ظریف در گفتگو با نشریه پرینت در حاشیه نشست رایسینا
آیا کارهای آمریکا چیزی جز قلدرمابی است؟
وزیر خارجه کشورمان: آمریکایی ها با قلدری می گویند که قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل درباره برجام را نقض کنید.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما؛ سردبیر نشریه پرینت در حاشیه نشست رایسینا در دهلی نو با وزیر امور خارجه کشورمان گفتگو کرد.
جیوتی ملهوترا از محمدجواد ظریف پرسید: نخست سوال من از شما آقای ظریف درباره اوضاع در خلیج فارس پس از ترور ژنرال سلیمانی است. اوضاع چگونه است؟
ظریف گفت: آمریکا اقدامی در پیش گرفت که احساسات میلیونها نفر را در همسایگی ما در عراق، در منطقه خلیج فارس، در ایران و همچنین در منطقه و جهان و حتی هند جریحه دار کرد. بنابراین، آمریکا باید عواقب آن را بپردازد.
سردبیر پرینت پرسید: چه عواقبی؟
وزیر امور خارجه گفت: خشم مردم. ما پاسخ دادیم. عملیاتی از پایگاهی در عراق علیه یک مهمان دولت عراق در داخل خاک عراق انجام شد. آن مهمان دولت عراق یک فرمانده نظامی بسیار مورد احترام ایران بود. ما برای دفاع مشروع از خود علیه همان پایگاه اقدام کردیم. این حتی متناسب نبود و کمتر از حد متناسب بود، اما ما آن اقدام را انجام دادیم و این پایان استفاده نظامی ما بود. اکنون مردم منطقه خشمگین و در حال اقدام هستند. نخستین اقدام از طرف پارلمان عراق برای اخراج آمریکاییها برداشته شد. این از نظر ما اقدامی بود که عراقیها برای حفظ حاکمیت مستقل خود گرفتند. اکنون مردمِ خشمگین معتقد به اقدام دیپلماتیک هستند. آنها خود تصمیم میگیرند چه اقدامی باید گرفته شود.
خبرنگار پرسید: شما در نشست رایسینا از قلدرمابی آمریکا صحبت کردید.
ظریف گفت: آنها چه هستند؟ آنها (با قلدری) به افراد میگویند که یک قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل را نقض کنند. یک قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد است. انگار کسی سر چهار راه بایستد و بگوید شما باید از چراغ قرمز عبور کنید. آمریکاییها دارند به افراد میگویند اگر شما از چراغ قرمز عبور نکنید، شیشه شما را میشکنیم. شما، این را چه مینامید؟ آیا، این چیزی جز قلدرمابی است؟
خبرنگار پرسید: شما گفتید این، نقض منشور سازمان ملل متحد است و آمریکاییها دارند قانون خود را اجرا میکنند و این را نظم مبتنی بر قانون مینامند.
وزیر امور خارجه ایران گفت: بله، آنها قانون بین الملل را دوست ندارند. آنها قوانینی را دوست دارند که خودشان وضع میکنند. اگر شما شنیده باشید، رئیس جمهور ترامپ گفت: ما میخواهیم سایتهای فرهنگی را هدف قرار دهیم. هدف قرار دادن سایتهای فرهنگی جنایت جنگی است، اما وی میخواهد بتواند این حرف را بزند.
سردبیر پرینت گفت: وزیر امور خارجه هند نیز در رایسینا گفت هند حامی نظم مبتنی بر قانون است. آیا بین هند و ایران تفاوت است؟
ظریف گفت: من داشتم حرفش را گوش میکردم. او گفت: از نظر او، سیستم مبتنی بر قانون سیستمی است که شامل قانون بین الملل است. سیستم مبتنی بر قانون بین الملل همچنین قوانین دیگری دارد که براساس قانون بین المللی ایرادی نمیتوان بر آن وارد کرد، اما مشکل این است برخی افراد میخواهند قانون بین الملل را با قوانین دلخواه خود تغییر دهند. من فکر نمیکنم هند، ایران و روسیه آن را بپذیرند.
خبرنگار پرسید: بندر چابهار از تحریمهای آمریکا معاف شد. بعد از این حمله چه اتفاقی افتاد؟ شما به هند سفر کردید. آیا با هندیها درباره بندر چابهار گفتگو کردید؟
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: بله، ما درباره همه اینها صحبت کردیم، درباره خریدهای (تجهیزات) که برای چابهار لازم است. فکر میکنم به نفع هند است تا روابط دوجانبه با ایران داشته باشد. آمریکا در حال کمک به هند برای خرید آنچه که برای فعالیت در چابهار لازم است، نیست. فعالیتهای دیگری نیز برای کمک به افغانستان لازم است.