود بیاوریم.
آقای روحانی افزود: دیدیم تورم موضوع مسکن چگونه بود که غیر قابل قبول هم بود و موضوع مسکن را هم میتوانیم رونق بخشیم و هم تورم را پایین بیاوریم این دو مقوله را در کنار هم میتوانیم انجام دهیم.
رئیس جمهور گفت: این موضوع را به این شکل میتوانیم حل و فصل کنیم زمین را به مردم تحویل دهیم چرا که ۵۰ درصد قیمت مسکن مربوط به زمینش است و دولت زمین زیادی در اختیار دارد و میتواند زمینها را مجانی به توسعه گران واگذار کند و مسکن توسعه پیدا کند.
آقای روحانی افزود: آنجاهایی که دولت امکانات دارد باید حرکتی انجام شود از بانک مرکزی و بانک مسکن میخواهیم اقداماتی در این زمینه انجام دهند البته یکسری کارها انجام شده و در حال انجام شدن است.
رئیس جمهور گفت: در بازار سرمایه نیز باید یک تحول عظیم انجام شود و در صنعتها و شرکتهای بزرگ ما امروزه راههای زیادی برای عبور از مشکلات داریم که به همت آنها میتوانیم به اهداف خود برسیم.
آقای روحانی ادامه داد: باید دست به دست هم دهیم و همزمان با مقابله با مشکلات به فکر راه حلهای سیاسی هم باشیم و ما در این زمینه نیز تمام تلاش خود را به کار میگیریم و دست روی دست نمیگذاریم.