تخت روانچی در مصاحبه با الجزیره
آمریکا منطقه را ترک کند
اگر آمریکا منطقه را ترک کند، ملتهای منطقه برای حل و فصل کردن مشکلاتشان به صورت مسالمت آمیز به اندازه کافی خردمند هستند.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما ، نماینده ایران در سازمان ملل متحد گفت: ایران به هیچ وجه درباره توافق هستهای جدید مذاکره نخواهد کرد.
مجید تخت روانچی در گفتگوی اختصاصی با شبکه تلویزیونی الجزیره عربی گفت: اولاً باید بگویم که ایران هیچگاه برای دستیابی به سلاح هستهای تلاش نکرده و به دنبال چنین چیزی نبوده است. ایران عضو درستکار ان پی تی است و اهمیت بسیار زیادی به برجام میدهد. ایران در این توافق آمادگی خود را برای عدم تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای ابراز داشته است و در نتیجه ما تنها به دنبال آن هستیم که برای اهداف صلح آمیز به دانش هستهای دست پیدا کنیم و این حق ما است که به فناوری هستهای برای اهداف صلح آمیز دست پیدا کنیم.
وی گفت هنگامی که ما به توافق هستهای دست یافتیم تمام شرکت کنندگان در انعقاد این توافق و از جمله آمریکا به ما تعهد دادند که ایران میتواند از این توافق بهرهمند شود به این معنا که روابط اقتصادی ایران با جامعه جهانی به حالت عادی باز میگردد، اما متاسفانه وقتی دونالد ترامپ در آمریکا به قدرت رسید مشکلاتی در زمینه اجرای برجام ایجاد کرد و پس از مدتی به طور کامل از برجام خارج شد و در نتیجه مشکلاتی که ما هم اکنون با آن مواجه هستیم آغاز شد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا به نظر ایران برجام مرده است؛ گفت: نه به هیچ وجه اینگونه نیست. برجام نمرده است. برجام همچنان زنده است. گامهایی که ایران تا کنون برداشته است به طور کامل با مفاد برجام همخوانی دارد. ماده ۳۶ برجام به ایران اجازه میدهد که به طور کلی یا جزئی از برخی تعهدات خود دست بکشد تا به این صورت توازن در توافق هستهای حفظ شود. وقتی که آمریکا از توافق هستهای خارج شد و بر این توافق تاثیر گذاشت ما به شرکای اروپایی گفتیم که آنها یا باید خللی که در توازن توافق هستهای ایجاد شده تعدیل کنند و تدابیر فوری برای از بین بردن این عدم توازن اتخاذ کنند یا آنکه ایران خود اقدام به این کار میکند. متاسفانه اروپاییها با تمام وعدههایی که دادند به این وعدهها عمل نکردند. آنها به ما گفتند که ایران نباید در خصوص اجرای توافق هستهای نگران باشد و کشورهای اروپایی جای خالی آمریکا را پر میکنند، اما در واقع آنها دست به هیچ کاری نزدند. از همین رو ایران از ماه مه ۲۰۱۸ تا سال ۲۰۱۹ منتظر ماند و بیش از یکسال صبر پیشه کرد، اما گشایشی حاصل نشد و پس از این مساله بود که ایران بر اساس ماده ۳۶ برجام به اجرا و ایفای حقوق خود بر آمد، تا تعادل در برجام را حفظ کند.
تخت روانچی گفت توافق هستهای تنها میان دو کشور منعقد نشده است بلکه این توافق میان ایران و کشورهای پنج به علاوه یک منعقد شده و به تایید شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز رسیده است از این رو به بخشی از حقوق بین الملل مربوط شده است و بنابراین هیچ یک از کشورهای عضو سازمان ملل متحد خواه ایران باشد یا هر طرف دیگر حق ندارد این توافق را بر هم بزند. یک کشور نمیتواند بگوید که من از این توافق خوشم نمیآید بیاییم یک توافق دیگر منعقد کنیم. چگونه میتوانیم که انتظار داشته باشیم با چنین پیشنهادی موافقت صورت گیرد آن هم در حالی که نمیدانیم دولت دیگری که در آمریکا بر سر کار میآید چگونه میخواهد با این توافق جدید برخورد کند و شاید دولت جدید آمریکا هم بگوید که من هم از این توافق خوشم نمیآید و بیایید توافق جدیدی منعقد کنیم؛ بنابراین این طرز رفتار، شیوه تعامل با امور مهم نیست.
وی افزود آمریکا بخشی از این توافق بوده است و مهم نیست که رئیس جمهوری که این توافق را منعقد کرده عضو حزب جمهوری خواه بوده یا حزب دموکرات، بالاخره او با چیزی موافقت کرده است که باید سایر دولتها و روسای جمهور آمریکا به آن احترام بگذارند.
سفیر ایران در سازمان ملل گفت درخصوص مسائل منطقهای نیز باید از آمریکا پرسید که در این منطقه دست به چه کارهایی زده است.
ما هزاران سال است که در این منطقه زندگی میکنیم، در حالی که آمریکا از هزاران کیلومتر دورتر به این منطقه آمده است تا در منطقه مشکل آفرینی کند. باید پرسید که چرا ملتهای منطقه از حضور آمریکا در این منطقه استقبال نمیکنند. شما به آنچه در عراق رخ میدهد نگاه کنید، آمریکا در سال ۲۰۰۳ جنگی در عراق به راه انداخت و هفده سال است که در آن کشور باقی مانده است. به راحتی میتوان دید که ملت عراق چگونه به این حضور آمریکاییها واکنش نشان میدهند و این مساله نسبت به دیگر کشورها نیز تطبیق میکند.
