پخش زنده
امروز: -
صندوق اعتبارات خُرد زنان روستایی از دو سال پیش تا کنون برای بیش از 1200 نفر از زنان و دختران روستاهای استان قم شغل ایجاد شده است .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما اوایل سال ۹۶ بود که با هدف رونق اشتغال، کارآفرینی و حمایت از روستاها به عنوان چرخه اول تولید کشور، برنامه توانمندسازی اشتغال و کارآفرینی زنان روستایی و عشایری در استان قم دوباره احیا شد؛ تفاوت اجرای این برنامه با برنامه های قبل در عزم راسخ تر روستاییان به ویژه بانوان روستا و حمایت جدی تر دستگاههای مربوطه از جمله جهاد کشاورزی، فنی و حرفه ای و منابع طبیعی بود.
در ساختمان 11 طبقه سازمان جهاد کشاورزی، پای صحبت های مدیر ترویج این سازمان نشستم؛ او از استقبال بی سابقه بانوان روستایی از این طرح و صندوق اعتبارات خرد زنان روستایی در استان قم گفت؛ اینکه این طرح با راه اندازی 26 صندوق در ۲۶ روستا در حال اجراست و توانسته تا کنون 900 نفر از زنان و دختران را به عرصه تولید و اشتغال روستایی دعوت کند؛ تولیداتی که نتیجه 800 میلیون تومان تسهیلات بی بهره است.
آقای حاجی رضا با بیان اینکه این تسهیلات برای زراعت و باغبانی ، دام و طیور، پرورش ماهیان و پرندگان زینتی ، فرآوری محصولات و حتی رونق صنعت بوم گردی هزینه شده است افزود : بیش از ۱۳۰ دوره آموزشی با حضور استادان کارآفرینی و کارشناسان مختلف برای بانوان روستایی برگزار شده و این بانوان در بیش از 20 نمایشگاه استانی و کشوری محصولات خود را ارائه کرده اند.
این آمار، نویدبخش اتفاقات خوبی بود؛ از اقتصادی پویا و اشتغالی پایدار در روستا، تا ثمرات بعدی که شاید به مهاجرت معکوس روستاییان از شهر ختم شود؛ برای اطمینان از حصول این نتیجه باید به سراغ این روستاییان میرفتم .
روستای بدون بیکار
مسیر 45 کیلومتری روستای ملک آباد در بخش جعفر آباد پر از زمین های کشاورزی آماده کاشت یا در حال برداشت بود و دام هایی که در حال چرا بودند؛ دهیار روستا می گفت: بیش از 90 درصد خانوارهای روستا مشغول کار دامداری و کشاورزی هستند؛ اما به قول خانم ریاحی با افتتاح صندوق اعتبارات خرد زنان روستایی از ابتدای سال 97 مشاغل جدیدی از جمله پرورش بوقلمون و غاز ، فرآوری سبزیجات ، روغن گیری و برند سازی لبنیات به مشاغل بانوان روستا اضافه شده است .
خانم ریاحی تسهلیگر نمونه و مروج سازمان جهاد کشاورزی هم هست که اعضای صندوق این روستا را از 7 نفر اولیه به 62 نفر رسانده و با اعضای صندوق روستا در 8 نمایشگاه استانی و کشوری شرکت کرده و سرمایه ای بالغ بر 80 میلیون تومان برای صندوق و دادن وام ذخیره کرده است .
تسهیلاتی خُرد، اما با برکت
این جمله را خانم شیخ منش مدیر صندوق و یکی از جوانان روستای زیزگان می گوید؛ روستایی در بخش سلفچگان و 60 کیلومتری شهر قم؛ همراه او به بازدید طرح های زنان روستایی می رویم ؛ خانم بابایی سرپرست خانوار است و با وام خود سال گذشته بیش از 60 قطعه جوجه خریداری کرده که از فروش آنها بیش از 4 میلیون تومان سود کرده است .
