عمان در سوگ سلطان محبوب و چشم انداز سرنوشت میراث سیاسی وی
شاید مهمترین سوالی که بعد از مرگ سلطان قابوس پادشاه عمان مطرح می شود این است که بر سر میراث سیاسی خوش نام و پرآوازه وی چه خواهد آمد؟
سلطان قابوس در دوران زمامداری 50 ساله توانسته بود در داخل ثبات سیاسی پایدار توام با پیشرفت اقتصادی و رفاه عمومی ایجاد کند و درعرصه سیاست خارجی سیاست صلح مدارانه را در دستور کار خود قرار و این کشور را علی رغم قرار گرفتن در نقطه حساس و استراتژیک تنگه هرمز از انواع بحران های منطقه ای به سلامت عبور دهد و برخلاف دیگر کشورهای همتراز خود همچون قطر و امارات و بحرین از ورود به درگیری های منطقه ای و بین المللی به شدت پرهیز نماید.
با توجه به اینکه سلطان قابوس بیشتر عمر خود را به صورت مجرد سپری کرده بود و به جز ازدواج اول خود که با دخترعموی خود صورت گرفت و به طلاق انجامید همسردیگری اختیار نکرده بود لذا فاقد فرزند و جانشین بود از همین رو مسئله جانشینی سلطان قابوس به یکی از سوال های مهم و حساس در خلال چند سال اخیر که از بیماری وی می گذشت تبدیل شده بود.
با وجود ترس و نگرانی هایی که در باره جانشینی سلطان فقید عمان وجود داشت و حتی برخی نشانه ها از وجود دست های خارجی از جمله امارات و عربستان برای به قدرت رساندن چهره ای شبیه به محمد بن سلمان و محمد بن زاید حکایت داشت اما در نهایت به وصیت نامه خود سلطان قابوس عمل شد و هیثم بن طارق آل سعید پسر عموی 60 ساله وی به جانشینی وی انتخاب شد .
طبق بند شش قانون اساسی عمان خانواده سلطنتی باید ظرف سه روز پس از خالی شدن این سمت یک سلطان جدید را انتخاب کند. اگر آنها نتوانند به یک توافق در این زمینه برسند, شورای دفاعی عمان, رئیس دادگاه عالی و روسای دو شورای مشورتی به همراه یکدیگر نخستن نامه مهر و موم شده سلطان را باز خواهند کرد و سپس شخص مورد نظر او را به سلطنت خواهند نشاند. شورای عالی دفاع عمان در بیانیه ای اعلام کرد طی مراسمی با تشریفات رسمی وصیتنامه سلطان فقید را باز کرده و براساس آن هیثم بن طارق آل سعید را به عنوان جانشین سلطان معرفی کرد.
این بدین معنی است که اعضای خاندان نتوانسته بودند در باره مسئله جانشینی به توافق برسند ولذا به وصیت نامه سلطان فقید عمل شده است. حتی پیش از این برخی خبرها حکایت از این داشت که سلطان قابوس چند روز پیش فوت کرده بود اما اعلام خبر آن تا زمان مشخص شدن جانشین به تاخیر افتاده بود.
درمجموع هرچند شایدهیثم بن طارق نتواند جای کامل سلطان قابوس را بخصوص در عرصه نقش و جایگاه معنوی و کیش شخصیتی بالای وی پر کند اما بی تردید حافظ میراث سیاسی وی در عرصه داخلی و خارجی خواهد بود وعمان سیاست های گذشته را که در دوران سلطان فقید و محبوب این کشور ریل گذاری شده است، ادامه خواهد داد.
-----------------------------------------
احمد کاظم زاده