وی افزود بهترین کاری که آمریکا میتواند بکند این است که این منطقه را ترک کند، زیرا این کشور متعلق به کشورهای منطقه است. ایران و دیگر کشورهای منطقه نمیتوانند ببینند کشور دیگری از هزاران کیلومتر دورتر به این منطقه بیایید و خواست خود را به کشورهای منطقه تحمیل کند. از این رو امنیت و ثبات و وضعیت اقتصادی منطقه باید در اختیار کشورهای منطقه باشد. این مساله به معنای آن نیست که کشورهای منطقه باید روابط شان را با آمریکا قطع کنند بلکه منظور ما این است که اگر آمریکاییها از منطقه خارج شوند و اجازه دهند که کشورهای منطقه خودشان سرنوشت شان را تعیین کنند منطقه وضعیت بسیار بهتری پیدا خواهد کرد.
تخت روانچی گفت آمریکا میگوید منافع حیاتی در منطقه دارد و همچنین باید از همپیمانان خود در این منطقه حمایت به عمل آورد، اینها همان بهانههایی است که آمریکا برای تداوم حضور خود در منطقه و سلطه خود بر منطقه به آنها دست مییازد. در نتیجه اگر ثبات و آرامش در منطقه باشد و کشورهای منطقه همه در صلح به سر ببرند دیگر هیچ توجیهی برای حضور آمریکا در منطقه باقی نمیماند و آمریکا نمیتواند میلیاردها سلاح به کشورهای منطقه بفروشد. از این رو ملتهای منطقه از تداوم این سیاست، خسته شده اند. ملتهای منطقه از ایجاد تهدیدها و خطرهای خیالی خسته شده اند.
وی افزود در منطقه خلیج فارس با وجود آنکه ما مشکلات و اختلافهایی با کشورهای منطقه داریم باید گفت این اختلافها مختص به ما نیست بلکه میان خود کشورهای شورای همکاری خلیج فارس نیز اختلاف وجود دارد. با این حال ما معتقدیم که تمامی این مشکلات را میتوان از طرق مسالمت آمیز و گفتگو و مذاکره حل و فصل کرد بنابراین چرا از دیگر کشورها بخواهیم که در امور داخلی ما دخالت کنند. چرا فکر میکنیم که ما نمیتوانیم مشکلات خود را به صورت مسالمت آمیز حل و فصل کنیم. اگر آمریکا منطقه را ترک کند معتقدم ملتهای منطقه برای حل و فصل کردن مشکلات شان به صورت مسالمت آمیز به اندازه کافی خردمند هستند.
وی گفت: فعلاً به نظر میرسد که ما به سوی تشدید تنش حرکت نمیکنیم، اما مساله مهم این است که بدانیم دقیقاً طی روزهای گذشته چه رخ داده است. آمریکا در پاسخ به کشته شدن یک پیمانکار غیرنظامی آمریکایی در عراق به یک پایگاه نظامی در غرب عراق حمله کرد و برخی از عراقیها که خود بخشی از نیروهای امنیتی عراق بودند مسئول کشته شدن پیمانکار خود دانست. هنگامی که دولت عراق داشت درباره کشته شدن این پیمانکار آمریکایی تحقیق میکرد، آمریکا تصمیم به حمله به بخش غربی عراق و کشتن بیست و پنج نظامی عراقی گرفت؛ و در عین حال دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا بر اساس مشورتها و توصیههای نادرستی که از برخی افراد دریافت کرده بود اقدام به اتخاذ تصمیمی متهورانه برای حمله به یکی از بزرگترین سرداران ما یعنی شهید قاسم سلیمانی کرد. سردار سلیمانی نه تنها در ایران بلکه در سراسر منطقه شخصیتی موجه بود، زیرا او قهرمان مبارزه با تروریسم بود. در سراسر منطقه و بویژه در سوریه و عراق او نقش ویژهای در زمینه مبارزه با تروریسم ایفا کرده بود.
فرمانده سپاه قدس برای مبارزه با خطر داعش به کمک عراقیها در کردستان عراق شتافته بود و به دولت عراق در شکست دادن داعش کمک کرده بود. هم اکنون آمریکاییها ادعا میکنند که سردار سلیمانی تروریست بوده است چگونه میشود که این منطق را درک کنیم. سردار سلیمانی قهرمان شکست دادن تروریستها بود، در منطقه همگان به این امر اذعان داشتند. سردار سلیمانی از محبوبیت بسیار زیادی در ایران برخوردار بود و ما دیدیم که در مراسم تشییع جنازه وی میلیونها نفر به خیابانها آمدند و به خاطر از دست دادن او غمگین و اندوهناک بودند.
تخت روانچی گفت همچنان که میدانید ما بامداد چهارشنبه در واکنش به ترور غیرقانونی و تروریستی سردار سلیمانی، به آمریکا واکنش نظامی نشان دادیم. بر اساس ماده ۵۱ منشور سازمان ملل متحد که حق دفاع مشروع را مقرر کرده واکنش ما متناسب بود. ما اعلام کردیم که این عملیات انجام شد و پایان یافت و توپ در زمین آمریکا است. اگر آمریکا بخواهد تلاش کند که در آینده اقدام نظامی علیه ایران انجام دهد من مطمئن هستم که ایران همچون گذشته واکنش نشان خواهد داد. واکنش نظامی از سوی ایران نزدیک بود و ما مطابق آنچه گفته بودیم عملاً اقدام کردیم. در نتیجه مساله به آمریکا مربوط میشود، ایران نمیخواهد وارد جنگ شود و به دنبال تشدید تنشها در منطقه نیست. افزایش تنشها در منطقه به سود هیچ طرف و کشوری نیست بنابراین ایران میخواهد صلح محقق شود و نخستین مولفه تحقق صلح در منطقه رهایی یافتن از نیروهای آمریکایی موجود در منطقه است.