خانم صادقیان یکی دیگر از اعضای صندوق است که این وام را هزینه زمین 200 متری زعفران خود کرده و امسال بیش از 90 مثقال برداشت کرده است و برای 3 نفر هم اشتغالزایی داشته؛ این کارآفرین روستایی می گفت: این مبلغ با وجود تورم های موجود کم است اما شروع و انگیزه خوبی را به خصوص در دختران و جوانان روستا ایجاد کرده و برکت خوبی دارد .
نمایشگاهی دائمی برای گردشگران
به سراغ بخش های دیگر استان هم رفتم؛ در 90 کیلومتری شهر قم به روستایی تاریخی وارد می شوم که تا 2 سال پیش در فصول سرما تعداد خانوارهایش از عدد 7 تجاوز نمی کرد؛ اما امروز بیش از 30 خانوار جمیعت ثابت در فصل سرما دارد؛ این آمار را محدثه قاسمی مدیر جوان و 27 ساله صندوق روستا به ما داد؛ اعضای صندوق این روستا 36 نفر اند و راه اندازی نانوایی ، فرآوری خشکبار ، رستوران و مجتمع و خانه بوم گردی از جمله فعالیت های اعضاست .
خانم قاسمی مهم ترین فعالیت این صندوق را برپایی نمایشگاهی دائمی در ورودی روستا دانست و افزود : این نمایشگاه با استقبال خانم های روستا و کارآموزانی از بیش از 10 روستای اطراف مواجه شده که در کلاس های آموزشی گلیم و قالی و بافتنی های مختلف شرکت کرده اند و حالا محصولاتشان را در همین نمایشگاه به مهمانان و گردشگران می فروشند .
خانم قاسمی مهاجرت معکوس به روستایشان را از دیگر برکات این طرح دانست و گفت: با حمایت های بیشتر از روستاییان به خصوص جوانان می توانیم شاهد اتفاقات بهتری در روستا به خصوص در حوزه اشتغال و تولید باشیم که البته از طرف صندوق کارآفرینی امید استان قول هایی به ما داده شده است.
جای خالی بانک ها در طرح های اشتغالزا
به شهر برمی گردم و با مدیر صندوق کارآفرینی امید به گفتگو می نشینم؛ آقای ترک با اشاره به اینکه یک سالی می شود که طرح حمایت از مشاغل خرد روستایی و خانگی ویژه تر در دستور کار قرار گرفته گفت: روستاییان می توانند با مراجعه به دهیاری و شورای روستا نام نویسی کنند و پس از تحقیق و مراجعه کارشناسان، از تسهیلات کم بهره این صندوق استفاده کنند .
او با اشاره به پرونده های موجود بر روی میز کارش گفت: اینها پرونده های 9 روستای دیگر است که طرح هایشان مورد موافقت قرار گرفته و قرار است تا چند روز آینده تسهیلات خود را دریافت کنند.
آقای ترک می گفت: هنوز تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله زیادی داریم که البته برای رسیدن به آن نقطه نیازمند همکاری دستگاههای دیگر، به ویژه بانک ها هستیم چرا که منابع ما هم محدود است.
تحقیقات و مصاحبه ها خبر از اتفاقات خوبی در سطح روستاهای استان می داد؛ بیش از 260 روستای بالای 20 خانوار استان می توانست هدف این طرح اقتصادی باشد که البته بنا به گفته مدیر صندوق، یکی از مهمترین نیازهای اولیه اش تامین مالی بود؛ موضوعی که در اولین نگاه، نقش بانک ها را در ذهن مجسم می کند؛ بانک هایی که سپرده های بیش از 20 هزار میلیارد تومانی مردم قم را در اختیار دارند و این پول های هنگفت را در خارج از استان سرمایه گذاری می کنند؛ سرمایه گذاری هایی که بنا بر شواهد موجود در بیشتر موارد زمینه ساز ایجاد تورم های کاذب در جامعه است؛ از خرید های نجومی سکه های طلا تا سرمایه گذاری در حوزه زمین و مسکن؛ اقداماتی که با سپرده های مردمی صورت می گیرد و روز به روز بانک ها و موسسات مالی را فربه و فربه تر می کند.
امینی _ خبرگزاری صدا وسیما _ قم