ظریف در پیام توئیتری تاکید کرد
اروپاییها در اجرای تعهدات جرات به خرج دهند
وزیر امور خارجه کشورمان: سه کشور اروپایی ۲۰ ماه در برابر آنچه آمریکا دیکته میکرد تعظیم کردند
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما؛ محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در حساب توئیتری خود نوشت: به مدت ۲۰ ماه، سه کشور اروپایی (عضو برجام) از سیاست تعظیم انگلیس در برابر آنچه آمریکا دیکته میکرد پیروی کردند. این روش به جایی نرسیده و هرگز نخواهد رسید. سه کشور اروپایی میتوانند برجام را نجات دهند، اما نه با تعظیم در برابر قلدر و فشار آوردن به طرف متعهد، بلکه باید در اجرای تعهدات خود جرأت به خرج داد.
فرافکنی از نوع انگلیسی!
دومینیک راب وزیر امور خارجه انگلیس در مجلس عوام این کشور گفت: ما به روشنی میگوییم که همچنان از برجام حمایت میکنیم.
وی بدون اشاره به بدعهدی طرفهای اروپایی در عمل به تعهداتشان در برجام، مدعی شد: ما به دکترین اعمال فشار حداکثری ملحق نشدیم. همچنین برجام عملا از شکل یک توافقنامه خارج شده است، چون ایران گامهای سیستماتیک (گام های برجامی ایران) برداشت و از تبعیت از آن خارج شد. برای اینکه برجام کارایی داشته باشد ایران باید تصمیم بگیرد که به تبعیت از این توافقنامه و به میز مذاکره دیپلماتیک بازگردد.
گفتنی است؛ دولت جمهوری اسلامی ایران یکشنبه ۱۵ دی ۱۳۹۸ اعلام کرد در گام پنجم کاهش تعهدات خود، آخرین مورد کلیدی از محدودیتهای عملیاتی خود در برجام، یعنی «محدودیت در تعداد سانتریفیوژها» را کنار میگذارد و به این ترتیب، برنامه هستهای ایران دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده و تحقیق و توسعه) مواجه نیست و پس از این، برنامه هستهای کشورمان صرفا بر اساس نیازهای فنی خود پیش خواهد رفت. همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی کما فی السابق ادامه خواهد یافت. در صورت رفع تحریمها و منتفع شدن ایران از منافع برجام، جمهوری اسلامی ایران آماده بازگشت به تعهدات برجامی خود است.
قابل ذکر است، اروپایی ها پس از خروج آمریکا، تعهدات مشخصی به ایران دادند که هیچ اقدامی درخصوص اجرایی شدن آنها نکرده اند، ۱۱ تعهد اروپا به این شرح است:
۱. حفظ و ارتقای روابط گستردهتر اقتصادی در حوزههای مختلف با ایران
۲. حفظ و استمرار کانالهای موثر مالی برای تعامل با ایران
۳. تداوم صادرات نفت و میعانات گازی، محصولات نفتی و پتروشیمی
۴. تداوم روابط حمل و نقل دریایی (از جمله کشتیرانی و بیمه)، زمینی، هوایی و ریلی
۵. تقویت پوششهای اعتبار صادراتی
۶. حمایت روشن و موثر از کنشگران اقتصادی که با ایران تجارت میکنند، بهویژه شرکتهای کوچک و متوسط که شاکله اصلی بسیاری از اقتصادها محسوب میشوند
۷. تشویق سرمایهگذاریهای بیشتر در ایران
۸. حمایت از کنشگران اقتصادی در سرمایهگذاریها و دیگر فعالیتهای تجاری و مالی که با یا در رابطه با ایران انجام میدهند
۹. گرد هم آوردن کارشناسان بخش دولتی و خصوصی، از جمله از طریق تقویت شوراهای تجاری
۱۰. حمایت عملی از تجارت و سرمایهگذاری در ایران
۱۱. حمایت از شرکتها در برابر آثار فراسرزمینی تحریمهای آمریکا