پخش زنده
امروز: -
این پایگاه یکی از پنج پایگاه بزرگی بود که عراق به عنوان درس عبرتی از جنگ بین اعراب و اسرائیل در چارچوب پروژه "Super-Base" از سال ۱۹۷۵ برای ساختن آن برنامهریزی کرد و گفته شده که در سال ۱۹۸۱ تا ۱۹۹۰ توسط کمپانیهای دولتی یوگسلاوی و با هزینهای معادل ۲۸۰ میلیون دلار ساخته شده است.
پژوهش خبری صدا وسیما:پایگاه هوایی «عین الاسد» در استان الانبار در غرب عراق قرار دارد. این پایگاه از نظر جغرافیایی در ۱۶۰ کیلومتری غرب بغداد، در استان الانبار، در شهرستانی به نام هیت و در ۸ کیلومتری روستایی به نام خانالبغدادی واقع است.
اهمیت پایگاه عین الاسد
این پایگاه یکی از پنج پایگاه بزرگی بود که عراق به عنوان درس عبرتی از جنگ بین اعراب و اسرائیل در چارچوب پروژه "Super-Base" از سال ۱۹۷۵ برای ساختن آن برنامهریزی کرد و گفته شده که در سال ۱۹۸۱ تا ۱۹۹۰ توسط کمپانیهای دولتی یوگسلاوی و با هزینهای معادل ۲۸۰ میلیون دلار ساخته شده است. نام اولیه آن «القادسیه» بود که به یاد نبرد معروف اعراب و ایرانیان نام گذاری شده بود. بعد از آن برای مدتی این پایگاه به عنوان Objective Webster شناخته شد و حالا «عین الاسد» نام دارد.
القادسیه که در سال ۲۰۰۳، زمان حمله آمریکا به عراق میزبان سه واحد نیروی هوایی عراق و آشیانه میگهای ۲۱ و ۲۵ بود، در پی این تجاوز نظامی آشکار به حالت غیرفعال درآمد. اما اندکی بعد توسط سرویس هوایی ویژه استرالیا بازیابی و به آمریکا تحویل داده شد. در سال ۲۰۰۳، تفنگداران آمریکایی این پایگاه را اشغال کردند و تا سال ۲۰۱۱ در آن باقی ماندند. در پایان سال ٢٠١٤، به بهانه مبارزه با داعش، بار دیگر این پایگاه تحت اختیار نظامیان آمریکایی حاضر در ائتلاف بینالمللی به اصطلاح ضد داعش قرار گرفت.
این پایگاه برای دولت تروریستی آمریکا به حدی امن و مهم است که در سه دولت اخیر آمریکا، میزبان طیف گستردهای از مقامهای این کشور بوده است؛ در دولت فعلی آمریکا نیز دونالد ترامپ و مایک پنس معاون او، برای سفرهای مخفیانه خود به عراق و دیدار با نظامیان آمریکایی، به این پایگاه می روند. این پایگاه همچنین مقصد اصلی کاروانهای سوختی است که عمدتا از اردن میآیند.
مساحت تقريبي پايگاه عين الاسد
مساحت تقریبی عین الاسد ۵۰ کیلومتر مربع و محیط اطراف آن حدود ۳۰ کیلومتر مربع است و در ارتفاع ۱۸۸ متری از سطح دریا قرار دارد و با ایجاد زیرساختهای مختلف اعم از نظامی و غیرنظامی به ویژه فرودگاههای نظامی، پناهگاههای پرسنل و تجهیزات، پناهگاههای بمب افکن و ... به بزرگترین پایگاه آمریکا در غرب بغداد مبدل شده است. طول باند فرودگاه نظامی عین الاسد ۴۰۰۰ متر است. سال پیش وزیر خارجه آمریکا شمار نیروهای آن کشور در عراق را در حدود پنج هزار نفر عنوان کرده بود. اما شمار دقیق نیروهای آمریکایی در پایگاه عینالاسد مشخص نیست و محرمانه مانده است.
به گفته نشریه «ایرفورس تکنالجی» این پایگاه بزرگترین پایگاه ائتلاف به رهبری آمریکا در جریان جنگ عراق در غرب آن کشور و بهطور کلی دومین پایگاه بزرگ این نیروها در عملیاتی که به سرنگونی صدام حسین انجامید، بود.
بنا بر برخی گزارشها این پایگاه از نظر موقعیت و نیز راحتی دسترسی، پایگاهی بسیار مهم است، که نیروهای آمریکایی و ائتلافی را که واشنگتن رهبری میکند در خود جای داده است. در جریان جنگ عراق نیز «مهمترین» پایگاه تدارکاتی، تأمین سوخت و خودروهای نظامی ائتلاف به رهبری آمریکا بود.ارتش آمریکا در سال ۲۰۱۶ صدها نیروی تازه نفس به این پایگاه فرستاد تا مثلاً به ارتش عراق در حمله داعش یاری برسانند. این پایگاه توسط نظامیان انگلیس و دیگر متحدان آمریکا نیز مورد استفاده قرار گرفته است.
تجهيزات موجود در عين الاسد
در پایگاه عینالاسد علاوه بر نگهداری تجهیزات پیشرفته آمریکایی، امکاناتی نظیر واحد مسکونی، مدرسه، مجتمعهای تجاری، رستوران، سینما، کافیشاپ نیز وجود داشت، لذا آمریکاییها این پایگاه را به یک شهرک تبدیل کرده بودند تا نیروهای آنها از لحاظ امکانات جانبی نیز تأمین باشند.
البته آمریکاییها بعد از اشغال این پایگاه، سعی کردند تا با تجهیز آن، به نیروهای خود انگیزه و انرژی بدهند بهطوری که همه امکانات در این پایگاه محصول خود آمریکا بود و نیروها حتی برای آب خوردن نیز از آبهای لولهکشی عراق استفاده نمیکردند. راهاندازی بیمارستان پیشرفته در پایگاه عینالاسد در سال ۲۰۰۷ نیز یکی دیگر از اقدامات آمریکاییها در تجهیز این پایگاه بود و در حوزه نظامی نیز بالگردها و جنگندههای پیشرفته آمریکایی بیشتر از پایگاههای دیگر در عینالاسد نگهداری میشد و براساس اطلاعات موجود، حدود ۲۰ بالگرد و ۳۰ جنگنده پیشرفته در پایگاه مذکور قرار دارد.
گفته می شود آمریکاییها در این سالها تلاش بسیاری کردند تا این پایگاه را علاوه بر تأمین تجهیزات نظامی، به شهری تبدیل کنند که تمام امکانات در آن وجود دارد. خود مقامات آمریکایی بارها از این پایگاه بازدید کردند و به نوعی عینالاسد مهم ترین پایگاه آنها در منطقه محسوب میشود، به طوری که از این پایگاه بهعنوان پایتخت آمریکا در عراق نیز یاد میشود.
فاصله این پایگاه تا نزدیک ترین شهر ایران یعنی کرمانشاه حدود 270 کیلومتر است. یعنی به راحتی در تیررس موشک های ایرانی قرار دارد.
پژوهشگر: مرجان شریف زاده